Norbi Update szerint miket vacsoráztok? (beszélgetés)
Szia Kato!
Jókat vacsizol.A gyrost Te csinálod?Lehet kapni fagyasztott gyros húst??
Én csak natúr joghurtot eszem, max teszek bele gyümölcsöt, és édesítőt. A müzliszeletekkel vigyázz, mert majdnem mind tele van cukorral, akárcsak a gabonapelyhek!
Én rengeteg zabpelyhet, zabkorpát eszem. Ebből csinálom a sütiket is.
A zabpelyhet én megfőzöm vízzel, fahéjjal és édesítővel, és ha kész teszek bele kockára vágott almát. Szerintem finom, bár érdekesen néz ki, az igaz.
Most ismerkedem a zabpehely és társaival.Ti szoktatok zabpehlyet,müzliket enni?Szívesen fogadok mindent tippet,melyik a finomabb,mivel szoktátok enni stb. .
Melyik joghurtot szoktátok venni?
Szerintem több napig nem áll el egyik sem a hűtőben,mert akkor már fura levet enged.
Nekem ez a kedvencem: tonhal (konzerv),kígyóubi,paradicsom, norbis majonéz,sajt
néha még almát is teszek bele,pedig nem is megy hozzá,de olyan finom! A párom is mindig úgy falja! :)
A saláta, ha friss zöldségből csinálod, és szerintem úgy az igazi, akkor az csak frissen jó. A saláta, paradicson megszottyad, ha áll.
De ha párolt zöldségekből csinálod (bármi lehet, amit szeretsz, a kukorica mondjuk kevésbé, mert ugye nagyon édes, lehet zöldbab, répa, káposzta, egyszerűen bármi), akkor előre megcsinálhatod. Én joghurttal szoktam leönteni, ha szereted tehetsz bele curryt, vagy kurkumát, vagy bármilyen fűszert, ami neked tetszik. Só, bors és én általában kicsi folyékony édesítőt is teszek bele. Ha egy kicsik meg akarod spékelni, mehet bele sovány sajt, sonka, sovány pirított vagy párolt hús, esetleg hal. Én mondjuk a virsli, és társait kihagynám, mivel azokban sokminden van, csak hús nem :)
De mondjuk mind frissen az igazi. Szerintem. Mondjuk kb 5 perc alatt kész, úgyhogy kár előre, de ahogy gondolod.
a mi családunk nem az a salátás fajta sajnos.Kacérkodok vele de még sose készítettem salátát.
Egy könnyen elkészíthetőt ajánljatok légyszí.Több napig eláll a hütőben?
Villers! Lenmagolajat hol tudok venni?
Ezt én is kipróbálom,csak feta nélkül.Azt nem szeretem!
Egy ropogósan friss, vajjal vagy lekvárral megkent fehér kenyérnek sokan nem tudnak ellenállni. Főként a fogyókúrázók számára okoz fejtörést vagy lelkiismereti kérdést egy szelet kenyér elfogyasztása. Valóban mumusként kell kezelnünk ezt az ételt?
Együk vagy ne?
Együnk vagy ne együnk kenyeret a fogyókúra alatt? Ez a kérdés folyamatos vita és lelkifurdalás tárgya a fogyni vágyó emberek körében. A közhiedelem úgy tartja, hogy a kenyér és tészta az, ami igazán hizlal, és ezt a nézetet erősíti több, szénhidrátszegény – egyébként valószínűleg hasra ütve kitalált – étrend magyarázata is.
Fehér vagy barna?
A másik gyakran felmerülő kérdés azt feszegeti, vajon a barna vagy teljes kiőrlésű kenyerek liberálisabban használhatóak-e a testtömeg-csökkentő étrend követésekor, mint a fehérlisztből készültek?
Igazság a gabonákról
Nagyítás
A gabonából készült élelmiszerek elsősorban szénhidrátforrást jelentenek testünk számára, szénhidrátokra pedig bizonyos mennyiségben még az egészségesen összeállított fogyókúrák alatt is szüksége van szervezetünknek.
A fehér lisztből készült kenyér és tészta energia- és szénhidráttartalma általában nem tér el lényegesen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és tészták energia- és szénhidráttartalmától, ezért ilyen értelemben nem mondhatjuk, hogy ezek kifejezetten fogyást elősegítő hatásúak. Tehát nincs értelme csak azért a barnább kenyér felé kacsintgatni a közértben, mert fogyókúrázunk!
Előnyük másban rejlik:
* a rostok bizonyos mértékig gátolják az elhízás kialakulását
* megakadályozzák a zsírok gyors felszívódását
* laktatóbbak, később leszünk fogyasztásuk után éhesek, mint egy vajas zsemle után
* vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabbak
A fentiek tekintetében tehát már érdemes a kosarunkba a rozsos, teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt tennünk a fehér helyett. A tészták közül a durumlisztből készült tészta kiemelendő. Ennek előnyei már megkérdőjelezhetetlenek: a durumbúza sikér- vagyis fehérje-tartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli(alacsonyabb az ún. glikémiás indexe), a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken - de ez sem fogyasztható fogyókúra alatt nagyobb mennyiségben.
A búza, ha puffasztott
Itt térjünk ki egy másik gyakori tévedésre: a puffasztott búza, extrudált kenyér megkaphatja bármilyen csodamódszer kódját, besorolását, ajánlhatja bárki bármilyen szlogennel, ettől még ugyanabból a búzából készül, amiből a tészta és a kenyér, így ha sokat eszünk belőle, ez is gátolhatja a súlycsökkenést. Sőt, relatív súlyegyensúlyban magasabb is a kalóriatartalma.
Egy kis összehasonlítás:
100 gr graham kenyér kb: 230 kalóriát,
100 gr puffasztott gabona termék (müzlibe való puffasztott gabonaszem, puffasztott búzaszelet, extrudált kenyér stb.) viszont kb.: 340 kalóriát tartalmaz!
Javaslatok fogyni vágyóknak
Nyugodtan megehetünk naponta pár szelet félbarna-, graham-, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt, de ne kenjük meg ezeket semmivel, vagy ha muszáj, akkor csak vékonyan light margarinnal, mustárral vagy fűszerekkel gazdagított alacsony zsírtartalmú sajtkrémmel. Ez utóbbi esetben mást már nem is érdemes fogyasztani mellé.
Figyeljünk arra is, hogy a homogén egyszínű barna kenyerek inkább malátával vannak színezve, azaz nem a rostok adják ki a jellemző színt. A tésztáknál is megtehetjük, hogy a szemünknek megkívánt adag felét vesszük csak ki tányérunkra, a hiányzó mennyiséget pedig pótoljuk ártatlan zöldséggel.
Ne féljünk a kenyértől és tésztától, ezek önmagukban még senkinek nem okozhatnak súlyproblémát. Mint minden más esetben, itt is arra kell figyelnünk, hogy kenyérből, tésztából is óvakodjunk a túlzott mennyiségek fogyasztásától, és semmiképp ne csökkentsük nullára ezek mennyiségét, mert ha elhagyjuk a gabonából készült ételeket táplálkozásunkból, azzal a hiányállapotok kialakulásának veszélyét növeljük szervezetünkben!
Örülök, hogy végre ide is írnak többen. Mostanában én is egyre több féle étellel próbálom feldobni a vacsit, hogy ne legyen olyan egyhangú, és legfőképp ne korogjon utána a gyomrom, de bűntudatom se legyen. Néhány ötlet:
- virsli saláta
- sült alma túróval töltve (Írtam ki ilyen receptet!)
- édesítőszeres puding kevés túróval, esetleg gyümölccsel
- tojásrántotta virslivel
- joghurtos nasik
- túrókrém
- sült hús savanyúsággal...stb:)
További ajánlott fórumok:
- Kismamák, akik Update módszer szerint táplálkoznak
- Update 1-es kód szerint étkezők! Miket esztek reggelire?
- Több éve update szerint étkezek, de szeretném elhagyni a szénhidrátot is
- Szerintetek a narancs Norbi update szerint 2-es kód vagy ez egy régi kiadás?
- A lencse milyen kódú a Norbi Update szerint?
- Durumtészta update kódja Norbi összevont könyve szerint 3-as, de a neten mindenhol 2-est találok. Most akkor melyik?