Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mit teszel, hogy gyerekeid megszeressék a könyveket? fórum

Mit teszel, hogy gyerekeid megszeressék a könyveket? (beszélgetős fórum)


1 2
2011. nov. 29. 09:13
Ha nyelveket beszélnek, felsőfokú végzettséget is tudtak szerezni, dolgoznak, persze nem azt olvassák amit mi, hanem egészen más az érdeklődésük, akkor szerintem nincs probléma. A könyveinket meg tegyük el szépen a polcokra, évek múlva lehet, hogy megszeretik, de nem kell aggódni.
48. 61fc1393dd (válaszként erre: 1. - Coolmanus)
2011. nov. 29. 09:07
mi van???
2010. jún. 23. 15:26
Nálunk is ment az esti olvasás, sőt mikor otthon voltam velük akkor persze csak úgy szorakozásból is. Most hogy már iskolások nem kérik az esti meseolvasást mert ők már kicsik (mondják ők). Olvasni mégsem szeretnek, pedig aztán példát látnak. Nagyon sok könyvünk van és mindig olvasok egy könyvet, ahogy befejezem jön a következő. A fiammal együtt olvastuk a Harry Pottert pl. Abból az 1., 2. részt elolvasta a 3.nál már azt mondta neki vastag így neki sem állt. Most már kötelezőket kell olvasni neki, de csak nagy unszolások árán ül neki.
2010. jún. 22. 18:07
Én is olvastam nekik minden nap és az unokáknak is!
2008. júl. 22. 12:15
olvastam nekik minden nap. később jött a diafilm. Imádnak olvasni:)
44. sodrak
2008. márc. 24. 13:54
Nálunk nincs tévé otthon.Tudatosan, nem anyagi okoból. Sokat olvasunk együtt a gyerekekkel, illetve külön-külön is. Este mindig könyvből mese az ágyban altatónak, illetve utána anya még énekel.
2008. febr. 5. 09:37
Ó, nagyon szépen el lehet határozni, hogy így csinálom, vagy úgy csinálom.... Nincs jó példa, már írtam egyszer 37. válaszolóként. A férjem és én is sokat olvasunk, anyukám óvonő volt, 5 évig laktunk együtt, ő is sokat mesélt a gyerekeknek, de mégsem olvasnak. Az a vicces, hogy a kisebbik lányom novellákat ír, de utoljára alsó tagozatban olvasott.A kötelező olvasmányokat is csak felületesen nézi át, hogy dolgozatnál tudja miről van szó.
2008. jan. 23. 15:38

mesenézés helyett/mellett sokat olvasok nekik.

A jópélda ragadós.

(nemcsaka rossz)

41. Nikice
2008. jan. 23. 15:06
Mi a fiamnak mindíg olyan könyvet választunk, amilyen téma foglakoztatja (most éppen dínók, tűzhányók). Igyekszünk ugyanabból a sorozatból venni a különféle témákat feldolgozó részeket, és így még az is tetszik neki, hogy bővül a gyűjteménye. Kicsi korában rengeteg mondókát mondtam/olvastam neki. Biztosan ez is segített.
40. gabima
2007. dec. 8. 16:21
Szerintem minden gyereknél másként lehet elérni, hogy szeressen olvasni. A férjem és én is állandóan olvasunk. Ezt látták a gyerekek, mégsem kaptak rá kedvet. Minden este meséltünk nekik. kb. két éve hagytuk abba, de iskolai szünetekben még most is olvasok nekik. (Pl. Görögországban nyaraltunk, és minden nap görög regéket olvastam nekik.) A fiúk most 12 és 10 évesek. A nagy a kötelező olvasmányokat elolvassa, azután van, hogy két hónapig sem vesz a kezébe könyvet, nem hiányzik neki az olvasás. Néha meg a kezébe akad olyan, ami nagyon érdekli, azt elolvassa 3 nap alatt. Csak sajnos ilyen kevés van. A kicsi 5 éves korában folyékonyan olvasott, de csak másodikos korában kapott rá az olvasásra,elég érdekes módon. Rossz volt a helyesírása, ezért minden nap gyakoroltunk úgy, hogy egy könyvből másolta a szöveget. Egy hét telt el így, amikor azt mondta, hogy ma ne kelljen írni, inkább olvasná tovább a könyvet, mert olyan érdekes. Azóta falja a könyveket, egyszerre 2-3 könyvet olvas. Ezért én azt hiszem, hogy hiába tervezi el az ember, hogy majd hogyan szoktatja olvasásra a gyerekét, ez úgyis csak a gyereken fog múlni.
39. cypern
2007. dec. 8. 01:57

Még nincs gyermekem, de így fogom csinálni.:

először megnézünk egy mesét, ha tetszett neki, kifestő formájában megkapja, és kiszínezheti. Ebbe már hosszabb-rövidebb szövegek is vannak, és biztos, hogy érdekelni fogják a képek alatti szöveg.

Ha már nagyobbacska, keresni kell neki egy hobbit. Én horgászni biztos megtanítom (ha akarja)

és kaphat egy akváriumot is. De az állattartás nagy felelősség, egy csomó halacskás könyvet el kell olvasni.

Én kb így képzelem, mi a véleményetek?

2007. okt. 24. 19:45
A szüleiket is sokat lássák olvasni és alkalmakkor szülinap,névnap...könyvet lehet adni.Persze olyat ami a gyereket érdekli is!És ha kiskorában sokat olvastak föl neki élvezte,tetszett neki magától is könyvet fog ragadni.Mert vissza emlékezik hogy milyen jó volt.Olyankor is könyvhöz kapnak a gyerekek amikor látnak valamilyen filmet a moziban,tvben és tetszik nekik. A folytatása viszont két év múlva jelenik meg a mozikban de könyvben már meg jelent.
37. lullancs (válaszként erre: 34. - 6ee0ffb012)
2007. szept. 27. 11:32

Hát, ellent kell, hogy mondjak. A férjem és én is nagyon sokat olvasunk. A lányoknak is kb. 7-éves koráig sokat meséltünk, még sem olvasnak. A kisebbik leányom mégcsak alsó tagozatban kezébe vett egy-egy könyvet, mára teljesen leszokott róla. Én lelkesedve ismertetek néhány könyvet, néha el is kapja a buzgóság, de többnyire abbahagyja még az elején. Aztán rájön valami és pár nap alatt kiolvassa. Mindig mondom, hogy azért jó olvasni, mert nem kész képeket kapsz, hanem te, magad úgy képzeled el a történetet, ahogy akarod...... többnyire ez sem hatja meg.

Hát ez van, nálunk van példa, így sem követik.

2007. szept. 27. 10:36
A lányom már harmadikos. Minden este olvasok nekik (fiam most kezdte az iskolát). Nemcsak mesét, hanem kalandregényt, most Geronimo Stilton-t. Nagyon szeretik az esti mesét, de a lányom, ha napközben látványosan unatkozik és azt mondom neki, hogy olvasson és foglalja el azzal magát, akkor azt mondja, hogy az unalmas és nem érdekli. Szerintetek ez a gyerek fog valaha is olvasni????
35. tengericsillag (válaszként erre: 33. - Tengericsillag)
2007. szept. 7. 20:13
Megjöttek a könyvek.Hát piszok drága!viszont nagyon tetszik a fiamnak.Eddig csak az egyiket kapta meg "előajándék",mivel jön az ovi s ez pont arról szól,a többit(mert 6ot rendeltem mégis)majd szülinapjára kapja.
2007. szept. 7. 12:56
Nem kell olvasásra szoktatni a gyereket.Mert ha látja,hogy a szülő olvas,akkor ő is utánozni akarja és magától kézbe veszi a könyveket.Nálunk mindig látja a gyerek,hogy mi sokat olvasunk,főlet a párom,így ő is állandóan olvas.Tv-t nagyon-nagyon keveset néz,szerencsére inkább olvas helyette.Ha noszogattuk volna,hogy olvasson,akkor valószínüleg még egy könyvet el nem olvasott volna.
2007. júl. 8. 15:02
most megrendeltem 2 Aranyfa könyvet,kíváncsi vagyok.Ti ismeritek?
32. notredame (válaszként erre: 28. - Mazsi-drazsi)
2007. júl. 8. 00:03
Nem szoktam oket noszogatni, hogy olvassanak, mert csak az ellenkezojet erem el vele. Inkabb a kivancsisagukat probalom borzolgatni. pl. olvasom a meses konyvet megamban s halkan kuncogok, vagy megjegyzeseket teszek. Ez zomeben bevalik, hogy felketse a kivancsisagat.- ezt a gimis magyar tanarunk alkalmazta velunk, ha valami kotelezo olvasmanyt nem akartunk olvasni, o felolvasott belole reszleteket s a legjobb helyen mindig abbahagyta. en csak megprobalom "atultetni" a kicsik szintjere, tobb keveseb sikerrel.
2007. júl. 7. 18:15

Ovis, kisiskolás korúaknak tudom ajánlani Bodó Béla: Brumi vsorozatátNagyon kedves humorral ír a barátságról, összetartásról. Kis történetek, amikben leírja milyen rosszaságokat csinálnak és hogy hogyan szeretnék jó útra téríteni, rosszlkodó társukat.

Felnőtt fejjel is kedvencem!

2007. júl. 7. 15:01
pici kora óta(most se nagy szept.ben 3)olvsaunk,de mégsem mond kivülről egy verset sem bár nemis az a lényeg,hanem hogy szerese.József A.:Altató,Mama,de a "Mikor az utcán átment a kedves"a kedvence.szerintem minnél régebbi valami annál értékesebb,láttam 4000ftos disneykönyvet egy ismerősömnél,hát nem cserélném el az én összetixózott 30éves könyvemre amiből minden este olvasunk
2007. júl. 7. 14:42
Könyvel ajándékozom meg őket.
28. mazsi-drazsi (válaszként erre: 27. - Notredame)
2007. júl. 7. 09:30
Egyenlőre nincs igazam, mert a lányom nem szeret olvasni. Pedig kisebb korában olvastam neki meséket, könyveket, sőt könyvet még nagyobb korában is. De olvasni sose késő elkezdeni és én nagyon remélem, hogy egyszer rájön, milyen fantasztikusan jó világ, a könyvek világa.
2007. júl. 7. 02:34

Rengeteget olvasok. Veluk eloveszunk egy meses konyvet, elolvassuk, s utana a kepeket nezegetve ok meselnek. Vagy elmondjak ahogy elolvastuk, vagy a sajat fantaziajuk szerint atkoltik. A legkisebb - 3 eves - eloveszi magatol s magaban drummog, mesel sajat maganak. Azt elvezem a legjobban amikor a kezevel is gesztikulal hozza.

Mazsi -drazsi igazad van. Elsosorban tolunk fugg, hogy rakapnak e az olvasasra vagy sem.

26. leda_ADY (válaszként erre: 25. - Mazsi-drazsi)
2007. júl. 7. 00:41
Szerintem a mai gyerekek nem szeretnek olvasni ,mert mar a konyvek helyett ott vannak a DVD-k ,amelyekrol konnyen ,erofeszites nelkul megnezhetik a konyv tartalmat.
2007. júl. 5. 23:25
Én példát mutatok és olvasok. És reménykedem, hogy egyszer ő is rákap.
24. Vica30
2007. júl. 5. 13:15
Sokáig nem volt könyvünk, aztán mindenkitől azt kértünk, ill vettünk. Télen minden nap többször is olvastunk. Volt olyan amit kívülről fújt. Most a kinti játék ettől elveszi az időt, de szerintem nem lesz baj. Mert már tudja, hogy az jó. Két és fél éves. Diavetítőnk is van de az még nem köti le. Én nagyon sok verset mondok neki, kedvence az Arany Lacinak, és tudja ezt is.
2007. júl. 5. 12:47
Olvasunk, képregényeket veszünk, becsben tartjuk a könyveket, hogy ők is így tegyenek. Akármit kezd először olvasni, a lényeg, hogy tegye! Ha jó példát lát, aszerint fog a gyerek is cselekedni.
2007. júl. 5. 12:35

Az én kisfiam 7 éves. Kb. 3 hónaposan már megismertettem vele a képes bébikönyveket, utána azokat a "leporello"-kat, amiben pár sor volt. Vannak gyerekeknek könyvklubbok, én kettőtől is rendeltem sorozatot, az egyik fajtához volt könyvenként egy-egy kis foglalkoztató füzet is. Nagyon élvezte, élvezi a mai napig. Természetesen minden este, amikor a párom vagy én megtehetjük (nem vagyunk mi vagy a gyerkőc annyira fáradtak), a meseolvasás az alvás előtti szertartás velejárója. A diavetítés is jó, bár azt ritkán vetjük be. A képes könyveket viszont nagyon szereti. Egyébként nem csak a mesék, de a versek is nagyon lekötik a figyelmét. Az Öreg néne őzikéjét kb. 3 éves kora óta elő kell venni néha-néha, és állítom, már betéve tudja, mert ha véletlenül elrontom, akkor mindig kijavít... :)

Nem tiltom a rajzfilmektől sem, de a robotos, nagyon modern rajzfilmeket alapból nem szereti. Klasszikus, állatkás az jöhet, minden mennyiségben. :)

2007. máj. 16. 21:16

Az én gyermekeim már gimnazisták, de van néhány ötletem.

A fiam a Bóbitát imádta a lejobban, talán a dallamos kis versek miatt.

A diavetítés nálunk is bevált, talán azért is, mert a tv-vel ellentétben, a diánál olyan ütemben lehet haladni, ahogy nekünk tetszik.

Később a képregények lettek a trükkjeim, egyre nívósabb történetekkel, míg végül már oda is eljutottunk, hogy Odüsszeusz története, vagy a nagy Napóleon, már bővebben eikezdte érdekelni őket.

Mi is jó példát mutatunk az olvasásban, és a tanulásban is.

Majd az idő úgyis megmutatja, hogy melyik módszer lesz időtálló, és hasznos...

2007. máj. 15. 23:07

Sziasztok!


A mi lánykánk 10 hónapos, de már imádja a könyveket-és nem csak rágcsálni :)


Már 5-6 hónaposan (mióta ül) nyomogattuk a kezébe, és első pillanattól szerette, most már lapoz is, keresgéli a sünit, a kutyánál mondja,h Tyutya, cicánál Tica :)


Én imádok olvasni, nagyon szeretem a könyveket, mellettem a párom is rákapott,úgyhogy szerintem példamutatás és sok együtt töltött olvasós óra meghozza az eredményt :)


Én a TV-t nem szeretem, inkább megnézünk DVD-n egy -egy filmet számitógépen, a kicsinek is inkább ha látok jópofa régi mesét DVD-n akkor megveszem , gyüjtöm, hogy ha majd igényli, azt nézze ne a Pokemont :)


Meg a diavetitést várom nagyon, mert egy fél- 1 év múlva azt szeretném vele megismertetni, mert ott szintén az olvasás van előtérben.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook