Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Nyam-nyam:))
én meg a feketeerdei sonkát imádom sárgadinnyével...rendszeres reggeli:)))....ha van rá pénzem:D
Gyümölcsöt fehérjével? Erről a mai ebédem jut eszembe!
Már szaladásban voltam, mikor rájöttem, hogy indulás előtt ebédelni kéne. Ááá-á! Minden a mélyhűtőben!
Hamar kivettem egy szelet borjúmájat. (Mindig szeletenként laposan teszem el a husikat.) Hirtelen átsütöttem friss oregánóval, na de mit egyek hozzá?! Rohanásban! Eszembe jutott az a birsalmalekvár! Cukor és tartósító nélkül lapított a többi üveges csoda mögött. Hát fantasztikus a harmónia a máj és a birsalma közt! Alapból egyik sem a kedvencem, de együtt! Nyamm!
Köszi, király! :)
Az lenne még a kérdésem, hogy ilyen szirszarokat lehet inni, mint pl light kóla?
Én ha kenyeret kívánok mindig szezámmagból, meg lenmagból csinálom---mármint őrölt szezámból, és lenmaglisztből+tojás+répa+kókuszzsír+szódabikarbóna-ennyi, nekem bevált---dehogy pirítósnak jó-e, na azt nem tudom. akkor eszem, ha mondjuk megkívánom a hagymát---libazsírral:_D na azt imádom :)))
Nagyon jó fej a dokid!
Ok. Ez nem vitatéma hogy a Glutént ki tudjuk e sütni belőle vagy sem. Szerintem. Én konkrétan az ilyen piritósra lettem volna kiváncsi. De ha jól értem akkor igazándiból egyáltalán nem számít az hogy piritom vagy sem. Tovább megyek.
Ha sikerül Zablisztből kreálnom valamit az vajon vállalható dolog lesz? De igazából csak most jövök rá hogy alkalmat keresek rá hogy kenyeret ehessem. Nem tudom de hiába a banán meg a többi amik eddig beváltak semmi nem tompítja az étvágyamat csak ha délután megszek egy szelet rozskenyeret piritva. Máris jobban vagyok. Erre kerestem legális megoldást. Megértettem NINCS. Büntessetek!!! :D
ha magad sütöd talán egy fokkal jobb....de a búza amiből a liszt készül már nem az igazi...de igazad van, nincs benne a sok adalékanyag.
Én nem pocakosodok....legalábbis nem attól amitől te:DD még is ugrálnak néha a szemem előtt ilyen dolgok:)))ma is így volt - majd rájöttem, hogy simán éhes vagyok...már dél volt, tehát jogos volt, vettem banánt és ettem egyet...hipp-hopp már nem is akartam tejfölös - sajtos lángost enni....azt árulták tudniillik mellettem....
Ezt a kenyér dolgot most már egyáltalán nem értem.
A fehér és rozskenyérre is gondolok. Először is az a bajunk vele hogy gluténnal van tele, a jobbikkal amiben rozs (is) van az a bajunk hogy telenyomják adalékanyaggal. Ha már mindent nagyon egészségesen szemlélünk és csinálunk baj lehet ha magunk sütünk kenyeret? Vagy az megint halott dolog? Kovász és egyebek már nem járja? Vagy a kész lisztek pl. Én régen sokat sütöttem kész lisztből rozs kenyeret. Most fejből meg nem mondom hogy mi volt benne mert akkor még nem figyeltem. Gondolom nincs úgy telepakolva mindennel de lehet hogy nem így van.
hát ha mindenre figyelnék---akkor éhen halnánk, de komolyan. tényleg nehéz, én vidéki vagyok, de egyszerűen nincs arra időm, hogy mindennek utána járjak, és csupa nem vegyszeres cuccot vegyek...arról nem beszélve, hogy pénzem sincs rá.
De amit lehet kivédek, de eszek bolti húst, és kolbászt, és húsnak látszó felvágottakat. egyenlőre ennyit tudok tenni. gyümölcsöt hétvégén igyekszem a néniktől venni..nem a kereskedőktől, de ez se megy mindig. uborkából is pl. keresem a szabadföldit, amin látszik, hogy normális, de pl. gőzöm sincs, hogy a dinnye amit vettem magyar volt-e :(
szóval amire tudok figyelek, de nem kezdek el görcsölni mindenen.
egyébként én kezdtem el hamarabb...a fiamat meg rá akartam beszélni, de aztán jött a műtéte és már nem kellett rábeszélni...csinálja. Bár tegnap is akkora hisztit levágott, hogy azt hittem lecsapom :D finom húslevest főztem-sok hússal, tudtam, hogy éhes lesz, ha hazajön a táborból, mert ott ugye szinte csak azt ette amit vitt....erre kijelenti nekem, hogy ő nem szereti a levesben főtt húst.....a végén rántottát evett-sok hagymával, kolbásszal, szalonnával...
Ma töltött gombát akarok csinálni...még nem csináltam...de biztos jó lesz :D
Ezt nagyon jól csinálod, és teljesen igazad van. Akinek meg betegség miatt kell elhagyni a gabonákat, ott természetesen megint más a helyzet, mert többet nyertek vele, mint a csökkentett szénhidráttal veszitetek. És hogy a fiad miatt te is csinálod, hatalmas támogatás neki. Pont littledevil által ajánlott videok vizsgálgatása közben találtam Fajcsák Zsuzsa riportot erről. Nem ez az de valahol itt van az archivokban
Ez nem volt túl informatív bocs :))
Köszi ezeket a linkeket, nagyon jók. Most egy öszvér megoldáson dolgozom, ma például kipróbáltuk a gluténmentes pizzát egy helyről, és szerintem semmiben sem különbözött ízre a hagyomásnyostól. Egy kevés rízs, gluténmentes kenyér/tészta és a magvas kenyér max zabból és egyéb magokból. Szerintem ez lesz a befutó.
A következő projekt a házi hús/zöldség / gyümölcs beszerzése lesz, ami pestiként nem lesz egyszerű.
A vnt honlapon találtam egy videot a dioxinról. Na az se rossz.. Bár semmi köze a paleohoz, de rémisztő.. Ezzel is vigyázni kell, mert bele lehet őrülni az egészségtudatosságba
Okés, így teljesen megértettem,hogy mire gondolsz.
Én még csak két hónapja csinálom-eddig csak pozitív dolgok vannak. De természetesen megértem akinek vannak hiánytünetei---és hiszem, hogy a szervezet jelez. És ha csökkentett mértékben, de fogyasztasz gabonát nálam az is oké. Ez tényleg nem egy vallás--mindenki kitapasztalja mi jó neki-mi nem. Én nem fogok semmennyit enni--leginkább a fiam miatt, hogy lássa meg lehet csinálni-mert neki a kevés is sok lenne, hiszen ő beteg-és még az orvosa is egyetértett velünk--ha meg tudjuk csinálni - csináljuk! sokan nem képesek rá, pedig jó lenne.
És hallottam már olyat is aki a sok fehérjétől fél....hát lehet, hogy ez nagyon hülye példa, és nem akarok ám senki megsérteni, vagy ilyesmi---de ez jutott eszembe. Én kutyázok:D és ott nagyon odafigyelnek arra,hogy egy kölyök kutya mennyi fehérjét kap---mert ha sokat, az bizony gondokat okoz a fejlődésben.tehát van benne vmi. én nem eszek húst hússal---tojást most többet, de szerintem még az is normális---nálam a gyümölcs dominál.
csak azt tudom mondani, hogy tapasztalat....mindenki más,és másképpen reagál.
Például a mostani kenyerekkel a búzán kivül szerintem sokkal nagyobb gond az adalék anyag amitől átjárható válnak a bélfalak---pont akkor amikor ott van a glutén is. Régen is ott volt a glutén ---csak éppen akkor nem volt ott a sok vacak adalékanyag...hát ez is óriási különbség.
amikor én voltam gyerek akkor a kétkilós kenyér volt akkora mint most egy 75dekás....fel vannak fújva, és azok az anyagok amik szép egyforma buborékokat képeznek--azok nyitják meg a bélfalat...ez is óriási különbség...
Még egy gondolat jutott eszembe-ami nagyon egybevág azzal, hogy hogyan is hatnak ránk ezek az anyagok---az orvosi rendelőben várakoztam---és mit hallok? "miért van az, hogy amíg dolgoztunk nem volt semmi bajunk? és ahogy betöltjük az 55-t minden nyavalya elő jön?"
ház ez az gondoltam, akkorra dől ki a szervezetünk a sok rossztól....de ezt igazolni csak úgy lehet, ha a paleoval amikor 55 leszek nem jön elő semmi nyavalyám....
bocsi kicsit hosszú lettem
Itt van szó róla, mennyi glutént visel el a szervezet károsodás nélkül. Ma mikor minden bolti cuccban ott lapít a csiriz, szinte lehetetlen ilyen keveset bevinni, hacsak nem hagyod abba a készételek vásárlását.
*****
Itt pedig szó van róla, hogy mennyi olyan betegség függ össze gluténnal, amit azelőtt fel sem tételeztek. Van élet glutén nélkül.
Ne feledd, hogy a "régi világban" sokan akik valóban lisztérzékenyek voltak, meg sem érték a felnőtt kort.
Persze van köze a cukorbetegséghez, de igazából gluténmenes gabonától is lehetsz cukorbeteg, ha nem tudod hol a határ.... (azt én sem állítom, hogy kizárólag a magas GI lenne a hunyó, hisz az édes érett gyümik is hasonló GI-jűk.) Tehát megint oda kanyarodhatunk, hogy a több bevitt kalória mint ami szükséges lesz a hunyó. Na jó, de ha nem zabálnának az emberek, akkor mitől pörögne a GBP?
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Egy angol nyelvű cikk az indiai problémáról. Bár ugye titeket nem kell már meggyőzni, de érdekes nagyon:
Amúgy mondom, hiszem, hogy a túlzott búza fogyasztás (plusz egyebek) sok gondot okoznak. Vállalatértékeléssel foglalkozom, és amikor a harmadik globális diabétesz termékeket gyártó céget és sokadik diabétesz terjedésről írott tanulmányt olvastam el, megdöbbentett, hogy gyakorlatilag tényként van kezelve a probléma, igen, sokan vagyunk, sok kaja kell, ami leghatékonyabban a gabona termeléssel oldható meg, és az iparosodással együtt jár a diabétesz (plusz egyebek). Erre egyébként tök jó példa India, ahol a legnagyobb egészségügyi teher jelenleg a cukorbetegség. Naponta több száz végtagot amputálnak, szimplán mert nem áll rendelkezésre (és nincs rá finanszírozás) hogy gyógyszeresen leszorítsák a vércukrot a betegeknek, viszont a növekvő életszínvonallal és modernizációval együtt többet és "modernebbül" táplálkoznak az emberek. Értsd beköltöznek Mumbaiba és a környező iparosodott nagyvárosokba, és kétpofára zabálják a kenyeret meg a chipszet.
De ezen kívül ott van még faktornak a visszaszoruló fizikális terhelés, ami egyértelműen elhízáshoz vezet, Viszont ebből nem következik, hogy a nulla gabona fogyasztással problem solved. A kulcs szerintem, hogy nem szabad elhízni, moderált mennyiségben fogyasztani csak cukrokat (lehetőleg csak gyümiből) és nagyon kevés kenyeret/tésztát, de inkább kevés rizst/zabkenyeret, és mozogni, mozogni, mozogni. Sétálni, lépcsőn és nem lifttel járni, biciklivel közlekedni stb.
De a radikális megvonsától én félek megmondom őszintén, és nem gyengeségből, hanem inkább kétkedésből. A fene tudja :) Bocs a szóf*sásért.
Nem azt mondtam, hogy a 100%-ot, hanem ha figyelmesen elolvasod, a 20%-ot. Mert ha elhagysz mindent, akkor hiányod lesz. Hosszú távon komoly izomfelépítési, erőnléti, koncentraciós teljesítmény csökkenési tüneteid lesznek. Ha a 20-30%-ot vissza tudod pótolni, az kb megfelelhet a minimális szükségletnek. Ezt viszont nehéz kivitelezni, és nagyon oda kell figyelni, ezért érdemes utána nézni a táblázatban a kb szénhidrát tartalomnak.
Azért, mert egy ember, nevezzük most Szendinek, de legyen egy csoport, akik a paleot terjesztik, állítanak vmit, nem feltétlenül érdemes szerintem szikla szilárdan követni, mert radikális, és nem tudhatod, hogy nekik mennyi féligazságuk van csak. Ennek próbálok most utána járni, persze amennyire lehet.
Érdemes elgondolkodni, hogy
(1) Régen is fogyasztottak kenyeret, csak ahogy Szendi baratunk is említi, az jelentőssen kevesebb glutént és egyéb károsnak mondott elemeket tartalmazott. Ezt a terhelést viszont elviselték, nem lett ennyi cukorbeteg.
(2) A mai zöldség/gyümölcs is műtermelés, ezt tudjuk, tehat sokkal kevesebb tápanyagot, akár szénhidrátot tartalmaz, így sokkal többet is kell belőle enni, hogyha szintet akarok tartani.
(3) Soha nem volt problémám izomgörcsökkel, a radikális szénhidrát megvonásra lett. Sem vitamin felvételben, sem egyébben nem változtattam, rendszeresen szedek magnéziumot. Innentől kezdve a ceterius paribus elv alapján logikus kapcsolatot vonni..
(4) Barátnom szintén teljes megvonást követően pár hónap elteltével (ezt most így megosztotta velem, hogy elkezdtem komolyan kutatni, érdeklődni) komoly koncentraciós zavarokat tapasztalt. Moderált (értsd hetente egyszer-kétszer) most fogyaszt kenyeret/tésztát, a probléma megszűnt
(5) Téli időszakban max banán (hajón érlelt) és narancs meg egy-két kókadt alma áll rendelkezésre. Ekkor hogy oldom meg?
(6) egyéni tolerancia és reakció kérdése, hogy kinél mikor, és milyen módon jön elő bármilyen hiánybetegség. Honnan tudom, hogy már nem lesz késő, ha nálam ez pár év múlva kezd igazi gondot okozni.?
Értem, hogy ez sok mindenkinek bejött, és nem is akarom kétségbe vonni, csak szerintem jó dolog együtt gondolkozni, elmélázni és érveket felhozni, hogy mi is itt az a bizonyos arany középút.És tényleg kíváncsi vagyok a véleményekre, csak az "én ebben most hiszek meg nekem bejött"-tel nem tudok mit kezdeni.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?