Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Otthoni nyelvtanulás. Ki hogyan? Esetleg nyelvvizsga a végén.... fórum

Otthoni nyelvtanulás. Ki hogyan? Esetleg nyelvvizsga a végén.... (beszélgetős fórum)


22. michelle.r (válaszként erre: 21. - Moonlight13)
2013. jún. 30. 10:49

Az én tapasztalatom az, hogy a legelején egy jó anyaggal simán, így kezdtem az olaszt egy Pons csomaggal. Valamivel túl az alapfokon, elakadtam, most kéne egy tanár.

Németből viszont az egynyelvű felső fokú vizsgámra készülök, ott már bőven megy az egyéni tanulás, hiszen a nyelvtan már megvan, gyakorlatilag szókincs bővítés és stilisztika a feladat.

Jó lenne egy klassz magántanár, de olyat, aki pedagógus is, és anyanyelvi szinten beszél, még nem sikerült találnom.

21. moonlight13 (válaszként erre: 20. - Mimi mami)
2013. jún. 29. 18:18
Én is pont erre céloztam! Bár igen, az is kérdés, hogy melyik tanár mennyire tudja helyesen a nyelvet!
2013. jún. 29. 18:06

Nem olvastam a kommenteket.

Én is épp tanulok, németül. De én nem tudok egyedül megtanulni németül. Hetente egyszer elmegyek tanárhoz 1,5 órát veszek. Kell. Mert ha valamit rosszul tanulok meg és úgy használom majd, akkor az nagy baj...Kelle aki kijavítja a feladatokat, akivel beszélgetek..stb..Szerintem egyedül NEM lehet megtanulni!

19. kszb (válaszként erre: 18. - Petka)
2013. jún. 29. 17:50

köszi, megnézem! :)

Amúgy, a munkahelyem is kapott helyeket, hónapok óta az se indul. Ismerős beígérte, h az Astoria Nyelviskolába bejuttat, de ott is csak ígérgetik hónapok óta....

18. petka (válaszként erre: 5. - Kszb)
2013. jún. 29. 17:44

Szia! Ha támoposra akarsz menni, holnap reggel 8-tól lesznek publikusak az új tanfolyamok.

Ha esetleg Budapesten nem lesz az azért van, mert a Közép Magyarországi Régióban kimerült az anyagi keret. De azért érdemes megnézni.

17. kszb (válaszként erre: 16. - Michelle.r)
2013. jún. 29. 14:39
köszi! :)
16. michelle.r (válaszként erre: 14. - Kszb)
2013. jún. 29. 14:33

luketthisz! ugye jó a kiejtésem? :)))


[link]


azt tudod, hogy a Radio Classicon minden este angolul mondják a híreket? (meg néha persze franciául). Hallgasd sűrűn, autentikus a kiejtés, és nyomon követheted, hogy mennyivel értesz meg többet egy-két hónap elteltével.

2013. jún. 29. 14:25

Ha van egy kevés nyelvérzéked, akkor nem lehetetlen, és az is jó, ha folyamatos a lendület, és nem adod fel az uncsibb részeknél.

Szerintem a nyelvtan a legnehezebb része minden nyelvnek, azt kell jól megérteni, meg ugye felturbózni a szókincset. A kiejtés megtanulásához szerintem nézz angolul, magyar felirattal sorozatokat, nekem nagyon sokat dobott az angolomon. Én arra esküszöm, hogy egyrészt megtanulod a legfontosabb szabályokat, aztán angol filmek, zenék, könyvek stb.. minden mennyiségben, és az se árt, ha valakivel tudsz beszélni közben.

14. kszb (válaszként erre: 13. - Michelle.r)
2013. jún. 29. 14:25

sajna pont uezt tapasztaltam!

Fősulin volt életem leges legjobb angol tanára! Csak 1 év után elvették tőlünk, és másik évfolyam, másik szak(az akkori elsősök a másik szakon) kapta meg. Őket végig vitte.

Mi meg kaptunk helyette egy nőt, akit mindennek neveznék csak nyelvtanárnak nem, nemhogy jónak....

(a nyelvtanfolyamon is, 2 tanárunk volt. Az egyik jó volt, haladtunk is vele, a másik meg teszetosza, és kizárólag a tankönyv szerint tanított.... )

13. michelle.r (válaszként erre: 10. - Moonlight13)
2013. jún. 29. 14:19
Sajnos ez a nyelviskolák nagy részére is igaz, ha olyan tanártól tanulsz, aki maga is itthon tanulta a nyelvet. Ezen egyébként a nagyon sok olvasás, rádióhallgatás, filmnézés segít, illetve ha lehet az anyanyelvi környezet.
12. kszb (válaszként erre: 10. - Moonlight13)
2013. jún. 29. 14:15

kolléganőm ebben azt mondta, segít. Csak ezt elfelejtettem leírni.

(viszont, ezzel is fenntartásaim vannak, mert eddig az a tapasztalatom, h bizonyos dolgokat ahány emberrel kapcsolatba kerültem emiatt, majdhogynem annyiféle képen mondtak, h helyes :) Ez inkább elbizonytalanít, mintsem megerősít :) mármint a helyességben :) )

11. kszb (válaszként erre: 8. - Cony4)
2013. jún. 29. 14:11
a tanulási vágy mindig bennem volt. x idő pihenés, aztán jön vmi slung az agyamban, és ismét tanulni akarok.
10. moonlight13 (válaszként erre: 1. - Kszb)
2013. jún. 29. 14:11
Szerintem egyedül maximum szavakat tudsz tanulni, és átismételni a nyelvtant. De biztos vagyok benne, hogy sok olyan dolog van, amiben nem lehet biztos az ember, hogy jól fejezi ki magát, ill. választékosan, vagy elég udvariasan. Ezeket szerintem lehetetlen egyedül megtanulni. Illetve a bonyolultabb összetett mondatokat is!
9. kszb (válaszként erre: 7. - Michelle.r)
2013. jún. 29. 14:10

igen, az 5 perc angolt ismerem :)

Régen is azt csináltam, amikor tanfolyamra jártam, h feliratosan néztem a filmeket.

Most csak az írásbelire lenne jó így felkészülni. A szóbelihez biztosan kell tanár.

8. cony4 (válaszként erre: 6. - Kszb)
2013. jún. 29. 13:52
Ha így ha úgy tanulj, tanulj, tanulj. Annak idején otthon én is elkezdtem autodidakta módon, de a nulláról.Tanárhoz jártam hetente egyszer, aki azt mondta jól haladok. De abbahagytam. Mentek tőle akkor nyelvvizsgázni irigyeltem is őket, kérdeztem a tanárt hogy sikerült nekik, azt mondta mindenki átment a középfokún.Egyedül nehéz bizos kell a segítség,de ha van egy jó és segítőkész tanár, akkor minden lehet.
7. michelle.r (válaszként erre: 6. - Kszb)
2013. jún. 29. 13:42

Jó ötlet, és ha elszánt vagy, menni fog. Ugyanezt csinálom, csak németül. Az elmúlt három hónapban fényéveket haladtam előre :)


Feltételezem az 5perc angolt ismered, az szerintem nagyon hasznos, ezen kívül dvd-k angol nyelven, angol felirattal. Csak bírd ki, hogy nem kapcsolod át magyarra. Ha nagyon nem érted, csavard vissza, szótárazz. Ha kész anyagot akarsz venni a Pons termékeket ajánlom, én is azt használom, anyanyelvi anyagok, remek szerkezettel.


Időnként esetleg egy konzultációs óra magántanárnál. Hajrá!

6. kszb (válaszként erre: 3. - Gotoau)
2013. jún. 29. 13:26

már bocs, de a magyar szövegértéseddel gond lehet. Nem mondtam, h tudok angolul egy szóval sem! Azt sem mondtam, h csak suliban tanultam nyelvet. És azt sem mondtam, h csupán minden 3. szót értem.

Amit leírtam, az az, h ANNO hol hagytam abba, és h azóta beszűkült a terület, ahol használom. Adott szituációban, ahol kell, értem (nagy többségben), és válaszolok (mégha olykor valóban nehézkesen is a gyakorlat hiánya miatt). De ez nem elég a nyelvvizsgához, mert sok a szleng is, és minden náció gyermeke megfordul itt, akik szintén nem biztos, h helyes nyelvtanisággal használják a nyelvet. Egy nyelvvizsgán előforduló szituációkhoz igen, tanulnom kell.

Interaktivitásról pedig akkor sem mindig beszélhetünk, ha bevállalok egy tanfolyamot. Tapasztalat.... Nem minden nyelvtanár törekszik arra, h a hallgatója beszélni is tudjon adott nyelven. Megtanít formamondatokat, aztán viszlát....

5. kszb (válaszként erre: 4. - Tücsimücsi)
2013. jún. 29. 13:19

ez benne van a tervben. A TÁMOP-os tanfolyamokat is folyamatosan fürkészem, csak Bp-n nincs angol nyelvű.... Vhogy itt nem indítanak mostanság (pedig napi szinten nézem)...

Ezért kezdtem el itthon legalább átismételni a régen tanultakat.

4. tücsimücsi (válaszként erre: 1. - Kszb)
2013. jún. 29. 13:16
Semmi sem lehetetlen. Én azt javaslom, egy idő után menj el egy középhaladó tanfolyamra, ott rögtön le tudod magad tesztelni mennyi és milyen hiányosságaid vannak. Addig meg tanulj autodidakta módon. De a tanfolyamot semmiképp ne hagyd ki, vannnak jó akciók főleg január-február körül...
2013. jún. 29. 13:04

Nem lebeszélni meg elkeseríteni akarlak, de teljességgel kizártnak tartom, hogy valaki otthon, egyedül középfokon megtanuljon angolul vagy bármilyen nyelven. Persze, sokan vannak így, hogy elkapja őket a hév, mondván hogy ők már tudnak valamennyire és csak gyakorolni kell (értsd: általános iskolában bemagoltak pár mondókát meg összepuskázták a szódogákból az év végi 4est...), beszereznek mindenféle nyelvoktató cuccost horror áron aztán persze nagyon rövid időn belül feladják mert nincs visszaigazolás, ellenőrzés, nem mondja senki hogy hogyan kell egy-egy szót kimondani, nem INTERAKTÍV a dolog.

Inkább menj nyelviskolába, kis csoportos foglalkozásokra, vagy magántanárhoz. De még ezek mellett is évek gyakorlása kell ahhoz hogy középszinten megtanulj egy nyelvet. Ja, az hogy értesz minden harmadik szót egy beszédből de a válaszadásnál lever a víz és kővé dermedve makogva keresed a szavakat, az nem nyelvtudás, csak max kezdesz hozzászokni a nyelv hangzásához.

2. moonlight13 (válaszként erre: 1. - Kszb)
2013. jún. 29. 13:03
Biztos van akinek sikerül, nekem biztos, hogy nem menne. Egyébként én is valami hasonló szinten lehetek, mint Te, alap és középfok között.
1. kszb
2013. jún. 29. 12:54

Sziasztok! Fejembe vettem, h elkezdek itthon angolozni. Kíváncsi lennék, h akik csinálták, milyen tematikával, hogyan?

Lehetséges így felkészülni akár nyelvvizsgára is x időn belül, ha kb 10 éve tanultam hivatalosan utoljára angolul, és azóta igen csak beszűkülve használtam?

Tudtok esetleg hasznos online oldalakat ajánlani a gyakorláshoz?

Nyelvtani gyakorlóim vannak, elővettem a régi szótárfüzetem, könyveim, füzetem. Egyenlőre elkezdtem a szavakat újravenni, folyamatosan megy a CNN a háttérben, és a leg elejétől elkezdtem a nyelvtant gyakorolni.

Igazából egy középfokú írásbeli lenne az elsődleges cél (később a szóbeli is). Anno alapfok és középfok között álltam meg. Sztetek? Megvalósítható így?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook