Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Ó ezek nálam is mennek! Legtöbbször a párolt verzió - csak én tyúk(=kakas)zsíron, mert rengeteg lett a 25 levágott kiskokasból....
Ami még nem került sorra, az a "tésztaként" való felhasználás (milánói stb)
No végülis a mai ebéd cukkinifőzelék lett a tegnapi maradék cukkinifasírttal....elég vega, mondta a gyermekem.
A cukkiniből ugyanúgy csináltam a főzeléket, mint múltkor a tökből. Ugyanolyan finom, csak kissé fura volt a színe :-) Pirospaprika kontra zöldszélű csíkok....
Viszont a pirospaprika kellett, mert kíváncsi voltam, hogy mennyiben más, mint a tökfőzelék. Megtartom ezt a receptet is.
Azon gondolkodom, hogyha tökfőzeléknek fagyasztunk szelt tököt, akkor a cukkinit is lehetne hasonló módon. Próbáltad már? Vagy valaki? Bírja a fagyasztást a cukkini?
én ilyenről még nem hallottam vízben oldódó vitaminok esetében... :-o
és pontosan mennyi az az "extrém mennyiség" illetve "nagyon sok", ami szerinted toxikus lehet?
és mi módon, ha egyszer vízben oldódóak?
Elég érdekes ez a vitaminok és hányinger téma.
Tény, hogy amióta nem szedem a cinket, azóta nincs ilyen problémám.
Az amcsi B multival is teszek hamarosan egy újabb próbát. Ott valószínűleg a B3 (niacin) okozott problémát. Szédülés , hányinger, szívdobogás stb.
De pazarolni meg nem szeretek, így pár nap múlva újra tesztelem.
Halolajtól soha nem volt semmi bajom.
Közben kolleganőm is mondta, h. régen ők mindig levágták az uborka végét, s ha keserű volt, addig vágtak belőle, míg már nem volt az.
Biztos van benne valami, mert egy újabbat reggel megvágtam, és keserűbb volt mint a tegnapi, valószínűleg mert ez a vége volt.Na most a további faragásra és kóstolgatásra még nem szántam rá magam.
Édesköményt ültettél-e már? Ezen gondolkodom még, hogy ültetek, ez talán még beérne.
Csak az a baj, hogy csak "konténer"-be tudnám ültetni, azokban meg Buksika nagyon szeret heverészni...
A halolajra gyanakodtam en is, mert a neten azt irtak, hogy van akinek problemat okoz, ezert azt mar ritkabban szedem, es az utobbi 3 napban nem is vettem be.
De lehet igazad van, ez csak tul sok igy, vagy a vivoanyagok nem jok, foleg, hogy nem egy markajuak a kulonbozo vitaminok.
Meg mindig, csak mar valtottam olyanra, amibol harom eleg egy nap (nem legalabb 12 kell a 2g EPA-hoz).
A halolajtol volt hanyingerem nemreg, nehany napra ki is hagytam, ugy ereztem egy eletre megundorodtam.
A halolaj es vele szedve tablettak szerintem okozhatnak egy kis sztrajkolast a gyomorban.
(Amibol lehetett, mar folyekonyra valtottam a hordozoanyagok miatt)
Ugyan nincs mit, kibicelni tudni kell :D
Lehet, hogy nem is a hatóanyagtól van hányingered, hanem a kapszula anyagától. Én pl. nagyon nem bírom a gyöngyöket (Antea odáig megy, hogy kinyomkodja őket).
na ez jo, megprobalom szetbontani napokra.
Es megeroltetem magam, es probalok odafigyelni az esti szedesre is.
vagy reggel es este... ez neha menni fog
koszi :-)
Jó, másik ötlet:
Szedd egyik nap az egyiket, másik nap a másikat, így is kiderül, hogy melyik csinálja. Mondjuk az is lehet, hogy a mix miatt van. Akkor meg tényleg nem érdemes kutyulni.
Próbáltad már este szedni?
:-))))))
Te figyi, nekem van am eletem is. :-)
Egyebkent epp ezt irtam lejjebb, hogy mar elkezdtem szetszedni oket, de ugy, hogy reggel nem szedem be mindegyiket.
De most meg csak idaig jutottam. Es ma tenyleg szornyen hanyingerem volt.
Napkozben en erre nem tudok/nem akarok odafigyelni. Akkor inkabb be sem szedem oket.
Hát annyira nem mentem messze.
Ezt pont tőlem kérded?
Egyébként én is voltam már így. Azt mondják cink okozhatja. Multiban lehet, hogy van. Én egyébként is szedek cinket, lehet, hogy most már hozzászoktam, mert már nem szoktam émelyegni, de télen, mikor elkezdtem a migrénem miatt mindenféléket szedegetni amiket SZG ajánlott, akkor minden reggel ez volt.
Na most viszont becsukom a laptopot, bár én ám már ügyes voltam ma, mert 1/2 5-től kidolgoztam magam, most volt a pihi...
hu, pedig en akartam veled.
kellene a tanacsod.
Reggelenkent vitaminokat szoktam szedni.
D witamin 3000 IU, 2 db jo minosugu multivamin, 1 folsav, E vitamin, (hetente egyszer szelen 100mg, ) Omega 3-6-9 (de ma azt elfelejtettem, ez lenyegesa kerdesem miatt)
Beveszem oket, es 20 percen belul olyan hanyingerem van, hogy minden pillanatban ugy erzem, visszajon a reggelim. A gyomromban, a torkomban, a fejemben ez a hanyos erzes van, eltelik 1 - 1,5 ora es elmulik.
Melyik okozhatja?
Probaltam mar, hogy cak a D vitamint szedem, akkor nincs gond, ha teszek hozza Omega 3-6-9-et akor sem.
Tovabb meg nem jutottam.
Tejivóknak, bemásolom ide Szendi hozzászólását a blogjáról
"Képzeljétek, vettem növény tejkészítő gépet, mert már untam, hogy zabtejet iszok, amiben zavart a zab, a sok hozzáadott cukor és persze, az árra (1 liter 750). Kiszámoltam, hogy a mi nagy fogyasztásunk alapján pár hónap alatt megtérül az ára, s mivel két éves garancia van rá, ha netán a motorja elromolna (csak azt tud elromlani), talán még javítják is.
Egyelőre 10 dekás kesudióból csinálom, ezt egyelőre 400-ért veszem, de biztos lehet máshol olcsóbban is kapni (Mediline? Csak el kéne odáig jutnom).
A felfőzött tej kicsit még darabos, de botmixerrel belemixelve teljesen sima állagú lesz. Egyszerre egy litert lehet, ennyibe kell is a 10 deka mag, amit fél napra érdemes beáztatni. Szóval ajánlom mindenkinek, hosszú távon nagy megtakarítás."
Nekem is van varangyosbéka kinézetű ubim. Kicsit rücskös, kicsit sárgás-fehéres-zöldes. De ízre nem rossz.
Nem érdekes mi van mellé vetve, csak a magot és a jövőre belőle kifejlődő növényt érinti az átporzás. A termés maga az a virágban található bibéből fejlődik ki, az az "anyaméh" a növény esetében, azt nem érinti kivel szerelmeskedett anyuci. Majd az utódon meglátszik (ha meglátszik) hogy az apuci dinnye volt épp vagy egy cukkini...
Vajon párolom pici vízzel minden fűszer nélkül a cukkinikockákat. Ez jó pörkölthöz, jó brassóiba, bármilyen húsos raguhoz, grill ételhez. Nem unom meg, egyik nap sárga, másik nap sötétzöld, utána meg halványzöld, fő a változatosság :-)))
Reggelire a szalonnás rántottába vagy tükörtojásba is belepárolom a szalonna mellé a vékony szeleteket.
Ha hosszában legyalulod vékony szeletekre kis fűszeres olajjal megkenve, grillezve (teflonban)
remek nass lesz belőle.
De múltkor hagymát pirítottam, rá kis pirospaprika, rá cukkini, megpárolódott, végén tojást belekevertem.
Vagy vékony szeletekre vágva makaróni szósszal rétegezve tetejére pici sajt, be a sütőbe, gyorsan kész.
Apropó kukorica. Tegnap este majdnem elpatkoltam. Gondoltam én, hogy ha már itt a kukorica szezonja, akkor 1-1 csövet időnként eleszegetek. Ott terem a kertemben ugyan mi bajom lesz tőle. Képzeljétek el egy csövet nem bírtam megenni, rondán kell, hogy mondjam, mert így éreztem égett a belem tőle, de pokolian. Úgy görcsölt a hasam, alig bírtam megmaradni.
Egyszerűen nem értem miért? Jó-jó nem paleo, de eddig semmi bajom nem volt tőle, régebben is ettem, most akkor idén mi történt a belsőmben, ennyire finnyás lett?
Gondoltam is magamban én már úgyis örök életre paleora vagyok kárhoztatva (nem mintha bánnám) mert rájöttem, hogy a krumplit sem bírom picit sem, a borósval is megjártam múltkor, most meg a kukorica?
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?