Superfood - azaz szuper kaja (beszélgetős fórum)
A 2 zselatin por mekkora tasak? Teáskanállal mérve mennyi legyen?
Ezt nem magamnak készítettem, hanem családtagomnak. Nem csak búza, hanem tojás-tej sem lehet.
Nem igazán korlátoz, mert mindig itthon eszünk. Szerintem tisztábban, jobbat, mintha útközben bekapnánk valamit, mert muszáj tudatosabban vásárolni.
Ma átalakítottam egy receptet mentesre (glutén-tej-tojásmentes, kukorica mentes) , nagyon finom lett és jó állagú
Banános muffin
200g Szafi free világos puha kenyérliszt keverék
50 g gluténmentes zabpehely
50 g sütő margarin
1 érett banán összetörve (tojás helyett+ ízesítő)
zabtej vagy más növényi tej annyi hogy könnyen keverhető, de ne túl híg massza legyen
folyékony édesítő
kevés barna cukor
összedolgozni kézzel, majd keverni fakanállal amikor a zabtej vagy más növényi tej is belekerül
180 fok, 25 perc
Különben csak jelezni akartam, hogy néha a nehéz beszerzés is gyengíti az elhatározást. :D
Gyere ide és vásárolj be a helyi boltban... :D
Te hol élsz? Mert ezek azért alap dolgok. Sajnos ál-tejszínt manapság hamarabb kapsz, mint normált.
Nagyon korlátozva érzed magad a lisztérzékenység miatt?
Éppen most sült ki a zabpelyhes tallér, kis köleslisztet tettem bele, el is fogyott. Mézzel édesítettem, nem érzek rajta kesernyés ízt. Kis mennyiségben használtam eddig, többféle összetevő egyikeként. Nálunk mindig alternatív gabona van, mivel búzaliszt nem lehet.
A hajdina a másik ilyen kis bomba.:D
Igaz is, rendelnem kell megint.
A köles az egy ÉLET BOMBA.
Heti egyszer-kétszer be lehet tenni köretnek - csak nyersz vele.
Régóta szemezek már vele, mióta feltetted a képet.
Jó helyen lakhatsz! Itt még a sima kókuszszír se mindig kapható, és tehéntejből való tejszín sem, nemhogy növényi. Laktózmentes tej is csak nemrég óta van.
De érdekes! Én szeretem a kölest, érzem is egy kis jellemző ízét, de nem kesernyésnek érzem.
Szoktam simán rizs helyett köretnek.
Vagy megfőzöm, először vízben, aztán még tejet öntök hozzá és úgy főzöm készre, ezt gyümölccsel.
Nyáron fagyasztott gyümölccsel finom, mert a forró kölesben a gyümölcs hamar kiolvad, le is hűti egyúttal.
Sziasztok!
Köszönöm az értékes hozzászólásokat.
Szinte mindegyikből tanultam valamit.
Szerintem tartsuk életben ezt a fórumot, mert az egyik legfontosabb életviteli problémánkról beszélünk.
hámozva 250 g cukkini, főzés, turmixba 2 zselatin porral, 100 g növényi tejjel, 1 ek. kókuszolajjal, 1 tk citromlével, sóval. Szilikonforma a legjobb, abból könnyen kijön a pár óra hűtés után, de másnap a legjobbak az ízei.
egyszerű, csak meg kell főzni és turmix. Tovább eláll mint a kókusztejszín . De szerintem frissen jók a házi cuccok. Amúgy boltban veszem az ilyen növényi tejeket ,tejszíneket ,sajtokat. Viszont csemegeként rákaptam a cukkinisajtra. Hámozott, főtt cukkinit kihűlve turmixolni zselatinporral ,növényi tejjel, kókuszolajjal, só citromlé, hűtőben néhány óra alatt sajtszerűvé dermed. Lehet hozzá tenni pl. köménymagot, fokhagymát ízesítőnek.
Az otthoni a legtöbb esetben jobb a boltinál, mert minimum tudod, hogy mit tettél bele. Ettől függetlenül én azért veszek némely dolgokat ld. földimogyoró vaj, már csak azért is mert, a környezetem nem ennyire kalandvágyó az étkezést illetően, mint én, és így nincs értelme nagy adagokat csinálnom, kicsibe meg bizonyos dolgokat nem igen lehet csinálni.
Szeretem a nyers dolgokat is, de elvben vigyáznom kellene velük, így ott is meg kell válogatnom, mit és mennyit.
Na ezaz, hogy egy jó minőségű kókuszcsomag 400,- körül van, és akkor még nyomkodni meg turmix és fél liter.
Számomra a szuper kaja a nyers zöldség és a sült szárnya vagy hal. Nem esik át feldolgozási folyamatokon ahol mindenféle ízesítést és adalékot adnának hozzá.
Én meg kölestejszínt gyártottam, olyan dolgokba jó mint pl. a gyümölcsleves, mert az édes és elnyomja az enyhén kesernyés köles ízt.
Nekem kókusztej receptem van, bevált. 1 zacskó reszeléket leforrázni fél liter vízzel, 1 órát lefedve állni hagyni, turmixgépben turmixolni, majd szűrőn átnyomkodni. kb. 3 napig eláll hűtőben, litereket ne csináljatok belőle, csak amennyi hamar elfogy.
Az otthoni mogyoróvajba nem is kell egyáltalán cukor. Már ezért is jobb a boltinál.
És osztom a mértékletesség elvét veled a kajamennyiséget illetően is.
A házi gyártású kókusztejen már túl vagyok, az nem jön ki olcsóbban a boltinál. De mégiscsak házi:)
Nálam karika lesz.
Lehet, hogy nem akarok egyszerre megenni egy vastagon kencés félbanánt, meg hogyan? Tolom, mint a kiflit, vagy villával?
Jo lesz a karika :))
A dietetikusok szerint az èn szuperfoodom, a párolt sertèsszelet volt rizzsel, ès karalábè leves víztisztán. Ja, de a rizs meg cukoremelő, azt is csak módjával, mert van csökkent glükóz toleranciám. Ezt küldtèk kb. minden nap , csecsemő adagban. Amikor már ettől sem keseredtem el, akkor egy hètig fás karalábèval küldtèk ( èletveszèlyesen fással, fogpiszkálószerű szálkással), na akkor montdam le erről az amúgy is csodás èlvezetről :)
Èn is megnèzem, de abba sem akarok átmenni hogy pl. minden felvágott, virsli stb ipari szemètkènt jelenjen meg a tudatomban, mert az mèg károsabb mintha kètpofára ennèm. Annyit teszek, hogy ha reggelire felvágottat eszek, akkor utána megpróbálik nem azt enni a nap folyamán mondjuk tízóraira is, vagy csak keveset ès zöldsègekkel. Este kerülöm ha lehet, hogy egèsz èjjel ne az legyen bennem. De, vannak hangok amik az este evett gyümölcsöt az állítólagos erjedèse miatt, egyenlővè teszik az alkohollal. Így eljutottunk oda ,hogy gyümit se együnk este jó lelkiismerettel. Na itt mondom azt, hogy .......
Tudom.
Ezt már 2 éve tudom.
Én semmit nem tolok magamba. Én rágok is. :D
Nem, nem akarok tudatos lenni!
További ajánlott fórumok: