Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
A munkahelyemen tudják rólam, hogy hogyan táplálkozom, látják is az eredményeket, mégsem akadt követőm. Páran mondták, hogy ki kéne próbálni, de még senki sem tette meg.
A megjegyzéseket rendszeresen kapom: pl. Ne fogyjál már tovább! (fél éve nem fogytam semmit).
Kedvencem, amit egy igen túlsúlyos kolleganőm szokott mondani, (aki most éppen a "divatos" Tu.bó diétát csinálja, minden eredmény nélkül): Na, mit eszik ma az ősember? Az ősember ehet ilyet? stb. Ezekre csak mosolygok.
A manikűrösöm, akihez nagy ritkán járok, kiderült, már több, mint 2 éve paleozik. Akkoriban észre is vettem, hogy mennyit fogyott, és visszagondolva említett is valamiféle diétát, de akkor én ezt elengedhettem a fülem mellett. Sokan így vannak ezzel, mert annyiféle diéta, tanács kering a köztudatban.
Számomra sokkolóbb körülmények kellettek ahhoz, hogy felfigyeljek erre, illetve hitelesebb személy. Pedig ha már akkor elkezdem, egy évvel előrébb lennék.
Az EPA-t jobban tudjuk hasznositani (noha agyunk egy resze DHA-bol all) es az egyik 20, a masik 22 szénatomos lancu, ennyi remlik, tobb nem a ketto kozti kulonbsegrol.
En Eskimo kanalasat szedek, semmi gond vele, enyhen citrus olajos, de rendben van. Mikor kapszulasat szedtem, azokat se nyeltem le kapszulastol, hanem szetragtam es a kapszula ment a kukaba, amibol csak lehet, folyekonyat veszek, ha lehet nem nyelek tablettakat.
A kapszulas ize halasabb volt (az elejen oklendeztem neha), mint a kanalase, szoval az Eskimot ajanlani tudom csak, mas kanalasat nem probaltam.
Gyorsan átfutottam. :)
Ez egy rákkutatásokat átfogó összefoglaló cikk. Szerepel még itt a földimogyoró is. :) A lényeg, hogy mik azok az anyagok, amiket a kutatások során védőfaktornak találtak a rákkal szemben és hogy miben fordul elő nagy mennyiségben.
Egyébként a (nem európai) fermentált szója (azt hisszem a neve natto) az a tipus ami emberi fogyasztásra alkalmas (lehet).
De ez nem a paleolit étrendről szól. Eleve, ha így étkezel nem leszel rákos, mert nem eszel olyasmit amivel a rákos sejteket táplálod, így ahelyett hogy elszaporodnának éhen halnak odabent.
A véleményem: hogy Szendi Gábor nem csak a paleolit étrenddel foglalkozik, hanem tudományos kutatásokat tanulmányoz és megosztja velünk az eredményeket. :)
Sziasztok!
Ha elolvassátok Szendi G. A rák és táplálkozás c. cikkét a honlapján, abban azt írja, hogy a szója védő hatású étel.
Én úgy tudtam, nem ehetjük a paleo diétában.
Mi a véleményetek?
Igen, mi lassan egy éve azt szedjük. A kapszulásból mi sem szedtünk be 2 g-ot (EPA), mert annyi kapszula még látványnak is sok, nemhogy lenyelni. :)
Nekem nincs bajom az ízével, az olajos jelleg is csak az első pár alkalommal volt fura (mármint, hogy olajat nyelek "tisztán"). A férjem és a gyerekek is szedik gond nélkül. Azt nem állítom, hogy a gyerekeknél nem kellett az elején 1-2 "erőteljesebb hangvételű" Nyisd ki a szád! felszólítás, de 1 hét alatt mindkettőnél (akkor 5 és 13 évesek) túljutottunk a nem ízlik korszakon.
A fiam (kb. 1 hónap után) bevalotta, hogy mióta szedi sokkal könnyebb a suliban figyelnie még a 7. órán, vagy unalmasabb tanárnál sem "alszik be".
A reggeli közben adom be nekik. Először a halolaj, majd a D vitamin csepp (ami édes), így hamar gyorsan túlvannak rajta. :)
Ja, a kapszulás halolajnál (azt csak a férjemmel szedtük) mindig volt "visszaköszönés" a hal részéről. Mióta ezt szedjük nem. Akkor sem, ha már nem eszünk rá.
Egyébként (még nem kóstoltam, de már itt figyel a szerkényben) már van Q10-el dúsított lazacolaj és arra azt mondják nincs (vagy alig) halíze. Azt is ki lehet próbálni. A O3 tartalma ugyanannyi mint a sima halolajé.
Köszönöm az omega3 hozzászólásokat mindenkinek.
Nem tudom miért is az EPA volt meghatározó, de melékeztem, hogy annak a mennyiségét említette. Nagyon nem merem kipróbálni a kanalas halolajat, pedig meg kellene egyszer kockáztatnom.
Bár most vettem az ámerikai oldalról egy double strength omega 3-at, abban 360 mg az EPA kapszulánként, ezek szerint ebből 6 db is elég. De ki bír ennyi bogyót beszedni? 240 kapszula 22 dollcsiért...
Ti kóstoltátok már a kanalas halolajat? Mi a véleményetek
Én tegnap térítettem. :)
Mondhatni első alkalom, hogy valaki tisztán érdeklődéssel hallgatot és szörnyűlködött. Persze a kérdések megvoltat (akkor mit eszel?), de nem volt elutasító. Persze aztán menet közben kiderült, hogy cukros és PM alulműködése is van. Szóval nem volna hátrány számára, ha váltana. (Mi tudjuk, hogy senkinek se.) Még fogunk találkozni, kiváncsi vagyok, hogy változtat-e.
és miért csak az EPA van kiemelve?
a DHA miért nem?
Bar inkabb ide irom a cimet es ugy megtalaljatok:
Az omega-3 fogyasztasa meghosszabbitja az eletet (ez a cim a tenyek-tevhiteken)
A vegen a kommentben irja a mennyiseget.
kedvenc kérdésem, akkor te tényleg nem eszel semmi kenyeret? :-)
meg tejet sem?
:-)
oké, majd érdekel, hogy ebből a kettőből hány fogja csinálni is. :-)
Ja hát én is hülyeségből írtam. Én még egy embert sem láttam közelről aki paleós lenne. A családban sem sikerült ez a művelet (bár hét végén anyukámnál komoly fejmosásra készülök, ha megharagszik, ha nem, elszántam magam, hogy kitálalok neki és megmondomm kerek perec, milyen kövér, és minden annak az oka, de persze nem sok reményt látok, hogy pozitívan fog reagálni)
Egyébként rajtam keresztül egy embert csapott meg a paleo szele, igaz ő is csak netes ismerősöm, de neki most már az egész családja paleozik.
Én ma "térítettem" :D Könyvtárban voltam....két könyvtáros kezd majd utána nézni a dolognak :)
Az egyik csajjal együtt ültünk a tüdődokinál...asztm ával. Ő még mindig szedi a gyógyszert, de így se képes komolyabb erőkifejtésre.....a másik meg "csak" váltani akar, mert érzi, hogy ez így nagyon nem jó :D
És nem voltak ám megrökönyödve :)))
:-D
hol van az a sok paleós?
én mindig csak a megrökönyödéssel találkozom, ha szóba kerül a paleo.... :-)
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?