Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Néhány gondolat a féltékenységről cikk

Néhány gondolat a féltékenységről


„A féltékenység, akárcsak a bánat, egyike azoknak az érzelmi állapotoknak, amelyeket normálisnak tekinthetünk. Ha valakinél, úgy tűnik, nem jelenik meg, az azt a következtetést igazolja, hogy erősen elfojtotta, amiből következőleg annál nagyobb szerepet játszik tudattalan mentális életében.” (Freud)
Néhány gondolat a féltékenységről

A féltékenység, mely általános és erőteljes érzelem hirtelen, gyakran figyelmeztetés nélkül tör elő, szétzúzva a szeretet és a bizalom érzelmeit. Hatása traumatikus lehet mind arra nézve, aki átéli, mind arra, akire irányul. A féltékenység erőteljes érzelmei, melyek gyakran rejtve maradnak, mielőtt nagy erővel feltörnének, megrázkódtatást jelenthetnek az elme és a test számára is. A féltékenységet alapvetően romboló erejűnek tekinthetjük, gondoljunk csak arra bomlasztó hatásra, amelyet a kapcsolatokra mér, így épp azt az elhagyást és megcsalást idézi elő, amitől félünk.Nemi különbségek és hatásuk a féltékenységben


A nők jellemzően inkább az érzelmi hűtlenség lehetőségére féltékenyek, míg a férfiak sokkal erőseben reagálnak arra a gondolatra, hogy partnerük egy másik férfival szeretkezik. Ez a nemek közötti jelentős különbség abból származik, hogy a férfi számára a női partner hűtlensége folytán fennáll a veszélye, hogy tudatán kívül olyan utódnak viseli gondját, amely nem hordozza az ő génjeit. Ezzel szemben a nő nem szenved el reproduktív veszteséget, ha a férfi egy másik nővel szeretkezik, de az a veszély fenyegeti, hogy elveszti annak őfelé és gyermekei felé irányuló gondoskodását és védelmét, ha a férfi érzelmi kötődése egy vetélytárs felé fordul.

Valószínűsíthető, hogy az evolúció folyamán a nőknél kifejlődhetett egy hajlam a szexuális hűtlenségre, míg a férfiaknál a hűtlenségi stratégiák megakadályozására alakult ki hajlam. Ezt a vélekedést igazolják azok az empirikus kutatások is, kultúrától függetlenül, hogy a férfiak a nőknél erősebb féltékenységi reakciókat adnak a szexuális hűtlenségre, addig a nők inkább az érzelmi hűtlenségre reagálnak.A féltékenység kiváltó okai: a gyengeség és a birtoklási vágy


A pszichológiai iskolák egyetértenek abban, hogy a féltékenység a gyengeség és a birtoklási vágy jeleinek tekinthető. A férfiaknál a birtoklási vágyból fakadó féltékenység a domináns, addig a nőknél inkább a gyengeség érzése lehet kiváltója a féltékenységnek. A féltékeny félben keletkező féltékenységi fájdalom a szégyen érzésével fog együtt járni. Így kijelenthető, hogy a féltékenység és a szégyen két, egymással erősen összefüggő, nem elválasztható érzés. A féltékenység és a szégyen mozgatórugója az emberben leginkább az a tudattalan a gondolat, hogy „a másikhoz képest alkalmatlan és kevés vagyok”.

A férfi, aki féltékenységet él meg, látván, hogy partnere szexuálisan hűtlen volt vagy potenciálisan az lehet, szégyentől fog szenvedni. E szenvedés két kiváltója a sikertelenség a szexuális versengésben, illetve a félelem a társadalmi ranglétrán való lecsúszástól. A férfi megpróbálhatja elkerülni a szégyenérzést, ami azt eredményezheti, hogy erőszakkal tartja távol a vetélytársat és megkísérli irányítani a nő viselkedését (birtoklási vágy). Ez a fajta reakció azonban újabb szégyent vált ki benne, amiért nem a modern társadalmi értékekhez illendően viselkedett.

A nő ezzel szemben a gyengeség érzésével fog szembesülni, amely abbéli félelméből fakad, hogy a férfi (az erőforrás és a védelem) elhagyja őt egy másikért, vagyis ha a kapcsolat és a kötődés fenyegetett.
Írta: Csodálatos_Amy, 2015. október 4. 09:08
Fórumozz a témáról: Néhány gondolat a féltékenységről fórum (eddig 41 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook