Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Segítség nélkül saját lakás/ház? Hogyan? fórum

Segítség nélkül saját lakás/ház? Hogyan? (beszélgetős fórum)


29. póknyuszi (válaszként erre: 28. - Sziszi0528)
2017. jún. 16. 09:50

Köszi a válaszodat!


Meg is néztem az ERSTE honlapját (náluk vezetem a számlám) és találtam egy ilyen megoldást:

[link]


Igaz, hogy itt max. 7,6 MFt a felvehető, de ez vidéken egy kisebb használt lakásra akár elég is lehet!

28. sziszi0528 (válaszként erre: 26. - Póknyuszi)
2017. jún. 13. 17:19
Még azt elfelejtettem írni, hogy érdemes felkeresni egy Fundamenta irodát is, mert létezik már olyan megoldás is, hogy nem csak 4 év múlva juthatsz pénzhez, hanem a felező csomaggal akár már két év megtakarítás után is, de ha azonnal kell, akkor azonnal fel lehet venni a szerződéses összeget! Már most sok lehetőség van, nem kell megvárni a 4 év megtakarítási időszak lejártát...
27. sziszi0528 (válaszként erre: 26. - Póknyuszi)
2017. jún. 13. 17:15

Szia!


Természetesen van hitelbírálat és némi önerő is szükséges, már nem adnak "csak úgy" hitelt. De akkor is érdemes gyűjtögetni valamennyit (tudom, hogy nehéz, nekünk is nagyon nehéz, mert itthon vagyok GYED-en, nem kapok sokat de minden forintot megnézünk és csurran-cseppen, valahogy meg kell próbálni), szülőtől/jóbaráttól ideiglenesen kölcsönkérni, mert még mindig jobb a sajátodat fizetni, mint másnak termelni a tiszta hasznot, amiből ugye semmit nem élveztek...


Szerintem menjetek be több bankba, ERSTE, K&H, FHB jók lehetnek, el kell mondani, hogy mi a szitu és úgyis csak ott tudják pontosan kiszámolni Nektek. Viszont! A lakáskasszához ragaszkodjatok, hogy ti mindenképpen bele akarjátok építeni a hitelbe! Mikor én mondtam, hogy csakis így szeretném, ehhez ragaszkodom, mondta az ügyintéző, hogy hát majd meglátjuk, nem biztos, hogy lehet, stb... Erre mondtam, hogy akkor megyek más bankhoz ajánlatot kérni, mert Fundáztam és tudom, hogy van ilyen lehetőség, majd máshol adnak. Másnap csörgött a telefon, hogy oké, rendben van, mehet a dolog, szóval ebből nem szabad engedni, mert ezt nyilván nem szeretik a bankok, hiszen így jól jár az ügyfél, de mindenképpen ragaszkodni kell hozzá, hiszen ez a ti érdeketek!

26. póknyuszi (válaszként erre: 16. - Sziszi0528)
2017. jún. 13. 09:41
Szia Sziszi! Nagyon érdekelne amit leírtál. Nincs önerőnk, szülői segítségről még csak nem is álmodhatunk. Albérletben lakunk már 15 éve és nagyon szeretnénk már elindulni, hogy ne "az ablakon dobáljuk ki" a pénzt! Van valami feltétel, aminek meg kell felelni ehhez a procedúrához? Ugyanolyan hitelbírálat előzi meg? Köszi előre a válaszodat!
25. 2d052648f4 (válaszként erre: 22. - Johannia)
2017. máj. 27. 14:37
Mi pont a BB-nél nem kaptuk meg a CSOK-ot. Mondjuk a törvény, ami miatt nem kaptuk meg, az minden bankra vonatkozik, nem hunyhatnak szemet felette.
2017. máj. 27. 13:57
Bocsánat csak a telefon mindent kijavít. Szoval masok röhögtek rajtunk. Xd
2017. máj. 27. 13:56
Na marmint azon röhögtem h csak hitelből lakást nem lehet venni. Pedig de lehet!
2017. máj. 27. 13:55

Hello. Mi személyi kölcsönt vettünk fel. Az volt az önerő. A lakashitelt meg vagy az 5. bankban kaptuk meg.hosszu sztori.nagyonpechesek voltunk.mindenbe belefutottunk amibe csak lehtett... Itt annyira felmentek az árak(8.ker) hogy dupla aron eladtuk a lakást es vettünk egy telket es most arra fogunk építkezni. A hitelt visszafizettuk. Jelenleg nincs hitelunk, de majd az építkezésbe kelleni fog hitel, amit csokkal akarunk megoldani.


Mindeni kirohogott minket meg hogy lehetetlen önerőből lakást venni, most meg mindenki les.

Persze azert kellett erzek a lakas kiválasztásához is hogy kesobb nyereséges legyen az eladás.


Most is a sok okos károg meg uristenezik. De aki nem kockáztat egy kicsit, az nem is nyerhet soha.en ezt vallom. Aztán majd egy ev múlva majd mindenki amuldozni fog megint mint legutobb is amikor lehulyeztek. :)


Sok sikert! Ha stabil a munkahely, illetve ha elvesztened annak ellenere piacképes vagy akkor személyi kolcson+lakashitel(csok)javasolt. Legalabbis mi igy indultunk neki. Es a vicc hogy anno par nappal maradtunk le a csokrol amikor bevezettek!!! Szoval anno jol megszivtuk es magas volt a thm. A BB a legnormalisabb csok ugyben jelenlegi tapasztalatom szerint En azt vettem eszre. A tobbi bankban tul mereven értelmezik a szabályzatot.

21. globus (válaszként erre: 16. - Sziszi0528)
2017. máj. 27. 12:32
Írhatok privit?
20. Elliana (válaszként erre: 17. - 2d052648f4)
2017. máj. 27. 12:28

Úgy is megtudtátok volna oldani, hogy még egyszer hívtok egy független becslőt, annak a véleményét nem utasíthatták volna el. Legalább is a mi tájékoztatónkban ez volt írva feketén fehéren.

Sajnálom, de a lényeg, hogy azért meg van a ház.

Mivel nálunk csak férjem dolgozik, én hiába vagyok gyesen,( 5 órás munkaidőből mentem gyesre, és mivel veszélyeztetett voltam, pont nem volt meg a 180 napom, így nem járt a gyed) így férjem fizetése mellett nem kaptunk volna annyi hitelt.

Csoknál ugye 10 évig elidegenítés van a házon, se hitelt, se jelzálogot nem lehet rárakatni így bár mi is gondolkodtunk felújításra a fundamenta lakáskasszán, de ez miatt mi nem tudjuk kihasználni, így meg feleslegesnek tartom 4 évig fizetni és várni.

2017. máj. 27. 11:40
piszok nehezen ,kint melozva pénzt hazahozva talán
18. syria (válaszként erre: 3. - 61e75fb84c)
2017. máj. 27. 10:26

Példa értékű, amit véghezvittél; biztosan nem volt könnyű. Én is rengeteget takarékoskodtam a saját otthon elérésének érdekében.

Most is annak híve vagyok, hogy inkább összébb kell húzni a nadrágszíjat, mint évtizedekre eladósodni.


Igen, aki teheti, törekedjen, hogy mielőbb megszabaduljon az albérlettől.

17. 2d052648f4 (válaszként erre: 14. - Elliana)
2017. máj. 27. 09:17

Nem, mert van egy olyan törvény, ami kimondja, hogy nem jár a CSOK, ha a ház vételára 20%-kal több, mint az értékbecslő által felbecsült érték. Hát nálunk a csaj jól leértékelte olyan indokkal, hogy pl nehéz megközelíteni (a falu mellett megy el az M6,M7 és a 3. utcában van a ház). A lényeg, hogy 24%-kal értékelte kevesebbre, mint a vételár. Ez pont elég volt ahhoz, hogy ne kapjuk meg. Amúgy is így áron alul vettük, mert a környéken az ilyen házak drágábbért mentek. Gyűjtöttünk infokat, hirdetéseket és fellebbeztünk, de visszautasították.


Persze meg lehetett volna úgy oldani, hogy átírjuk az adásvételit egy kamu árral és mellette lesz egy eredeti szerződésünk is, de annyi bonyodalom előzte meg amúgy is ezt az egészet, hogy mi sem akartunk keverni és az eladó sem akart belemenni. Így személyi kölcsönből fedeztük a különbözetet.

16. sziszi0528 (válaszként erre: 15. - Globus)
2017. máj. 27. 06:09
Szerintem nagyon tuti, és kiszámoltam, hogy pontosan annyit fizetek vissza a 4 év alatt, amennyit felvettem. És ezt még lehet fokozni ugye olyan dolgokkal, hogy pl. kötsz még egy lakáskasszát (külön) és ha nem tudod a fennmaradó hiteltartozást kifizetni, mert mondjuk még sok vagy nincs annyi pénzed (mert ugye ott van a kutya elásva), akkor a "különálló" lakáskasszából betörleszted...
15. globus (válaszként erre: 5. - Sziszi0528)
2017. máj. 26. 21:55
Mi is pontosan így csináljuk :)
14. Elliana (válaszként erre: 11. - 2d052648f4)
2017. máj. 26. 21:47

Nem kaptátok meg a csokot?


Mi is most vettünk áprilisban csokra házat. 1 meglévő 1 bevállalt gyermekre.

Nekünk sem volt túl sok lehetőségünk, albérletben vagyunk, hitelt nem kaptunk volna annyit amennyi kellett volna és nem is szerettünk volna.

Iszonyat nagy mázlink volt mert ahonnan származunk ott most lezuhantak a ház árak. Így sikerült megcsípnünk 1.5 millióért egy 2600 m2 alapterületű teljesen közművesített, igaz hogy öreg paraszházat rengeteg melléképülettel, ami felújításra korszerűsítésre szorul de statikailag teljesen ép. De férjem kőműves családtagjaim pedig mind olyan szakemberek akiken rengeteget tudunk " spórolni". Férjem munkájából adódóan rengeteg mindent meg tud szerezni.

Jelenleg nem az álom otthonunk, de azzá tesszük.

Ha azt veszem 70 ezerért jutottunk hozzá ami ténylegesen saját önerő ha az össz költséget nézem mindennel együtt, bank, értékbecslő stb 200 ezerben álltunk meg.

Mi sem tudtunk albérlet mellett ugrálni.

2017. máj. 26. 16:57

Az első lakásomat munkáltatói kölcsön segítségével vettem. Persze volt mellette saját, közel 10 milka megtakarításom. De az évek során nagynak bizonyult, így egy kisebbre cseréltem, ami már tehermentes.

Az albérlet hosszú távon nem megoldás, főleg a mai árak mellett. Cca. annyiba kerül, mintha egy hitelt törlesztenél, és a magadéban vagy, csak van rajta egy jelzálog.

Mondjuk én csodálkozom, hogy emberek hogy vállalnak be 20-25 évre 70-100 ezres törlesztőket.

2017. máj. 26. 16:24
Én inkább vennék fel hitelt és fizetném a sajátomat mint albit.
11. 2d052648f4 (válaszként erre: 1. - Ed70d9df2d)
2017. máj. 26. 16:16

Bankfüggő. A CSOK önerőnek számít, de valamennyi önerőt akkor is fel kell mutatni. Mi egész pontosan a BB-nél vettünk fel hitelt. A törvény szerint minimum 20% önerő szükséges. A bank viszont belső szabályzatban elfogadja a CSOK-ot is és valami olyasmi végül a szabályuk, hogy 10% önerőt kötelező felmutatni. Ami szép és jó, de nem hiszem, hogy valakinek ez így tényleg megy.


Ha van kérdésed írj nyugodtan, mert idén januárban vettünk házat és eléggé képben vagyok, pláne a BB-t illetően.


Amúgy mi is igényeltük a CSOK-ot 2 gyerekre (1 meglévő és 1 vállalt), de nem kaptuk meg. Itt nem részletezném miért, privátban szívesen megírom. Röviden annyi, hogy sok kiskapu van a törvényben, ami miatt nem lehet megkapni és az államnál marad a pénz. Elég sok ismerősöm nem kapta meg, de pl tesómék igen. Ők decemberben vettek házat.


Amúgy nehéz és szinte nulla segítséggel sikerült minden (mármint anyagi szempontból). A hitelt is alig akarták megadni, pedig mindkettőnknek normálisan bejelentett munkaviszonya van és nem is minimálbért keresünk. A végén kb 40%-os önerővel lett meg a házunk.


Tényleg írj nyugodtan, ha bármi kérdésed van. Kicsit bonyolult az ügyünk és nem szeretném itt taglalni, mert nem szeretnék a nagy hitelellenesekkel vitába kerülni. Azt elmondhatom, hogy az ügyvéd és az ügyintézőnk is mondta, hogy oltári pechesek voltunk, mert valahogyan minden létező sz*rba belefutottunk. Ilyen nehezen hitelt egy egész jól kereső párnak még nem adtak (legalábbis az ő ügyfeleiknek). Az volt a szerencsénk, hogy az eladó türelmes volt. Bár nem is igazán szerencse, mert nem előleget adtunk, hanem foglalót és így hajlandó volt várni 4-5 hónapot. Mondjuk a foglaló átadásától 3 hónapot várt volna. De onnantól, hogy megnéztük a házat 5 hónapos határidőt beszéltünk meg. Végül kb pont 3 hónap tellett el. De úgy, hogy előtte csináltattunk hitel előbírálatot, pont azért, hogy ne vesztegessük egymás idejét egy eladóval sem, ha nem kapnánk hitelt. A bírálat pozitív volt. Erre mikor a hitelfelvételnél voltunk nem akarták megadni az igényelt hitelünket, pedig kevesebbet kértünk, mint az előbírálatban. A bank válasza az volt, hogy nem köteles megindokolni a döntését. K*apják be...


Na mindegy. Sikerült és ez a lényeg.

10. 2d052648f4 (válaszként erre: 6. - Kokuszoscsoki)
2017. máj. 26. 16:03
Bankfüggő. A CSOK önerőnek számít, de valamennyi önerőt akkor is fel kell mutatni. Mi egész pontosan a BB-nél vettünk fel hitelt. A törvény szerint minimum 20% önerő szükséges. A bank viszont belső szabályzatban elfogadja a CSOK-ot is és valami olyasmi végül a szabályuk, hogy 10% önerőt kötelező felmutatni. Ami szép és jó, de nem hiszem, hogy valakinek ez így tényleg megy.
9. 2d052648f4 (válaszként erre: 5. - Sziszi0528)
2017. máj. 26. 15:54
Felújításra az új törvények szerint nem jár a CSOK. Csak vásárlásra vagy bővítésre.
8. 2d052648f4 (válaszként erre: 2. - Dolcsy1989)
2017. máj. 26. 15:53
A 10+10 millió csak akkor jár, ha 3 gyereket vállalnak és építkeznek vagy ők az első tulajdonosai egy nagyon új ingatlannak.
7. dolcsy1989 (válaszként erre: 6. - Kokuszoscsoki)
2017. máj. 26. 15:14

Eleg sok variacio lehet ha CSOKrol van szo. Nem mindegy hogy ujepiteu lakas, ujepitesu haz vagy te epitesz vagy hasznalt lakas....stb. egy gyerek ket gyerek harom gyerek...megvannak cagy elire vallalod...stb.

Ha nektek ezt mibdtak akkor az biztos ugy van. Egy CSOKra jogosultsag kell. Ha az vagy es megkapod akkor az oneronek szamit ha még hitel is kell hozza.

2017. máj. 26. 14:41
Nem értem, akik azt írják, hogy a CSOk önerőnek számít, azt hogy értik?? Mi is akartunk Csokkal lakást venni, de csak akkor jár a CSOK, ha a lakás 30%-át leperkáljuk kp-ban, ami még egy 10 millás lakásnál is 3 milla. Több banknál is voltunk érdeklődni, és mindenki azt mondta, hogy önerő nélkül nem jár a CSOk. Akkor hogy is van ez?
5. sziszi0528 (válaszként erre: 1. - Ed70d9df2d)
2017. máj. 26. 14:27

Szia!


Nekünk úgy alakult az életünk, hogy hirtelen kellett elköltöznünk (anyósnál laktunk), minimális megtakarításunk volt csak. Kamattámogatott hitelt vettünk fel és ebbe bele lett építve egy lakáskassza is. Ez úgy néz ki, hogy a törlesztő egyik része megy egy lakáskasszába, másik része meg a hitelbe. És ha 4 év múlva lejár a lakáskassza az addigi összegyűjtött pénz+a hozzá járó állami támogatás betörlesztődik a hitelbe. Így 4 év múlva minimális hiteltartozás marad, amit ki akarunk fizetni és miénk a kecó. A törlesztőrészlet pedig annyi (vagy még talán kicsit kevesebb is), mint egy albérleti díj lenne és azért belátható időn belül a mi tőkénk lesz ez a lakás, nem "másnak a zsebét tömjük vele". Mi így gondoltuk és szerintem jól döntöttünk, ezt a legtöbb banknál meg lehet csinálni.


Én nem tartanám érdemesnek hosszú-hosszú időn keresztül albérletezni, mert ennyi idő alatt ezzel a módszerrel sajátunk is lehet a lakás.


És igen, a CSOK önerőnek számít mindkét esetben (használt/új lakás vétel/felújítás).

2017. máj. 26. 14:01
Segítség nélkül nagyon nehéz.
2017. máj. 26. 13:56
Lehetséges. Én 21 éves korom óta dolgozom, a legelső minimálbéres fizumból is tettem félre, és azóta is, 3 éve vettem tehermentes lakást magamnak. Azután multinál dolgoztam és tanultam sok évig munka mellett.Szülői segítség és örökség...ezekről max álmodhattam.
2. dolcsy1989 (válaszként erre: 1. - Ed70d9df2d)
2017. máj. 26. 12:33
A CSOK oneronek szamit...es 10+10 25 evre konkretan 50000 ft havonta. Plusz ha 2019 decemberig vegzel egy esetleges epitkezessel akkor 5 millio afat vissza tudsz igenyelni. Nem konnyu kijatszani hogy mindent megkapj de en is benne vagyok. Ha erdekel milyen oteltekkel prktikakkal tudsz mindent kivenni az allamtol pacsira majdhogynem akkor irj privit. Szivesen mrgosztom veled.
2017. máj. 26. 12:08

Sziasztok! Férjemmel albérletbe lakunk jelenleg, amit imádunk, mert jó helyen és jó árban bérelünk, de gondolkodunk erősen, hogy mégis jó lenne egy saját ingatlan..igen ám, de nincs segítsgünk, se örökségünk (tudom vagyunk még így páran)

A CSOK önerőnek számít? Mert kb mindent lehet erről olvasni :/

Optimista embernek tartom magam, de amint egyre többet nézegelődök a téma iránt, megy el a kedvem és olyan kilátástalannak tűnik az egész.


Esetleg volt köztetek olyan, aki nulla segítséggel saját lakáshoz jutott?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook