Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Paleolit táplálkozás fórum

Paleolit táplálkozás (beszélgetés)


3071. f3000dc5ef (válaszként erre: 3069. - F1fee9d062)
2011. júl. 6. 08:01

Nyam-nyam:))

én meg a feketeerdei sonkát imádom sárgadinnyével...rendszeres reggeli:)))....ha van rá pénzem:D

3070. f3000dc5ef (válaszként erre: 3068. - Szultanpepa)
2011. júl. 6. 07:54
Nem kellene:( az édesítők közül az aszpartam gyakorlatilag méreg---és szinte mindenben ez van:(((ráadásul becsapja a szervezetedet és ahelyett, hogy fogynál hízni fogsz. Tiszta víz és kész. De ha mégis iszol legalább figyelj arra, hogy ciklamát és/vagy szacharin legyen az édesítő, de mondom inkább maradj a víznél, és ne az ízesítettnél, mert ha megnézed azokban mik vannak:(((hát lassan már víznek se lehet nevezni őket. Inkább friss gyümölcslé ha már "kevés" a víz. Én is szoktam mostanság turmixot csinálni-kókusztej-alma-banán stb.:D néha jól esik egy ilyen hideg csoda, és nagyon laktat.
3069. f1fee9d062 (válaszként erre: 3065. - Szultanpepa)
2011. júl. 5. 22:27

Gyümölcsöt fehérjével? Erről a mai ebédem jut eszembe!

Már szaladásban voltam, mikor rájöttem, hogy indulás előtt ebédelni kéne. Ááá-á! Minden a mélyhűtőben!

Hamar kivettem egy szelet borjúmájat. (Mindig szeletenként laposan teszem el a husikat.) Hirtelen átsütöttem friss oregánóval, na de mit egyek hozzá?! Rohanásban! Eszembe jutott az a birsalmalekvár! Cukor és tartósító nélkül lapított a többi üveges csoda mögött. Hát fantasztikus a harmónia a máj és a birsalma közt! Alapból egyik sem a kedvencem, de együtt! Nyamm!

3068. szultanpepa (válaszként erre: 3066. - F3000dc5ef)
2011. júl. 5. 20:23

Köszi, király! :)

Az lenne még a kérdésem, hogy ilyen szirszarokat lehet inni, mint pl light kóla?

3067. f3000dc5ef (válaszként erre: 3063. - Andreasaghy)
2011. júl. 5. 19:45

Én ha kenyeret kívánok mindig szezámmagból, meg lenmagból csinálom---mármint őrölt szezámból, és lenmaglisztből+tojás+répa+kókuszzsír+szódabikarbóna-ennyi, nekem bevált---dehogy pirítósnak jó-e, na azt nem tudom. akkor eszem, ha mondjuk megkívánom a hagymát---libazsírral:_D na azt imádom :)))

Nagyon jó fej a dokid!

3066. f3000dc5ef (válaszként erre: 3065. - Szultanpepa)
2011. júl. 5. 19:42
Hát annyit mondhatok, hogy én mindent ettem mindennel--már ami megengedett--nem zabáltam, de mindig jóllaktam--este még befigyeltek magok is meg mazsola--mégis fogyok. Nyilván odafigyelek..de ebben az is jó, hogy soha nem vagy farkaséhes--tehát nem akarsz folyton folyvást enni.A kevesebb is teljesen elég.
2011. júl. 5. 19:21
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a paleolit étrenddel úgy is lehet fogyni, hogy a megengedett dolgokból jól bekajálunk? Vagy itt is tartani kell a mértéket, vagy hogy pl: gyümölcsöt ne együnk össze fehérjével, stb...
2011. júl. 5. 16:57
az már majdnem legális lenne. :D
3063. andreasaghy (válaszként erre: 3062. - Wencus)
2011. júl. 5. 16:57
Na igen magok. Imádom. De sajonos nem bírja a bőröm. Az nekem nem járja. A volkornbrot-ot nagyon szeretem de azt nem nagyon jó pirítani.:) Na a péksütiig remélem nem jutok el legalábbis napi szinten nem. Bár mindenféle formában jelentkeznek a fejemben de ez csak időszakos. Doktor úr teljesen megnyugtatott hogy kenyér nélkül is ki lehet hordani a kisbabát sőt a paleolittal egyáltalán semmi baj nincsen. (Az én fegyelmezetlenségemmel együtt meg főleg) Sok zöldség gyümölcs nem kell a sok kenyér meg rizs meg semmi sem. A többiben is van szénhidrát és pont jó. Úgyhogy megnyugodtam. Szóval kenyér....fene tudja ki kell találjak valamit zabból illetve nem is az a nehéz hanem hogy a kovászt hogy és mint....vagy helyette valamit? Nem tudom.
3062. wencus (válaszként erre: 3061. - Andreasaghy)
2011. júl. 5. 16:46
Én magokból sütök kenyeret olyan barna kenyér állagú lesz mint a tömör kenyér /tudod az a barna sötét kocka alakú 4 szelet 25 dkg/. Pirítva nem próbáltam még de egyébként jó. 1 tojás pontos adagot ne tudok a magokból, napraforgó, lenmag, mogyoró v dió bél, tökmag, szezámmag ezek darálva, só, őrölt kömény, csipet sütőpor, víz. Ennyi, de szerintem, ha babát vársz és napi 1 szelet rozskenyeret eszel az szerintem vállalható. Képzeld vannak akik a babavárás kívánós címszó alatt a péksütiket zabálják mázsa szám, v ismerősöm a győri zabfalatot / 1 nagy guriga naponta mert azt kívánom/ no ehhez képest az 1 szelet pirítós semmi.
3061. andreasaghy (válaszként erre: 3060. - Fe9e12ede0)
2011. júl. 5. 16:38

Ok. Ez nem vitatéma hogy a Glutént ki tudjuk e sütni belőle vagy sem. Szerintem. Én konkrétan az ilyen piritósra lettem volna kiváncsi. De ha jól értem akkor igazándiból egyáltalán nem számít az hogy piritom vagy sem. Tovább megyek.

Ha sikerül Zablisztből kreálnom valamit az vajon vállalható dolog lesz? De igazából csak most jövök rá hogy alkalmat keresek rá hogy kenyeret ehessem. Nem tudom de hiába a banán meg a többi amik eddig beváltak semmi nem tompítja az étvágyamat csak ha délután megszek egy szelet rozskenyeret piritva. Máris jobban vagyok. Erre kerestem legális megoldást. Megértettem NINCS. Büntessetek!!! :D

3060. fe9e12ede0 (válaszként erre: 3059. - F3000dc5ef)
2011. júl. 5. 16:11

Sütheted azt akár bio tönköly búzából is! Glutén akkor is lesz benne, meg búzacsíra agglutinin. Hogy ez meg mi?


[link]


Magyarul olvasható Szend G. honlapján:


[link]

3059. f3000dc5ef (válaszként erre: 3058. - Andreasaghy)
2011. júl. 5. 15:52

ha magad sütöd talán egy fokkal jobb....de a búza amiből a liszt készül már nem az igazi...de igazad van, nincs benne a sok adalékanyag.

Én nem pocakosodok....legalábbis nem attól amitől te:DD még is ugrálnak néha a szemem előtt ilyen dolgok:)))ma is így volt - majd rájöttem, hogy simán éhes vagyok...már dél volt, tehát jogos volt, vettem banánt és ettem egyet...hipp-hopp már nem is akartam tejfölös - sajtos lángost enni....azt árulták tudniillik mellettem....

3058. andreasaghy (válaszként erre: 3057. - Fe9e12ede0)
2011. júl. 5. 08:44
Szégyen nem szégyen nem tudok ennyire angolul. Úgyhogy nem kezdem el kiszótárazni ha nem baj. Röviden a lényeget ha leírod nekem az tökély. Annyit megaláltam én is hogy. Fehér kenyér pirítva is hizlal, de nemarra gondolok elsösorban. Én régen a barna (tönköly v. Rozs) kenyereket is pirítottam. Persze azokban is van búzaliszt. A volkornbrotba nincs. Ki fogok kísérletezni egy zablisztes kemyeret, amiben nem lesz tojás.
3057. fe9e12ede0 (válaszként erre: 3056. - Andreasaghy)
2011. júl. 5. 08:24

Pirítós? Ilyen Maillard reakciós dolgokra gondolsz?


[link]


Mit ír erről a tudomány?


[link]


Kell még egy szelet pirított csiriz?

2011. júl. 4. 17:24
apropó? És mi van a jó öreg piritóssal? Ki mit tud, mennyire ellenség az akármelyik kenyérféléből is legyen.
2011. júl. 4. 17:00
Nekem mondjuk abban segített ez a téma, hogy abban bízom csak amit magam csinálok. Nagyon ritkán fordul elő hogy készétlt kívánok, persze most pocakosodva egyre sűrűbben és nagyobb intenzitással ugrándoznak a szemem előtt a hamburgerek és a paradicsomos tészták képei felváltva, de eddig minden simán ment. Ma megtudom a dokitól hogy hogyan tovább....végre!
3054. andreasaghy (válaszként erre: 3050. - F3000dc5ef)
2011. júl. 4. 16:52

Ezt a kenyér dolgot most már egyáltalán nem értem.

A fehér és rozskenyérre is gondolok. Először is az a bajunk vele hogy gluténnal van tele, a jobbikkal amiben rozs (is) van az a bajunk hogy telenyomják adalékanyaggal. Ha már mindent nagyon egészségesen szemlélünk és csinálunk baj lehet ha magunk sütünk kenyeret? Vagy az megint halott dolog? Kovász és egyebek már nem járja? Vagy a kész lisztek pl. Én régen sokat sütöttem kész lisztből rozs kenyeret. Most fejből meg nem mondom hogy mi volt benne mert akkor még nem figyeltem. Gondolom nincs úgy telepakolva mindennel de lehet hogy nem így van.

3053. f3000dc5ef (válaszként erre: 3051. - Idnus)
2011. júl. 4. 07:56

hát ha mindenre figyelnék---akkor éhen halnánk, de komolyan. tényleg nehéz, én vidéki vagyok, de egyszerűen nincs arra időm, hogy mindennek utána járjak, és csupa nem vegyszeres cuccot vegyek...arról nem beszélve, hogy pénzem sincs rá.

De amit lehet kivédek, de eszek bolti húst, és kolbászt, és húsnak látszó felvágottakat. egyenlőre ennyit tudok tenni. gyümölcsöt hétvégén igyekszem a néniktől venni..nem a kereskedőktől, de ez se megy mindig. uborkából is pl. keresem a szabadföldit, amin látszik, hogy normális, de pl. gőzöm sincs, hogy a dinnye amit vettem magyar volt-e :(

szóval amire tudok figyelek, de nem kezdek el görcsölni mindenen.


egyébként én kezdtem el hamarabb...a fiamat meg rá akartam beszélni, de aztán jött a műtéte és már nem kellett rábeszélni...csinálja. Bár tegnap is akkora hisztit levágott, hogy azt hittem lecsapom :D finom húslevest főztem-sok hússal, tudtam, hogy éhes lesz, ha hazajön a táborból, mert ott ugye szinte csak azt ette amit vitt....erre kijelenti nekem, hogy ő nem szereti a levesben főtt húst.....a végén rántottát evett-sok hagymával, kolbásszal, szalonnával...

Ma töltött gombát akarok csinálni...még nem csináltam...de biztos jó lesz :D

3052. idnus (válaszként erre: 3050. - F3000dc5ef)
2011. júl. 3. 23:47

Ezt nagyon jól csinálod, és teljesen igazad van. Akinek meg betegség miatt kell elhagyni a gabonákat, ott természetesen megint más a helyzet, mert többet nyertek vele, mint a csökkentett szénhidráttal veszitetek. És hogy a fiad miatt te is csinálod, hatalmas támogatás neki. Pont littledevil által ajánlott videok vizsgálgatása közben találtam Fajcsák Zsuzsa riportot erről. Nem ez az de valahol itt van az archivokban

[link]

Ez nem volt túl informatív bocs :))

3051. idnus (válaszként erre: 3049. - Fe9e12ede0)
2011. júl. 3. 23:39

Köszi ezeket a linkeket, nagyon jók. Most egy öszvér megoldáson dolgozom, ma például kipróbáltuk a gluténmentes pizzát egy helyről, és szerintem semmiben sem különbözött ízre a hagyomásnyostól. Egy kevés rízs, gluténmentes kenyér/tészta és a magvas kenyér max zabból és egyéb magokból. Szerintem ez lesz a befutó.


A következő projekt a házi hús/zöldség / gyümölcs beszerzése lesz, ami pestiként nem lesz egyszerű.


A vnt honlapon találtam egy videot a dioxinról. Na az se rossz.. Bár semmi köze a paleohoz, de rémisztő.. Ezzel is vigyázni kell, mert bele lehet őrülni az egészségtudatosságba

3050. f3000dc5ef (válaszként erre: 3043. - Idnus)
2011. júl. 3. 18:24

Okés, így teljesen megértettem,hogy mire gondolsz.

Én még csak két hónapja csinálom-eddig csak pozitív dolgok vannak. De természetesen megértem akinek vannak hiánytünetei---és hiszem, hogy a szervezet jelez. És ha csökkentett mértékben, de fogyasztasz gabonát nálam az is oké. Ez tényleg nem egy vallás--mindenki kitapasztalja mi jó neki-mi nem. Én nem fogok semmennyit enni--leginkább a fiam miatt, hogy lássa meg lehet csinálni-mert neki a kevés is sok lenne, hiszen ő beteg-és még az orvosa is egyetértett velünk--ha meg tudjuk csinálni - csináljuk! sokan nem képesek rá, pedig jó lenne.



És hallottam már olyat is aki a sok fehérjétől fél....hát lehet, hogy ez nagyon hülye példa, és nem akarok ám senki megsérteni, vagy ilyesmi---de ez jutott eszembe. Én kutyázok:D és ott nagyon odafigyelnek arra,hogy egy kölyök kutya mennyi fehérjét kap---mert ha sokat, az bizony gondokat okoz a fejlődésben.tehát van benne vmi. én nem eszek húst hússal---tojást most többet, de szerintem még az is normális---nálam a gyümölcs dominál.

csak azt tudom mondani, hogy tapasztalat....mindenki más,és másképpen reagál.

Például a mostani kenyerekkel a búzán kivül szerintem sokkal nagyobb gond az adalék anyag amitől átjárható válnak a bélfalak---pont akkor amikor ott van a glutén is. Régen is ott volt a glutén ---csak éppen akkor nem volt ott a sok vacak adalékanyag...hát ez is óriási különbség.

amikor én voltam gyerek akkor a kétkilós kenyér volt akkora mint most egy 75dekás....fel vannak fújva, és azok az anyagok amik szép egyforma buborékokat képeznek--azok nyitják meg a bélfalat...ez is óriási különbség...


Még egy gondolat jutott eszembe-ami nagyon egybevág azzal, hogy hogyan is hatnak ránk ezek az anyagok---az orvosi rendelőben várakoztam---és mit hallok? "miért van az, hogy amíg dolgoztunk nem volt semmi bajunk? és ahogy betöltjük az 55-t minden nyavalya elő jön?"

ház ez az gondoltam, akkorra dől ki a szervezetünk a sok rossztól....de ezt igazolni csak úgy lehet, ha a paleoval amikor 55 leszek nem jön elő semmi nyavalyám....


bocsi kicsit hosszú lettem

3049. fe9e12ede0 (válaszként erre: 3044. - Idnus)
2011. júl. 1. 20:41

[link]


Itt van szó róla, mennyi glutént visel el a szervezet károsodás nélkül. Ma mikor minden bolti cuccban ott lapít a csiriz, szinte lehetetlen ilyen keveset bevinni, hacsak nem hagyod abba a készételek vásárlását.


*****


Itt pedig szó van róla, hogy mennyi olyan betegség függ össze gluténnal, amit azelőtt fel sem tételeztek. Van élet glutén nélkül.


Ne feledd, hogy a "régi világban" sokan akik valóban lisztérzékenyek voltak, meg sem érték a felnőtt kort.


Persze van köze a cukorbetegséghez, de igazából gluténmenes gabonától is lehetsz cukorbeteg, ha nem tudod hol a határ.... (azt én sem állítom, hogy kizárólag a magas GI lenne a hunyó, hisz az édes érett gyümik is hasonló GI-jűk.) Tehát megint oda kanyarodhatunk, hogy a több bevitt kalória mint ami szükséges lesz a hunyó. Na jó, de ha nem zabálnának az emberek, akkor mitől pörögne a GBP?



* Automatikusan eltávolított tartalom.
3048. fe9e12ede0 (válaszként erre: 3035. - Idnus)
2011. júl. 1. 20:31

Én itt szoktam kinézni az értékeket:


[link]


Vagy ez is hasznos:


[link]

3047. fe9e12ede0 (válaszként erre: 3039. - F3000dc5ef)
2011. júl. 1. 20:29
Pedig hidd el, sokan ezt teszik. Pótolják fehérjével. 1 g szénhidrát 4.2 kcal, 1 g fehérje 4.2 kcal.....
3046. fe9e12ede0 (válaszként erre: 3043. - Idnus)
2011. júl. 1. 20:27
Teljesen egyetértek Veled, bár én nem annyira a gabona megvonásától tartok, hanem inkább a feleslegesen bevitt sok fehérjétől. Eszkimóknál sem ritkaság a csontritulás például. Ezért én sem eszem nagykanállal amit a guruk írnak. Azon is szoktam agyalni, hogy ha télen nem lenne a hajón érlelt banán, meg a nyeszlett alma, akkor bizony beérném rizzsel. De attól tartok, hogy rizs sem lenne, meg még búza sem.... (na jó, most nem erről akark írni).
3045. idnus (válaszként erre: 3044. - Idnus)
2011. júl. 1. 19:18

Egy angol nyelvű cikk az indiai problémáról. Bár ugye titeket nem kell már meggyőzni, de érdekes nagyon:

[link]

3044. idnus
2011. júl. 1. 19:14

Amúgy mondom, hiszem, hogy a túlzott búza fogyasztás (plusz egyebek) sok gondot okoznak. Vállalatértékeléssel foglalkozom, és amikor a harmadik globális diabétesz termékeket gyártó céget és sokadik diabétesz terjedésről írott tanulmányt olvastam el, megdöbbentett, hogy gyakorlatilag tényként van kezelve a probléma, igen, sokan vagyunk, sok kaja kell, ami leghatékonyabban a gabona termeléssel oldható meg, és az iparosodással együtt jár a diabétesz (plusz egyebek). Erre egyébként tök jó példa India, ahol a legnagyobb egészségügyi teher jelenleg a cukorbetegség. Naponta több száz végtagot amputálnak, szimplán mert nem áll rendelkezésre (és nincs rá finanszírozás) hogy gyógyszeresen leszorítsák a vércukrot a betegeknek, viszont a növekvő életszínvonallal és modernizációval együtt többet és "modernebbül" táplálkoznak az emberek. Értsd beköltöznek Mumbaiba és a környező iparosodott nagyvárosokba, és kétpofára zabálják a kenyeret meg a chipszet.


De ezen kívül ott van még faktornak a visszaszoruló fizikális terhelés, ami egyértelműen elhízáshoz vezet, Viszont ebből nem következik, hogy a nulla gabona fogyasztással problem solved. A kulcs szerintem, hogy nem szabad elhízni, moderált mennyiségben fogyasztani csak cukrokat (lehetőleg csak gyümiből) és nagyon kevés kenyeret/tésztát, de inkább kevés rizst/zabkenyeret, és mozogni, mozogni, mozogni. Sétálni, lépcsőn és nem lifttel járni, biciklivel közlekedni stb.


De a radikális megvonsától én félek megmondom őszintén, és nem gyengeségből, hanem inkább kétkedésből. A fene tudja :) Bocs a szóf*sásért.

3043. idnus (válaszként erre: 3040. - F3000dc5ef)
2011. júl. 1. 19:08

Nem azt mondtam, hogy a 100%-ot, hanem ha figyelmesen elolvasod, a 20%-ot. Mert ha elhagysz mindent, akkor hiányod lesz. Hosszú távon komoly izomfelépítési, erőnléti, koncentraciós teljesítmény csökkenési tüneteid lesznek. Ha a 20-30%-ot vissza tudod pótolni, az kb megfelelhet a minimális szükségletnek. Ezt viszont nehéz kivitelezni, és nagyon oda kell figyelni, ezért érdemes utána nézni a táblázatban a kb szénhidrát tartalomnak.


Azért, mert egy ember, nevezzük most Szendinek, de legyen egy csoport, akik a paleot terjesztik, állítanak vmit, nem feltétlenül érdemes szerintem szikla szilárdan követni, mert radikális, és nem tudhatod, hogy nekik mennyi féligazságuk van csak. Ennek próbálok most utána járni, persze amennyire lehet.


Érdemes elgondolkodni, hogy

(1) Régen is fogyasztottak kenyeret, csak ahogy Szendi baratunk is említi, az jelentőssen kevesebb glutént és egyéb károsnak mondott elemeket tartalmazott. Ezt a terhelést viszont elviselték, nem lett ennyi cukorbeteg.

(2) A mai zöldség/gyümölcs is műtermelés, ezt tudjuk, tehat sokkal kevesebb tápanyagot, akár szénhidrátot tartalmaz, így sokkal többet is kell belőle enni, hogyha szintet akarok tartani.

(3) Soha nem volt problémám izomgörcsökkel, a radikális szénhidrát megvonásra lett. Sem vitamin felvételben, sem egyébben nem változtattam, rendszeresen szedek magnéziumot. Innentől kezdve a ceterius paribus elv alapján logikus kapcsolatot vonni..

(4) Barátnom szintén teljes megvonást követően pár hónap elteltével (ezt most így megosztotta velem, hogy elkezdtem komolyan kutatni, érdeklődni) komoly koncentraciós zavarokat tapasztalt. Moderált (értsd hetente egyszer-kétszer) most fogyaszt kenyeret/tésztát, a probléma megszűnt

(5) Téli időszakban max banán (hajón érlelt) és narancs meg egy-két kókadt alma áll rendelkezésre. Ekkor hogy oldom meg?

(6) egyéni tolerancia és reakció kérdése, hogy kinél mikor, és milyen módon jön elő bármilyen hiánybetegség. Honnan tudom, hogy már nem lesz késő, ha nálam ez pár év múlva kezd igazi gondot okozni.?


Értem, hogy ez sok mindenkinek bejött, és nem is akarom kétségbe vonni, csak szerintem jó dolog együtt gondolkozni, elmélázni és érveket felhozni, hogy mi is itt az a bizonyos arany középút.És tényleg kíváncsi vagyok a véleményekre, csak az "én ebben most hiszek meg nekem bejött"-tel nem tudok mit kezdeni.

3042. jujiabf (válaszként erre: 3034. - Idnus)
2011. júl. 1. 15:39
Igen, nekem ennyi idő alatt megsül.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook