Öreganyáink módjára (beszélgetés)
Igen. És házat épített, dolgoztak látástól-mikulásig a földeken, elfagytak a lábujjai, fizette a bankot, otthon, az állatok körül. Eltemette a szüleit, férjét, testvéreit, férjhez adta a lányát szép hozománnyal, és még tett is félre... Az ő takarékoskodásának köszönhetem, hogy ez a lakásom van...
Bizonyára ő is az eső vizet használta és a házi kifőzésű szappant :) mert az én mamám is csak ezt használta.
Erre csak azt tudom felelni hogy nem gyönyörű látvány lenne,mert meg sem tudnának élni a modern gépezetek nélkül :( sokan
Nagymamám 81 évesen halt meg. Életében nem volt fodrásznál. Igaz, enyhén hullámos hajjal áldotta meg a természet. Csak úgy hívták, hogy a "széparcú Margit néni" :)
És ne feledjük a régi öreganyáink találékony megélhetőséget is mert erre haladunk vissza ..........sajnos
Ennyi vegyszerre emlékszem: hypó, benzin, lúg, kékítő, főzött szappan, petróleum, oltott mész, rézgálic.
Szia Zsóka:)
Hát nem épp a szoba-konyhát akarjuk felemlegetni és nem is a klottgatyát:)
Én a méreg és adalékmentes kajákat és vegyszermentes tisztítást keresem it...no meg barátokat :)
Akkor te fél kg lisztből sütsz kenyeret?
Hányan eszitek? Kenyérsütőben sütöd, v máshol?
Kovász-tipp:
én fokozatosan álltam át a kovászra, meggyúrtam 1kg lisztből a kenyeret, élesztővel. A felét megsütöttem, a másik fele "öreg tésztát" a hűtőbe tettem. Innen kezdve mindig hozzátettem fél kg lisztet, vizet, sót, összedagasztottam a régivel, a fele kisüt, a fele a hűtőbe. Néhány alkalom után tuti jó kovászod lesz sk, tiszta homeopátia... :-)
Azért szeretném látni, amint a mostani fiatalok beköltöznek egy szoba-konyhás kis házikóba és ott úgy élnének, ahogy nagy- és dédszüleink tették.
Köszi, de most csak kérdésem lenne a kovászról :)
Végre találtam receptet....Azt írja, h pótolni kell annyival, amennyit kivettél...ezt nem értem: Annyi lisztet kell hozzárakni, amennyi kovászt kivettem??? Ha nem lisztet, ak mit?
Itt olvastam róla ha jól emlékszem nézz be sokk jó dolog van ha szeretsz gyúrni keleszteni művészkedni én imádok és nyugtat csak nincs sok alkalmam rá...
[link]
A palacsintára gondolsz?
Csemár a kovászról tudsz valamit???
De jó témába fogtatok hisz meghozza az étvágyam :)) csak legyen aki sütiiiiii én meg eszem :D
Így igaz!
(Egyik gyermekem tavalyelőtt ráállt a vegázás egy "drasztikus" módjára: tojást sem fogyaszt... Kísérleteztem elejében, hogy tojás nélkül süssem a palacsintát - hisz az anyja vagyok, ő pedig az én "kosztosom"... Már az sem volt az igazi, úgyhogy mostanság már figyelmeztetem inkább, hogy tartsa magát távol tőle... A tejet is szokták helyettesíteni vízzel, mondjuk... :-D ...És öreganyáink aszonták olyankor, hogy "kakastej"...)
Én sem "szeretek" büdösíteni, kedves, de néha elkerülhetetlen... (Mondjuk, egyenesen undorodom a lakás hagymaszagától, viszont mégsem jut eszembe hagyma nélkül készíteni a - pörköltet. Bocs!)
Én főzés közben sem szeretek büdösíteni. Olaj nélkül semmilyen szaga nincs a palacsintasütésnek.
:-D
Bennem is felötlött a szagosodás kapcsá, hogy szóba hozom a palacsintasütödét mint "megoldást"... :-D
(Csak visszaszívtam idejében, mert öreganyáink nem hiszem, hogy oda hordták volna a családot egy-két ízes palacsintára...)
:D Reg nevettem ilyen jo izut..... :D
Akkor ugy latom, jol megelnek, ha a hazatok kornyeken nyitnek egy palacsinta sutodet :D
Majd priviben osszehozzuk, jo?! ;-)
En bekapcsolom a szagelszivot a tuzhely folott, amikor fozok/palacsintat sutok, az is megteszi.
Megoldás az is, hogy kiszellőztetünk utána, én azt szoktam.
:-DD
(Nem a levegőben fordítom, hanem egy késsel... Persze a kés nem hegyes, hanem tompa végű)
Én is azt használom, pedig a fiam kamionok között dolgozik, és elég jól kiszedi a fekete zsírt is...:)
Ugyanazt tudja Caola folttisztító szappan is és nincs 200ft.
Kösz a mézes receptet és a folttisztítósat is!Nem ismertem őket.A foltokkal mindig bajban vagyok.Legtöbbször a Wa...szappan vált be férjem ingeihez.Állandóan leeszi:((
Sem a palacsinta alá, sem a tésztájába nem teszek olajat, így szaga sincs sütés közben. A titka a tapadásmentes serpenyő, így könnyebb, egészségesebb az étel.