Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Spárga bormártással recept

Spárga bormártással recept

Elkészítési idő 45 perc

A Spárga bormártással hozzávalói:
2 kg fehér spárga
1 rúd vanília
15 dkg vaj
1 db salottahagyma
1 dl tyúkhúsleves-alaplé
1 evőkanál fehérborecet
1/2 dl száraz fehérbor
cukor

frissen őrölt bors
3 db kisebb tojás sárgája
15 dkg nyers sonka (pl. Serrano)
turbolya vagy petrezselyem a díszítéshez


A Spárga bormártással elkészítési módja:
1. A megmosott spárgát meghámozzuk, és a fás végeket levágjuk. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét.

2. A bormártáshoz 7,5 dkg vajat apróra kockázunk, és betesszük a fagyasztóba. A megtisztított salottát finomra vágjuk, és egy kis edényben felöntjük az alaplével, az ecettel, valamint a borral. Csipetnyi cukorral ízesítve sűrűre beforraljuk, majd egy fémtálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük. A fennmaradt salottát alaposan kinyomkodjuk.

3. A lábasba fektetett spárgasípok alá 3 dl vizet öntünk, majd megsózzuk és felforraljuk. Ezután a spárgát a lefedett edényben haraphatóan roppanósra pároljuk 10-15 perc alatt, majd kivesszük, lecsepegtetjük, és lefedve melegen tartjuk.

4. A bormártáshoz a spárga főzése közben a tojássárgájákat a fémtálba szűrt főzethez adjuk, és meleg vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük. Apránként beletesszük a hideg vajkockákat, és folyamatosan tovább verjük, amíg a vaj feloldódik.

5. A maradék vajat egy nagy serpenyőben habosra hevítjük, és hozzáadjuk a vaníliarudat a kikapart velővel együtt. A spárgát a vaníliás vajba forgatjuk, és enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Végül lecsepegtetjük, a sonkával együtt tálra rendezzük, és rámerjük a bormártást. Tetszés szerint turbolya- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük.


Főtt krumpli illik hozzá.
A mártás még különlegesebb lesz, ha a vaj feloldódása után egy csokor finomra aprított turbolyával gazdagítjuk.

Kategória: Zöldséges ételek receptjei

A receptet beküldte: , ápr. 10. 18:03

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook