Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis kérdés)
Kedves Tímea!
Megvolt a műtéted?
Értem. De ha rosszindulatú lenne, gyorsabban nőne azért.
Hát, a te döntésed, de nagyon picik, én biztos nem műttetném, ha nem muszáj. Főleg trombózis hajlammal.
Nekem 47 mm-es hideg göb volt, mikor kiderült. Nyomta a légcsövet. Azt muszáj volt kivenni, sőt kivették az egészet, mert göbös volt. De a szövettan jó lett.
Nyugodj meg, nincs semmi baj. A biopszia se kellett volna szerintem sem.
Ha hideg göb is, pici, nem nő, szóval aggodalomra tényleg nincs ok.
Csak évente nézesd meg, de felesleges műtétnek ne tedd ki magad.
Szia!
Nem kell megijedned, jóindulatú. Ha a méretei nem növekedtek és csak pár mm-es, szerintem nem kellene elsietned a műtétet.
Hideg vagy forró csomó? Ha forró, akkor végképo nem kell bántani, csak évente figyelemmel kisérni, növekszik-e. A 3 ill. 9 mm nagyon kicsi, műtétet jóindulstúnál is 3 cm felett javasolnak.
Beszéld ezt át még egyszer endokrinológussal. Műtétre menni ráérsz akkor, ha kell, indokolt.
Kedves Channa!
Írtam a fórumba, mert teljesen el vagyok keseredve pajzsmirigy göb miatt. (follikuláris adenomának vélik egyelőre). Műtét előtt állok és nagyon meg vagyok ijedve.
Köszönöm, ha írsz.
Sziasztok!
A történetem röviden: 2013-ban fedeztek fel mindkét pajzsmirigy lebenyben 1-1 göböt uh-val. Balban 3mm, jobb lebenyben 9mm. Akkor kezdődő göbös strummának diagnosztizált az endokrinológus. 2014-ben saját elhatározásból biopsziát kértem: mindkettőre follikuláris strumma jött vissza. Azt mondták ez jó indulatú, csak néha kontrollálni kell. Utána volt még néhány uh, de az is elmaradt. 2020.07.10-én uh-n ismét megnézettem, bár méreteik ne változtak, az uh-s doktornő jól rám hozta a frászt, ezért 2020.07.15-én ismét kértem biopsziát, ahol follikuláris adenomát véleményeztek. Mivel én borzasztóan megijedtem, kerestem egy sebészt, hogy vegyük ezt ki onnan, még kb 1,5-2 hónap a műtét időpontja.
Tudna nekem valaki valami biztatót írni az esetemmel kapcsolatban? Őszintén szólva nagyon félek a műtéttől és az eredménytől is. Köszönöm, hogy elolvastátok.
Sziasztok! Remélem, valaki még olvassa a fórumot. Pajzsmirigy göb (8mm) miatt pajzsmirigy műtétre várok és a legrosszabb dolgoktól félek ( műtét, eredmény, utáni következő dolgok). Az Onkológiai Intézetben Dr. Koltai Pál fog műteni, véralvadásgátló gyógyszert is szednem kell trombózishajlam miatt.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Szia!
Nekem kivették az egészet. Nem híztam, pedig hajlamos vagyok. Persze ha valaki többet eszik...
Sziasztok!
Új vagyok és segítséget szeretnék kérni. Pajzsmirigy műtét vár rám, göbösödés miatt (méret és mintavételi eredmény okán) eltávolítanák a jobb lebenyt. "Malignitás teljes biztonsággal nem zárható ki." Ez a diagnózis a mintavétel után.
Kérdéseim lennének:
- Valakit műtöttek a MIVAT nevű módszerrel innen? (Minimál invazív videó asszisztált műtét)
- Mekkora seb maradt utána?
- Azt olvastam, hogy teljesen jó TSH eredmények után is, 5-10 kg-nyi hízásra lehet számítani az első évben a műtét után. Ezt tényleg így tapasztaltátok?
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni.
Ki kell venni az egész pajzsmirigyemet göbösödés miatt, és tapasztalt sebészt keresek, Fejér megye, és környékén. A fehérvári kórházat nem ajánlotta még az orvosom sem, viszont nem tudott mást sem ajánlani. Akinek van tapasztalata a környékről kérem legyen kedves ossza meg velem.
Előre is köszönöm! :)
Szia Barbi,
El kell mondjam, mindig csodállak, hogy ezt kétszer is végigcsináltad, és mindenkinek segítesz és tanácsot adsz. Nekem már 11 hónapja volt a műtét, de még mindig megvisel, ha belegondolok, hogy miket éltem át. Az az egy dolog segít, hogy a műtéttel megúsztam az egészet, pedig úgy kezdődött, hogy a leletem nyirokcsomókra áttétes rosszindulatú pajzsmirigy daganat...
Szia!
Köszönöm. Milyen kezelés vár még rád? Mielőbbi gyógyulást kívánok neked.
Semmilyen hormont nem kaptam/kapok, elvileg a vérvétel eredményétől függ, hogy az endokrinológus felír-e bármit. Ha a megmaradt jobb lebeny átveszi a működést, nem kell gyógyszer. Legalábbis remélem. Persze ezentúl rendszeresen járhatok kontrollra meg UH-ra is.
Szia!
Örülök,hogy minden rendben :)
Kaptál hormont? Ugye nem csak július végétől szeded? :O
Velem még vannak problémák a kalcium ingadozás miatt, de bízom benne, hogy lassan lecseng ez az időszak...
Novemberben még kapok egy kezelést... jövőre remélem messze kerülhetem a dokikat :D
Sziasztok!
Remélem mindenki jól van.
A szövettan eredménye szerencsére jó lett, holnap megyek varratszedésre. Július végén lesz kontroll vérvétel és meglátogatom az endokrinológust.
Szia Barbi!
Veled minden rendben?
Szia!
Köszönöm, már túl vagyok rajta. A műtét után sajnos nem voltam jól, de másnapra jobb lett, ma délután haza is mehetek. Szövettan 2 hét.
Szia!
Remélem már túl vagy a műtéten és minden jól ment :)
Majd írj, ha lesz erőd!
A szövettanra azért kell ennyit várni, mert sok a beteg és kevés a patológus :)
Elvileg műtét közben is csinálnak fagyasztásos szövetvizsgálatot.
De ha ki kell venni a másik oldalt, akkor a két műtét között legalább 8 hétnek el kell telnie :)
Tudtam zuhanyozni, de nagyon bénán és óvatosan :D
Szia!
Hú, ez nem túl biztató! :)
Hétfőn lesz a műtét, remélem szerdán már hazamehetek. Szövettanra miért kell heteket várni? (Ettől függ, hogy a jobb lebeny megmaradhat-e) Zuhanyozni tudtál a csővel a nyakadban?
Szia! Csak most láttam, hogy írtál. Ez orvos függő, illetve, hogy mennyi nyirok termelődik a nyakadban. Van kórház, aki műtét másnapján kiveszi a szívócsövet és 3. nap lehet hazamenni.
Első műtétem: vasárnap este befeküdtem, hétfőn műtét, csütörtökön haza.
Második műtétem: hétfőn befeküdtem,kedden műtét és hétfőn engedtek ki ( lezuhant a kalcium szintem és vénásan kellett pótolni). Inkább több napra pakolj a biztonság kedvéért :)
Szia!
Köszönöm, hogy válaszoltál. A műtéttel együtt 2 napot kell a kórházban tölteni? (Nekem így mondta az orvos, aki műteni fog). Van még valami, amire fel kell készülni lelkileg?
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?