Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
szerintem egyebkent az a legjobb, ha megvan a sajat modszered. Egyiket sem muszaj 100%-ban kovetni, Ki kell szedni belole azt ami neked jo.
En magas komplex szenhidratos, alacsony zsirtartalmu dietavall fogytam vagy 17 kilot, es 12-ot azota is tartok belole.
A paleonal nekem az az erdekes, hogy eleg sok zsirt veszek magamhoz, de nincs rossz hatassal a sulyomra. Mondjuk nem is segit, mert nem mozdul a merleg, de majd kicsit belehuzok.
Elképesztő eredmények. Azért kíváncsi lettem volna a dokik arcára, akikhez járt.
Tényleg, mit mondtak?!
Latod en teged szeretlek olvasni. Mar szamtalanszor vegigolvastam azt a kb. 100 hozzaszolasodat.
Nagyon motivalo. Hogy komolyabban vegyem en is.
Nekem alapvetően a súlyom az, ami zavar és az, hogy nem tudtam az utóbbi 8 évben maradandó eredményt elérni.
Szerencsére a 25 kiló plusz sem okoz magasvérnyomást nálam (egyelőre, de ez egyáltalán nem biztos, hogy sokáig így maradna, sőt). Viszont az utóbbi két évben ízületi jellegű problémáim egyre többször lettek. Meg nekem is vannak a pollenszezonban allergiás tüneteim, még ha nem is kell gyógyszereznem magam (azért van olyan év, hogy 1-2 hétig szedek valamit rá).
A fáradékonyság nálam is jelentkezett, de nem most. Valamikor 20 évvel ezelőtt vettem észre, csak nem tudtam hová tenni. A vasam alacsony, később arra fogtam. Bár az gyanús volt, hogy nagyon hullámzóan tört rám, a vasam meg nem hullámzóan alacsony :D
Azt hiszem, hogy nekem nem a gluténnel van bajom, mert önmagában attól nem szokott lenni, nekem a szénhidráttal van összefüggésben. Ugye nem véletlenül vettem én meg anno a szénhidrátfüggőknek szóló könyvet, csak nem szenteltem neki kellő figyelmet. Most elolvastam és nagyon hasznosnak találtam.
Hozzáveszem a paleot is, mert amiket írtok, azok nagyon meggyőzőek, meg átnézem Dukan doki tanait is. Ezekből csinálok egy Beverly rendszert magamnak:)
Brutális. Nem a súlyod okozta, hanem az egyensúlyvesztés, mivel nem megfelelően kajáltál.
A túlsúly nyilvánvalóan ugyanolyan következmény volt, mint a cukor meg a többi, amit felsoroltál.
Amennyiben megtorpanást észlelsz javaslom a paleo mellé hozzáolvasni Hellerék szívvédő programját, mert nem ütközik a paleoval, így semmit nem kell feladnod, ami jót megtapasztaltál. Viszont plusz infóval szolgálhat, ami apróságnak tűnik, de komplex esetekben, mint a tied nüansznyi dolgokon sok múlhat.
A súlyod is biztosan egyensúlyba kerül idővel, a változás máris jelentős alig 8 hónap alatt (most toltam vissza az állam a helyére). Ezek után nem csodálom, hogy elkötelezted magad végleg ennek az étrendnek.
igen, es nem is mondom, hogy nem az volt, de pl. ha csak glutenmentesen etkezem, glutenmentes kekszeket, (nagyon finomak :-)), akkor sincs meg ez a fajta tulzott faradtsag.
Viszont mikor anyukam foz egy hetig, es ugy eszunk ahogy o szokott, akkor utana par nappal mar megint jon ez a faradtsag.
Jó kis kekszek lettek!
Valami mártogatósat tudnék elképzelni hozzá, de még nem tudom milyen ízben :)
Milyen változások és mikor jöttek?
Kezdem a kiindulási állapottal. 48 évesen, jelentős túlsúly, tíz éve gyógyszeresen kezelt magas (160/110-120) vérnyomás, reflux, állandó fáradtság levertség, 2. tip. cukorbetegség, közel húsz éve fennálló durva pollenallergia (szteroid injekciók és gyógyszerek mellet is állandó tüsszögés orrfolyás), izületi fájdalmak (az orvosok szerint a túlsúly miatt) ami nyilván részben igaz.
Változások: A reflux ez első héten megszűnt, a cukor is látványosan javult, a második hónaptól a határértéken belül van. A vérnyomásom most 8 hónap paleó után 120/75. Az izületi fájdalmak megszűntek. Az allergiám tünetmentes (injekciók és gyogyszerek nélkül). A fáradtság levertség a múlté, a vitalitásom az egeket veri. Súlyban 33 kiló, derékbőségben 35 cm fogyásnál tartok. Ezek az fizikai változások.
Legalább ilyen jelentősek a fejbéli változások. Nem tudom megenni a készételeket, felvágottakat, megtanultam a húst feldolgozni, disznót veszek, kolbászt, szalámit készítek, sonkát szalonnát sózok. Mindezeket megfüstölöm. Aszalót, kemencét és füstölőt építettem. Tavasztól állatokat fogok tartani....
Most már a nejem és a gyerekeim is paleóznak. Náluk ugyanilyen látványos változások történtek.
Röviden ennyi.
Király!
Nem vagyok se ellene, se mellette (egyelőre). Azt látom viszont, hogy van akinek nagyon bejött és akkor meg teljesen mindegy (legalábbis számomra mindegy), hogy mennyira stabil a tudományos alapja, mert annál sokkal fontosabb a javulás, amit mindenféle mérgek nélkül értek el.
Ez izgi, mi lett vele?
Csak azért kérdezem, mert szerintem kb. 3 hónappal ezelőtt nagyon fájni kezdett az egyik vállam. Szedtem rá (magamtól) pár napig non-szteroid gyulladáscsökkentőt, ami megszüntette a mozgáskorlátozottságot, de maradt egy alapfájdalom, ami néha majdnem elmúlik, máskor meg egy picit erősödik.
En is igy voltam. Felkeltem reggel, uden, frissen, es ket oraval kesobb mar a labamon is alig tudtam megallni, es csak fekudtem a kanpen.
Lillus, te sokat sutsz ahogy latom. Mics veletlenul valami alap "pite" tesztad? Szeretnek valami edeset sutni, es almas piten gondolkodom, de a google meg nem ad ki talalatot paleo valtozatra.
Én pont az orvosok kiváltására kezdtem a paleoba. Gyakorlatilag minden bajomra az volt a végső megoldás, miután mindenféle negatív leleteket produkáltam, hogy tanuljak meg vele együtt élni. A háziorvos csak beutalót ír, nem összegzi, hogy pár hónapja ez volt az előtt meg az volt a hasfájása ennek a hipochonder nőszemélynek.
Végül már én is szégyelltem magam, ha bajom akadt nem is menetem háziorvoshoz, egyszerűbb volt maszek helyre menni, ráadásul van is itt Pécsett egy kellemes és olcsó hely, ahol emberi időszámításon belül is orvoshoz lehet jutni.
Úgyhogy én 1-2 kivételtől eltekintve igen nagyot csalódtam az orvosokban és mióta paleozom már azon sem aggódom, hogy külföldre mennek, most nagyon hiszem, hogy én nem betegedhetek meg....
Persze, egyetertek! En ugy vagyok vele, hogy ami miatt elkezdtem a paleot, az az orokos faradtsagerzet volt, amit mar nem birtam tovabb, ugy ereztem ha ez tovab folytatodik en belepusztulok.
Es azon sokat segitett es igen gyorsan, plusz a refluxom napok alatt elmult, szoval engem igazan eddig erdekelt a dolog. Aztan amikor ugy gondoltam, hogy vegyuk tenyleg komolyan akkor jott, hogy miert nem jo a tej stb....
Ha egyebkent rajtam vizsgalodnanak akkor biztos, hogy odalyukadnanak ki az orvosok amit te is mondasz, hogy sokfele dieta meghozta volna ezt az eredmenyt, en ugyanis honapokon (sot eveken) keresztul el tudtam elni teljeskiorlesu kekszeken, sot ha azt mondtak volna, hogy matol eletem vegeig csak ezeket a kekszeket ehetem en lettem volna a legboldogabb ember. Vegre papirom lett volna rola, es nem kellett volna magyarazkodni arra a kerdesre, hogy "neked ez az ebeded????".
Mindegy, a lenyeg, hogy probaltam en par dietat (dietat, mint etrendet ertem), es nekem ez tenyleg a legjobb, ehetek etteremben is, vendegsegben is, es a hus/zoldseg mindig jo kombinacio.
Az esetleges kilengesek meg annyira nem erdekelnek, pl. anyukam jovo heten szulinapi tortaval var, jo kis cukros, lisztes, tejes. Hivtam egy csomo vendeget, igy majd csak egy szelet jut nekem is a tortabol, nem halok bele. :-)
Utana honapokig meg azt eszem ami szerintem jo.
Én az utóbbi pár hónapban 2 olyan orvos által megírt könyvte olvastam el, ami végkövetkeztetésében közel áll a paleohoz, de egészen más úton indult el.
Az egyik dr Natasha Campbell GAP szindróma. Ez nagyon érdekes volt. A bnnünk élő mikroflóra táplálása kapcsán gyakorlatilag ugyanazokhoz az éleélmi anyagokhoz jutott mint a paleo.
A másik Philippo Ongaro Úgy egyél, hogy jól legyél c. könyve. Tulajdonképpen ő is hibáztatja a glutént is, (a tejet cukrot minden kétséget kizáróan)de azért a mediterrán étrendet még nem tudta tökéletesen levetkőzni és "aki tudja tolerálni a glutént" az csakis teljes kiőrlésű gabonákat egyen. Bár ugya mindig emlegetik, hogy a déliek némileg jobban alkalmazkodtak a gabonafogyasztáshoz, de nekem ez akkor sem volt annyira szimpatikus, mert a glutén az mégiscsak glutén.
Persze lehet, hogy én vagyok a hibás, de én a Paleon kívül még nem tudtam elfogadni egyetlen diétát sem, vagy csak azért, mert nem állt mögötte olyan stabil és cáfolhatatlan magyarázat, vagy éppen nem egy olyan élethelyzetben került a kezembe amikor hinnem kellett valamiben. A paleo nagyon jókor jött, kezdett minden nyavalyám elhatalmasodni, de több mint 7 hónap után úgy érzem a leglassabban elmúló bajaimra, -úgy mint hasi fájdalmaimra és migrénemre is -keresztet vethetek. KOPPP KOPPP KOPPP
Valahogy én azért el tudom azt is képzelni azt is, hogy nem minden orvos, kutató orvos kókler, akik csak a gyógyszergyárak marketingjét támogatják.
Vagy ott vannak a jógik, akik száz, több száz évvel ezelőtt is leírtak dolgokat az étkezéssel kapcsolatosan. Őket igazán nem lehet azzal támadni, hogy anyagi/politikai érdekeltségből hirdették volna a tanaikat.
Ezért szeretem több forrásból gyűjteni az ismereteimet az élet minden területén.
Mondjuk érhető, hogy ha az új ismeretek alapján jelentős változásokat értél el (jó irányban), akkor még inkább nagyra értékeled a könyvet.
Fura ez az írásbeli kommunikáció. Nekem is egy kicsit abban az értelemben jött le a hozzászólásod, ahogy Újlány értette. Valószínűleg neked meg sem fordult a fejedben, hogy így is értelmezhető az a pár sor, amit írtál.
Mik voltak a legfontosabb változások, amiket élvezhettél az új étrend hatására és mennyi idő után vetted észre?
Én lányregény kifejezést nem a te vagy mások képességeinek kritizálása miatt írtam, hanem azért mert a tudományos hivatkozások garmada miatt nem egy tipikus könnyű olvasmány. Semmi bántó szándék nem volt bennem. Ha így hangzott akkor nagyon nagyon nagyon sok bocsika.
Nekem ez a könyv volt az első találkozás a paleóval és ez lett egy új eddig nem ismert életminőség alapja.
Csak nagyon halkan jegyzem meg, nehogy valakit megbántsak vele, de több olyan orvosi háttérrel megírt könyv van, amiben rengeteg kutatási anyagot vonultattak fel érthetően és nem ugyanoda lyukadnak ki, mint a paleo.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a paleo nem jó. Mert itt sokan követitek az étrendet és nagyon bejön nektek.
Csak azt, hogy attól még, hogy valami tudományos anyaggal van megtámogatva még lehet csak egy része az igazságnak. Akár a statisztika, szinte bármi ki lehet hozni belőle. Majd idővel kiderül...
Azt hiszem alkalomadtán mégiscsak utána járok, hogy honnan indult ez az egész és most hol tart.
Köszi.
Azt hiszem átlapozgatom mindet, mielőtt döntök.
Ezek szerint.
Egyébként a mienk nagyon szépen mutat a sütővel együtt az oszlopban. A látványért már megérte, Az már csak plusz haszon, hogy néha tárolok is benne valamit, amit nem kell hűteni, de viszonylag zárt helyen akarom tudni. :D
Köszönöm szépen! Ez nagyon jól hangzik. Szerencsére van itthon szezámmag. A mandulám már egy ideje elfogyott, de jövő héten rendelek :)
Szóval kipróbálom keksznek, majd beszámolok :)
Nekem nem az a bajom vele, hogy nem egy romantikus lanyregeny. Eleg ertelmesnek tartom magam, hogy ezt a konyvet megertsem. Sot Cordain konyvet angolul is elolvastam es nagyon motivalonak talaltam, szoval nem hiszem, hogy a szellemi kepessegeimet kellene megkerdojelezni.
Nekem egy problemam van vele, engem nem motival. En sokszor tamadonak erzem, bizonygatja, hogy mas modszerek miert rosszak. Szivta az energiatmat, felenel nem birtam tovabb. Lehet, hogy az volt a gond, hogy en joval elobb kezdtem az atallast mint ahogy a konyvhoz hozzajutottam, es en ugy ereztem folyamatosan gyozkod engem (vagy egy harmadik felet), pedig en mar reges-regen hittem a dologban.
Megjegyzem, ugyanigy a szerzot sem tudom vegignezni egy filmen, videon, szamomra minden sugarzik belole csak eletero nem.
En eleg sokat olvasok, es sok olyan konyvet is amelyek teljesen mindegy milyen temakorben, de motivalnak. Motivalnak arra, hogy valtoztassak. Szoval tudom, hogy mi az az erzes amit keresek a konyv olvasasa utan. En ezt nem kaptam meg.
Ettol meg a modszer jo, es en az utobbi egy honapban iszonyatos lenduletet vettem, rajottem, hogy mit hibaztam eddig es most sokkal jobban es termeszetesebben csinalom. Es ugy, hogy jokat is eszem.
De ettol meg ez a konyv az iro stilusa miatt nekem nem jon be, de az elismerem, hogy a benne szereplo tenyek, tudomanyos adatok lenyugozoek es meghajlok a szerzo hatalmas tudasa elott.
Sot, hogy mondjak valami pozitivat is, tegnap leporoltam "zold konyvet" es majd lapozgatni fogom, mert hiszek abban, hogy az, hogy egy konyv mennyire lesz jelentos szamodra fugg attol is, hogy mileyn eletszakaszban, lelikallapotban stb olvasod. Biztos sokan voltak akik ezt a konyvet a "jo helyen es jo idoben" olvastak, kivancsi vagyok, hogy ram hogyan hat masodszorra.
Ha maskepp fog hatni, akkor kepes leszek felulbiralni a sajat - mostani - velemenyemet.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?