Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
Igen,50 éve is születtek otthon gyerekek...De tudod mekkora volt a szülés/születés közbeni halálozási arány??????
Az én Anyukám légitámadás alatt született. Az orvos mindenkit lezavart az ovohelyre,és Nagyi bombázás közepette szült meg fenn a korházban. Nem lett Anyunak semmi baja,az idő megmutatta,hogy az idegrenszere se lett gyengébb.Még csak hiperaktív se lett.Nagyi további gyermekei is teljesen egészségesek lettek, akik szintén nem születtek otthon. Nagyi nagy hitben és szeretetben élt/él és holnapután lesz 94 éves.
Itt van, aki megrögzött osz.pártolo,hírdető.
Van, aki ellenzi,mert nagyfokú felelőtlenségnek tartja.(pl.én)
Van olyan,mint te,aki csak egyszerüen elfogado.
Nekem az furcsa,hogy csak egy oldalrol hangzik el sértegetés:"fröcsögés,köpködés,primitív"...
Tőlem nem olvastál mást,csak ezeket: FELELŐTLEN,ELÍTÉLEM!
Jelentem én sem vagyok Dodica másik nickje! :-) sem senkijé.
Nem szültem otthon, de ennek ellenére teljesen természetesnek tartom, hogy valaki ott szülje meg gyermekét ahol akarja. Kórházban, szölőotthonban, vagy a saját otthonában. Az ő döntése és joga kell hogy legyen rá. GÁ hibázott, de nem ő az egyetlen. Minden kórházban hibázó orvosnak is pontosan ezen a tórtúrán kellene végigmennie mint neki.
"Kisebb gondom is nagyobb, minthogy pont te idegesíts fel! Ugyan már! :) "
Gondolom, az egyik kisebb-nagyobb gondod éppen az, hogy Geréb Ágnes valóban eltölt fogházban egy évet.
Ne borulj ki senkitől! Nem éri meg...
Én hagyományőrzéssel is foglalkozom,sokan néznek csodabogárnak miatta.
Szeretném jelezni, hogy önálló lény vagyok, nem pedig Dodica másik nicknéven!
Osz-hoz csak annyi közöm, hogy gondoltam (Apával gondoltunk) rá, hogy második gyermekünk itthon is születhetne, majd mikor kiderült, hogy Csongor 4.5kg körüli súllyal jön erre a világra, inkább a kórház mellett döntöttünk.
A mi gyermekeink születése háborítatlan és korántsem kórházi volt, hála a Dodica által említett Dr. Bálint Balázsnak (Isten áldja, Doktor úr!), aki néhány víz alatti uh-n kívül nem piszkált, hanem hagyott a saját ütemünkben szülni/születni.
Az osz-t azért támogatom, mert vallom, hogy mindenkinek joga van a szabad választáshoz, és minden asszony ott tud szülni, ahol biztonságban érzi magát.
Vallom, hogy a szülő asszony minden esetben kompetens a saját testét és a gyermekét, a gyermeke egészségét érintő kérdésekben.
Vallom, hogy a nő ösztönből képes világrahozni gyermekét, ha kellő önbizalma van és támogatják e hitében.
Az orvos dolga nem átvenni az irányítást, hanem figyelemmel kísérni a szülés-születés során az élettani folyamatokat, jeleket és baj, komplikáció esetén átvenni az anyától a kompetenciát.
Véleményem szerint az osz nem a kórházi szülés ellentéte, nem helyrajzi kérdés, hanem egy látásmód, gondolkodásmód, mely szerint a szülés/születés háborítatlan, természetes kell hogy maradjon, amíg nem merül fel komplikáció.
Az osz filozófiája elfogadja, hogy az anya racionális, értelmes, cselekvőképes lény a vajúdás és a szülés teljes ideje alatt, ezért jogaiban, szabadságában, méltóságában nem korlátozza sem az anyát, sem a babát.
Vallom, hogy az intézményen kívüli szülésnek van létjogosultsága az előbb felsorolt idokaim miatt, de az intézményen kívüli szülés nem a cél, hanem egy lehetőség.
Tapasztalataim szerint (mármint azt a két szülést tekintve, amiben eddig részem volt) az anya és a baba hosszútávú életminőségét nagyban befolyásolják a szülés-születés körülményei. Hiszem, érzem, tudom hogy a gyermekeim nem lennének ilyen kiegyensúlyozottak, nyugodtak, ha nem stresszmentes a várandósságom, a vajúdás és a szülés.
Nekem az osz azt jelenti, hogy helytől függetlenül, háborítatlanul, a természettől/Istentől kapott évmilliós tudás vagy ösztön irányítja a szülés/születés folyamatát, nem pedig emberek, protokollok és tankönyvek. Ezért a felesleges beavatkozás komplikációk forrása lehet, és megkockáztatom, hogy a felesleges beavatkozás ugyanolyan bűn, mint halogatni a beavatkozást indokolt esetben.
Ez a hozzászólás kissé hivatalos hangvételű így, de indulatok nélkül, én ebben a formában tudok beszélni a fórum eredeti témájáról.
Csak te tudod mennyit dolgozol/tál már életedben...Engem nem érdekel. Ide bármit írhatsz.
Van aki el is hiszi...De én nem!
A nem dolgozásra való célzásod is csak egy övön aluli sértés akart lenni, ugye?
Egyrészt senkinek semmi köze ahhoz, melyik fórumozó társunk dolgozik éppenséggel vagy nem, másrészt van otthoni munkavégzés is, harmadrészt ha már bunkóztál e kérdésben is egy sort, akkor el kell szomorítsalak, nagyon tévedsz, dolgozó munkaerő is vagyok, mint bárki más.
No comment. :)
Csupán azt nem veszed te se észre, olyanok is bírálják a sértegető megjegyzéseiteket, akik abszolút ellentétes nézeteket vallanak osz-kérdésben velem szemben.
Még egyszer, már megint, folyton folyvást csak ítélkezel, alaptalanul. :(
Sajnálatra méltó, hogy merészelsz bármilyen nőtársadról úgy gondolkodni, hogy egy valódi barom, és veszélyezteti a gyerekét, pusztán azért, mert az osz-t választja. Miből veszed a bátorságot azt gondolni, hogy felelősségteljesebb ember vagy amiatt, hogy egy kórház falain belül akarsz szülni?? Gondolod, hogy te nem játszol ez esetben a gyereked életével?? Ébresztő! MINDEN szülésben benne van a halál lehetősége is, nem árt ezt tudomásul venni! Kórházon belül éppúgy, mint azon kívül!
A te érvelésed logikája alapján el kellene minden olyan anyát ítélni, akinek azért halt meg a gyereke, mert fölöslegesen beleavatkoztak a szülése menetébe, komplikációk sorát idézve elő, míg végül nem lehetett megmenteni a babát. El kellene ítélni, mert a gyermeke számára nem biztosította a saját ütemű, természetes, háborítatlan, beavatkozásmentes, normális lefolyású szülést, nem hallgatott saját magára, hanem átadta a felelősséget másnak, azaz nem vállalt felelősséget se a szüléséért, se a gyerekéért! Ejnye no, miféle nő az ilyen? Lehet ám szapulni!
Miért? mert nem ny...k? mert van vélemémyem?
Ami történetesen nem egyezik...
Szuper! Osz legyen,de vélemény már nem lehet.
Rizsa,te olvasol egyébként? Az felháboríto,ahogy védi(k) GÁ.-t!!!!!
Hogy te miket nem képzelsz tudni!
Egyre többet nevetek... :)
Mellesleg tényleg a bosszantás a célod? Megnyugtatlak, ha látszólag felbosszantottnak tűntem is, az sose valódi bosszúság. Kisebb gondom is nagyobb, minthogy pont te idegesíts fel! Ugyan már! :)
A véleményformálás pedig tényleg fontos, de nagyon tévedsz, ez nem egyenlő az osz-re való rábeszéléssel! Ugyanakkor ma még kis hazánkban mindig nincs kellő igény a háborítatlan, természetes szülésre, s ez bizony baj, nagyon nagy baj. Már csak a baba szempontjából se mindegy, de nem ám! Az meg már megint más kérdés, hogy szülni csakis a nők tudnak, s nagyon jó lenne, ha ezt maguk is elhinnék végre, s bíznának a testükben, hogy az tudja, mi a dolga. De amíg sok helyütt még mindig kötelező fekve, kengyelben szülni, hogy a dokibácsi jól odaférjen, hát akkor még nagyon messze vagyunk a természetes, beavatkozásmentes, háborítatlan szüléstől, ami normális esetben alap kellene, hogy legyen, függetlenül a szülés választott színhelyétől!!!!
Minél felvilágosultabbak a nők, annál inkább a saját kezükbe akarják venni a szülésüket, annál inkább bíznak a saját testükben, szülési képességükben, a természet rendjében, s bizony ez egyre inkább azt fogja eredményezni, hogy nőnek az igények arra, hogy békében, nyugodt körülmények között hozhassák világra gyeremeküket, kórházakon belül és kívül egyaránt. Mi ebben olyan rossz? Ja, hogy sérti talán az orvosok érdekeit? (Mert be kell látni, egy normális lefolyású szülésnél teljesen felesleges a jelenlétük.) Szerencsére nem mindenkiét... (Dr. Bálint és fia pl. egészen tiszteletreméltó kivétel.)
GÁ kórházi tevékenysége előtt nemigen volt igény az apás szülésre, mert maguk a nők is elhitték, a szülésnél férjük jelenléte nem kívánatos, sőt. És ma? Olyan nagyot változott e téren a nők igénye (és persze az apukáké is), hogy már szinte kötelező a férjnek bent lenni a szülőszobán, különben megszólják.
Hát előbb-utóbb idehaza is természetes lesz mindaz, amit ma még nagyon kevés helyen lehet megvalósítani, noha nyugaton már teljesen elfogadott: ez az ún. bábai szemléletmód. Nem a szülés helyszíne a döntő, annál sokkal fontosabb a kísérők hozzáállása! Ez viszont még mindig nem jelenti egy fejlett, érett gondolkodású társadalomban, hogy beleszólhatnak a szülő nő szabad akaratú választásába, döntésébe a szülés helyszínét illetően. Azon országokban, ahol az általános gondolkodásmód elfogadóbb, humánusabb, emberibb, nincs is semmi probléma: az osz-nek ugyanolyan létjogosultsága van, mint a születésházaknak, vagy mint a kórházaknak. Senki se botránkozik meg a választáson, mindenki oda megy szülni, ahol számára nagyobb a biztonság-érzet.
Te Drága!
Én pedig akkor tévedek egy forumra,ha böngészek! Akkor írok,ha kedvem és véleményem van! Ha neked nem tetszik,akkor is!
A stílusod szerintem igencsak elítélendő,mivel volt időm nem kevés hozzászolásodat végigolvasni,azokat is amelyeket nem nekem szántál!A kulturálttol te aztán tényleg messze álsz!A stílusod megnyílvánulása a "fröcsögsz" szohasználatod!
Mellesleg (visszakeresheted!)kb.a 2. beírásomra megkaptam itt,hogy primitív!
Másfelöl nem tudom,nem akarom mézes-mázosan leírni azt,hogy felelőtlen ember aki km-ekre szül egy felszerelt intézménytől!
Jobb lenne,(mert ha már kioktattál én mit tegyek, jogot formálhatok én is)ha értelmesebb dolgokkal foglalkoznál napközben...annak talán haszna is lenne!Furcsa tudom,de pl.én hosszú évek ota dolgozom.:)))
GÁ a társadalomra veszélyes ember,akinek semmit sem jelent az eltiltás.Törvényszegő. Veszélyeztette sok asszony,és sok baba életét! Ezek tények! Hívhatod te fröcsögésnek,annak aminek csak akarod!
Mégegyszer: Válasszon az ember a saját egészségét érintően orvost,vagy josnőt,táltost..vagy éppen akit akar! De a gyermeke,egy másik élet nem JÁTÉK!!!!
Ha bebizonyosodna,hogy egy baba azért lett sérült,mert az anyukája nem biztosította,illetve elutasította a megfelelő és felszerelt körülményeket ELEJÉTŐL FOGVA,ill.csak akkor "felelt meg"amikor kész a baj,én elítélném őt is!
Nem csak GÁ.-t!
Valoban,szándékaidat,és érdekeidet tekintve egészen másra gondolok!
Azért egy párszor már sikerült az a bosszantás.
"Rámegyek" = hirdeted az igét kitartóan, mivel az a 276611 tag (többségében nő) véleményét formálni lényeges. Nem kell ehhez privi, bár jónéhányat biztos váltasz a témában.
Te meg az elejétől fogva próbálsz a végsőkig felbosszantani, de gyanítom, téged bosszant az nagyon, hogy nincs sikered az esetemben. :)
Hogy érted azt, hogy rámegyek az x ezer tagra? Szerinted mindenkinek küldök egy privit, hogy szüljön otthon??? :))) Komolyan, néha képes vagy megnevettetni!
Ha pedig konkrétan érdekel, volt már, aki azóta lett otthonszülő, hogy erre a fórumra tévedt, s talán van is benne részem, nem is kevés. :) De ezt nem büszkeségből, hanem pusztán arra reagálva írom, hogy csak az ál-nicket "térítettem" volna meg. Ha nem tűnt volna fel akkoriban, ezen állításod nem is állja meg a helyét. :P Ha pedig jól emlékszem, az ál-nicket mindenki beszopta. Szerintem ebben semmi szégyellnivaló senki részéről nincs is. Ki a fene lát a monitorok mögé?