Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Otthonszülés! Geréb Ágnes fórum

Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)

3078. kostyi79 (válaszként erre: 3075. - DODICA)
2010. okt. 20. 22:06
Nem tudom megnyitni. Leirnad, hogy mirol szol?:)
3077. kostyi79
2010. okt. 20. 22:01
Jasmine, teged miert zavar az, ha mas nem ugy szeretne a vilagra hozni a gyereket, ahogy te jonak latod? Miert kene ugyan azt gondolnunk mindenrol?
3076. Talian35 (válaszként erre: 3074. - Jasmine)
2010. okt. 20. 22:01
Háááát az nem mindig jön le látod :-)))
3075. DODICA
2010. okt. 20. 22:00

Ezt nézzétek meg, ha még nem láttátok!

[link]

3074. Jasmine (válaszként erre: 3072. - Talian35)
2010. okt. 20. 21:57

Jókor vagyok jó helyen, ne félts Te engem. :-) Az önbizalmat már kitárgyaltuk, magabiztos is vagyok!

:-)

3073. Jasmine (válaszként erre: 3071. - Talian35)
2010. okt. 20. 21:56
A teljesség kedvéért, nem csak ezért kampányoltok de ezért is!!! Vagy akkor nem tart mindenki össze, mert más fórumban erről is írtak egyesek, h ez mennyire fontos! (??)
3072. Talian35 (válaszként erre: 3068. - Jasmine)
2010. okt. 20. 21:55
Sztem ha igy fogod fel, Neked még elég sok kinlódásod lesz az életben!
3071. Talian35 (válaszként erre: 3062. - Jasmine)
2010. okt. 20. 21:54

Ez marhaság már bocs :-) A szülést nem lehet az orgazmushoz hasonlitani :-D

Én spec nem is a fájdalmakra emlékszem, sétálgattunk a párommal hogy tágulják, nevetgéltünk, de én nagyon sokat készültem úgy mindenre, nem tudom ez számitott-e. Amúgy sztem az osz-esek nem a fájdalom hosszúságáért kampányolnak, képzavarban vagy :-))

3070. Anname
2010. okt. 20. 21:52
Láttátok hogy megszületett Guapa kislánya?Cukorfalat!
3069. DODICA
2010. okt. 20. 21:50

Egy régebbi cikk, de érdemes elolvasni:

Jogtalan intézkedéssel vádolják a rendőröket az otthon szülés támogatói

2010. október 18., hétfő

Írta / Forrás: AdminESH

MTI|[origo]|2010. 05. 19., 10:50

Általános vizsgálatot kért a Születésház Egyesület és az Alternatal Alapítvány az ORFK-tól az otthon szüléseknél végrehajtott rendőri intézkedések miatt. Szerintük a rendőröknek nincs joguk arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzenek, ahogy ez egy hétfői budapesti esetnél történt. Geréb Ágnes szóvivője szerint a rendőröket rendszerint a mentők értesítik, akik a szüléseknél használt lakásokba sem mehetnének be. Arra kéri az Országos Rendőr-főkapitányságot a Születésház Egyesület és az Alternatal Alapítvány, hogy vizsgálják ki az otthon szülések során végrehajtott rendőrségi intézkedéseket. Az utóbbi időben ugyanis szerintük nem a hétfői az első eset, amikor otthon szülés során rendőrök jelennek meg a szülők házánál, és jogtalanul, felhatalmazás nélkül intézkedni akarnak.

Ahogy az [origo] is megírta, hétfő éjszaka mentőket hívtak ki egy otthon szülés során bekövetkezett komplikáció miatt egy Budapest II. kerületében lévő házhoz. Az esetről szóló rendőrségi közleményben az áll, hogy a helyszínen egy oxigénhiányos, életveszélyes állapotban lévő újszülöttet találtak, akit bevittek egy gyermekklinikára. A rendőrség eljárást indított az ügyben. A mentők be akarták vinni az anyát is, ő azonban ellenállt, a később érkező rendőrök pedig már nem találták meg.

A hétfő esti eset kapcsán az Alternatal Alapítvány - amely az otthon szülések során segédkező dúlákat és bábákat tömöríti, akiket az [origo] egy korábbi cikkében Geréb Ágnes csapataként jellemzett -, valamint az elsősorban jogvédelemmel foglalkozó Születésház Egyesület nevű emberi jogi szervezet felháborodását fejezi ki a rendőrségi eljárás miatt. Szerintük a rendőrök az otthon szülést választó, egyébként szerintük egészséges édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba. A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen - áll a két szervezet közleményében.

A hétfői esetről a közleményben írottaknál nem akart többet mondani Bodrogi Bea, a Geréb által vezetett Napvilág Születésház szóvivője. Arra a kérdésre sem válaszolt, hogy az eseménynél jelen volt-e és ha igen, milyen minőségében Geréb Ágnes. Annyit elmondott, hogy az anya jó állapotban volt az eset után, és a rendőrök az anyát másik kórházba küldték volna, mint ahová a gyermekét.

Az Alternatal oldalán ugyanakkor a hétfői esetről megjelent egy Geréb Ágnes által jegyzett közlemény: "2010. május 17-én este egy édesanya életet adott negyedik gyermekének. A szülés gyorsan, simán zajlott, de sajnos, megszületése után az újszülöttnél légzészavar lépett föl. Ezért a helyszínre érkezett bába értesítette a mentőket, akik a kisbabát a gyermekkórházba szállították. Mivel a gyermekkórház a gyermekágyas anyának elhelyezést biztosítani nem tud, az édesanya nem egyezett bele abba, hogy őt másik kórházba vigyék. Így újszülöttje mellett tud tartózkodni, aki jelenleg kezelést igényel, kivizsgálása zajlik. A család és a bába a május 17-én estétől május 18-án hajnalig tartó rendőri zaklatást már kiheverte."

Bodrogi szerint a hétfői és az ahhoz hasonló esetekkel az is gond, hogy csak házkutatási paranccsal mehetnek be a rendőrök egy lakásba, amivel az otthon szülésekhez kivonuló rendőrök általában nem rendelkeznek. Az [origo] kérdésére elmondta, a rendőrök a legtöbb esetben úgy kerülnek az otthon szülések helyszíneire, hogy a mentők kihívják őket. Szerinte ez az otthon szülés szabályozatlansága miatt fordulhat elő, egy ilyen eset "szabályozott körülmények között orvosi ügy lenne, nem büntetőjogi eljárás". Mint mondta, szeptemberben volt egy egyeztetés az ügyben, azóta semmilyen lépés nem történt.

Az európai országoktól eltérően Magyarországon nincs ugyanis szabályozva az otthon szülés. A jogi szabályozatlanság egyik következménye, hogy az otthon szülésben dolgozó szakemberek felelősségét - az európai gyakorlatoktól eltérően - minden esetben büntetőeljárás keretében vizsgálják. Ezzel egyidejűleg az intézeten kívüli szülést választó szülők gyakran rendőrségi zaklatás áldozatai - áll a két szervezet közleményében.

Egy korábbi esetről Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, kérdés, hogy egy szülésnél Geréb Ágnes milyen minőségében van jelen. Ha ugyanis a bíróság által tiltott szülész-nőgyógyász tevékenységet folytat, akkor kuruzslás címén büntetőeljárás indulhatnának ellene.

Geréb jelenlegi tevékenységéről Bodrogi elmondta: "Az orvosi tevékenységtől el van tiltva, de dúlaként bárhol jelen lehet. Minden attól is függ, ki hogyan értelmezi a nem létező jogszabályt." Korábban az [origo] kérdésére Bodrogi azt mondta, jelenleg nem illegálisan, hanem szabályozatlan körülmények között dolgoznak a szülést segítő dúlák és bábák. Szerinte az illegalitás kifejezés akkor lenne helytálló, ha létezne szabály az otthon szülésre és ezt megszegve dolgozna valaki bábaként, jelenleg viszont nincs mit megszegni.

--------------------------------------------------------------------------------

3068. Jasmine (válaszként erre: 3064. - DODICA)
2010. okt. 20. 21:45

Köszi, maradok a JÓ(!!!) érzéseknél!!

:-)))

Meghagyom azoknak a kínlódást, akik ezért küzdenek!

:-)

3067. f65231edcb (válaszként erre: 3062. - Jasmine)
2010. okt. 20. 21:45

nekem rendszertelen fájásaim voltak és 2 ujjnyira tágultam, de nem viseltem jól

alacsony a fájdalomküszöböm, ez van.

én akkor nagyon örültem a császárnak, csak legyen már vége a fájdalomnak...

3066. DODICA
2010. okt. 20. 21:41

Még mielőtt megkérdezné valaki, mi az az Ashoka:

ASHOKA: ÚJÍTÓK A TÁRSADALOMÉRT

Az 1980-ban alapított Ashoka: Újítók a Társadalomért világszervezet a kockázati befektetési modellre építve a társadalmi vállalkozókat anyagilag és más, szakmai szolgáltatásokkal támogatja. Az Ashoka tagok által kifejtett tevékenység nagy hatást gyakorol a társadalom érték- és normarendszerére, kiterjed az oktatásra, a környezetvédelemre, az egészségügyre, az emberi jogokra, a közösség aktivizálására, valamint a gazdaság fejlesztésének területére.

Az Ashoka ugyanakkor az első olyan világszervezet, amelynek vezető társadalmi vállalkozók a tagjai. Ők olyan tehetséges, kreatív és innovatív egyének, akik nagy alkotóerővel és elszántsággal tevékenykednek és tehetségüket a társadalmi problémák széleskörű megoldásának szentelik.

„EGY ASHOKA TAG, AHELYETT, HOGY PÉLDÁUL EGY ÚJ ISKOLA ÉPÍTÉSÉBE FOGNA, EGY INNOVATÍV, HATÉKONYABB TANÍTÁSI MÓDSZERT INDÍT ÚTNAK, MELY AZUTÁN TÖBB ISKOLÁBAN IS BEVEZETÉSRE KERÜL.”

BILL DRAYTON

Az Ashoka a világon a társadalmi vállalkozók legnagyobb szervezete: férfiak és nők akiknek rendszer-változtató megoldásaik vannak a világ legsürgetőbb társadalmi problémáira. Huszonkilenc éve, megalapítása óta az Ashoka 70 országban több mint 2000 kiemelkedő társadalmi vállalkozónak – megválasztott Ashokat Tagnak - kezdeti finanszírozást, tevékenységükhöz szakmai szolgáltatásokat biztosított és lehetővé tette számukra, hogy a nemzetközi hálózat tagjai legyenek.

Az Ashoka mára már minden vállalkozó szellemű ember szakmai találkozóhelye, függetlenül attól, hogy az üzleti vagy a társadalmi szférából érkezik ide és azon embereknek biztosít folyamatosan növekedő globális platformot, akik meg akarják változtatni a világot.

3065. kostyi79 (válaszként erre: 3060. - Talian35)
2010. okt. 20. 21:39
Itt a korhazban is pontosan ez a helyzet. Nem dont helyetted az orvos/szuleszno, o informal, te dontesz. A felelosseg a tied.
3064. DODICA (válaszként erre: 3062. - Jasmine)
2010. okt. 20. 21:39
PRÓBÁLD KI, MEGTUDOD! :)))
3063. DODICA
2010. okt. 20. 21:36

Miniszterelnöki Hivatal

részére

Tisztelt Döntéshozók!

Geréb Ágnest letartóztatták.

A média hírt adott erről. Sok száz hírt. De sem a média, sem a rendőrség nem írta meg és nem mondta el az ügy szempontjából legfontosabb tényeket.

1.Megírták, hogy spontán szülés indult meg, amiben Geréb Ágnes segédkezett. Megírták, hogy ez tilos volt számára. De senki sem írta meg, mi egyebet tehetett volna? Nem segédkezik?

2.Megírták, hogy a mentők élesztették újra az újszülöttet. De nem írták meg volt-e a helyszínen újraélesztő készülék és vajon nem éppen újraélesztés közben „mentették meg” a doktornő kezéből a mentők egy másik újraélesztő készülékkel? Így bizonyítva hogy az orvosnő miatt akár meg is halhatott volna.

3.Az első híradásokban még ott szerepelt hogy, mind a koraszülött, mind a speciális mentők gyorsan megérkeztek. Tehát a segítők kihívták mindkét ilyenkor szükséges mentőt. Az általános mentők azért érkeztek előbb, mert véletlenül arra jártak és a kétségbeesett apa odahívta őket.

4.Geréb Ágnest és segítőit azonnal letartóztatták. Tehát nem folyt előtte semmiféle szakmai igazságügyi stb. vizsgálat. És az utána folyó vizsgálat során a tanúk-résztvevők egyike sem volt jelen. Márpedig egy folyamat tényeinek a rekonstruálása így nehezen elképzelhető.

5.Geréb Ágnes letartóztatása és az azt követő események szerint egy gyilkossal azonos módon bántak vele – a média egyértelmű tájékoztatása szerint. Bilincs és vezeték- a nyilvános megalázást nem is lehet fokozni. Mivel szolgált rá? Bántott valakit? Valaha is?

A média hírei alapján ha a sorok között olvasunk akkor: nincs valódi indoklás, a fenti kérdésekre nincs válasz, a tények egy részét elhallgatják.

Geréb Ágnes, elismerten az egyik legjobb magyar szülésznő, letartóztatásban van. 22 éve harcol a hazai otthonszülésért. Talán most megszületik a szabályozása.

Ha van egy csepp becsület és tartás a kormány döntéshozó embereiben, akkor végiggondolják mit is tettek és cselekednek:

Azonnali valódi szakmai vizsgálatot rendelnek el.

Előveszik a 2007 óta kész otthonszülés szabályozás tervezetet és a lehető leggyorsabban megalkotják a jogszabályt.

Geréb Ágnest azonnal házi őrizetbe teszik ily módon megtisztelve emberségét és harcát és átmenetileg is emberibb körülményeket biztosítva. Meghallgatják és nyilvánosságra hozzák a véleményét.

Még mindig hisszük, hogy lesz olyan valódi döntéshozó, aki felismeri a helyzet és az ember igazságtalanságát és közbelép.

Budapest, 2010. október 18.

Reménykedve:

Benkő Gabriella, Ashoka magyarországi képviselője

dr. Bíró Endre, Ashoka tag

Csató Zsuzsa, egy a Geréb Ágnes harcát és igazságát évtizedek óta figyelő és tiszteli ezrek közül, Ashoka tag

Dávid Andrea, Ashoka tag

Gombos Gábor, Ashoka tag

Jakubinyi László, Ashoka tag

Kovács Csaba, Ashoka tag

Liling Tamás, Ashoka tag

Nagy Géza, Ashoka tag

Nagy Zoltán, Ashoka tag

Orbán Péter, Ashoka tag, Schwab díjazott

Dr. Rácz József, Ashoka tag

Szabó András, Ashoka tag

Szabó Ferencné Ferkovics Melitta, Utolsó Szalmaszál Alapítvány, Ashoka tag

Szekeres Erzsébet, Ashoka tag

Kapják emailen és levélben:

Miniszterelnöki Hivatal

1357 Budapest Pf. 2

lakossag@meh.gov.hu

Navracsics Tibor

közigazgatási és igazságügyi miniszter

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

1357 Budapest Pf.2

lakossag@kim.gov.hu

Kövér László elnök

FIDESZ Országos Választmány elnöksége

1088 Budapest, Szentkirályi u. 18.

fidesz@fidesz.hu

Országgyűlés Hivatala

Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság

H-1358 Budapest, Széchenyi rkp. 19.

emb@parlament.hu

Pintér Sándor Belügyminiszter

Belügyminisztérium

1903 Budapest Pf.: 314

ugyfelszolgalat@bm.gov.hu

Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész

Legfőbb Ügyészség

1372 Budapest, Pf. 438.

lu@mku.hu

Réthelyi Miklós miniszter

Nemzeti Erőforrás Minisztériuma

1054 Budapest, Akadémia u. 3.

info@nefmi.gov.hu

Fővárosi Bíróság

1363 Bp. Pf. 16

Fax: +361-354-6066

Országos Sajtószolgálat

1016 Budapest, Naphegy tér 8.

ots@mti.hu

MTI ZRt.

1016 Budapest, Naphegy tér 8.

multimedia@mti.hu

mti@mti.hu

3062. Jasmine (válaszként erre: 3055. - 6f7563ce7e)
2010. okt. 20. 21:36
És ha már így belemerültünk, engem az frusztrál ennyire, h úgy beszéltek/írtok erről a fergeteges szülésélményről, mintha jobb lenne, mint 1 orgazmus (bocs a prűdektől). Én magamból tudok csak kiindulni és ezeket az érzéseket nem tudom a jó oldaláról nézni, mert a fájdalom fájdalom marad és kész. Sajnos nem tudom felfogni, h vkik azért kampányolnak, h ezt ameddig csak lehet elvigyék a végsőkig. Mi ebben a jó?????
3061. Talian35 (válaszként erre: 3058. - F65231edcb)
2010. okt. 20. 21:35
Hát, gratula mind a 4nek!
3060. Talian35 (válaszként erre: 3056. - DODICA)
2010. okt. 20. 21:34

Olvasok amúgy egy érdekes könyvet bár nem szülésekről szól (ugyan van benne emlités) orvos irta, az orvosi világról. Ami megfogott - épp az imént olvastam, hogy korábban, még úgy kb. a 70-80-as években nem volt divat (ja a könyvet amúgy amerikai orvos irta saját életéről a rezidensi napoktól kezdve és sebész), hogy a beteg maga döntse el mit szeretne, hanem az orvos mondta, beteg meg természetesen beleegyezett.

Viszont ilyenkor a teljes felelősség ugye az orvoson volt, amiről szép lassan áttértek arra, hogy a beteg "testéről" van szó, joga van beleszólni, mihez járul hozzá és mihez nem, persze megfelelő felvilágositás után.

És igazából az a lényeg, hogy amikor nem a betegnek (vagy a szülőnek a gyereke esetén) kell dönteni, akkor kisebb a bűntudat (ha esetleg rosszul dönt az orvos) mint akkor, ha a beteg/szülő dönt. Le is irta a példát, hogy saját gyereke került intenzivre és az orvosok elmondták a lehetséges két verziót: melyiket választja? És azt mondta, nem tud választani, döntsön a kezelőorvos. Nem azért, mert nem értett hozzá - hanem mert attól tartott, hogy ha rosszul dönt, akkor képtelen lesz megbirkózni a bűntudatával.

Igy lehet ez az osz-szel is:

mig a kórházban szülő nők úgymond az orvosra bizzák magukat (ha bármi történik rájuk mutogatnak = kisebb a bűntudatuk), mig az osz esetén valóban a szülőé a maximális felelősség.

3059. Jasmine (válaszként erre: 3055. - 6f7563ce7e)
2010. okt. 20. 21:32

Hát éppen az van, h egész végig attól rettegtem legbelül, h fájni fog az egész...furcsa mód az utsó időszakban nem féltem csak, nem tudom miért de nyugodt voltam. Miért szégyellném ezt bevallani? Nálam azért nem egyenlő a természetes szülés azzal, h napokig vajjúdom. Kiegyeztem volna 1 órával mindennel együtt!

A sebem miatt sajnálom leginkább, h nem lett hüvelyi szülésem. (már nem is írom azt, h természetes szülés, mert így is az volt)

2010. okt. 20. 21:29

magán orvosom volt, de a genetikai uh-kat a kórházban csinálták és mindig más, így látott 4 orvos.

egyik orvos sem nézte meg a méhemet, a terhesség megállapításánál sem, sem a 36. héten.

igen, a szülés után mondta reggel az ügyeletes, hogy tegyem össze a két kezem, hogy nem lett koraszülött Máté és eddig sikerült kihordanom...

3057. f65231edcb (válaszként erre: 3049. - 45f5ce422c)
2010. okt. 20. 21:26
Máté is 2,5 héttel előbb született, akkor teljesen a végéig ő sem hordta ki
3056. DODICA (válaszként erre: 3043. - F65231edcb)
2010. okt. 20. 21:23
Ebben viszont teljesen igazad van! :)
3055. 6f7563ce7e (válaszként erre: 3024. - Jasmine)
2010. okt. 20. 21:23

tényleg nem rosszindulatból, de szerintem Téged azért frusztrál ez ennyire, mert neked nem sikerült átélni, és érzed, hogy hiányzik vmi, persze, tudom, ilyen nyílt fórumon úgysem vallanád be, de ha mélyen magadba nézel, akkor biztos hogy találsz vmi ehhez hasonló érzést

már csak azért is mert írtad, hogy szerettél volna természetesen szülni

3054. DODICA (válaszként erre: 3041. - F65231edcb)
2010. okt. 20. 21:22

Sajnosn azt kell mondjam, a te szavaiddal, 4 orvos volt trehány. Megdöbbentő az eseted, s az is, hogy nem vagy vele egyedül... Őszintén örülök, hogy nem lett semmi bajotok!!

Úgy vélem, 1 orvosnál még "simán belefér", ő is ember, nem figyel annyira oda, nem arra figyel, stb.... OK. De 4 orvosnál? Még véletlenül se szúrja ki egyik se? Azért ez gyanús...

Passz, ki írta, de azzal értek egyet, aki azt írta, a várandósság első UH-ján azt is nézni kéne, megfelel-e a méh a magzat kihordására.

2010. okt. 20. 21:19
3052. kostyi79 (válaszként erre: 3041. - F65231edcb)
2010. okt. 20. 21:12
Akkor megis mire figyelnek? Akkor is belefert volna, ha a figyelmetlensegenek a babad elete az ara?
3051. DODICA (válaszként erre: 3012. - 97a112dae6)
2010. okt. 20. 21:12

Szegeden végzett. 17 éven át dolgozott az ottani klinikán.

A sziréna használatának jogosultságát nem tudta esetleg bizonyítani (erről csak most hallottam tőled), de a diplomáit biztosan le tudta fénymásolni. :)

3050. kostyi79
2010. okt. 20. 21:10

" A 0.uh-os szuro vizsgalat celja: petezsakra/embriora vonatkozo adatok, a meh esetleges alaki v szerkezeti elteresei (uterus duplex, bicornis, uterus myomatosus), ovariumok elteresei, a terminus meghatarozasa."

Forras: koranyirendelo.hu/pk/letoltes/uh_ctg_2006.pps

Tehat konkret uh-os szurovizsgalat van ennek a rendellenessegnek a szuresere.

3049. 45f5ce422c (válaszként erre: 3047. - F65231edcb)
2010. okt. 20. 21:05

igen, nem volt semmi gond csak vizesedett már a végére..azt hiszem 37 vagy 38 hétre szült.

most agyalok, rosszul írtam nem is 15 hanem 5-e...de igazából ez nem lényeg.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook