Passzív állomány vagy munkanélküli? (beszélgetés)
Még egy kérdést elfelejtettem.Lehet -e utazási kedvezményt kérni valahonnan,vidéken lakom és mindenféle ügyintézéshez utaznom kell nem kevés pénzért.
Köszönöm szépen mindenkinek,sokat segitettetek,ma fogom megkapni az elsö papiromat,azt mondta az orvos 3 részben fogja odaadni ,ha az elsöt személyesen viszem a többit már postázhatom?
Én pont most zongoráztam végig ezeket.
Május 11-én szünt meg a munkaviszonyom első munkahelyről,tehát én is elöszőr vagyok munkanélküli.Nekem a cégem kifizető hely én nekik adtam minden papírt le,de ha nálad ez nem igy van akkor az OEP-hez kell bevinned a papírokat.A legjobb ha mindent beviszel és majd ők válogatnak mi kell nekik.Ennek az a hátránya,h sok idő lesz mig megkapod a pénzedet.Én a volt cégemnek 2 részletben küldtem be a táppénzes papírokat és már másnap a pénz a számlámon volt.Az OEp ráül.
Még egy fontos dolog!
Ha lejárt a 30 nap táppénzed,28 napon belül kell a munkaügyi központban jelentkezned.Addig a munkaviszonyod folyamatossága nem szünik meg,de mikor jelentkezel attól a naptól vagy regisztrált munkanélküli és számolják a munkanélküli ellátást.
Foglalkoztatói igazolást kell kitöltetni a táppénz kérelemhez a volt munkáltatóval. Csatolni kell még hozzá az eredeti tb. igazolványt, az eredeti táppénzes iratokat, igazolást az előző 2 év jogviszonyairól, a munkanélküli ellátásról, ha voltak ilyenek. Illetve jövedelemigazolás(okat)t a 2009-es, 2010-es évekről, ha máshol is volt munkaviszony. A kérelmet be lehet vinni személyesen is, meg be lehet küldeni postán is.
Szerintem személyesen kell leadnod. Sajna nemderűlt ki számomra hogy merre laksz. Pest vagy vidék?
Sziasztok :további segitséget szeretnék kérni .Az OEP oldalán nem találtam meg ,legalábbis nem egyértelmü.A volt munkahelyem nem kifizetöhely,,-hogyan lehet eljuttatni a papirt a kifizetöhelyre?- kell e valami nyomtatványt kitölteni?-személyesen kell leadni az elsö papirt vagy levélben is elküldhetem?
Még lenne pár kérdésem, a papir leadása vagy elküldése a tb hez vagy ahova kell , számlaszámot csatolni kell hozzá hogy hova utaljanak?Vagy ki kell tölteni valami papirt és azt kell elküldeni?
Örülök neki, hogy sikerül. :)
Sziasztok,voltam reggel dokinál hát kellettek volna a papirok ,vagyis neki csak egy db a sok közül igy ,azt mondta minden rendben lessz,feljegyezte a nevemet ,és holnap megyek vissza ,azt mondta megoldjuk .Nagyon örülök .Köszönöm mégegyszer a segitségeteket.További szép napot.
Ok .Köszi, majd holnap este irok.
Majd számolj be hogy sikerült. :) Remélem felfognak venni, bár én úgy tudom ilyenkor már késő. Legalább megtudjuk mik a szabályok. Előre is köszi! Nem kívánok inkább semmit...nem tudom hogy állsz a babonával :)
Nagyon szépen köszönöm a segitséget reggel a dokinál kezdek remélem sikerül.További szép estét.
Ha a doki nem akar, vagyis aztkérdezi hogy mivel írjon ki ennyi időre hogy mit találjon ki, akkor idegi kiborulás a munkahely elvesztése miatt.... legyen az indok. Hugomat nemrég ezzel vették fel ugyanilyen helyzet miatt. Viszont neki a TBbe kellett bevinnie a táppénzes papírt leadni nem a munkahelyére. És ahogy lejárt a táppénz másnap ment a munkanélkülibe... Ha a felmondástól számított 3nap szükséges, akkor még bennekell legyél, mert munkanapot számolnak, a hétvége nem számít bele!
Köszönöm szépen mindenkinek a segitökésségét ,reggel kezdek az orvosnál,remélem sikerülni fog,ja az orvos pénteken nem rendelt ,igy lehet hogy több esélyem van.
Rögtön menj el dokihoz, s visszamenőleg írasd rá a táppénzes papírra, hogy elsejétől vagy tp.-en...(szerintem egy kis dugipénz a dokinak, s megcsinálja)...
Mikor lejárt a passzív tp, akkor pedig munkanélküli...
Sajna azt nem tudtam hogy a dokihoz nem kell semilyen papir ,holnap beszélek vele ,egy nagyon kislétszámu kft nél dolgoztam 5-en voltunk,meg 2 fönök.
először is: menj be az illetékes munkaügyi központba, és regisztrálnak. Akkor is regisztrálniuk kell, ha még nem kaptad meg a leszámoló papírjaidat. Ha megvannak, még jobb.
Én vittem mindent először, bár a leszámoló papírok még nem voltak a kezemben, ilyeneket: munkaszerződés, személyi, lakcímkártya, adókártya, TAJ kártya, bankszámlaszám.
Majd válogatnak ők.
Visszamenőleg valószínű már nem fognak felvenni tp-re, hiszen a napló sorszám nem stimmelne.
Holnap reggel kezdj korán az orvosnál, mert hetente adnak le táppénzes jelentést, nehogy ez miatt csússz le róla.Egyébként beleférsz a 3 napba, mivel szombton volt július 3. és akkor a dokid nem tudott volna táppénzre venni.
Mindenesetre hívd fel reggel az orvosod, kérdezd meg, mitévő légy
Remélem, mihamarabb találsz munkát!
A dokihoz nem kell semmiféle papír.
Ha harmadikával táppénzre vesz, akkor lehetsz passzív táppénzes. A TP papírt, ha nagy létszámú cégnél dolgoztál és kifizetőhely volt, akkor oda kell leadni, ha nem kifizetőhely, akkor az OEP-hez kell bevinni, vagy postázni.
Passzív tp-re munkaviszonyból mehetsz, a munkáltatódnak kell leadni, azért passzív, mert már nem dolgozól a munkáltatónál, de még ők fizitek. 1 hónapig kapod-kaphatod maximum.
én itt rontottam el: én sem tudtam, hova kell küldeni, személyesen vittem be a TB-hez, aztán kiderült, hogy a volt munkáltatómhoz kellett volna. Bár nekem a melóhelyem TB kifizetőhely (suli), nem tudom, a tiéd az-e.
Még sosem voltam munkanélküli,nem tudom hogy mik a teendök ilyenkor,anyi mindent mondtak már nekem hogy telyesen összezavarodtam.
És ha netán felvesz az orvos hova kell küldeni a papirt?
igen csak a papirjaimat csak holnap fogom megkani a munkáltatomtol mert a multhéten nyaralt és hát , nem tudom hogy papirok nélkül is mehettem volna orvoshoz?
Ha júli 1-jétől vagy munka nélkül, akkor már a passzív tp-ről lekéstél, mert utána 3 napon belül lehet elmenni rá.
De lehet, hogy holnap még tp-re vesz az orvos, mivel hétvége volt, minden esetre egy próbát megér.
Én is voltam passzív tp-n, macerás volt, mire megkaptam a tp-t, de ez egy más történet.
Már másodikán passzív beteg ácsiba kellett volna menned, az egy hónap, és csak aztán munkanélkülibe. Használd ki ha még nem késő! Addig is kereshetsz közben állást. Ha normális a dokid simán felvesz!
Ha sanszos, hogy sokáig nem találsz, akkor használd ki a passzív táppénzt, és utána menj a munkaügyibe.
Segitségeteket szeretném kérni.Juli 1-töl munkanélküli lettem,mit kell ilyenkor tenni ,passziv állományba menjek vagy jelentkezzek azonnal a munkanélküli központba?
További ajánlott fórumok: