Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Tanulási részképességzavarok fórum

Tanulási részképességzavarok (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Tanulási részképességzavarok

23. norakrisztina (válaszként erre: 21. - Zara7)
2009. nov. 16. 17:52
Tudnál ilyen könyvet ajánlani? Előre is nagyon köszönöm.
2009. jún. 3. 09:41

Magyarországon hordtam úszni, de sajna feladta az oktatója a vele való munkát, mert nem tudta rávenni, hogy azt csinálja amit kell.

Most már jobban végre hajtja azokat a dolgokat ami a feladata, de még mindig van dacosság.

Itt a környékünkön nem tudom van-e valahol uszoda, de majd utána járok.

21. Zara7 (válaszként erre: 19. - Szoszilvi81)
2009. máj. 25. 10:01
A szenzomotoros mozgásterápia nagyon jó a figyelemzavaros tanulási problémákkal küzdő gyerekeknek.Ennek könyvben is utána tudsz nézni, így otthon is csinálhatjátok a fejlesztő gyakorlatokat. Ha megoldható vigyétek el úszni az is sokat segít.
2009. máj. 24. 14:26
Figyelmedbe ajánlom a Varázsbetű - Kazal Kolos internetes oldalt. Érdemes nézegetned és a hírlevelükre feliratkoznod. Nagyon jó kis fejlesztő játékokat, feladatokat küldenek az érdeklődőknek, biztosan használni tudnád.
2008. dec. 3. 23:14

Szeretnék segítséget kérni tőletek.

6 éves nagy fiam oxigénhiányosan született-hál'istennek minimálisan sérült-abban sem vagyok biztos, nem-e genetikus. Alig került oviba, mindjárt szóltak, problémás gyerek Bálint. Voltunk nevelésitanácsadóba, kaptunk egy szakvéleményt, aztán egy év múlva újra mentünk, akkor már nem kaptunk papírt. Mondták, hogy figyelemzavara van, nem tud sokáig odafigyelni-no ezt énis tapasztalom, bár ami érdekli, azzal órák hosszat is eljátszik. A fejlesztés megszakadt, mivel közben külföldre költöztünk, és sajnos a nyelvvel is problémáink vannak, még most tanuljuk a németet mindketten.

Szeretnék neki segíteni, fejleszteni, de nem tudom hogyan. Arra szeretnélek megkérni, hogy konkrét példákkal segítsetek, mivel lehetne fejleszteni. Nem szeret rajzolni, nem is igazán tud-elég ügyetlen is, korához képest nagyon le van maradva, a testséma, négyzet, stb, nem szeret szinezni, egyedül festeni szeret azt is ritkán.

Itthon nem akar ezzel foglalkozni, az oviban is ellenáll, pedig egy nagyon lelkiismeretes, kedves ovónénije van-Bálint is szereti, mégsem tudja rávenni, hogy vegyen részt a munkában. Az ovi tele van fejlesztő játékokkal, kreatívak is az ovónénik. Magyarországon is visszahúzódó volt, és ott sem vett részt a foglalkozásokon.

Kérlek segítsetek ötletekkel, mivel tudnék segíteni neki?

Akár privát üzenetben, akár itt.

Köszönettel:


Szilvia

18. anyóka4 (válaszként erre: 14. - Kate.ke)
2008. aug. 6. 08:56

Szia! Mindenképpen a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságtól kérj időpontot. Mint szülő bármikor megteheted! Előfordul, hogy írásban fogják kérni, ilyenkor az adatokon kívül pár sorban írd le a problémát. Valószinűleg nyáron nem dolgoznak, de érdemes addig is benyújtanod a kérelmet, mivel szeptemberben elképzelhető, hogy sok kérelem érkezik, s akkor sokat kell várnod. Én egy másik megyében dolgozom a szakértőinél, s nálunk sokat kell várni a vizsgálatra. Sajnos nem csak szakemberként, hanem szülőként is tapasztaltam a diszgráfia, diszkalkulia problémáját. Lányom is ezzel küszködik. Most már középiskolás, s sokkal jobbak az eredményei, mint idáig. Ez a probléma általában javulni szokott! Az értelmükkel korrigálják a nehézségeiket. Alsóban fontos "lenne" a pedagógusok pozitív hozzáállása, valamint valamilyen szintű ismeret (diszesekről) elsajátítása! Sajnos ez még nem minden esetben valósul meg!

Fontos lenne még, hogyha megállapítják a problémát, hogy szakember foglalkozzon a gyermekkel (főként logopédus)! Az otthoni gyakorlás inkább árt, mint használ! Az írás, olvasás gyakorlása nem segít! Ha már mindenképp segíteni szeretnél otthon, menj a könyvesboltba, s az ott kapható diszeseknek írt feladatlapokból vegyél néhányat, s ezeket gyakoroljátok otthon! A mozgásterápiák is nagyon hasznosak (ezt minél kisebb korban kell elkezdeni) pl. hrg, vizimozgásterápia. Nem tudom nálatok mik vannak, erről érdeklődj a szakértőinél.

Ezenkívül sok türelem, megértés szükséges, hogy túljussatok ezen a problémán. A gyermekedet pedig erősítsd lélekben, hogy ő egy okos gyerek, ez a problémája meg javulni fog, ha segítséget fog kapni. S bizony lehet a későbbiekben érettségit, sőt diplomát is szerezni! Számtalan példát tudok rá!

További kellemes nyári szünetet kívánok Nektek!

17. Rika1
2008. júl. 31. 16:42

Nem szabad feladni semmiféleképpen sem, itt nem a gyermekben van a hiba. Amikor arról beszélünk, hogy tanulási nehézség, dislexyia, disgráphya, discalculya, /olvasási és írási számolási tanulási zavar/. Saját gyermekeimen tapasztaltam ezeket végig. Tulajdonképpen nagyon sokat számít itt a türelem, a kedves szó, és a fejlesztés.

Vannak olyan torna gyakorlatok amikkel az agy fejlődni tud, tehát érik. És ahogy eléri az agy ezt a pontot a gyermek elkezdi a fejlődési folyamatot. Tudom mi is kínkeservesen jártuk ki az iskolát. Nagyon sokat számít itt a pedagógusok hozzá állása, ma már ismerik ezt a féle zavart, és iskolákban fejlesztő tanárok foglalkoznak ezekkel a gyermekekkel. Az enyémeim már tudtak olvasni mikor bekerültek az első osztályba. Ezzel nem is volt probléma. Viszont a lányomnál a számolási és írási nehézség okozta a gondot. Az sem használ ha a tanulással nyüstöljjük őket, mert még jobban el megy a kedvük a tanulástól. Ezt tapasztalatból tudom. Volt minden, 6x-or leesett a ceruza a földre, 5 szó leírása 3 órát vett igénybe. Na ezt ma már nem csinálnám, hogy órákig ülnék egy szó leírásánál. Másképpen kell ezt megközelíteni. Viszont foglalkozni mindenképpen kell a gyermekkel, de játékos formába, hogy ne vegye észre, hogy közben tanul. Viszont ahogy múltak az évek 8.osztályos korára szépen lassan de beért. Olyannyira, hogy középiskolába már 4 -es matekos volt.

Ezért mondom ne keseredjetek el, tudom nagyon nehéz. Most boltban dolgozik eladóként, semmit nem venni észre, hogy valamikor ez a probléma fenn állt.

A fiammal már nehezebb dolog volt, mert nála magatartási zavarok is mutatkoztak. Visszahúzódó volt, és nála is a számolási részképesség zavara mutatkozott + a R betűt nem tudta kimondani, csak J -nek ejtette. Ekkoriban alakult a városunkba egy óvóda ahol kisebb létszámmal, de fejlesztő óvónőkkel, és szakpedagógussal indult. A kislétszám eleve nagyon jó volt, mert már itt önbizalom növelés is mutatkozott. És ezt az óvódát szerelték fel olyan torna eszközökkel, ami a nevelésitanácsadóba is létezik. Pörgős hálos zsák, úszás, görgetés egy szivacs csőbe..stb.

A legfontosabb a forgás. Ekkor érik az agy. Na a lényeg az, hogy amikor a suliba került a fiam, még nehezen fogadta el a többséget. Ez talán a mai napig is fenn áll, de már tudja kezelni. Nagyon sokat számit a gyermekközösség hozzá állása is. Mert azok még rontani is tudnak a helyzeten. A logopédushoz járás eredménye az lett, hogy 4 osztályos korára már szépen kitudta mondani a betűt. Felső tagozatba, már regényt írt, amit órára bevitt, és nagy lelkesedéssel olvasták magyarórán a tanárral együtt. Ma már verseket ír, és Rendőri pályára készül.

Amit csak javasolni tudok, hogy minél előbb kerüljön a gyermek szakértőhöz. A szülők részére pedig nagyon de nagyon sok türelmet. Mert megéri.

Viszont a boltokba már nagyon sok jó fejlesztőkönyv és füzet kapható. Én is ezeket vásárolgattam. Az olvasásról pedig annyit, hogy az ilyen gyermekeknél a legjobb a szótagonkénti olvasás.

Ennyi jutott hirtelen róla az eszembe. Akinek kérdése lenne még, szívesen válaszolok privibe, vagy akár itt is.

16. gerna
2008. júl. 31. 15:00

Itt megvizsgálják, de szakvéleményt nem adhatnak:


Gekko Játszóház

Győr, Nádas E. u. 4.(06-96) 423-611(06-30) 275-9656


H-P: 09-13h, 14-18h

15. gerna (válaszként erre: 14. - Kate.ke)
2008. júl. 31. 14:41

Szia! nem tudom, hová küldték, ez a 2 jön nálatok képbe:Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ

1115 Budapest Halmi út 26.


telefon: 203-84-97


..................................


Győr-Sopron-Moson megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság


9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.


Telefon: (06-96) 419-022/15 mellékFel kell őket hívni, és elmondod, mi a helyzet. Szülői kérésre is adnak időpontot. Viszont lehet, hogy most nyári szünet van.

2008. júl. 31. 13:04

Sziasztok!

Mi is ebben a cipőben járunk, kisfiam most megy 3. osztályba, és képtelen egy mondatot hiba nélkül elolvasni, az írásról ne is beszéljünk. Ő egy győri egyházi iskolába jár, és egy éve hogy kérvényt kellett küldeni Pestre, hogy megvizsgálják diszlexiás, diszgráfiás -e, de a mai napig nem jelentkezett senki, hogy menjünk. Nem szeret olvasni és írni, az iskolában pedig rettenetesen nagy önbizalomhiánnyal küzd, viselkedési problémák is vannak vele. Már arra is gondoltam, hogy át kellene iratni egy másik iskolába, de nem vagyok biztos benne, hogy az jobb lenne.

Ha tudnátok segíteni abban, hogyan gyorsíthatnám meg ezt a vizsgálatot, azt megköszönném, mert még a címet sem tudom hova küldték a kérelmet, tavaly ősszel az iskola intézte, nekem csak alá kellett írni.

Nem tudom mennyivel lesz jobb ha kiderül, remélem jobban elfogadják őt, mert itthon bármennyit foglalkozok is vele, olyan mintha lyukas kancsóba töltenék vizet. Ráadásul minden "kényszergyakorlást" fél óra bőgés "utálok olvasni" előz meg.

A segítséget előre is megköszönöm.

13. gerna (válaszként erre: 10. - Akymo)
2008. jún. 17. 08:41
Egyházi (alapítványi) iskolába járó gyerekek - jó tudni, hogy az alapítványi iskoláknak nincs előírva kötelezően a fejlesztés (kivétel persze a speciális iskola, már ami megmaradt, pl. Gyermekház). Vagyis ilyenkor a szülőnek kell ezt megszervezni+kifizetni. Legalábbis nálunk ez a helyzet.
2008. jún. 17. 08:20

Sziasztok!

Hosszú ideje foglalkozom részképesség zavarok korrekciójával,ez a szívem csücske.Ha bárkinek van kérdése szívesen válaszolok priviben.Van eredmény,mégha sokszor kisebb lépésekben is,de van. Az ép intelligenciájú gyerekeknél a tanulási zavar úgymond a legsúlyosabb kategória, ezt megelőzi még a tanulási nehézség,amelynek hátterében ugyanígy részképesség gyengeség áll.

A pontos diagnózis miatt minden szülőnek javaslom a vizsgálatokat,mert leginkább így lehet segíteni.Egy jó pedagógus már óvodáskorban felismeri a teljesítmény zavarral küzdő gyermeket,és minnél korábban kap fejlesztést annál nagyobb az esély,hogy nem mélyül a probléma.

11. gerna (válaszként erre: 10. - Akymo)
2008. jún. 17. 06:05
Szia! iskolai "támogatás" nélkül is kérhetsz vizsgálatot. Küldöm a címet priviben. Telefonálj minél előbb, mert valamennyi nyári szünet ott is szokott lenni.
10. Akymo
2008. jún. 17. 01:32

Sziasztok!

Mi is küszködünk:-(

Budapesten jártuk az első és a második osztályt egy sporttagozatos iskola, sporttagozatos osztályában. A tornász gyerekeknek automatikusan megadták a jó jegyet és azt mondták elég elsajátítani a tudást az alsó tagozat végére.A harmadik osztályt költözések miatt 3 iskolában járta, majd negyediket egy pici falusi iskolában.Boldog voltam mikor a felsőt egy városi egyházi iskolába kezdte a gyermekem, októberben vizsgálatra is küldték, mégis a fejlesztő pedagógustól szinte semmilyen segítséget nem kaptunk. Félévkor bukás, a tanárok szerint pedig fejlődik a gyerek :-( Év végén újra bukás. Nem tudom mi lenne a helyes út. Újabb iskola váltást nem szeretnék, de nem igazán kapok segítséget a pedagógusoktól.Iskolai támogatás nélkül pedig nem tudom vizsgálatra vinni őt :-(Ha valaki tud tanácsot adni kérem küldje el priviben.

9. csehe (válaszként erre: 8. - Magdi8)
2008. jún. 10. 23:37
Nekik talán meg kéne keresni a területileg illetékes Tanulásiképességet vizsgáló bizottságot, ők leírják, feketé-fehéren mi a helyzet, sőt felmentést is adhatnak tantárgyakból... De erről pontosabb tájékoztatást a Tanácsadóban biztosan tudnak adni.
2008. jún. 3. 22:45
A barátnőm fia 11 éves, most volt negyedikes. Öt éves kora óta hordja őt nevelési tanácsadóba, innen össze-vissza küldözgetik. Magántanárhoz járatja a gyereket, semmi változás. Megmondták neki, hogy diszlexiás és diszgráfiás, de nem írja le senki. Egy nagyon okos, kedves gyerekről van szó, csupán az a "baj vele", hogy egyedül nem tud tanulni, és a dolgozatokat azért írja meg rosszul, mert nem érti meg, mi a feladat. A tanárnője meg nem segít neki, azt mondja, hogy egy negyedikes gyereknek már egyedül kell tudnia dolgozni, nem rághat mindent a szájába. Otthon pl. a Himnuszt segítséggel kb fél óra alatt megtanulta, előtte meg nem értette meg a szövegét. Szerintem érdemi javulás nem fog történni vele, "átbukdácsol" felsőbe, és majd meglátjuk mi lesz. Én is azt mondom erre, hogy nem betegség, hanem állapot, amit el kell fogadni. Tudomásul kell venni, hogy ő soha nem fog egyetemet végezni, de viszont nagyon jó szakember válhat belőle. /Nagyon kreatív és jó kézügyessége van./
2008. ápr. 6. 22:16

Nehéz a szülőnek szembesülni, ha a gyereknek tanulási nehézségei vannak. De a tanulási zavaroknak nagyon sok oka lehet. Érhette a gyereket valamilyen ártalom a születése előtt vagy utána is, szerepet játszhat az öröklődés, a környezet is. Egyre több a diszlexiás gyerek! Közülük sok az áldiszlexiás. Ennek oka a modern korban keresendő, akár a nem megfelelő olvasástanítási módszerekben, de a sok tévézés - mese , mozgás helyett is - idesorolható.

Érdemes utnanézni a szakirodalomban. Nem rögtön a tanítót elmarasztalni. Sok gyereknek segítenek a különböző mozgásterápiák.

A mi ovinkban figyeljük az apró jeleket, melyek tanulási zavarra utalhatnak. A nevelési tanácsadó szakembere igen alapos vizsgálat után (több mint 3 órás) + szülő kikérdezése - tesz javaslatot további vizsgálatról és az iskolaválasztásban, az olvasási módszer megválasztásában is segít. És több szülő rá sem hederít ám! Mert ők jobban ismerik a gyereküket. Biztosan így van, de ezen a szakterületen nem járatosak!

6. csehe (válaszként erre: 5. - 0260f21e84)
2008. jan. 17. 23:03
De, betegség. És ezt el kell fogadni, és segíteni, mert nagyon nehéz ezeknek a gyerekeknek. Főleg, ha későn kerülnek szakember közelébe, mert csak igazán fiatalon lehet őket fejleszteni, kb 10 éves korig. A tanácsadóban pedig kb 5 perc alatt látja egy fejlesztő pedagógus, hogy van-e baj, kell-e segítség. Feleslegesen nem fognak egy gyereket odajáratni. Viszont tényleg jó hatással van a gyerekere, ha járnak fejlesztésre, sok pozitív élményt szereznek, ami az iskolában biztos nem jellemző.
5. 0260f21e84 (válaszként erre: 2. - Csehe)
2008. jan. 16. 15:04
Szerintem ez nem betegseg. Ne gondolj igy a gyerekedre, nem beteg.
4. 0260f21e84 (válaszként erre: 3. - Szabeni)
2008. jan. 16. 15:03
Ezert kell elmenni a vizsgalatra. Majd kiderul. Ha valami nem stimmel, inkabb hamarabb, mint kesobb. Idoben el lehet kezdeni a fejlesztest. Nem jobb?
2008. jan. 16. 14:57
Hát szó ami szó ez egy elég nehéz dolog, főként, hogy meg sem tudjuk ítélni igazából, hogy tényleg a gyerekkel van-e a baj, vagy az őt körülvevő környezettel. Gondolok itt tanárokra is. Nálunk soha semmi szembe túnő dolog nem volt egészen az iskoláig. Ugyan úgy játszott és viselkedett mint az átlagos gyerekek.Volt sok olyan dolog is ami érdekelte és minél többet akart megtudni róla. Most pedi mindenáron tanácsadóba akarnak minket küldeni, mert az igaz, hogy nem példásak a munkái, de könyörgöm még első osztály, új környezet fiú gyermek és szeret elevenkedni, de nem kezelhetetlen. Szépen olvas csúnyán ír. Matekból pedig hol tud hol kevésbé. de kérdem én hol itt a baj és ki tudja eldönteni, hogy a tanár lusta és belekényszeríti ebbe a helyzetbe a családot , vagy tényleg probléma van!
2007. júl. 3. 16:48
Hát, mi ebben teljes vállszélességgel benn vagyunk. A legszörnyűbb, hogy ez egy nem gyógyíthetó betegség, és fejleszteni si csak kb. 10 éves korig lehet.
2007. jún. 7. 07:54
Egyes vizsgálatok szerint minden tizedik küzd valamilyen tanulási zavarral. Sokan azt gondolják ez valami új divat. De mit is nevezünk pontosan tanulási részképességzavarnak?
Tanulási részképességzavarnak nevezik azt a problémát, amikor egy, egyébként ép intellektusú gyermeknek nehézségei adódnak az olvasás, írás vagy a számolás elsajátítása során. A részképességzavar kialakulásának okai különböző okokra vezethetőek vissza. Lehet örökletes. Okozhatja anyagcserezavar, kisebb idegrendszeri sérülés, a lateralitás kialakulatlansága – nem egyértelmű, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes –, észlelési nehézségek. A tanulási részképességzavaros gyermeknél nem az intellektus vagy az érzékszervek sérültek, hanem a közöttük lévő kapcsolat, az ingerületek – amit és ahogy lát, hall – másképp jutnak el ahhoz az agyi központhoz, ahol az információk feldolgozásuk történik. Ennek megértése, és annak elfogadása, hogy a hibákért nem a gyermek a felelős, fontos a hatékony segítség és a gyermek egészséges személyiségfejlődése szempontjából is. Tanulási részképességzavar: a diszlexia, a diszgráfia és diszkalkulia.

Ugrás a teljes cikkre: Tanulási részképességzavarok

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook