Mindent az informatikus könyvtáros-ról!!! (beszélgetés)
az unokaghúgom egyelőre hatéves, tehát én az unokatestvéremről beszéltem (a két fogalom nem azonos, fyi).
természetesen ironikus módon túloztam, de azt hiszem, ez az a pont, ahol feladom. egy szövegértési szint alatt nem kívánom megvitatni a hozzászólásaim tartalmát.
azért aki esetleg ide felvételizne komolyabb informatikai tudás reményében, javaslom, ne tegye. a többi szakértést átadom itten a tapasztalt és jóindulatú kollégáknak. ;-)
"...már ha a bal egérgombon meg a windows logón kívül fel akar bármit ismerni számítástechnika területén..."
Ezt tőled idézem! Ez mi ha nem rosszindulat? Bal egér gombbal és Windows logóval nem tudsz adatbázist építeni, honlapot készíteni, katalogizálni etc...
Persze, biztos neked van igazad és az unokahúgod remekül elboldogul ilyen alaptudással is.
itt nem fogsz semmi okosságot tanulni. az info csakis a könyvtári adatbázishoz kell.
én ha mégegyszer kezdeném, nyelvre mennék, illetve magyar szakra. mondjuk arra is akartam, de nem vettek fel. na meg másoddiplomaként elkezdtem a kommunikációt, tetszett is, de ugye oda kellett már fizetni.
én meg úgy gondolom, a te hozzászólásod rosszindulatú.
1. a könyvtáros szakról annyit tudok nyilatkozni, hogy unokatestvérem is az, a megjegyzésem pedig az elhelyezkedési esélyekre vonatkozott
(viszont mindig megdöbbent, milyen magabiztossággal jelenti ki valaki, mit mikor láttam utoljára)
2. informatikai érdeklődésről és az informatikus szakmában való elhelyezkedésről beszéltem, ott ez a szak nem rúg labdába.
(a versenyszférára gondolok, nem a pirpócsi alsó tagozat számtech tanári állására)
"Akit az informatika érdekel, annál fel sem merül ez a szak. A kettő két teljesen különböző dolog. "
egy átlag 18 éves, aki tovább szeretne tanulni, sokszor annyit lát, hogy de jó, informatika, érteni fogok a számítógéphez is! holott egy bme villanyos karon ezerszer többet tanulna erről, mint ezen a szakon. nekem ez a tapasztalatom a felvételizőkkel: fogalmuk nincs, mi mindent takar az informatika, és mekkora különbség van egyetemek és karok között. dehát biztos informatikust is 15 éve láttam utoljára...
Ha én újra 18-20 lennék és most kellene választanom, akkor biztos, hogy csak nyelvet tanulnék. Minden mást csak akkor, ha már legalább két (de inkább három) nyelven tárgyalóképes vagyok.
Lehet bármilyen papírod, ha nincs nyelvtudásod semmit sem ér és fordítva ha nem is értesz semmihez de tudsz idegen nyelveket, akkor biztosan boldogulsz.
tőlünk is mentek tovább Szegedre!
simán belefért volna két évbe is, nulla volt a képzés.
én baján végeztem és 2003-ban :)
Te?
Én is sima könyvtárosként végeztem. Mi voltunk az utolsó évfolyam 2003-ban, de a tananyagunk ugyanaz volt, mint a következő évfolyamé, akik már informatikus könyvtáros megnevezést kaptak a diplomájukban.
Három szakirány volt: információbróker, információmenedzser és könyvtáros-tanár. Akik az első két szakot választották, azoknak azért a Textlib használatánál jóval többet kellett elsajátítaniuk.
Te hol végeztél?
Jajjaj, nehogy félreértse valaki! Nem akarom ledegradálni az érettségizetteket, hisz jómagam is CSAK az vagyok.
Bár a hsz-d utolsó része alapján úgy tűnik érted mit is akartam.
elsősorban olyan informatikát oktatnak, ami egy könyvtárban előfordul...
én még sima könyvtár szakon végeztem, de most mégis a textlib rendszeren dolgozom. nem kellett sok ész, hogy megtanuljak vele dolgozni.
Egy kicsit rosszindulatú a hozzászólásod és azt gondolom, te könyvtárost tizenöt évvel ezelőtt láttál utoljára...
Akit az informatika érdekel, annál fel sem merül ez a szak. A kettő két teljesen különböző dolog.
De azért a bal egérgombnál többet kell tudni. Adatbázisépítés, kvt-i integrált rendszerek-gépi katalogizálás, honlapkészítés. Persze nem kell programozni és a hardvert sem kell alkatrészeire bontani, de akinek nincs a számítógéphez affinitása, az nem fogja elvégezni a sulit.
Szerintem ha van egy kis eszed, nem könyvtárosnak mész. Nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy munkát kapj könyvtárosként.
Nekem konkrétan tetszik a munka, mióta könyvtárban dolgozom. De csak májusig vagyok, utána megint semmi.
A suli egy nagy buli volt.
Jó beszélőkével, mint mindenhol itt is jobban boldogulsz, de nem feltétlenül szükséges.
A gyakorlatok viszont nagyon jók. Ezek voltak a legértelmesebb időszakok a tanulmányaim alatt. Beleláthattam - ha csak egy-egy hét erejéig is- az Akadémia, az OSZK, a Pannonhalmi Apátság és a British Council könyvtárának életébe.
A követelmények nemhogy nem magasak, hanem kifejezetten nevetségesek. Nem véletlenül nevezik büfészaknak.
Ráadásul elhelyezkedni se nagyon fogsz tudni vele. Létszámstopp van a könyvtárakban. Én 7 éve végeztem és soha nem tudtam elhelyezkedni könyvtárban.
További ajánlott fórumok:
- Gazdasági informatikus képzés. Érdemes belevágni? Olyanok véleményét várnám, akik otthon vannak a témában.
- Sziasztok! segítsetek, milyen szakmát érdemes választani mostanában? pl.: asztalos, informatikus, gépészt, stb ...
- Melyiket érdemes elvégezni? OKJ-s szak. Gazdasági informatikus vagy informatikai statisztikus és gazdasági tervező?
- Tudja-e valaki, hogy a Széchenyi Könyvtáron kívül csinálnak-e még valahol régi újságokat bekötve adott dátummal?
- Milyen iskolai könyvtárosként dolgozni?
- Tudja valaki, hogy mennyi volt a felvételi ponthatár 2010-ben a gyöngyösi Vak Bottyán Szakközépben informatika ill. elektrotechnikai szakra?