Szerinted mi az élet értelme? (beszélgetés)
Nem muszáj ezt gondolnod. De Szepes Mária mérföldkő a magyar spiritualitás területén. Én egy pár kilómétert már megtettem, és van annyi tapasztalatom hogy el tudjam dönteni hogy kitől fogadjam el a magvas gondolatokat.
De ettől még lehetsz cinikus velem szemben.
Ja, hogy azért, mert Szepes Mária ezt mondja, akkor nekem is ezt kell gondolnom :)
Hát nem, ez nem így működik. Ne csak azokat olvasd, akik szerint a szenvedés szükséges, mert akkor csak magadat fogod igazolni. Ha te még szenvedsz, akkor valamit még nem csinálsz jól. Ezt már te is tudod, csak most elfelejtetted. :)
Ha ebből nem érted meg, akkor jelenleg semmiből...
"Az ember sorsában végbemenő csodákat sok szenvedés, belátás, s a tudat mélyrétegeiben végbemenő folyamatok előzik meg. Nem szeszélyes, isteni játék dobja oda kegyelemképpen. A kegyelem gyökere mélyen a vizek alá nyúlik le, mint a tó felszínén kinyíló vizililiomé."
/Szepes Mária/
Megsúgom neked ,egy megvilágosodott ember nem boldog,nem csinál semmit ,csak tud.Tök semlegesen szemlél mindent ami vele ,vagy a világgal kapcsolatos,és arra teszi fel az életét hogy átadja a tudását.:))
Én így látok egy "megvilágosodott embert":))
Még nem találkoztam eggyel sem,úgyhogy ha te igen ,akkor tuti neked van igazad!:))
Ezt Zolcsi most te nem tudod jól. Erre most te fogsz majd rájönni.
Majd ne feledd, hogy beszéltünk róla :)
"1. Van szenvedés – a szenvedés (duhkha/dukkha) az elégedetlenséget jelenti, azt, hogy valamilyen tapasztalat, élmény, számunkra nem kielégítő. Élvezetes és fájdalmas élmények egyaránt megjelennek és elmúlnak, egyik követi a másikat. Ezért nem találunk soha egy kielégítő, biztonságos állapotot. Ezért szenvedünk akkor is, ha valami élvezetes, s akkor is, ha valami fájdalmas.
2. A szenvedésnek van oka – az oka (szamudaja) a vágy, a sóvárgás arra, hogy találjunk egy szilárd pontot, ami örömteli és biztonságos. Törekszünk egy tökéletes állapotra, még ha nem is gondolunk így rá, s amit soha nem kapunk meg.
3. A szenvedésnek van vége – a megszűnése (niródha) nem más, mint a vágyakozás kialvása. Annak a törekvésnek, hogy elérjünk egy örökkévaló tökéletes állapotot. Ezért a szenvedéstől megszabadulás, a nirvána, az nem egy hely, nem egy állapot, nem egy létforma, hanem a sóvárgás megszűnése.
4. Van egy út ami a szenvedés végéhez visz – a szenvedés megszüntetésének az útja (márga/magga) az, amit nemes nyolcrétű ösvénynek neveznek. Ez három fő részt tartalmaz: az erényességet, az elmélyülést és a bölcsességet. Az erényesség lényege külsőleg a helytelen tettek elkerülése, amivel magunknak és másoknak a kárára vagyunk, belsőleg pedig minden rossz elkerülése. Az erényes tettekkel, szavakkal és gondolatokkal békét és nyugalmat hozunk létre, mely jó következményekkel jár. Az elmélyedés a tudat finomabb ragaszkodásait kezeli, aminek következtében nyugalmunk és örömünk mélységesebbé válik úgy, hogy nem alávetett különféle külső körülményeknek."
Hát ez nagyon csak összerakott valami.
Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy a boldogság az szenvedés.
Ez nekem most nem bizonyít semmit. Ez nem megfogalmazás, csak a szavak egymás mellé rakása.
Zolcsi, ez így nem oké.
A szenvedés a fájdalom és rossz érzések. Abból lehet tanulni, de nem csak fájdalomból lehet tanulni.
Mikor kapsz fájdalmat? Ha nem vágod, amit vágnod kellene.
Ezzel nem értek egyet,mert ha szenvedésnek érzed,akkor minek csinálod?
Vagy csinálod,mert tetszik az eredmény,és közben tudod,hogy fáradságos lesz, vagy nem csinálod,mert szenvedsz tőle...
Szóval én ezt nem is tartom szenvedésnek.
szenvedés szerintem az, amit az élet azért ad,hogy változtass,amikor már nagyon messzire mentél a rossz úton....
Megsúgom: Megvilágosodott ember nem szenved :) Ezt hívják megvilágosodásnak :)
Úgyhogy a szenvedés nem szükséges a boldogsághoz.
Kikerültetek egy fontos kérdést. Megdőlt a szükség van szenvedésre elmélet.
Szerencsére nincs rá szükség, csak akkor, ha nem vesszük észre, hogy mi is a hézag.
Tehát, mint tanító eszköz itt van, de ha szeretnél boldog lenni, akkor ne hangoztasd, hogy szükség van szenvedésre, mert se nem pozitív se nem igaz.
Meg fogod kapni, ha nem érted az üzenetet, de nem lenne rá szükséged, ha értenéd :)
Ez nem lóverseny vazze!:))
El sem értem még az első kérdésedig.
Hát nem tudom,szerintem ő is csak ember,így érez mindenfélét másokkal kapcsolatban .A földdel,az emberekkel,és minden élőlénnyel kapcsolatban,de ő,önmagával kapcsolatban már nem.
Buta a kérdés.
Hogy szenvedne?
De az oda vezető út fáradtságos, és szenvedéssel teli. Áldozatot kell hozni. Mint egy hegymászásnál.
Miről szól a verseny? :)
Nem az egóról véletlenül? :)
Akkor válaszolj plííz :)
Megvilágosodott ember szenved szerinted? :)))
Nem csoda, hogy nem válaszoltok, mert akkor be kellene ismerni, hogy ez mellé ment:)
Nézzünk egy példát:
Ha pengével vagdosod magad, azzal értelmetlen szenvedést okozol magadnak. Ezt nem is ajánlom.
De ott van például egy verseny, amire készülsz, amire edzel, ott van egy bizonyos fokú szenvedés. Lehet hogy számtalanszor elesel, de felkelsz és megerősödsz. Na, az ilyesmi már érted van.