Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Rókagombás rizottó zöldborsóval recept

Rókagombás rizottó zöldborsóval recept

Elkészítési idő 30 perc

A Rókagombás rizottó zöldborsóval hozzávalói:
20 dkg kerek szemű rizottóhoz való rizs (pl. arborio)
20 dkg friss rókagomba
15 dkg zsenge zöldborsó (mélyhűtött)
2 kis salottagyma
1 evőkanál olívaolaj
6 dl zöldségalaplé
1 dl száraz fehérbor
1 csapott teáskanál kurkuma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (parmezán típusú)
frissen őrölt bors-ízlés szerint


A Rókagombás rizottó zöldborsóval elkészítési módja:
A gombákat és a hagymákat megtisztítom, a gombákat nagyjából 1 cm-s darabokra, a hagymát apró kockákra vágom. A rizst alaposan átmosom, szűrőben kissé megszárítom.

Elkészítem az alaplevet. A zöldségalaplé készülhet hagyományosan, zöldségekből, leszűrve, de legegyszerűbb jó minőségű porból vagy kockából készült tiszta levessel dolgozni, amibe belekeverem a kurkumát. Fontos, hogy az alaplevet a rizottó teljes főzési ideje alatt melegen tartsuk! Forrnia nem szabad, de forrónak kell lennie.

A hagymákat az olívaolajon üvegesre pirítom, hozzáadom a rizst és a gombát, pirítani kezdem, majd folyamatos keverés mellett beleöntöm a fehérbort, mikor annak alkoholtartalma elpárolog, a rizs pedig magába szívta a folyadékot, ismét egy merőkanálnyi forró alaplével öntöm fel. Nagyjából 5 perc elteltével beleteszem a zsenge zöldborsót. Újabb merőkanálnyi alaplét adok hozzá, és ha a folyadékot felszívták az összetevők, megint alaplével folytatom a főzést mindaddig, amíg tart a folyadék, és a rizs megpuhul. Nagyjából 20 perc elteltével a rizottó eléri a megfelelő állagot, kevés folyadék még marad ilyenkor az edényben, de semmi nem főtt szét.

Elzárom a tűzhelyet, belekeverem a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyem 2/3-át, borsozom, majd 5-6 percre lefedem, hogy a gőzben kellemesen krémes, de semmiképp sem száraz étel legyen a végeredmény. Minden esetben frissen érdemes tálalni, ízlés szerint a maradék petrezselyemmel megszórva.


Kategória: Egytálételek receptjei

A receptet beküldte: , ápr. 15. 16:40

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook