Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Otthonszülés! Geréb Ágnes fórum

Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)

❮❮ ... 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... ❯❯
12198. DODICA
2012. jan. 6. 19:32

[link]

Ez épp nem konkrétan vág ide, de nagyon is érdemes elolvasni...

12197. DODICA
2012. jan. 6. 19:27

[link]

A bábák üzenete

A túlságosan mesterséges kórházi szülészeti protokollra való válaszként a bábák szülési rítusokat alakítottak ki, hogy azt az üzenetet közvetítsék: a nők teste jobban tudja, mire van szükségük.

A bába arra használja ezeket a rítusokat, hogy elhitesse: az otthonszülés a női erőről szól, a családi kapcsolatok megerősítéséről, a részvétel élményéről, melynek segítségével az anyák az ellenőrzésük alatt tartják a folyamatot. A végső cél az, hogy biztonságban és egészségben születhessenek meg a gyermekek, kevesebb műszeres beavatkozás mellett.

Az Oregon Állami Egyetem kutatója, képzett szülésznő több mint 400 otthonszülést nézett végig, hogy dokumentálja a bábák módszereit, az otthoni és intézményi szülések közti szimbolikus különbségek kifejezésére. A Medical Anthropology Quarterly című folyóiratban Melissa Cheney, az egyetem orvosi antropológus adjunktusa felsorolta a bábák speciális módszereit. A szülések nyomon követése mellett több mint 50 mélyinterjút is készített a bábákkal és klienseikkel.

A bábák üzenete

A túlságosan mesterséges kórházi szülészeti protokollra való válaszként a bábák szülési rítusokat alakítottak ki, hogy azt az üzenetet közvetítsék: a nők teste jobban tudja, mire van szükségük.

A bába arra használja ezeket a rítusokat, hogy elhitesse: az otthonszülés a női erőről szól, a családi kapcsolatok megerősítéséről, a részvétel élményéről, melynek segítségével az anyák az ellenőrzésük alatt tartják a folyamatot. A végső cél az, hogy biztonságban és egészségben születhessenek meg a gyermekek, kevesebb műszeres beavatkozás mellett.

Az Oregon Állami Egyetem kutatója, képzett szülésznő több mint 400 otthonszülést nézett végig, hogy dokumentálja a bábák módszereit, az otthoni és intézményi szülések közti szimbolikus különbségek kifejezésére. A Medical Anthropology Quarterly című folyóiratban Melissa Cheney, az egyetem orvosi antropológus adjunktusa felsorolta a bábák speciális módszereit. A szülések nyomon követése mellett több mint 50 mélyinterjút is készített a bábákkal és klienseikkel.

”Az egész arról szól, hogy segítségül hívják a test-elme kapcsolatot. Tudjuk, hogy a bábák jobb eredményeket érnek el bizonyos területeken, például a műtéti befejezés és a szülésindítás szempontjából. Azt szerettem volna megvizsgálni, hogy ezek a rituálék miként járulnak hozzá a pozitív végkimenetelhez” - magyarázta el Cheney.

Bizonyítékok vannak rá, hogy az alacsony kockázatú nők körében háromszor annyi a császármetszések aránya a kórházi szülések esetén, mint azoknál, akik otthon hozzák világra gyermeküket. Mivel Cheney egy személyben kutató és szülésznő is, részt vehetett több száz otthonszülésen, és több mint 60 kórházi eseményen. Az otthonszülést vezető bábák olyan eljárásokat, üzeneteket használtak, mely a szülő nőt állította a folyamat középpontjába, a kórházi gyakorlattal ellentétben. A bábák is elvégezték ugyanazokat a vizsgálatokat, melyeket az orvosok is szoktak, de ebbe bevonták az egész családot is a férjtől kezdve az idősebb gyerekekig.

”Sok helyen láttam azt is, hogy a megfigyelő és újraélesztő berendezéseket félretolták, letakarták, hogy a szülő nő ne a műszereket lássa maga körül. Természetesen ugyanolyan gondossággal vizsgálták anyát és gyermekét, de nem ez állt a szülés középpontjában” - idézte fel tapasztalatait a kutató. A különbség nem a gyakorlatban van, hanem a kivitelezésben. Cheney hétköznapi kifejezések szülési mantraként történő használatát is feljegyezte: ”ne küzdjön ellene”, ”engedje, hogy a teste tegye a dolgát”, ”nyíljon meg”. A megkérdezett anyák erősnek érezték magukat szülés alatt. Akinek kórházi és otthoni szülése is volt, arról számoltak be, hogy otthon tettek is valamit az ügy érdekében, nem csak passzívan feküdtek.

A bábák gyakran hangsúlyozzák azt is, hogy ők csak kísérik a szülés folyamatát, és minden anya képes világra hozni gyermekét. ”Ahogy a kórházban szülő nők és orvosaik is általában meg vannak győződve arról, hogy ez az egyetlen biztonságos és helyes út, az otthon szülő nők és bábáik is erősen hisznek abban, hogy övék az egyedül üdvözítő módszer. Minden egyes sejtjükkel ezt érzik, hiszen átélték” - magyarázta Cheney. Az eredmény két szögesen ellentétes rendszer, melyek nem igazán képesek konszenzusra jutni, így rengeteg feszültséget gerjesztenek a bábák és szülészek között. Emiatt aggódik Cheney és több más kutató is, mivel az Egyesült Államokban egyre nő az otthonszülések aránya. Ezzel ellentétben a kanadai rendszer szerint a bábáknak részt kell venniük otthon szülésre, szülőotthonban és kórházban történő szülésre való felkészítésen is. A holland orvosoknak pedig bába-tréninget kell végezniük, ha alacsony kockázatú szülést akarnak levezetni. Magyarországon 2011 májusa óta törvény engedi az otthonszülést, azonban ehhez olyan szigorú feltételeknek kellene megfelelniük a bábáknak, hogy az engedély megszerzése gyakorlatilag lehetetlen.

”Hogyan lehet igazságot tenni úgy, hogy valaki nem állt mindkét oldalon még? Hogy a turizmusból merítsünk hasonlatot: könnyű kritizálni egy olyan országot, ahol még sosem jártunk” - foglalta össze Cheney.

12196. jozsi.38 (válaszként erre: 12190. - Rizsa31)
2012. jan. 6. 16:03
passz :) én már nagyon örültem neki, mert előtte befektettek, 3-4perces fájásaim voltak járkáltam a folyosón letusoltam előtte megnézték mennyire vagyok kitágulva és megnézték CTg-n a fájásokat minden rendben volt és leállt. bár igaz előtte otthon is egy hónappal azt csináltam minden este hogy fekvés-fájások között időmérés, tusolás és utána alvás reggelig :) pedig 3. gyerek nem első terhesség volt mégis "szívatott" vagy hogy mondjam :)
12195. jozsi.38 (válaszként erre: 12189. - Rizsa31)
2012. jan. 6. 15:45
gondolom volt más is akit riaszthatott :) általában azért jó ha van más is nem csak a férj ugrasztható mert mondjuk olyan a munkája hogy 1)messze van és úton 2) nagy a zaj és nem hallja meg a csörgést 3) nem viheti be az üzem területére a telefont, illetve ki kell kapcsolni munkaidő alatt. mert nem egy ilyen munkahely van
12194. DODICA (válaszként erre: 12181. - Mágika75)
2012. jan. 6. 14:05
Ez nagyon aranyos volt, köszi! Ugye a kommenteket is olvastátok? ;)
12193. DODICA (válaszként erre: 12178. - Jozsi.38)
2012. jan. 6. 14:00
Őrizgetni nem kell, persze, de általában ilyenkor már az apajelöltek is igyekeznek minél többet otthon lenni. Valahogy nekem fura, hogy több órás horgászat jusson eszébe egy pasinak...
12192. Hannapanni (válaszként erre: 12188. - Rizsa31)
2012. jan. 6. 13:42

A fájdalomról annyi, hogy nem erősebb olyankor, inkább az, hogy nem volt fokozat, amikor beindult, azonnal teljes gőzzel jöttek és szinte egymást érték a fájások.

Mondjuk mikor elmegy a magzatvíz egy normál szülésnél, az is felerősíti, csak akkor előtte már elkezdtél "belemenni" a folyamatba, és nem olyan váratlan és nagy a kontraszt. Nekem most a semmi erősödött fel percek alatt, és kb 20 perc múlva kezemben volt a gyerek.

12191. Hannapanni (válaszként erre: 12188. - Rizsa31)
2012. jan. 6. 13:37

Igen, az elsőnél. De először Prepidil zselével próbálkoztak, ami semmit nem ért csak a fájások lettek brutálisak.

A másodiknál csak egy NoSpa injekciót kaptam a kitolás előtt, ott teljesen normális fájások voltak.

12190. rizsa31 (válaszként erre: 12187. - Jozsi.38)
2012. jan. 6. 12:39

Azt,hogy leálltak a fájások lehet tudni,miért volt?

Az biztos jó,hogy az oxi rásegít,ha elakadnak a dolgok.De az nem baj,hogy rutinszerűen adják a kórházban?Ezt abból gondolom,hogy szinte minden kórházas szüléstörténetben lehet olvasni róla.

12189. rizsa31 (válaszként erre: 12187. - Jozsi.38)
2012. jan. 6. 12:33

Tehát otthon volt kismama mikor rájöttek a fájások.

De hogy ment be??

Mi hobbiövezetben lakunk,nincs autónk,a busz meg óránként jár.

Persze félre kellene tenni a pénzt taxira,és eldugni vhova hogy bizti ne költsem el...

12188. rizsa31 (válaszként erre: 12186. - Hannapanni)
2012. jan. 6. 12:30

Arra gondolok,amikor magától születik a baba 1 óra alatt.

Majd megkérdezem anyámat is!

Bocs,most nem emlékszem,2 gyermeked született kórházban,ugye?És ott kaptál oxit?

12187. jozsi.38
2012. jan. 6. 07:14

a villámszülés egészen más kategória. az idei első babával a kishölgy 4-ére volt kiírva, elvileg tehát 4 napjuk volt, de mint tudjuk, ez csak saccolás szülés időpontra :) még nem voltak fájásai amikor a férj elment. ezt nem lehet kiszámolni, mikor kell menni a kórházba.

én oxitocin párti vagyok :) 1-1,5 óra alatt meglett a baba két alkalommal és utoljára is nagyon hasznos volt mert teljesen leálltak a fájások

12186. Hannapanni (válaszként erre: 12185. - Rizsa31)
2012. jan. 5. 19:35

Nem. Az fájdalmas, ha művileg rásegítenek.

Nekem a negyediknél igazából csak tolófájásaim voltak, ilyenkor meg már maga a tudat segít, hogy úgyis mindjárt vége.

12185. rizsa31 (válaszként erre: 12184. - Hannapanni)
2012. jan. 5. 19:31
Jó a gyors szülés egyébként?Nem fájdalmasabb?
12184. Hannapanni (válaszként erre: 12183. - Rizsa31)
2012. jan. 5. 19:30
Nekünk megijedni sem volt időnk, nem hogy bevásárolni...
12183. rizsa31 (válaszként erre: 12179. - Hannapanni)
2012. jan. 5. 19:22
Van aki még bevásárol megfőz,ilyesmi az osz-es szüléstörténetek szerint.Kórházban erre sajna nincs lehetőség.
12182. rizsa31 (válaszként erre: 12178. - Jozsi.38)
2012. jan. 5. 19:20

Ja,tényleg horgászni!

Hát,én dolgokat vágnék a férjem fejéhez,ha egyedül kéne bemennem.

Vagy kismama már akkor 'be volt feküdve' a kórházba?

12181. Mágika75
2012. jan. 5. 19:11
12180. Hannapanni
2012. jan. 5. 17:13
12179. Hannapanni (válaszként erre: 12178. - Jozsi.38)
2012. jan. 5. 14:23

Mindenórásan én már a faluba sem fogok lemenni, mert félő, hogy akkor a bugyim fogja meg a gyereket...:-)

Őrzés nem kell, de aki ilyen villámszülésre képes, mint én legutóbb, az jobb ha nem indul világgá. :-)

Persze ez nem általános.

12178. jozsi.38
2012. jan. 5. 13:50
nem vadászni, horgászni :) a kellő időben odaért, azért egy mindenórás nőt ha csak nincs valami gond nem kell őrizgetni.
12177. rizsa31
2012. jan. 5. 13:17

Más téma.

Elégedett vagyok az RTL híradóval a tavalyi Anyák napják után.lsd régebbi hsz-ek

Az új év első babáját úgy mutatták be,hogy az anyukája fogta a karjában.Kiegyensúlyozottnak tűntek.

Amúgy apuka vmi számomra rejtélyes okból még előző nap vadászni ment,asszem a köldökzsinór elvágásra ért oda...

12176. Hannapanni (válaszként erre: 12151. - Rizsa31)
2012. jan. 3. 14:44

Abszolút nem beszéllek le a módszeredről.

Én például elég rosszul tűröm a fájdalmat, ezért igyekszem nem fájni. :-)

12175. Hannapanni (válaszként erre: 12149. - Rizsa31)
2012. jan. 3. 14:38

Nagy általánosságban igen, de ez egy sokkal komlexebb dolog. Teljes átalakulás testileg-lelkileg, és a végén nem csak a gyerek születik meg, hanem az anya is, egy új minőségben. És nem csak az elsőnél.

Én gyerekről gyerekre értem egyre inkább anyává, pedig már egy gyerek is anyává tesz, mégis, mindegyikkel valahogy több lett bennem az "anyaság".

12174. rizsa31 (válaszként erre: 12167. - DODICA)
2011. dec. 31. 11:28

"A lehető legjobbat csinálta. Ezért olyan hálásak neki, ezért is nevezik fanatikusoknak mindazokat, akik vele szültek..."

Dodica,tudod hogy nem mindenkinek ugyanaz a jó...

12173. rizsa31
2011. dec. 31. 11:19
BUÉK!!
12172. rizsa31
2011. dec. 31. 11:19

Amúgy nem értünk egyet,de nem baj.:)

Pihentetjük egyet a témát?

Az új évre van egy jó témaötletem.

12171. rizsa31 (válaszként erre: 12167. - DODICA)
2011. dec. 31. 11:14

"GÁ amúgy társasági ember.A szimpátia meg más kérdés: szubjektív."

Dodica,ha vhol taliznék vele,én is azt mondanám hogy egy tündéri,kedves nő.

Itt inkább arra gondolok,hogy a közvélemény szimpátiáját nem nyerte el.Ezért vagy azért,de az emberek se tehetnek róla ha vmiért nem találják szimpinek.Mélyebb dolgok vannak emögött,mint szimpla lenézés vagy háborítatlan szülés-utálat.

12170. rizsa31 (válaszként erre: 12167. - DODICA)
2011. dec. 31. 11:10

"Pofonok, mielőtt otthon maradt volna (mint te is?):"

Jó hát az én ügyem meg a Gerébé nem egy kaliber...de a mechanizmus ugyanaz!Pár évig partizánkodok,aztán visszavonulok.Miért ne tehette volna meg?

12169. rizsa31 (válaszként erre: 12167. - DODICA)
2011. dec. 31. 11:08

"Pofonok, mielőtt otthon maradt volna (mint te is?): na, azt 22 év alatt kapott bőven. Pl. kitiltották a szülőszobáról, mert becsempészte az apákat.... Ma ez már nemcsak, hogy nem tilos, hanem divattá vált. Vagy pl. megszavazza a Parlament az anyagi fedezetét az első születésháznak (huhh, hány éve is? Talán még az Antall-kormány ideje alatt...), majd mások lobbizásának következményeként sose utalják át a pénzt... És még sorolhatnám..."

A társadalom még nincs kész minden változásra,nem lehet ezt rajta számonkérni.Bár 1-2 szülős újdonságot én is üdvözölnék!

"Pl. kitiltották a szülőszobáról, mert becsempészte az apákat.... "

Hé,ez még a 17 év alatt volt.

"Vagy pl. megszavazza a Parlament az anyagi fedezetét az első születésháznak (huhh, hány éve is? Talán még az Antall-kormány ideje alatt...), majd mások lobbizásának következményeként sose utalják át a pénzt... És még sorolhatnám... "

Ez volt a 22 év alatt.Ami persze gáz.De sajnos nem volt ezek szerint társadalmi igény mögöttetek sajnos.

❮❮ ... 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook