Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Csalamádét a hagyományos módon tettem el, hegylakó receptjével, és van benne cukor is. Nem ettem belőle, mentségemre legyen! ;) Lefelé fordítva a fólia felett a tartósító. Miután hidegen készül, féltem, hogy megromlik, a sima hűtőben van. Ideje felcsámpáznom vele a hegyre, mert itt nézegethet még egy évet! ;) Idén nem csinálok. Egyáltalán.
Hát, tudod, én nagyon sajnálom az időt az élelmiszuerekkel való bíbelődésre, így csak felteszem a mosott, félbevágott paradicsomot, mikor jól kizyörtölte magát, megbotmixelem, azt hiszem, tettem bele sót, aztán csurig (!) az üvegbe, rá fólia, a fóliára a tartósító (idén Na-benzoát), lezár, száraz dunszt. Lecsót ugyanígy, de azt oliva olajjal. A lényeg, hogy nulla levegővel teszem el.
Igen, ami kereskedelmi forgalomba meg, valamivel kezelik, hogy ne csírázzon. De tudok olyat, akinek sikerült, ennek ellenére. Jövőre én is megpróbálom. A palánta 150Ft, de nagy az utánvét költsége,vagyis érdemes több embernek összefogni, úgy rendelni. Március elején legkésőbb le kell adni a rendelést, vagy talán még februárban, mert csak nagyjából annyit állítanak elő, amennyi kell.
Igen, én is onnan rendeltem! :)
Van pár termelő Magyarországon és neten lehet tőlük rendelni palántát.
[link]
És még azt megkérdezem tőled, hogy mit gondolsz paradicsom eltevésről.
Félbevágom, megforralom, míg szétmegy, héjakat kihalászom. Ha nem lének készítem, csak kajákhoz valónak, akkor így megy is a forró üvegekbe. És ekkor mindig tettem rá egy csepp szalicilt, mielőtt a tetőt rácsavartam. Most ezt betiltották, de annyira hogy egy hete már a patikák sem adhatják ki, így idén hazárdíroztam és eddig mindent tartósító nélkül tettem el, mert a Na-benzátnak nem csípem az ízét. Szerinted ha nem teszek rá eláll. Vagyis a kérdésem, te hogyan teszed el, mert tuti, hogy nem teszel bele a paradicsomba semmit.
És csalamádét hogyan szoktad eltenni, ha teszel egyáltalán?
olvastam itt a neten hogy a batátát hogyan kell szapórítani.na de honnan van az első gumó?vettem tescóban az nem csírázott/azért elvetettűk/mind a burgonyát.nem kel.magboltban nem lehet erre kapni.
Na azt én is láttam. Arról jutott eszembe, hogy gyalulok cukkinit, és épp csak rottyantok egyet rajta egy pici kanálka ecet (nem tudom fontos-e zöldbab és gyalult tök receptben benne van)és megy az üvegekbe. Ez jó lesz télen rakott cukkinibe. Kockázottat is tettem el, az meg köreteknek. Ezeket még eddig nem próbáltam, majd meglátom jó-e az elképzelés...
Nekünk fényes belsejű vízforralónk van (Siemens, nálunk ez valami becsípődés) és a teát egy üveg edényben készítem vagy tudod van az a szűrős üvegedény, ami tulajdonképpen hosszú kávé készítésére van kitalálva, abban szoktam a szálas teát készíteni.
Gondoltam, hogy nem állítottál be valamelyik bolt elé egy kis utánfutóval és vetted tele üres befőttesüveggel :D
Aha... szóval nem hideg nem meleg, nem sok pára, állandó hőmérséklet.
Pincém nincsen, vagyis nyitott teljesen, de hegylakóknak több is van... gondol-gondol... Az előszobát nem fűtöm, de itt is tönkrement, szerintem a hő és páraingadozástól. A nyitott pincében is tönkrement, ami ott volt, az első nagyobb fagy után.
A mélyhűtőben tartást is megcsinálom, mert végül nem vettem csirkéket, szóval nem lesz tele husival. Bizonytalan volt, hogy hogyan kunkorodik az életem, inkább nem vágtam bele még idén. Marad a piaci, meg a kevéske saját.
Olyan szépet láttam talán az ald.-ban... olyan uborka, hogy hosszában volt legyalulva és szépen álltak a szeletkék az üvegben, épp üveg magasságra vágva. Csinos volt!
nekünk szépen eláll a pince előterében a sütőtök.
Ha nem csak sütni akarod, és van elég helyed a fagyóban, akkor érdemes a belét kockázni, blansírozni, tálcán fagyasztani, majd fagyosan zacskózni, akkor mindig annyit vehetsz ki amennyire szükség van...
Egyébként 2012ben augusztusban kellett leszedn a tököt, mert leszáradt a szára. Tartottam is tőle hogyan áll el. Semmi baja nem volt és még finom is volt, pedig deret egy szemet sem látott a 40 fokban
Én sem fanyalodok rá az ecetes ubira itthon...
Vendégségben vagyok úgy, hogy krumplin kívül nem sok köret van , ezért a húshoz ecetes savanyút eszek...
Paradicsomból idén elsokalltam a kertben, úgyhogy teletehetem én is a kamrát vele...
A batátáim gyönyörűen fejlődnek, még két hónap és kiderül, lesz-e 30 kiló termésem! :) Tízzel is boldog lennék elsőre amúgy a tizenöt tő alól.
A másik jóság, egyetlen tő sütőtököm indult meg igazán de csak azon lesz vagy 15 darab termés. Még mindig nem tudom, hogy ne menjen tönkre a télen, edig soha nem sikerült még decemberig sem kiteleltetnem.
Máshol megeszem, de itthon eszembe sem jut. Annyi más jóság van!
Mindjárt mondom is!
Talán három pici üveggel van még, abból semmi nem elég nálam. Jövőre még többet teszek el majd abból meg a lecsóból. Lekvár még van persze dögivel. Okosabban kell gazdálkodnom.
Paradicsomléből sokkal több kell.
Más ötletem nincs sajnos, csemege ubit meg nem eszed az ecet miatt ...
Majd gyakrabban csinálok akkor húslevest. Valahogy a Ca-tól nem félek, üres, csaknem desztvizet iszom 5 éve, tehát nekem napi több száz mg előnyöm van ebből minuszban az ásvány illetve a csapvizekhez képest.
K1 es K2 mashogy mukodik.
A halolajjal is vigyazni kell verhigito szedesenel.
Nem maradt tavalyról paradicsomleved? Én volt, hogy abban főztem forrástól pár percig, majd üveg és kész.
Egész télen nem kívántam meg a kovászost. Egy hónapja adtam neki a hegylakónak az egész tavalyit. :( Nem baj, lesz mélyhűtő.
K vitaminnal annyiban kell vigyázni, hogy pl vérhigító mellé nem szabad szedni. nem tudom maya nem szed-e vérhigítót véletlenül...
Nagyon köszönöm! A héten nekiesek! :)
Nagyon tiszta, bio a paprikám, nem akarok hozzá kutyulni semmit, amíg nem muszáj. Aztán ha tönkremegy a paradicsom, biztos elkövetem. Paprika tavaly egész októberig hozta a termést. Szóval reménykedem megint a bio lecsóban.
Kovászosnak szoktam eltenni télire is, ha érdekel ez a megoldás. Annyira jó ették múlt télen, hogy idén be kell erősítenem a mennyiség terén
További ajánlott fórumok: