Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
hát ha ettől beindul a szülés, ott már gond van...
nekem sem indult be, pedig sansz lett volna rá rendesen...
Dettó! Csak azért kérdeztem, mert én is az voltam, de soha nem volt magas, csak azon az egy vizsgálaton...
Amúgy akkor ez sem lett volna kizáró ok otthonszülésnél! De a lényeget tekintve mindegy!;)
Szia!
Megjött az én emberem:-))))
Igen nemsoká babázhatok. Már nagyon várom:-))))
És mindenkinek kívánom, akinek még nem jött össze, hogy sikerüljön:-))
Szép estét!
Flo, akkor te nem is olyan sokára babázhatsz. Milyen jó lesz!
Na igen, ez olyan, mint a setétben minden tehén fekete. Nem szabad általánosítani.
jaj, a legfontosabb nem kimaradt! Dodica már megint neked, ugye... :DDD
szóval 10-20percre legyen kórház. oké. 10perc és beérsz a mentővel, ami szintén 10perc alatt ér el hozzád. aztán bent (tegyük fel nem vizsgálnak meg hanem valóban asztalra dobnak) újabb 10 perc telik el, mert vetkőztetnek, fektetnek, lemosnak, altatnak. ezt ha öszeadod min. fél óra. ha a kórházban töténik mindez, akkor ennyi idő alatt már 2 puszit is adtála babádnak....
nézd az utolsó kecskeméti esetet! pár perc alatt odajutott az anya, hogy kivették améhét.
más kérdés, hogy ebben a betegségben alig-alig van esély a túlélésre bárhol is légy. már említettem ilyet is láttam, sikeres gyógyulást is szerencsére
köszi! és gratulálok hozzá, hogy ilyen ügyesen megoldottátok otthon is. valamint neked, hogy túlélted! :)))
nem, még nem volt részemmanuális tágításban, remélem nem is lesz. azt szivesen kihagynám én is.
"véletlenül" beindult szülés pedig ugye nincs. túlhordott babáknál szokás, vizsgálat közben véletlenül burkot repeszteni. :))
én sem rajongok a dologért, de ha a dokim azt mondja megvizsgál, hát nem ellenkezem. igaz erre még egyszer volt csak példa.
viszont rájöttem mi a bajom a bábákkal! Nők! én pedig látens homofób lehetek,mert egyszerűen el sem bírom képzelni,hogy egy nő nyúlkáljon a lábam közt. :)
Hehe:-))
Még mondok én is egy két példát és ki leszünk tiltva:-)))
Na most félre a tréfával avval én is egyetértek, hogy felháborító, amikor szándékosan fájdalmat okoznak (mert azt senki ne mondja, hogy véletlenül tágított ki egy méhszájat) egy szülő nőnek meg siettetik, mert dolguk van éppen.
Hogy "állandóan" készen áll egy műtő a sürgős szülészeti beavatkozáshoz - erről van egy jó történetem. Cegléden szültem 2-szer, és a második esetnél az történt, hogy a szülészeti műtőben még nem végeztek, amikor sürgősen császár kellett valakinek. Erre felpakolták és átvitték a kórház baleseti sebészeti műtőjébe (nagy park másik végében), szülészorvossal, neonatológussal, újszülöttes nővérrel.
Szerencsére éppen akkor nem volt baleset, mondjuk a 4-es úton.
Méhszájvizsgálat:
én örültem, hogy mindig megnézett a doki, nem szerettem volna úgy járni, hogy egyszer csak beindul a szülés, mert kinyílt a méhszáj és nem néztek meg.
Egyszer volt kellemetlen, a 28. héten, akkor kezdett el rövidülni a méhnyakam. De sem előtte, sem utána nem fájt a méhszájvizsgálat.
A háziorvoshoz pedig 2 hetente jártam tp papírért, nem okozott gondot, hogy ő írja alá a beutalóimat.
Nálunk külön van a védőnői szolgálat, tanácsadás.
Ha ez egy helyen van az orvossal, aki végzi a terhestanácsadást, akkor elképzelhető, hogy az orvos lepecsételi a beutalókat és úgy adja oda a védőnőnek, aki pedig a kismamának.
Nálunk orvosi pecsét nélkül nem fogadják el a beutalókat
Persze.
Először is ahelyett, hogy rámparancsolt volna ordítva, "nyomjon, nyomjon, nyomjon, anyuka, így, sokáig, még tovább, kibírja, nyomjon még...." (kórházban ez ment, a végeredményt már tudod), szépen engedte, hogy a babám ki-be csúszkáljon. Kibújt addig, míg engedte a köldökzsinór, majd visszarántotta őt. Majd megint jött egy picit lejjebb, majd megint vissza. (Az igaz, ez az én gátamnak végképp nem volt kellemes, mintha 8x szültem volna hirtelen:) ) Ezt játszottuk addig, míg végül engedett a köldökzsinór annyit, hogy teljesen átbújt a fej. Akkor nagyon gyorsan letekerte a nyakáról a szoros köldökzsinórt, valami fejforgatás közben. Egy pillanat alatt lefejtette, majd a következő fájásnál jöhetett a test. :)
Ha az történt volna, ami kórházban szokás, akkor szépen oxigénhiányos a kicsim (mint a bátyja), így viszont, mindahányszor visszabújt a feszes köldökzsinór miatt, oxigénhez juthatott, mialatt lazult a zsinór. Saját ütemében, szép lassan bújhatott ki. A természet okos...
Leszámítva a "véletlenül" beindult szüléseket manuális vizsgálat után...
Vagy a kétnaponkénti őrült fájdalmat amnioszkópia után...
Vagy... és sajnos tudnám még sorolni.
Szülés alatt pl. méhszájtágítás kézzel??? Volt benne részed??? Én szabályszerűen lerúgtam a dokit az ágyról. Életemben soha még olyan fájdalmat nem éltem át. A szülés maga hozzá képest piskóta volt.
Hát ezek után többet ebből se kértem. Nekem ne kívülről mondja meg valaki, mikor nyomhatok. Tudom én azt magamtól is, ha kell egyáltalán nyomni... (Van, aki nyomás nélkül szüli meg gyermekét. Azt se kötelező csinálni. Csak akkor, ha úgy érzed.)
A WHO ajánlásában az áll, otthonszülés esetén kb. 15-20 percen belül el lehessen érni a kórházat. Vajon miért? Mert kórházon belül is kb. ennyi idő alatt jut be valaki császárra.
Azt meg már mondtam, akut eset otthon nemigen fordulhat elő megfelelő szaksegítség mellett. Így bőven elegendő a 20 perc. Sokszor nem is amiatt viszik be az anyát, mert császármetszés kell neki(ez már végletes eset osz esetén!), hanem sokkal pitiánerebb gond miatt. Épp ezért illene végre szabályozni a kérdéskört, ahelyett, hogy üldözik a bábákat, valós veszélynek téve ki anyákat, babákat.
Ám legyen. :)
Tudod, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél...
Mindenféle általánosításnak szokott alapja lenni.
Lásd pl. a roma-kérdést. Mindenkinek van egy általános véleménye, úgy az egész kisebbségre nézve, de ettől még léteznek tisztességes romák éppúgy, mint nem tisztességesek, s ez igaz a "fehérekre" is. Semmi se fekete vagy fehér, mégis kialakul az emberben egy összkép az adott kérdéskörben...(s ezt is általánosítva írom ;) )
Bizony, amit a védőnői beutalókról írtam, az igaz. Nem volt mindig így. Volt, amikor külön orvoshoz kellett rohangálni, hogy ugyan pecsételje már le, amit a védőnő adott. Mert már akkoriban is a védőnők írták meg a beutalókat, csak akkor még orvosi pecséttel fogadták el. Hiába, a terhestanácsadáson is csak ők vannak, orvos nincs. Ha jól tudom, más városokban ez se így működik.
Úgy látszik, ahány város, annyi szokás. :) (A vérvételeket illetően is.)
Viccet félretéve: nekem nagyon nem szimpatikus, hogy ez tényleg így működik a hazai egészségügyben. Én naív, egy ideig azt hittem, mindenhol, azonosak a szabályok, de úgy tűnik, nem.
Kinek mi a felelősségteljes döntés: nekem az, ha egyszer se turkál az orvos várandósságom alatt. Normális esetben egyetlen manuális vizsgálat a várandósság vége felé elég. Arra meg egy bába is képes. :)