Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Paleolit táplálkozás fórum

Paleolit táplálkozás (beszélgetés)

73691. Mariann63
2014. ápr. 24. 11:15

Grizzli, biztos van a mélyhűtődben hús és passzoló zöldségféle, láss neki a főzésnek, sütésnek! :)

Annyi finomság van, ehetsz kedvedre.

Én ma reggelire gulyáslevest eszem, elmúlt a habos kávé telítő hatása.

73690. Lillus-M (válaszként erre: 73675. - 5d248a7b29)
2014. ápr. 24. 11:10
na akkor végre egy kis változatosság jöhet az életedbe, Gondolom jó savanyú fajta almával készült.
73689. Lillus-M (válaszként erre: 73670. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 11:07
Van hidegen sajtolt nem finomított. Ez a lényeg mindegyik olajban
73688. Lillus-M (válaszként erre: 73669. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 11:07

Erre csak azt tudtuk korábban kitalálni, hogy a magok tartalmazzák a lektint, a hüvely maga talán nem és ezért.

Néha ilyen mag nélküli zöldbabot én is eszek. Egy évben egy mirelitzacskónyit kb...

73687. Lillus-M (válaszként erre: 73668. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 11:05

Amit fontos megtanulnod, hogy nem kell helyettesíteni semmit. Azt nézd mi a fogyasztható kör, és abból mit lehet készíteni. Ha a régi ízeket keresed csalódni fogsz.

kevés embert csábítottam paleora, de egy családra irtó büszke vagyok. A férfi kezdte el,mert cukros volt. Mondta, hogy a tejet még meggondolja. Ők is vették a házi tejet nagytételben. Aztán gondolt egyet, hogy pár hétig megpróbálja tejmentesen. Hát ennek a férfinek volt az arcán egy nagy bibircsók, amit egyszer leműtöttek, de visszanőtt. És a tej nélkül pár hét alatt eltűnt neki. Azóta a férfi elhiszi hogy a tej nem jó neki. Itt a vége fuss el véle. Ez olyan mint egy mese, de nem az.

Van egy vékonyka kis könyv is A tejről őszintén címmel...

Ja egyébként merre laktok?

73686. Lillus-M (válaszként erre: 73665. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 10:59

Téltől sem kell megijedni. Csomó zöldségbőllehet salátát készíteni. Káposztafélék számtalan változata, cékla, répa, téli retkek, zeller paszternák. Ja paszternákot ha nem szoktatok vessél, még egyáltalán nem késő, és sokat, mert hasábburi helyett tökéletes. Ez az egy paleo köret amit férjem is megeszik, sőt szereti.

Cukkinit tököt befőzök

Úgyhogy syzerintem a tél sem annyira gáz, csak bele kell jönni

73685. Lillus-M (válaszként erre: 73662. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 10:55
Én a helyedben azért még elolvasnám a tejről szóló fejezetet néhányszor.
73684. Mariann63 (válaszként erre: 73681. - 5d248a7b29)
2014. ápr. 24. 10:54

Esetleg less be a köretes naplómba, 134 féle zöldség, tészta, saláta, tócsni, stb van, amit elkészíthetsz a sültek,pörik, bármi mellé, 644 bejegyzés van főételből.

A levesesben meg 45 féle levesből válogathatsz, ami mellé 202 féle kenyérből süthetsz valamit.

A sütist már nem is sorolom, abból állok a legjobban.:)

73683. Lillus-M (válaszként erre: 73663. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 10:54

steviával is lehet, nem kell bele sok édesítés.

A befőtett nem a cukor tartja el, hanem a tökéletes csírátlanítás. [link]

Aztán aszalni is lehet rengeteget a napon.A kedvenceim a szilva meggy körte, de van aki kajszit is aszal...

Ja és egy nagyon egyszerű meggybefőtt receptem, amit kicsit több vízzel, cukor nélkül csináltam meg tavaly és úgy is tökéletes lett.

[link]

73682. 5d248a7b29 (válaszként erre: 73680. - Mariann63)
2014. ápr. 24. 10:36
Köszi! Favorit lett a palacsintád :D
73681. 5d248a7b29
2014. ápr. 24. 10:36

Én nem merek enni semmilyen tejterméket.

A sajtot ezer évben 1x ha eszembe jut.

A gabonáktól félek, a fitát, a szaponin, meg a glutén miatt.

A hüvelyeseket meg sosem szerettem.

A zöldségeken agyalgatok, hogy melyiket és milyen formába egyem, hogy ne essen ki a szemem az éhségtől...

73680. Mariann63 (válaszként erre: 73675. - 5d248a7b29)
2014. ápr. 24. 10:28

:DDD

Egészségedre.:)

Nekem nagyon bejön belőle sósan, vanília, cukor nélkül nélkül a lasagne is.

73679. Mariann63 (válaszként erre: 73670. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 10:25

[link]

Ezt nézd át szerintem.:)

73678. Mariann63 (válaszként erre: 73668. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 10:24

A tej a bociké, nekik van kitalálva, hagyd meg nekik.

Egy kicsit olvasd el Szendi Gábor könyveit, Tények és tévhitek oldalait, hogy megérthesd, miért nem jó neked a tej, stb. Ha érted, könnyebb búcsút venni tőle.

Én is nagy kávés vagyok, most is itt iszogatom a zsírtejes kávémat.Sajnos itt a hoxán nem tudok fotót berakni, különben látnád, milyen gusztusos, magas habos, krémes lesz 2 tojás sárgájából, 1 ek. kókuszolajból, édesítőből, kávéból készült ital.De raktam fotót az általános paleos naplómba, megtalálod valahol kb. 2 hónappal ezelőtt.

Húst egyél, tojást, zsírt, zöldségeket a megengedettek közül, kevés gyümölcsöt.

73677. Mariann63 (válaszként erre: 73667. - F3000dc5ef)
2014. ápr. 24. 10:19

Én úgy vagyok ezzel, ha azt olvastam, hogy nem jó enni a hüvelyeseket, akkor nem fogok enni zöldbabot se, csak mert R. W. eszi.:)

Pont így nem iszom a kávémba tejet, csak mert Szendi Gábor iszik.

Jól mondod, mindenkinek magának kell tudnia a határokat.De betegséggel jobb nem enni ezeket a dolgokat.

73676. Mariann63 (válaszként erre: 73663. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 10:13

Ha beteg vagy, be kellene tartanod a paleoban megengedett ételek evését.Sajnos így nem megy.

Miért kéne fagyasztott uborkán, stb élni, mi se azon élünk.:)

Nézd meg, mennyiféle köret, leves, stb. van paleon belül!Nem kell a krumpli,meg a többi tilos.

Nálam is termett a kertben korábban, krumpli, borsó, bab, zöldbab, mégis abbahagytam, ahogy paleos lettem.Helyette vetettem több cukkini, tököt,patisszont, uborkát, salátát,stb. amiket ehettem egész télen.Kis mennyiséget csinálhatsz a férjednek, ha nagyon akarja.

De Neked abból nem kellene enni.

Tej helyett mandulatejet, kókusztejet, stb, készíthetsz otthon is.Túró helyett totu, szinte minden dolgot meg lehet paleosan is csinálni, csak kicsit kutakodni kell a neten.:)

Meggyet, kis szilvát, reszelt almát a mélyhűtőben raktam el.Amúgy se kell annyira sok.

Nem engedi ez a nyamvadt hoxa, hogy ideírjam, így elküldöm privátban, honnan rendelhetsz.

Én ettől a 2 webshoptól szoktam rendelni, korrekt, megbízható mindkettő.Összevárok annyi dolgot, hogy ingyen kiszállítás legyen.Semmivel nem drágább, mintha kocsikáznék bevásárolni ezeket.

Egy jó hentest keress, adalék nélküli kolbász, stb, tiszta húsok miatt.

73675. 5d248a7b29
2014. ápr. 24. 09:56

Sziasztok! Na, megcsináltam az „almás-palacsintát” csak tojás, meg alma, pici eritrittel fahéjjal. Csak az egyik fele sült meg, a másik fordítás híján nyers maradt.

Fél almával csináltam, nem emelt cukrot.

Múltkor banánnal készült, na, az megemelte a cukrot rendesen. Sztem hetente 1x2x megcsinálom ½ almával. Ha változik a cukrom, akkor abbahagyom.

Mariann, mindig a te palacsintád az alap, azt ettem mákkal, fahéjjal, vagy kakaóporosan. Minden nap az a vacsorám. Egyet simán megeszek, de a kettő legtöbbször már soknak bizonyul.

73674. Kantara (válaszként erre: 73663. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 09:03

én cukor nélkül főzök lekvárt, a gyümölcsnek is van cukortartalma. Amúgy meg fagyasztóban teszem el. Jobb, mint a főtt. Mostanában kezdtem kibontogatni a turmixolt sárgabarackokat, fél litereket fagyasztottam. Kiolvad, bele a kancsóba, kis víz, és mint a friss rostos baracklé. Vagy tálkában összekeverem darált kókuszreszelékkel, mazsolával, dióval és megeszegetem. De ebből nem szabad túl sokat.

Hát... ha a hüvelyesek megmaradnak meg a tej meg a krumpli, akkor nem nagyon fog mutatkozni javulás, esetleg kicsit fogysz, de semmi más.

73673. Kantara (válaszként erre: 73669. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 08:46
ha nincsenek még benne magok, kompromisszumosnak elmegy. De autoimmun betegséggel inkább mellőzd, míg helyre nem jössz.
73672. Kantara (válaszként erre: 73670. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 08:45

napraforgóolajnak magas az omega6 tartalma. Általában mellőzzük.

Én libazsírt használok, magam sütöm ki, vagy csibezsírt szintén bőrét, háját kisütve, olivaolajat, ezt salátákhoz hidegen, illetve kókuszzsírt.

73671. f3000dc5ef (válaszként erre: 73670. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 08:38
Hidegen sajtolt napraforgó elmegy. De nem sütésre főzésre. Amit általában kapni lehet, az hidrogénezett izé. Az nem jó.
73670. Grizzli
2014. ápr. 24. 08:34

Most megyek a napi rutinra, fogalmam sincs még mi lesz ma az ebéd :DDD

Egy kis összegzés:

Zsírokból, olajokból jók:

állati zsírok, főleg fűvel táplált állatoké :)

olíva olaj

kókusz olaj

mi a helyzet a napraforgó olajjal?

Édesítőkből:

stevia

xilit

eritrit

73669. Grizzli (válaszként erre: 73667. - F3000dc5ef)
2014. ápr. 24. 08:31
na igen, néztem. első mintanapján mindjárt zöldbabos kaját írt fel... pedig a zöldbab is bab... :S
73668. Grizzli (válaszként erre: 73652. - Lillus-M)
2014. ápr. 24. 08:28

Ez borzalmasan hangzik :) Ma eddig egy bazi nagy adag tejjel készült kávén vagyok túl és egy kis kínai kelt ettem. 10 l tejet rendelünk "tehenektől" hetente. És simán elfogy :D

Mit ihatok helyette? Vagy mit ehetek pl joghurt, kefír, sajt helyett??? Zabtejről, meg kókusztejről hallottam már. De akkor jól érzem, hogy ha továbbra is szeretnék "tejterméket" enni/inni, akkor bele kell nyúlnom a pénztárcámba, ugyi? :)

73667. f3000dc5ef (válaszként erre: 73664. - Grizzli)
2014. ápr. 24. 08:28

Szerintem ennek túl nagy értelme nincs.

Robb viszont simán falja a zöldbabot.Nincs itt kőbe vésve semmi, aki csinálja, úgy is rájön mit engedhet meg, és mit nem.

73666. f3000dc5ef
2014. ápr. 24. 08:26
Jó napot kívánok :D
73665. Grizzli (válaszként erre: 73645. - Lillus-M)
2014. ápr. 24. 08:25
Köszi a biztatást. Én meg pont úgy érzem, hogy nyáron, amikor még tele a kert, akkor még csak-csak, de télen :D Pedig ahogy írtam, ládába üvegbe sok mindent elrakunk...
73664. Grizzli (válaszként erre: 73641. - Derya)
2014. ápr. 24. 08:24
én robb wolf könyvét kezdtem el olvasni a paleoról, és abban írta egy helyen, hogy aki autoimmun, annak még a tojást is illik mellőzni...
73663. Grizzli (válaszként erre: 73634. - Mariann63)
2014. ápr. 24. 08:22

Örülök az értékes tapasztalatodnak, mert én is édesszájú vagyok. A legjobb az lenne, ha nem ennék ilyeneket, de ha nem megy, akkor jönnek képbe a maglisztek, amiből kitalál az ember lánya valami édeset :)

Apropó, mik azok a dolgok, amik nélkül nem lehet paleosan élni, úgy értem, amit azért tényleg jó megvenni. Pl kókuszolaj, vagy ilyesmik...

Én nagyon tejfüggő vagyok. Jelenleg úgy érzem, hogy ha a cukor és lsizt mellett erről is le kellene mondanom, hogy fényen kellene élnem, ami persze nem igaz, de akkor is :) Továbbá elég sok borsót, babot krumplit szoktunk a kertben termelni, így ezeket sem tudom kizárni az életemből, legalábbis egyelőre... Nem élhetek egész évben fagyasztott uborkán, répán, meg cukkinin :DDD

Apropó, jön a szezon, és szeretném tudni, hogy gyümölcsöt hogy szoktatok paleosan elrakni. A cukorba elrakott befőtt, nem jó, tavaly raktam el szódavízzel, de mind ment a kukába, mert ilyen pezsgős volt az egész. Sajnáltam, hogy mind tönkrement, az idő, meg a kárba veseztt gyümi :(

A ládába nem fér, van itthon 2 is, de az egyik hússal, a másik a kerti zöldekkel van "tele".

Van egyébként valami jól bevált oldal, ahonnan lehet olcsón paleo kiegészítőket venni?

73662. Grizzli (válaszként erre: 73629. - Takter)
2014. ápr. 24. 08:14

Köszönöm a tippeket, meg fogom nézni a naplót, a recept ötlet mindig jól jön, én kb minden másnap főzök itthon, sokszor már az agyam is kivirágzik, mire kitalálom, hogy mit :D

Ki fogtok röhögni az AI betegségem miatt. :) Beoltattam magam H1N1 vakcinával, korábban soha semmit... de mi bajom lehet alapon. Aztán Guillain Barret álapítottak meg, lábaimban izomsorvadásig jutottam, fél évig kb csak feküdtem, majd egy sorozat plazmaferezissel rendbe raktak, és kb 2 év után meggyógyultam, teljesen. Minden zsibbadásom, fájdalmam elmúlt. Aztán a terhességem alatt újra előjött. Mivel kiújult, ezért módosították a diagnózist CIDP-re, ami a krónikus változata a fentinek. Akkor akkupunktúrára jártam, mivel azt mondták, minden kezelés a pici elvesztését eredményezhetné, szóval vagy nem csinálnak semmit, vagy kockázat.

Azóta nem akarok tudomást venni a nyugati orvosok által diagnosztizált betegségemnek. Nem voltam kontrollon, nem szedek semmit, és a zsibbadást leszámítva, az akkupunktúra óta nincsenek fájdalmaim sem. Ezzel így elvagyok.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook