Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Nyitottabbak? Tudjuk, hogy sosem lesznek azok.
Ráadásul az igentisztelttudódprofesszorúr azt írta, hogy napi 100mcg adag kell. Szendi könyvében direkt megnéztem. Ő olyan kutatásokat hoz, hogy a 600-1000mcg napi adag volt az, ahol hozott javulást a szedés.
Mindegy egy porlasztósom volt itthon, abból egy sprézés 500 mcg. Ráírtam, hogy 2-t sprézni naponta.
Én egyszer egy újságban találtam ezt a karfiolpizzás receptet. Többször elkészítettem már, elég jó. De azt a pizza feelinget még egyetlen paleo pizza sem tudta visszaadni nekem.
Most van egy új találmány a tojásfehérje por. Ennek a lényege, hogy kiváló nedvszívó, és a paleo tésztákat jól szárítja. Épp múltkor egy kenyértésztát szerettem volna kipróbálni pizza gyanánt (nem különösebben jött be). Abba kellett tojásfehérje por. Mivel egy kilós kiszerelésben lehet csak kapni nem veszek, de készítettem házilag
Ebből a porból fogok beletenni legközelebb a karfiol pizzába, kíváncsi vagyok mit javít az állagán.
És ha már pizza. Nyáron cukkinit hosszában szeletelek, és pizzaként megpakolom, megsütöm. Na az nagyon fincsi
Jól hangzik! Egészségedre!
Betetted ezt a linket! Hát ezt az Egss Benedictet már mióta készülök kipróbálni. Vagy fél éve láttam egy főzős műsorban, de még nem vitt rá a lustaság...
Készítettem valami finomat, gondoltam, megosztom veletek :) (Bár tudom, hogy a lazac nem tartozik a legolcsóbb halak közé, de néha talán kibírható.)
Egy adag bébirépát kevés kókuszolajon, hagymával megpároltam, fűszereztem. A sóval, borssal bedörzsölt lazac steakeket serpenyőben megsütöttem, és hollandi mártással tálaltam. A mártáshoz ezt a receptet használtam, vaj helyett kókuszolajjal készült:
Tettem bele egy kevés mandulatejszínt is, de ez abszolút elhagyható. Isteni kombó :)
Ami rögtön nyerő volt a páromnál is, az a bacon muffin (recept a naplómban), és a paleovital-on a magtészta kolbásszal.
Ezek jól vihető ételek.
Az én férjem már évek óta meleg ételt visz termoszban. Ez annyiból jó, hogy nem kell külön sütögetéssel készülni, hogy legyen mit vinni. Viszont mindig úgy kell főúznöm, hogy legyen mit vinni-e reggel. No, meg kelni időben, melegíteni, stb.
Ja, Ő egyébként kőműves és Ausztriában dolgozik, úgyhogy a kemény, hajtós fizikai munka simán működik ilyen étrend mellett is.
Jaj, ez olyan bosszantó, vagy szomorú, vagy nem is tudom pontosan ...! Nem ez az első ilyen eseted velük, meg valószínűleg nem is az utolsó. :(
Aminek örülhetsz, hogy most legalább már hajlandóak szedni. Hátha ez majd segít, hogy nyitottabbak legyenek. :)
Megesz a pipa!!! Vettem vagy egy éve anyunak B12 sprét, mert hát enyhén szólva butul.... ÁÁÁÁ az hülyeség, nem vitték el. Most felhív jóapám, mint aki feltalálta a spanyol viaszt, hogy vegyek neki B12-t mert egy amerikai orvos leírta egy újságban hogy az mennyire hatékony!!!
Ha még egyszer születek esküszöm orvosi egyetemet végzek, és akkor hitelesebb leszek...
Meg arra, hogy pár percre - legálisan - leülhessen. :)
Köszönöm az ötleteket!
Így elsőre jó nagy hülyeségnek hangzik :DDD már bocsi :D
Szerintem ez a "megrekedés" olyan lehet, hogy a paleo nem csodaszer. Nem leszel tőle full egészséges, ha már volt mondjuk egy komoly betegséget. Azért ami kárt az okozott, azt nem lehet maradéktalanul helyreállítani.
A gluténes részt meg nem is értem. Mi az hogy arra koncentrál a paleo???
Jah, én mondjuk már lehetek hosszútávú eredmény, meg itt jópáran. Én négy éve csinálom. Köszönöm szépen jól vagyok, semmi hiánytünetem nincs. Mitől is lenne???? eszek én :D Romlást sem tapasztaltam :D
Nagyon köszi, hogy ennyien válaszoltatok és próbáltok segíteni ☺
Candidára már egyszer több mint 1 évig gyógyszert kellett szedtem, és azóta is folyamatosan kiújul, szóval már nagyon unom, remélem, ez majd segít.
Ti mivel szoktatok édesíteni?
Valahol azt olvastam, hogy fokozatosan ajánlott áttérni erre az étrendre.
Én drasztikusan kezdtem, és egyelőre kitartok. ☺
Egyedül az aggaszt, amit Antal Vali oldalán olvastam:
“De sajnos a hosszútávú eredmények (3-5 év) már nem ilyen bíztatóak. Számtalan ember keresett meg minket konzultációinkon, akik paleóznak, jobban lettek, de megrekedtek egy szinten, és nem gyógyultak tovább, vagy épp más területen enyhe romlást tapasztaltak. Ezek hátterében legtöbbször hiánytünetek álltak, és az, hogy ez a táplálkozás nem állította helyre a bélflórát tökéletesen, és nem állította be a tápanyag harmóniát, hisz leginkább a szénhidrátokra és a glutén, valamint keményítő tartalmú gabonákra és táplálékokra koncentrál.”
Erről mi a véleményetek?
Igen, így vagyunk kitalálva.
Inkább megszokás az , hogy enni kell. Mert különben mire jó a kajaszünet? :D
legtöbben attól tartanak, ha nem visznek magukkal kenyeret, vagy nem esznek krumplit, rizst a húshoz éhesek maradnak.
Én sportból figyelem, ha társaságban vagyunk, hogy mennyit esznek mások,és mennyit én? Hát semmivel nem kell több húst ennem azért, mert nem eszek hozzá """normális""" köretet. Egyik könyvben azt is olvastam, hogy amikor elegendő fehérjét beviszünk, akkor szűnik meg az éhségérzet. Én ezt el is tudom hinni a fentiek alapján. Nyilván ez nem véletlenül alakult így ki. Ha a ch lenne a fontos, akkor a szervezet arra hegyezné ki a figyelő rendszerét.
Az alacsony ch tartalmú étkezésnek egyik fontos következménye, hogy nincsenek vércukor és inzulinszint ingadozások, amik a fáradtságérzetet az erőtlenség érzését képesek előídézni.
Amiket Menyus írt nagyon laktató kaják, meg kell tanulni őket magukban enni. Vagy ha más nincs pleos kenyérrel. Abból úgysem lehet megenni annyit mint a hagyományosból.
Most lehet hülyén fog hangzani amit mondok. De a harcos étrendnél bizony megtanultam, hogy akármilyen furcsa, nem kell étel a fizikai munkához sem. Mármint akkor enni, amikor éppen dolgozik. Egy nagy étkezés elég egy felnőtt embernek egész napra.
Ezért is hívják Harcosnak, egész nap meló(harc) se idő nincs enni, se nem kell leterhelni a szervezetet az emésztéssel.
Ezt csak azért írom le, hogy ne essetek kétségbe, hogy nem lesz ereje.
A sonka, kolbász, húsok, tepertő ilyesmik mehetnek nyugodtan. Akár paleos kenyeret is csinálhatsz mellé, ha igényli még. Mellé mehetnek zöldségek, ha szereti őket, párolva, sütve. És akár még a rizs is beleférhet néha, akár köretnek is.
Csak egy kérdés: párom nehéz fizikai munkát végez. Most kenyeret visz kajára, meg konzervet (hol májkrém, hol készételkonzerv), vagy kolbászt, stb. Tudom, pl. a házi sonka mehet paleoban, de mit javasoltok, milyen variációk lehetnek még, hogy legyen ereje-energiája végigdolgozni a műszakot? Esetleg volt valaki hasonló helyzetben?
Köszi!
Helló.
Átállásnál egyél. Sokat. Amit szeretnél, és jólesik a paleo keretein belül. Nem kell mérteket tartanod, majd kialakul szépen magától.
Mehet pl. mazsola, aszalt szilva. Ezek segítenek leküzdeni ezt a nagyon éhséget, de le tudsz majd róluk jönni könnyedén.
Nem említetted a magokat. Pl. egyél kesudiót, mandulát. Ezek is gyorsan csökkentik az éhséget, és viszonylag hosszú távon.
Ezek közül és vérszegény voltam évekig, elzavartak a véradásról is. Nem használt semmi vaskészítmény, most már a csodámra járnak véradáson :D
Asztmás voltam, már nem vagyok. És az vállizületi gyulladásom is a múlté.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?