Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Scheuermann-kór fórum

Scheuermann-kór (beszélgetés)

1 2
2009. dec. 21. 03:07

Sziasztok!

Nálam 14 éves koromban vették észre, hogy valami nem oké a hátammal. Akkor azt mondták, rossz tartás, majd kinövi a gyerek. Hiába könyörögtem gyógytorna beutalóért :S Évekkel később ugyanaz az orvos vizsgált. Idézem :'Jézus Mária, ilyet még nem láttam!'

Most 21 vagyok. Egyre csak rosszabb. A gyógytorna nem segít, fáj tőle a nyakam is, hátam is. Tükörbe sem tudok már nézni és gyakorta megesik, hogy bántanak is a hátam miatt. Mások persze észre sem veszik... Nagyon végletes...

Nem tud valaki valamilyen (bármilyen) alternatív módszert, hogy ne romoljon tovább a hátam állapota?

Van itt Scheuermann, rotáció, scoliosis, kyphosis és bordakúp. Minden ami kell :S

Kezd elegem lenni az egészből... :/

Köszönöm előre is a választ,

Bori

2009. okt. 20. 17:12
Nálam is 10-12 éves korom környékén állapították meg. Tornát javasoltak (nagyon ritkán csináltam...)és úszást, de nem tiltottak el a mellúszástól. Sőt! Ami a tesit illeti, részleges felmentést kaptam. Ez azt jelentette, hogy nem emelhettem nehezet. Így magamat se. 15 évesen mentem vissza az iskolaorvos tanácsára és akkor azt mondták, hogy ez már se jobb, se rosszabb nem lesz, tehát befejeződött a növekedés. Tesiből sincs már felmentésem. Enyhén, szinte észrevehetetlenül rossz a tartásom. Viszont én inkább attól félek, hogy idősebb koromban mit várhatok...
2009. febr. 27. 14:05
Sziasztok! :)
2008. okt. 21. 18:19

23 eves vagyok mar egeszen 13-14 korom ota gorbe a hatam, elkuldott a doki gyogytornara de az nem volt hatasos sot megkerdojeleznem a gyogytornasz szakertelmet is ugyanis mas diagnozisu emberekkel tornasztam.

Jelenleg a hatam kozepen van egy gorbulet es a derekamnal befele all a gerincem.Fajni nem fajt soha de egyes ruhadarabokban pl. zakoban elegge csunyan neztem ki.

Tulajdonkeppen az erdekelne , hogy ilyen korba erdemese megegyszer elmenni dokihoz lehet e segiteni?

kb 9-10 eve volt ez a negativ tapasztalatom a gyogytornasszal

Mit szoltok?

12. Andy1016 (válaszként erre: 11. - Ceca4)
2008. aug. 20. 15:16
Csak annyi, hogy ugye nekem van ilyenem, ezzel könnyebb pl.: iskolába menni, mert ha nagyon nehéz a táska, és ha akkor rajtam van a fűző sokkal könnyebb! :)
11. Ceca4
2008. aug. 19. 19:25

Szia Andy! Nekem szerencsém volt, nem kellett fűzőt hordanom. Gondolom ilyen melegben lehet a legrosszabb hordani. :( Remélem hamarosan megszabadulsz tőle. Én is csak azt tudom mondani, Neked amit régen nekem is folyton mondtak: minnél többet tornásztasd a hátizmodat! Nekem "elrettentésül" ott volt és van a tesom, akinél szinte ugyanakkor vették észre mint nálam és ő nem tornáztatta az izmait. A különbség meglehetősen látványos!

Vigyázz Magadra!

10. Andy1016 (válaszként erre: 8. - Ceca4)
2008. aug. 19. 15:38
Nekem sem szabad mellúszásban úszni,és futni sme lehet,tornázni sem tornázok a suliban. Egyébként te hordasz fűzőt? Mert én igen! :))))
9. Andy1016 (válaszként erre: 7. - Lujzimujzi)
2008. aug. 19. 15:34

Szia Kata!

Nagyon tetszett a tábor.

Üdv.: Andy

2008. jún. 29. 19:51

Szia!

Nálam is 10 évesen diagnosztizálták. Sokat kellett úszni járni, hát és gyorsúszás(annó a doki azt mondta, hogy mellúszás nem ajánlott). Nekem fentebb van ez a gondom, mármint a lapockám magasságában. Normál tornától és futástól is eltiltottak. Amit gyerekként zokon vettem, az az volt, hogy nem engedték, hogy lemenjek "hídba", pedig erre rettenetesen büszke volta! Azt mondták, hogy mivel deformált a csigolyám - nálam a belső oldala(mellkasomhoz közelebbi) "kisebb", mint a külső oldal - a végén még az egyik ilyen hidalásból nem állnék fel többé... Rengeteg hátizom gyakorlatott kellett csinálni, de így is maradt belőle egy pici "simogaással" érezhető nyom. Én a mai napig igyekszem figyelni a testtartásomra és attól tartok a felszolgálóságot fel kéne sajnos adnod, vagy munka közben fűzőt kellene hordanod.

2008. jún. 22. 09:45

Szia!

A Scheuermann-betegség a csigolyák csontosodási zavarát jelenti.Ez a folyamat gyermek/serdülőkorban zajlik,és a növekedés befejeződéséig tart.Enyhébb esetben (gyermekkorban) elég lehet a célzott gyógytorna,súlyosabb esetben fűző viselése javasolt.A csigolyák eltérései felnőtt korban is jól látszanak a rtg-felvételen,de ilyenkor a folyamat már nem aktív.

Érdemben javítani a csigolyák (és hangsúlyozom a csigolyák) szerkezetén csak a növekedés befejeződéséig lehet.A tartáson és ezáltal azon,hogy hogyan terhelődnek a csigolyák,porckorongok,kisízületek azonban mindig lehet és kell is.Én a dvd-t nem nagyon ajánlanám,mert azok a gyakorlatok egészséges gerincre íródtak,és lehet (sőt biztos),hogy van olyan,ami a te gerincednek nem jó.Én azt tanácsolnám inkább,hogy keress fel egy gyógytornászt,aki egyénileg foglalkozik veled és néhány alkalom alatt megtanít egy olyan gyakorlatsort,amit aztán otthon tudsz végezni.És nem utolsósorban néhány életmódbeli dolgot is megtanít (pl.helyes álls,ülés,stb).

Remélem,tudtam segíteni,jobbulást!

Kata

2008. jún. 6. 11:17
deformálodott, meszesedett vagy mi, és ék alakú vagy mi! scheuermann van ráirva a korlapomra, tehát nem magamtol találtam ki
5. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 4. - 5a5c6c6a02)
2008. jún. 5. 22:43

Ez biztos, hogy a Scheuermannal fugg ossze?

Mi az utolso csigolyadnal konkretan a gubanc?

4. 5a5c6c6a02 (válaszként erre: 3. - 1a50c86bb0)
2008. jún. 5. 19:23

ugy vették észre,hogy már nem bírtam ülni sem annyira fáj a keresztcsontom felett az utolso csigolyám!elmentem háziorvoshoz és egybol rtgre kuldott!ott derult ki!most hétfoig itthon kell fekudnom, már 3 napja itthon vagyok! már injekciot kaptam a fajdalomra néha! most már jobb egy kicsit!

gyerekkoromban nem volt baj a gerincemmel, legalábbis ezt mondták!

A fuzot még nem mondták, csak a gerinctornát, már rendeltem egy dvdt kezdoknek, gyógytornára is kell majd járnom persze!

nem tudom, hogy mikor mehetek vissza felszolgálni, lehet h tobbet nem azt is mondtak!hanem mást kell néznem!

koszonom, h irtál!

3. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 1. - 5a5c6c6a02)
2008. jún. 5. 17:43

Ovodas koromban vettek eszre, hogy gornyedt vagyok (Scheuermann), aztan 13 eves koromig Budakeszire jartunk egy intezetbe, ahol ellenoriztek a gerincem es mindig adtak tornakazettakat, amiket csinalnom kellett (naponta fel-1 orat, mar nem emlekszem pontosan). Nalam ennyi volt. Most hibatlan a tartasom, bar eleg hamar meg tud fajdulni a hatam, de ez nem bzitos, hogy osszefuggesben all ezzel.

Ez egy tipikus gyerekkori problema, de sok embernel sajnos eszre sem veszik, aztan idovel amikor itt-ott kopasuk lesz emiatt, nem tudjak, hogy mitol. Nagyon fontos gyerekkorban a megfelelo torna.

Neked korabban nem volt problemad a gerinceddel?

Hogyan vettek ezt most hirtelen eszre?

Gondolom gerinctornat kell majd vegezned es lehetoleg sokat usznod. A legfontosabb, hogy a hatizmaid erositsd, mindig ulj es allj egyenesen (lehet kapni gumis, ruha ala felhuzhato kis fuzoket, melyek hatrahuzzak a vallakat, de senki nem veszi ezt eszre - ez nem art, segit a tartasodban), figyelj a nyakadra is, ne logasd elore, fontos, hogy a vallaid egy magassagban legyenek, ne logasd egyiket se... de ezeket el fogjak majd bizonyara mondani.

Gyerekkorban ez nagyon jol kezelheto, csak ennyit tudok, de gondolom most is sokat tehetsz megfelelo mozgassal magadert.

2. 14775640c4 (válaszként erre: 1. - 5a5c6c6a02)
2008. jún. 5. 10:36

szia!

talán használnod kéne a keresőt. oda beírod a betegség nevét,és kiadja hogy mit lehet tudni róla és hogy gyógyítható. hamarabb jutsz infóhoz a google-lal

mint itt kérdezősködsz.

szerintem.

2008. jún. 3. 21:40
Sziasztok! segítsetek!ezt diagnosztizálták ma nálam gerinc rtg utan!volt már valakinek?ha igen leírna,hogy mit kell tennem? köszönöm, nagyon fontos lenne,mert teljesen el vagyok keseredve!
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook