Superfood - azaz szuper kaja (beszélgetős fórum)
Nagyon okosan teszed, ha tudsz mértékletes lenni.
De az emberek nagyobbik része nem tudatosan kajál.
Én nem kerülöm a cukrot, csak próbálok mértékletes lenni. Eszem gyümölcsöt is, édességeket is - csak módjával és megválogatva. Ugyanez igaz a zsírokra és olajokra is. Nyilván nem fogok evőkanál számra magamba tolni dolgokat, amiknek a nevében is benne van, hogy vaj. Mértékletesség!
A mozgás is felettébb fontos, de most ez a fórum a nevéből is kiindulva, a táplálékról szól.
Tudom, és én is, de néha besokallok.
Te most a cukrot kerülöd, és igazad van. Én meg azt mondom, a mogyoróvaj csupa zsír, és nekem is igazam van.
Tudom, hogy közben besettenkedett az egészséges zsírok problémaköre, és a gyümölcsök rejtett cukrainak a dilemmája és máris az egész nyomasztóság előjött.
Hogy sehogy se tudok okos lenni, mert mindennek megvan az ellenkezője is.
És ez bizony arra vall, hogy az evés élvezete nyúlik ki a páston.
Meg arra, hogy a világ legtermészetesebb dolgát (na jó, az EGYIK legtermészetesebb dolgát) rontjuk el magunknak, holott ha annyit mozognánk, amennyit agyalunk, már nem lenne probléma az egészség.
Köszönöm! Virtuálisan pukkedliztem. :D
Még otthon nem gyártottam mogyoróvajat, de tudom, hogy lehet. Viszont, ha veszek és választhatok, akkor mindenképpen a természetesebbet, az alacsony cukor tartalmút választom. Ami még izgatja a fantáziámat a házi gyártású mandulatej, amire van is receptem, csak ugye piszok drága a mandula. :((((
A banánt én karikázom, de hosszában is ugyanolyan az íze, szóval szerintem mindegy.:)
Elnézést, erre akkor éppen nem is gondoltam.
Pedig egyre több az ilyen jellegű ételallergia, tudom.
Azt tudom mondani neked, hogy ennek értelmében saját magadnak kell kialakítani a "supefood"-ot.
Biztos léteznek neked is ilyen élelmiszerek.
Az, hogy sokkal-sokkal kisebb a választékod, az nyilvánvaló.
Az élet akkor is a te oldaladon van. :)
Neee!
Érzékeny vagy mindkét fehérjére?
Neeem tudom. Túl van ez már hajtva nagyon.
Mozogni kellene. Simán csak mozogni. És kicsit nem a dekadens fogyasztói társadalommal tartani.
Hűűű?
Soroljam?
Nem teszem, ezt te is tudod.
De az is egy funkciója, hogy ne legyünk éhesek, igazad van.
És akkor mi van?
Mindennek az ellenkezője is igaz. Már azon kapom magam, hogy ha nem figyelek, megmételyez ez a rengeteg étkezési babona.
Nem veszitek komolyan, lányok!
A kaja, amit beviszel, még annál is többet számít, mint gondoljátok.
Az MMM (Mit-Mikor-Mennyit) tudománya betegségeket gyógyít - testit, lelkit egyaránt -, életet ment és jó karban tart.
Kell ennél több?
Na ugye, de akkor a mogyoróvajhoz mindenképpen kell az aprító. Régóta szeretnék már csinálni házilag, úgy látom, eljött az idő. :)
Jól értettem, hogy a banán karikákat kened meg a krémmel?
Szuperjó ötleteid vannak! 👌
Érdekes az a véleményed, hogy "a tojás tiszta fehérje".
Elég sok vizet tartalmaz, a fehérjetartalma közel azonos a zsírtartalmával.
100 g tojásban csak 12 g fehérje van.
Van az is, de azt a konyhaszekrény mélyéből kell előrángatni, több darabból áll (így többet kell mosogatni) és néha akaratlanul is pépet gyártok vele. :D Így legtöbbször marad a hagyomány... és persze szeretek veszélyesen élni. ;)
A másik új kedvencem a banán kakaós földimogyoró vajjal. Szimplán földimogyoró vaj - lehetőleg minimális hozzáadott cukorral - és jó minőségű kakaópor. Nem lesz különösebben édes, arra ott van a banán, de nagyon csokis és krémes. Szépen meg kenegetek egy pár szeletet vékonyan és megvan a desszertem. Mellesleg - állítólag - a földimogyoró olaja, többek közt, segít a vércukor szint stabilizálásban, még a szupermarketes fajta is.
Ez nagyon jól hangzik, kipróbálom.
Viszont ajánlom reszelés helyett a késes aprítót.
Az maga a csoda.
Az egyik kedvencem az egyszerű cékla sali - már ha nem féltem az ujjaimat a reszelőtől és attól, hogy piros lesz.
Savanykás alma és cékla 1:1 arányban, nagy lyukú reszelőn lereszelve + kicsi só, kevés őrölt kömény és saláta ecet (tárkonyos, alma v. akár sima is). Kicsit hagyom összeérni. Köretként is működik nekem.