Napi 2 liter tejet iszok! Ez normális? Miyen hatásai lehetnek? (tudásbázis kérdés)
:)
A tej rossz,de a napi vörösbor egészséges,no meg egy kis házipálinke szíverősítőnek!;)
"Miért nem jó a tej? - dedócikk!
Nem hiszem, hogy az autószerelőnél bárki is megkérdezi, miért kell olaj a motorba. Ugyanigy nem hinném hogy meg kell kérdezni, miért nem jó a tej, a parizer és a mekdonáldsz!
Megtévesztő lehet persze hogy a tápkieg gyártók ráirják a proteines dobozra hogy "tejjel vagy vízzel" - a hülyéknek írják oda, ez van! A gyártót nem fogja érdekelni, mivel isszák meg a termékét. Azok a "komoly" sportolók akik csak tejjel bírják, nyilván elég sokan vannak ahhoz, hogy be kelljen őket etetni valami hülyeséggel!
Te döntesz, hogy sportoló vagy, vagy nyammogni akarsz a turmixodon mint egy kislány!
Kezdjük az első okos érvvel: a tejsavó protein is tejből van akkor miért nem jó a tej?
Azért, mert a tejsavó protein tejsavóból van, nem tejből. A protein gyártás nem úgy működik hogy befarolnak a tehenek a proteingyárba - behajtja őket a Béla egy nagy bottal meg pulikutyával és ott nagy fejés kezdődik - hanem a gyárak már eleve kész tejsavó alapanyagot vásárolnak. A tejsavó a tejfeldolgozás során maradt melléktermék, aminek igen hasznos tulajdonságai vannak. A mi szempontunkból úgy kell felfogni, hogy a tejsavóprotein tejből készült, de a gyártás során megszabadult a tej rossz tulajdonságaitól.
A tej egy állat tejéből készül, nem alkalmas ember táplálására!
Az ember csecsemőkorban iszik tejet, amikor nincsenek fogai és emésztő rendszere nem képes még szilárd táplálékot feldogozni. Ekkor olyan enzimek működnek amelyek az emberi anyatejet fel tudják dolgozni. Később ezen enzimek működése megszűnik, ez okozza pl. sokaknál a laktóz érzékenységet, a hasmenést, amit a tej vált ki.
Tej a csecsemők tápláléka, nem a felnőtt embereké!
Népegészségügyi okból a tejet régóta kívánatosnak tartják, ugyanis élemiszerhiány idején ez volt az egyetlen könnyen és olcsón elérhető vitamin és ásványi anyag forrás. Ma azonban a minőség romlása (műtrágyázás, környezetszennyezés okán) és az ipari feldolgozás a tej minőségét teljesen lerontotta, bár még eredeti állapotában sem igen lenne alkamas. Ezt persze nem fogja reklámozni a tejipar és manapság is sokaknak jobb tápanyagforrás, mint a semmi!
Ma a tej egy tejporból visszahigított ital, amely egy állat tejéből készül, annak emésztőrendszeréhez méretezve, tele az ember számára nem kívánatos allergénekkel és felnőtt ember számára alkalmatlan összetétellel.
De nem ez a legnagyobb baj a tejjel!
A baj az egézség illúziója - az hogy aki tejet iszik, azt hiszi, ezzel megoldotta tápanyagbevitelt. Ez - különösen sportolóknál - nem így van.
Szerecsére egyes tejtermékek - némileg hasonlóan a tejsavó proteinekhez - a tejnél sokkal jobb tulajdonsággal rendelkeznek, így alkalmasak az étrendünkbe való felvételre: ilyenek a sovány túrók és sajtok. A tej önmagában azonba tejzsír és tejcukor tartalma, csekély fehérjetartalma miatt max. élvezeti cikk lehet annak, aki szereti."
Nem hiszem, hogy a tej káros lehet! Bár ami a bolti tejet illeti... inkább valódi tejet szerezz be. Mindenképpen fel kell forralni,majd a fölét leszedni. Anyósom a tej fölét süteményekhez használja fel.
82 éves nagymamám a tejnek tulajdonítja azt, hogy még egyszer sem törtek el a csontjai (lekopogom), bár elég sokszor elesik.
Egyébként meg azt javaslom, hallgass a saját megérzéseidre! Ha neked jólesik ennyi tej, idd nyugodtan!
Valamelyik nap a rendelőben a dokinénivel beszélgettünk és valahonnan eléhozodott,hogy Én nem nagyon szeretem a tejet (főleg nem magára inni).És Ö erre azt mondta,hogy elég baj mert ha majd terhes leszek akkor napi minimum 250ml tejet kötelező lessz,hogy megigyak,mert nagy szüksége lessz a Ca-ra a szervezetemnek.Ha bolti tejet iszól az sajnos nem egészséges.De ha házi tejet akkor szerintem bajod nem eshet.
Reggel azért megkérdem a dokinénit,hogy neki mi a véleménye.
Kellemes délutánt mindenkinek
Nem normális. Én 3-at iszok, ráadásul a zsíros (3,5%) bolti fajtából. Lehet, hogy ez a szerencsém mert eredeti tehéntejből ugyanez a mennyiség már halálomat jelentette volna. 123 kiló vagyok, a legutóbbi laborvizsgálaton (jogsi) csak a koleszterinszintem volt magas. Jól felfogott érdekemben redukálni kellene ezen a mennyiségen, de függője vagyok mint egy kábítószeres.
Kisebb a baj, ha sokat mozogsz vagy fizikai munkát végzel.
Nem sok jót hallani mostanában a tejről.
Állítólag néhány éves kortól kezdve csökken valamilyen tejlebontó enzim az emberben, amire csak csecsemőként van szüksége, utána már nem.
Én sosem szerettem, csak a kávémba teszek egy keveset.
Tulajdonképpen nekem egyetlen egy dolog elég határozott érv a tejfogyasztás mellett:
a tehéntej a borjúnak lett kitalálva és felnőtt ember nem iszik anyatejet, más faj tejét meg főleg.
Szerintem az a baj,h a bolti tej már nem is nevezhető tejnek...Igazi, házi tehéntejet igyál!
Az meg mondjuk jó zsíros:)
A legtöbb ember komoly dilemmával kerül szembe, amikor megkérdezi magától, hogy fogyasszon vagy ne fogyasszon tejet?
Sok mindent hallani a tej káros hatásairól, ugyanakkor gyermekkorunktól kezdve azt hallottuk, hogy a tejben sok a kalcium, ami szükséges a növekedéshez, a csontok megerősödéséhez, stb.
Most nézzük meg azokat a kutatási eredményeket, melyeket a tej fogyasztásával kapcsolatban publikáltak az elmúlt években.
Az utóbbi időben egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy teljesen téves azt hinni, hogy a tej és tejtermékek fogyasztása egészséges. Sokak szerint számos betegséghez köze van a tejtermékek rendszeres bevitelének.
Svéd kutatók pl. azt találták, hogy napi 1 pohár tejnél nagyobb dózis rendszeres fogyasztása duplájára növeli a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. A tejcukor ugyanis növeli a hormon termelődést, mely táplálja a tumort.
Tehéntej
A tehéntej fehérjét, kalciumot, cinket, A és B vitamint, valamit jódot tartalmaz. Fél liter tehéntej kb. 22g zsírt tartalmaz!
A tehéntej rendszeres fogyasztása úgy tűnik, nem kedvez az egészségnek, a benne található zsír növeli a mellrák kialakulásának esélyét. A terhes tehén ugyanis ösztrogént termel, s ez bekerül a tejbe, a túl sok ösztrogén pedig mellrákot okozhat. A japánok tehéntej helyett szója tejet fogyasztanak, ezért náluk a mellrák előfordulása alacsonyabb.
A tehéntejben nagyon sok telített zsírsav található, ami növeli a szívbetegségek kockázatát, növeli a koleszterin szintet és rák kialakulásához is vezethet.
Emellett a tehéntej az ekcéma előfordulását is növeli.
A tej fogyasztása emellett növeli a nyáktermelést, ezért pl. asztmában szenvedő betegeknek kifejezetten káros.
A tehéntej fogyasztását szintén kerülnie kell azoknak, akik laktóz intoleranciában szenvednek, mivel ők nem rendelkeznek azzal az enzimmel, amely a tejcukor emésztését biztosítja.
Ami pedig a sok kalciumot illeti, ez kétségtelen, de azért az mégis csak furcsa, hogy Nagy Britanniában és az USA-ban van a legtöbb osteoporosis (csontritkulás), noha az ott élő nők napi tejfogyasztása meghaladja az egy litert, ami a világon a legmagasabb.
A tejben lévő mesterségesen hozzáadott antibiotikumokról még nem is beszéltünk, pedig a tőgygyulladás és a fejőgépek kiterjedt alkalmazása miatt az antibiotikumokat a tehenészetek mázsaszám használják. A kiterjedt antibiotikum rezisztenciának a legkevésbé sem az az oka, ha a torokgyulladásos beteg hét nap helyett csak hat napig szedi az antibiotikumot (persze ez sem jó), de a rezisztencia fő oka az ipari állattartásban keresendő
Barátomék ketten a feleségével napi 4 litert fogyasztanak el. Víz és szesz helyett is azt isszák. :)
Ha szereted, nyugodtan. Ha bajod lesz, az nem a tejtől lesz. :)
Azt jelenti, hogy szereted a tejet:)
Semmilyen, jók lesznek a fogaid:)
További ajánlott fórumok:
- Milyen mellékhatásai lehetnek a körömlakknak/hajfestéknek a magzatra nézve?
- Ha a hátgerincbe beadott injekció többszöri probálkozásra sikerült, milyen mellékhatásai lehetnek?
- Milyen mellékhatásai lehetnek a Paroxat nevű gyógyszernek?
- A tüdőbiopsziának lehetnek káros hatásai?
- A tüszőrepesztő injekciónak milyen mellékhatásai lehetnek és mikor jelentkeznek?
- Ritalin szedésének milyen mellékhatásai lehetnek?