Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
* Automatikusan eltávolított tartalom.
www.megavideo.com/?v=7WC39KDM
Általában vissza szoktam ellenőrizni amit belinkelek, most nem tettem, és hiba volt!
Én tonhalra voltam mindig is allergiás, de egyébként sose ettem emiatt más halat sem. Viszont múltkor gondoltam veszek végre halat, ha már másféle húst nem akarok enni és éppen ezt a pangasiust vettem. Egy felet ettem meg, de estére már hánytam, reggelre múltak el a görcsök.
Inkább kihagyom ezt a halas témát az életemből.
Egy alapmű, "kötelező"!
www.megavideo.com/?v=7WC39KDM
"nem ijesztgetlek, de tudnék mesélni, hogy amikor a bécsi élelmiszerkutatóban voltam gyakorlaton egy szobát töltött meg az egzotikus dolgokban talált nem ehető vagy nem ajánlott, hogy megedd cuccos! "
Kakaó volt abban a bizonyos szobában? Valóban vannak országok, ahol máig ólmozott benzint használnak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a nigériai farmokról ólommal szennyezett kakaó kerül ki. Érdekessége a dolognak, hogy a héja megvédi az ólomtól. Később feldolgozás során viszont belekerül.
Adoi%2F10.1289%2Fehp.8009&representation=PDF
(egysorban írva, csak úgy em fér ki.)
"nyugodtan megeszek olyan dolgokat is, amitől sok paleós a haját tépné"
Ehhez még kiegészítésként pár gondolat. Minap egy másik paleós fórumon arról firkáltam, hogy alig várom a nyarat, hogy paradicsomból és uborkából salátát készíthessek. Ez lecsapta valakinél a biztosítékot, majd megkérdezte, hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy a paradicsom nem paleo.
Ezek azok a dolgok, amitől falra tudnék mászni.
Friss nyers paradicsom nem paleo kompatibilis, a paleo alapanyagokból (mondjuk tojás, mandulaliszt, xilit alapú "paleo" lekvárok - ami számomra fából vaskarika) készített feldolgozott ételek meg paleók?
Van egy ilyen "paleo" irányzat, mely az újvilági ételeket tenné tiltólistára. Azokat, melyek Amerika felfedezése után lettek elterjeszve.
Ezen belül külön inkvizíciós üldöztetésben részesülnek a burgonyafélék családjába tartozók.
A paradicsom. Sok paleós pritamin paprikából meg chiliből előállíott trutyival váltja ki a paradicsomszószt, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy ezek szintén a "solanaceae" családba tartoznak. :) Az érett nagy paradicsomok alfa-tomatin tartalma meglehetősen alacsony, ezért kövezzen meg érte bárki, de nem fogok róluk lemondani.
Az átlagban 2480 km-t utaztaott paradicsom (forrás itt:
[link] )
nekem nem hiányzik, de a kertben termesztett friss paradicsom már nagyon!
A padlizsánt szintén ide sorolják, de inkább Indiai származású. Sebaj, abből is ültetek pár tövet.
"nem gondolom, hogy a nagyipari mg. jobb, de a tied sem jobb annyival, hogy az egészségedben az megmutatkozzon. Hidd el. itt mikrogrammokról vagy még kisebb mennyiségekről beszélünk, te pedig a bolhát elefántnak véled."
Ehhez még annyit hozzátennék, hogy az állataim még nem láttak tápszert. Füvet esznek, meg saját termesztésű kukoricát. Lófogú kukorica évről évre visszaültethető, növényvédő szert sem lát, meg műtrágyát sem. Kapnak egy kis nagyüzemi árpát (főleg télen), de nem ez a fő táplálékuk. Télen szoktam még kicsákányozni csicsóka gumókat a fagyott földből, csak hogy egyenek valami frisset is, a nyáron kaszált széna mellé. Ivóvizük pedig vezetékes víz.
Erről mi a véleményed? ez is csak pánikkeltés, vagy nyugodtan tömhetjük magunkat dioxinnal is, nemcsak transzzsírral?
"én arról próbáltam beszélni, hogy a félelem, amiben élnek sokan, ehetem-nem ehetem, tisztítom, sterilezem, szűröm de közben ősi legyen, bio legyen és tiszta legyen...ez
őrület...sokaknál már betegség, mint az anorexia"
Mondd ki nyugodtan, ez az ortorexia. De hidd el, nyugodtan megeszek olyan dolgokat is, amitől sok paleós a haját tépné. Ráadásul még csak nem is gondolok rá, hogy bűnöztem volna. Egyetlen kivétel a tejes dolgok, mert ebből bármilyen kevés elég, rügyezik az orrom, meg a mellkasom megtelik gyulladt akné-szerű kelésekel. Évtizedeket éltem le, mire rájöttem, hogy ezt a tej okozza. De hát ugye nem vagyok kisboci, a tehéntejet meg nekik gyártja az anyuci.... Paleo fórumon ezzel nyilván egyetért mindenki.
4 WC-re járás az pisit jelent( megjegyzem az egészséges szám napi 8 pisi de lehet több is) természetesen,amúgy ez csak a reggeli eszek sok mást is de nem sorolom fel mert megöltök,bármennyire is hihetetlen számotokta a sok vízivás sem jó mint a másik sztereótípia hogy együnk 5-ször de erről majd késöbb.Milyen furcsa hogy az emberszabásuaknak egyszerűn nincs szüksége vízivásra,ők nem okoznak magunka szomjuságot,erre csak mi emberek vagyunk képesek.Pedig ők trópusokon élnek fitték ugrálnak,nem esznek és csinálnak nagyon olyant amitől megszomjaznának.Friss éret gyümiket szenek és zöldeket nem kell nekik víz!!!!!!!!! tehát ha megflelő mennyiségű gyümit eszünk nem kell víz.eZ NEKTEK FURCSA MERT megesztek 1-1 almát vagy mást mennyiségben kell enni akkor nincs gon.DE van más is:
PL az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak). Igaz, hogy elfogyasztásukkal ezen anyagok bejutnak a vérünk keringési rendszerébe, de nem hatolnak be sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket. A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről és sejtjeink csupán a már megkötött, és ez által szervessé vált ásványi anyagokat veszik fel. Az ásványi anyagok megkötéséhez ún. transzporterekre van szükségünk, pl. növényekre, gyümölcsökre, stb. Ezek az anyagok ugyanis képesek szerves kötésben megkötni a szervetlen ásványi anyagokat.
"Szerintem ez a transzzsíros dolog nem olyan rettentő, mint ahogy te gondolod... "
Mikróba ügyileg Te ijesztgetsz minket, és ebben igazad van. De miért ne lenne gond a transzzsír? Szervezet számára idegen anyag, soha a büdös életben nem találkozott vele ilyen mértékben. Itt van egy tanulmány, nők posijában 4.7% transzír lerakódást mutattak ki!
aje.oxfordjournals.org/content/148/11/1085.full.pdf
Nem vagyok se besavanyodva, se nem élek félelemben. Örülök az élet minden egyes napjának.
Lehet, eddigi beszélgetésekből nem ez jött le :)
Tudod, az a fajta vagyok, akiről azt mondják, hogy a macskát is szétszedi, hogy megnézze mi dorombol benne :) Így vagyok az étrendekkel, érdekel, miért működik az egyik, mitől jó a paleo, és mik a "szűk keresztmetszetei".
Mint írtad, a mikróbákat nem is látjuk, meg nem is igen tudunk ellenük tenni. Betartjuk az alapvető tisztálkodási szabályokat, aztán csak az immunrendszerünkben bízhatunk. De a táplálkozás terén ettől nagyobb rész múlik a tudatosságon. Vagy nem így gondolod? Ehhez első sorban ismerni kell(ene) szervezetünk igényeit, aztán minél jobban biztosítani az igények kielégítését, és minél inkább kizárni a feleslegesen nem odavalót.
Ettől függetlenül vannak dolgok, amik nem hagynak nyugton, és persze a "farmerkodás" hátterében nem kizárólag "biománia" bújik meg. Ha akarod, részletezem, de ez már messze meghaladná a fórum témáját.
ha már ez a szakmám , muszáj volt...:-).
mellesleg érdekes az is ...ez most lehet, hogy kiveri sokaknál a biztosítékot :-)
tehát amíg egy chips és snack multicégnek voltam a minőségügyi vezetője elég sok gyártáskísérletet és termékbevezetést csináltam.
E+gy chips gyártás valóban ebből áll:
szigorúan ellenőrzött helyen termesztett burgonyát (magyarorzságon csak bizonyos helyeken termett burgonya jó) behoznak az üzembe. Ebből rendszeresen küldenek mikrobiológiai és analitikai vizsgálatra, évente egyszer szúrópróbaszerűen növényvédőszermaradék, toxin...
ez a burgonya átmegy egy mosási fázison, különböző surlódáson alapuló technikával a gépek megfosztják héjától és egy szeletelőbe kerül. A burgonyaszeletek egy színosztályzón mennek át, ahol selejtre mennek az elszineződéses szeletek. Ezután egy futószalag egy nagy fritőzbe viszi, ami tele van olajjal. Ez akkor pálmaolaj volt, amikor én ott dolgoztam. Ennek az olajnak óránként nézik a peroxidszámát és savszámát, ami az olaj elhasználódását és romlását jelzi és ha ezt eléri, teljes olajcsere történik. Ez szigorú előírás, be is tartják. Aztán a megsült szeletek egy forgó dobba kerülnek, ahol fűszer spriccelődi rájuk. Ezek a fűszerek valóban tartalmaznak ízfokozókat, de a rémtörténetekből hallott mindenféle adalékanyagot nem. estelg citromsavat, paprikából kivnt színezéket...csupa természetes dolgot is...no meg sót...
és ennyi...
nem adnak hozzá semmi mást...tehát, szerintem semmivel sem rosszabb, mint az otthon sült krumpli, mivel aki fritőzthasznál otthon a savszámot-peroxidszámot, zsírtartalmat, sótartalmat nem méri...
Ha a Ktányi fűszerkeverékeket megnézitek, azokba is van ízfokozó. És ha megnézitek, hogy a keleten olyan kedvelt, de a mi szervezetünknek egy kissé idegen nátrium-glutamát (umami íz--5.alapíz) algából vonják ki...na akkor a szusievők mit szólnak?
és még órákat mesélhetnék a különböző iparágakról...
Hát a ló elég nagy állat :-)))) Mindenesetre ő tudja, mennyi vizet kell innia :-))))
Erről az jut eszembe, hogy egy volt kollégám elment lovagolni tanulni, másnap széles terpeszállásban állt sorba az ebédlőben a kajáért. Mikor megkérdeztük tőle, mi a probléma, sokat sejtetően ennyit felelt: "Tudjátok, a legkeskenyebb ló is nagyon széles." Ez szállóige lett :-))))
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?