Önkéntes pszichiáterek, pszichológusok. (beszélgetés)
Tudni vélem a kiinduló pontot,,amiből ez a gondolat ,fórum jött.
Mégegyszer írom,,igazad van,,megértem a indíttatásodat.,,nem is képezheti vita tárgyát.
De ugye nem nagy valóság alapja van hogy egy jóindulatú,,bár nem túl átgondolt szösszenet,,arra fog valakit késztetni hogy hipp hopp letegye.
"Kb. olyan mintha a valakinek a törött karjára azt mondanád, hogy nehogy elmenj begipszeltetni, vagy nehogy megoperáltasd a rossz térded"
Olvasgatom néha, és látom ölre mennek emberek, hogy nehogy ezt, vagy azt tedd, mert nekem az nem vált be, de bezzeg az meg jó volt.
Mintha egyformák lennénk.
Addig megértem, ha leírja a történetét, neki mi vált be, milyen diagnózis okozott olyan tünetet, de azt nem fogadom el, hogy mindenki mást lehurrogjon, mindenki hülye, csak ő a helikopter.
"Igazad van,,de ez egy oldal."
Persze, ez csak egy oldal. De, ha csak 4-5 ember elgondolkodik, hogy a tanácsával, akár emberek életével is játszhat, már megérte.
Kb. olyan mintha a valakinek a törött karjára azt mondanád, hogy nehogy elmenj begipszeltetni, vagy nehogy megoperáltasd a rossz térded.... Ezeket a betegségeket az agyban lévő kémiai imbalansz okozza, ahogy a törést a gipsz, ezt a gyógyszer teszi helyre.
Azért ezeknek a gyógyszereknek brutál mellékhatása lehet, és tényleg előfordul, hogy vannak orvosok akik látszólag indokolatlanul akár, egyből gyógyszert írnak fel, szerintem sok emberrel ez mondat ilyeneket. Bár ezt én sem értem, hogy random emberként hogy gondolja felülbírálni azt, amit az orvos felírt. Ha a beteg úgy érzi, neki nem válik be a gyógyszer, az egy dolog, de azt az orvossal kell megbeszélni, nem idegenek tanácsára hallgatni.
Akinek meg ennyire borzalmas gondolatai vannak, az szerintem is legyen inkább nyomott, rossz hangulatú a gyógyszertől, minthogy a kezelés nélkül egyszer tényleg kiirtsa a családját, vagy valami.
Igazad van,,de ez egy oldal.
A másik az ,,amit úgyis tudsz,,amikor minden problémára jön a tabi,,mert van.Nem orvostól,,nem neki,,
Lett valahonnan, valakitől,,,aztán a következmények is ismertek.
Többször tapasztalom, hogy többen arra biztatják a pszichiátriai betegeket, tegyék le a gyógyszert.
De mitől is az a fene nagy bátorságuk, hogy egy ilyen nagyon is fontos dologban, döntsenek teljesen ismeretlenül, hogy bevegye valaki a gyógyszerét, vagy ne?
Honnét tudja valaki ezzel segít, vagy éppen tragédiát fog okozni. Honnan a bátorsága, a tanácshoz.
Hogy egy gyógyszert le lehessen tenni, olyan élethelyzet kell.
Lehet 1 hét múlva lehetne hallani, a fának hajtott, a metró elé ugrott, megkéselte a gyermekét, vagy bármelyik családtagját, de lehet a tanácsadó is az áldozata, anyja, gyereke.
Egy igaz sztori: Nagymama kányának kisiklott a házassága, a kapcsolatukból született 2 gyermek. A kislány az édesapjára, a kisfiú az apjára hasonlított.
Mivel valószínűleg előtte is volt a nagyival gubanc, így a másfél éves kisfiút gyűlölte. A lánya többször rábízta a gyerekeket, a nagyi hivatkozott több dologra, hogy nem akarja a fiút vállalni. Az igazat nem merte megmondani, valahol érezte ez nem normális, de nem tudott parancsolni az érzelmeinek.
Egy alkalommal a gyereket kék gombolyagnak látta, és késztetést érzett, hogy szét kell taposni, majd egyre többször érlelődött benne a gondolat, míg egyszer tényleg úgy gondolta megteszi. Nem tette meg, ahogy elgondolta, nem ölte meg a kicsit.
Orvosi segítségért rohant.
Gyógyszert kellett neki szedni, ő azzal tudott létezni. Így nem okozott tragédiát.
De lehet, ha jön egy ilyen tanács többektől, tegye le, akkor ő kevesebbnek érezte volna magát, hogy gyógyszert kell szednie, és leteszi. Ki tudja milyen következményei lehettek volna?
Tehát csak óvatosan, ezekkel a tedd le a gyógyszert tanácsokkal, lehet nemcsak egy embert teszek vele tönkre, hanem egy egész családot nyomorítasz meg, vagy netán önmagadat, ha egy olyan emberrel találkozol, aki éppen szörnynek vél látni, akit meg kell semmisíteni.
További ajánlott fórumok:
- Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter közt?
- Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus között?
- Evés zavart hol gyógyítanak? Pszichológus? Pszichiáter?
- Tudtok ajánlani jó pszichiátert vagy pszichológust, aki hipnózissal is foglalkozik?
- Tudnátok ajánlani Székesfehérváron nagyon jó pszichológust, pszichiátert, pszichoterapeutát?
- Tudna valaki jó pszichiátert vagy pszichológust ajánlani Debrecenben?