Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Szomszédjogi kérdésben tudnátok segíteni? fórum

Szomszédjogi kérdésben tudnátok segíteni? (tudásbázis kérdés)

1 2
2010. szept. 12. 19:22
Az én problémám az lenne, hogy: 1 hónapja költözünk új albérletbe 4. emeltre, férjemmel és kér kis gyerekkel. Az alattunk lévő szomszéd, pedig napi szinten felordibál, be csönget, és rendőrséggel fenyegetőzik, avégett, hogy állítólag „egész nap hallja, hogy a gyerekeim zajonganak“. Akkor is, amikor itthon sem vagyunk. Előfordul, hogy a kisebbik gyermekem, aki most tanul járni elesik, vagy le ejt valamit. De ez szerintem természetes, ezt el kell viselnie. Ennek ellenére, minden nap ordibál, fel, hogy ő nem tud élni, rendőrt hív rám. Éjfélkor hangosan zörög valamivel, hogy ránk fogja. Becsönget hozzánk, és amikor rácsukom az ajtót, ordibálni kezd, olyan szinten, hogy felkelti a gyerekeimet. Jövünk haza este, és azzal ránk ordít, hogy megint egész nap az zörgésünket hallott, holott itthon sem voltunk. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni ellene? Mert a folyamatos, ordibálása, fel zörgése, már idegesítő, és a gyermekeim se tudnak pihenni tőle. Ez már zaklatásnak minősül?? Elismerem néha, zörög valamelyik gyermekem, de nem úgy annyit, és akkor amikor ő állítja. Előre is köszi a segítségeteket.
34. 99279bb06f (válaszként erre: 32. - Kobagabi)
2010. aug. 20. 18:23
De jó! Végre valaki győzött a szemét emberek felett! Gratulálok!
33. judit0625 (válaszként erre: 32. - Kobagabi)
2010. aug. 20. 08:32
Most olvastam végig a fórumot.Örülök neki, hogy van még igazság a földön:)))))))))))))))
2010. aug. 19. 22:08
Na megszületett a döntés, a mi javunkra döntött a jegyző. Őt 500ezer pénzbírsággal sújtják, hacsak bemegyek a Polg. Hiv-ba és közlöm, hogy csak folytatja a dolgait... Úgyhogy most örülünk...
2010. aug. 7. 19:41

Na sziasztok!

Megint kezdődik előlről a dolog.

A kedves szomszéd megint bement feljelenteni minket. Most a csatornánkkal nincs kibékülve, meg arra akar köteleztetni, hogy a kéménysoron 2 méter magasan kőfalt emeljek.

Bementem a Polgármesteribe és megint elsoroltam mik történtek 2006 óta mióta megvettük a telket, és ők is azt tanácsolták, hogy kérjek birtokvédelmet. Így hazajöttem, és a férjemmel kerekítettünk egy szöveget, amibe mindent, de mindent leírtunk, hogy 2006 óta mik történtek. Nem elég, hogy átjárkál hozzánk, lebontotta direkt a kerítést a kéménysoron, hogy átjárhasson, meg ráfoghassa, hogy rossz, és meg kelljen csinálnunk, de már odáig fajult a dolog hogy trágár szavakkal illeti a család tagjait (engem is lek.....zott, meg édesanyámat is).

Szóval 10 tanúval írattuk alá az indítványt, főleg szomszédokkal, de rokonnal is, aki szem, és fültanúja volt a történteknek. Szóval beadtuk pénteken, így várjuk a fejleményeket. Addig is minden dologról felvételt készítünk, így nem menekül.

A másik oldalán lakik a hugom, ő is feljelenri, csatorna miatt, mert hátul nincs végig a házán, így áztatja a víz a melléképületeiket.

Egyébként őket is feljelentette, pont csatorna miatt, de ott se találtak gondot.

Úgyhogy most két oldalról támadunk, reméljük hatásos lesz.

2010. jún. 27. 12:38
Na a 3/4-ed részét letakarítottuk a teleknek. A hétvégén folytattuk volna, de az idő közbeszólt. Jópárszor kijött a szomszéd, figyelte amit csináltunk. Én meg odavetettem neki, hogy ma én nyírok, a jövőhéten meg ő fog, mert neki is lesz mit, én is felnyomom!
2010. jún. 23. 12:33
Hát ha ilyen bunkó a szomszédod,akkor szerintem told ki neki a fűnyírót nyomd a kezébe a horolót meg köss a hátára egy gereblét csinálja meg ő ha így ráér meg ennyire zavarja!Szerintem nyugdíjas lehet!
2010. jún. 23. 11:56

Szia!

Birtokvédelmi és szabálysértési előadó és irodavezető vagyok (voltam a gyedig) egy önkormányzatnál. Sajnos nem ismerem a teljes sztorit, de így látatlanban ez a helyzet:

Ha a panaszosnak (szomszédod) az ő telkére átlógó növényekkel van gondja, akkor kérhet birtokvédelmet az állapot kialakulásától számított egy éven belül a jegyzőtől. Átlógó növény lehet gyom, bokor és fa is. A jegyző - és csak ő - kötelezhet, hogy vágd vissza és csak a kerítés vonalában(!!nem 3 méteres csíkban) az átlógó növényeket. A szomszéd nem mehet át levágni!!!!!!! Ha ezt megtette már élhetsz is a birtokvédelemmel (2200,- ft illeték) te is, mivel birtokháborítást követett el. (Magánlaksértés szabálysértést (3000,- ft illeték) is indíthatsz, de a birtokvédelem a jövőre nézve tiltja őt el, a szabálysértési eljárás meg csak büntetheti a már elkövetettet).

Szóval, ha fa lóg át ő ezt teheti.


Ha gazos a telked:

Két dolgot tehet...illetve hármat.

1. ha van parlagfüved: június 30. a türelmi idő, hogy levágd, tehát az önkormányzat max. felszólíthat, de még nem büntethet. Utána akár kényszerkaszáltathat is, mindegy, hogy a parlagfű hány méterre van a közös kerítéstől. Itt csúnya nagy összegű bírságok is vannak, amiket nem a jegyző, hanem az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szab ki (ergo egy vadidegen, aki nem ismeri és akit nem is érdekel a család gondja).

2. Ha nem parlagfű, de allergén gyomnövénynek számító növényeid vannak (fekete üröm a leggyakoribb): akkor is feljelenthet, de itt a jegyző először kötelez a levágásra, aztán ha nem hajtod végre x időn belül eljárási bírsággal sújthat. Itt nem lehet kényszerkaszálást végeztetni.

3. Ha csak szimplán rendezetlen a telked =nincs parlagfű, nincs allergén gyomnövény, csak pl. füves és nem nyírod, szanaszét vannak a gyerekjátékok, műanyag és fém dolgok...szóval rendezetlen: Ebben az esetben a jegyzőnek nincs sok hatásköre, bár találhat olyan jogszabályt ami a szomszédodat segíti (ezért sajna hogy nem ismerem a területet...). Gondolok itt arra pl, hogy a szomszéd kultúrnövényeket termeszt és abból él meg (=őstermelő). Akkor indíthat ellened növénytermesztési szabálysértési eljárást, ami ha jól emlékszem (egy hónapja gyeden vagyok..de asszem nem változott) 150ezerig terjedő bírsággal sújtható.


Szóval ne keseredj el, a jegyző (illetve az ügyintéző, akinek ez a dolga) megvizsgálja a körülményeket és csak azután dönt. Sajnos minden településen vannak ilyen "emberek" akiknek az a szórakozásuk, hogy feljelentsenek mindenkit... Ha már tényleg mindenkit feljelentett a környéken, a jegyző előtt se lesz ismeretlen a dolog, és ezt vélhetően szintén be fogja számítani a te oldaladon (a szomszéd merő rosszindulatát ő is érzi és ezt senki sem szereti). Ezeket persze nem állíthatom bizton a te jegyződ nevében, de ezek általános nézetek. (A nótorius feljelentgetőket nem szeretjük mi ügyintézők és próbáljuk úgy alakítani a dolgot, hogy mindenki jól járjon.)


Ha esetleg lesz valami fejlemény és van még kérdésed írj és megpróbálok segíteni.

27. pgiz
2010. jún. 23. 10:32

Ha a kerítésed mellett 3 m-re nyírod a füvedet, akkor a sokeszű szomszéd tartsa a száját szorosan összecsukva.

Mi van, hogyha a megmaradt, nyíratlan területen fűmagot termelsz? Ha kéretlenül levágja, vagy összejárja és ezzel tönkreteszi, akkor téged kártérítés illet meg.Kis táblákon jól olvashatóan írd ki, hogy árammal védett terület.A feszültséget nem kell ráírni.A törvény ma már lehetőséget ad arra, hogy megvédd olyan árammal, ami halált vagy maradandó károsodást nem okoz.


Írj a jegyzőnek ajánlott levelet, hogy tiltsák el a telkedre lépéstől, és első lépésben tőle kérd, hogy tiltsák el a zaklatásodtól.

26. fbab8271ce (válaszként erre: 6. - Kobagabi)
2010. jún. 23. 10:29
birtokháborítás
25. sunshine24 (válaszként erre: 3. - Kobagabi)
2010. jún. 23. 10:29
Szomszédjogi szabályok valahogy úgy szólnak, hogy, ha van a telekhatáron olyan fa, bokor, ami őt akadályozza a telkének rendeltetésszerű használatában, akkor ő követelheti, hogy azt te távolítsd el. Ha nem teszed, akkor ő is megteheti, te köteles vagy beengedni a saját telkedre. De ha csak fűről van szó, akkor neki az ég világon semmi köze nincsen hozzá, hogy a te telkeden mekkora a fű.
24. a14deb9047 (válaszként erre: 21. - Boszorkánylepke)
2010. jún. 23. 10:00

Hasonló a véleményem.

Szinte mindig van az ember környezetében egy ember, akivel nehezebb kijönni.

Az én történetem vígasztalásként.

31 lakásos társasházban lakom a város közepén a 3. emeleten. Van egy hosszú nyitott folyosó előttünk 4 lakással. Természetesen virágládák vannak tavasztól őszig. Az egyik szomszéd azért balhézott, mert belül van a virágláda. Az alattam lévő azért mert kívül, és lehullik a virágszirom - pistikék -. És vasárnap reggel fél 8-kor indulásom előtt feljött, el kezdett balhézni, és rakosgatta el a virágládákat. Azóta vannak ládák kívül és belül egyaránt.

2010. jún. 23. 09:56
Hát sajnos vannak ilyen emberek, akik nem tudnak békességben élni.
2010. jún. 23. 09:55

Hát így is úgy is meg akartuk csinálni, csakhát illett volna kihagyni az önkormányzatot. Viszont ő meg át is jött, ezt mondtam is az önkormányzatnak, és a szőlőnk tetejét is levágta. Én viszont az ő fáinak ágát, ami átlóg nem vágtam le, de most ezt is szóvátette.

Ez a szomszéd egyébként itt az utcában mindenkit jelentget. A hugomék laknak a másik oldalán, őket is feljelentette most. Az sem zavarja, hogy a hugomék adnak munkát a fiának, és az unokáinak...

2010. jún. 23. 09:54
Mindenképpen jobb a békesség, ha Ti nem értek rá, kaszáltassátok le valakivel.
20. c95c921ae7 (válaszként erre: 19. - Kobagabi)
2010. jún. 23. 09:54
Sajna ilyen feljelentős népség a miénk:S
19. kobagabi (válaszként erre: 14. - Boszorkánylepke)
2010. jún. 23. 09:51
Lehet! Nem is vitatom, hogy le kell vágni a füvet, és ezt megbeszéltük vele is. De minek kell ehhez feljelenteni?
2010. jún. 23. 09:51
A fához semmi köze, ha nem lóg át hozzá ág. A területet viszont gondozni kell egy minimális szinten. A gaz felmagzik és a magok szétterjednek. Parlagfű meg lehet benne, csak még nem látszik. Havi egy kaszálást azért illik beiktatni.
2010. jún. 23. 09:51
Szerintem az önkormányzat van joga felszólítani azt a telektulajdonost, aki nem tartja rendbe a kertjét.
2010. jún. 23. 09:51

Sztem semmi köze hozzá, ha nincs ott parlagfű. Gondolom, nem dzsungel van, csak magas a fű, meg gazos.

A fákhoz pláne semmi köze, sőt, ha esetleg kivágná, őt büntetnék meg. Amúgy is, fát is csak akkor lehet kivágni (még telken belül is) ha ültetve van helyette másik. (úgy tudom, de ez nem biztos)

Ha meg még át is jár hozzátok, akkor magánlaksértés. Amerikában ezért le is lehetne lőni.

15. kobagabi (válaszként erre: 10. - A14deb9047)
2010. jún. 23. 09:51
Egyébként megbeszéltem 2 hete vele, hogy rendbe fogjuk rakni. De én és a férjem is 2 munkahelyen dolgozunk, és 3 gyerek van. Lényegében alig vagyunk itthon, még hétvégén is:(
2010. jún. 23. 09:50
Nem lehet, hogy a szomszédodat az zavarj, hogy a Ti kertetekben lévő rendezetlen területről a gazmagokat a szél áthordja az Ő telkére?
13. kobagabi (válaszként erre: 10. - A14deb9047)
2010. jún. 23. 09:49
De az az udvar közepén van! Az ő telkétől legalább 10 méterre! Onnan nem tud áthullani a levél!
12. kobagabi (válaszként erre: 7. - 6f731e9185)
2010. jún. 23. 09:49
Bementem, majd jövőhéten kijönnek! De én is úgy gondolom, a saját telkemhez semmi köze. A kéménysori kerítés mellett 3 méteres sávon takarítva van mindig, tehát akkor mit zavarja a többi őt, nem értem!
2010. jún. 23. 09:48

ha parlagfüves a terület, akkor gondolom ja, följelenthet... de a fáidhoz pl semmi köze...


nem vagyok jogszakértő, de én marha pipa lenék, ha valamelyik szomszédom így akarna alámrakni...

2010. jún. 23. 09:48
És akkor mi lenne, ha ezt a vitatott területet a kertetekben rendbe tennétek. Feltehetőleg az zavarhatja, hogy ősszel az ő kertjébe is hullanak le falevelek?
2010. jún. 23. 09:48

Eddig tűrtem, mert én nem vagyok veszekedős fajta... De ő már legalább 4-szer feljelentett, hol ezért, hol azért:(

Most már lépni akarok, mertha mindig csinálom, azt amiért feljelent, akkor sosem lesz vége..

2010. jún. 23. 09:43

Te meg jelentsd fel magánlaksértésért:)

Ha már úgyis ilyen "jóban" vagytok:))))))))))

2010. jún. 23. 09:43

Szerintem menj be az önkormányzatra és kérdezz rá.

Nekem furi, hogy mi köze van a szomszédnak a te telkedhez:S:S:S

6. kobagabi (válaszként erre: 4. - A14deb9047)
2010. jún. 23. 09:42
Persze ez a saját udvarunk, nem az övé. A múltkor elkaptuk, hogy átjött és önjogúlag elkezdte vágni a füvet!!!
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook