Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Miért sírhat a baba? fórum

Miért sírhat a baba? (beszélgetős fórum)


2007. aug. 26. 21:35

„Mit mond a baba” akkor, amikor még tulajdonképpen nem tud beszélni?

Ahogy nevet, ahogy sir, ahogy jelez, ahogy mozog, ahogy néz, abban természetesen benne van minden. Gyermekpszichológusok és gyakorló mamák figyelik és tanulmányozzák ezt a különös kommunikációt. A megfigyelések, tanulmányok alapján összeállítható egy „baba szótár”.


Az első párbeszéd


Az orvosok és pszichológusok egyre többet tudnak a születést megelőző, un. „perinatális”, és a megszülető baba testi–lelki egészségének összefüggéséről. A legújabb nemzetközi és hazai kutatások nagy jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a megfigyeléseknek.


A dialógus sikerességén nagyon sok múlik … Annak a babának, akinek sérül a kommunikációja a mamával, később magatartási, egészségügyi problémái támadhatnak. A baba gondozásakor számtalan alkalom van a párbeszéd kialakítására, a szeretetteljes anya-baba kapcsolatra, a gyerek testi-lelki egészségének megalapozására.Mit üzen a baba, ha …


Sokan azt tartják, hogy az élet első néhány hónapjában a sírás a baba nyelve. Ez, bár csak részben igaz – hiszen a síráson kívül a baba minden apró mozdulata, az arcán átfutó minden fintor is jelez valamit a hozzáértőnek és a gyermekét ismerő édesanyának -, mégis egyetérthetünk abban, hogy a csecsemősírás igen sokféle információt tartalmaz. Az édesanya néhány hét múlva egyszer csak kezdi megérteni, hogy „mit sir a baba”.… SÍR


Elöljáróban tisztázni kell egy félreértést, miszerint a megszületett csecsemőnek első ténykedése az, hogy felsír. A megszületést követően ugyanis az első cselekvés, amit tesz, néhány ziháló légvétel, s csak ezt követi néhány másodperc elteltével a síró hang.

Miért is sír az újszülött?

A sírás a kommunikáció egyik formája a babánál. Valamit közölni, jelezni akar.

A születés igen nagy trauma a csecsemő számára, a biztonságos kellemes, lebegő állapotból átkerül egy kemény, rideg fizikai térbe. A szűk szülőcsatornán valósággal átpréselődik, s a nyomás kiterjed egész testére. Egyre fokozódik a légszomja is. Mindez kellemetlen és fáj, ahogy számunkra is kellemetlen és fájdalmas a beszorítottság vagy a légszomj. A világra jött csecsemő tehát azért sír, amiért később is mindig sírni fog, ha valamilyen kellemetlen, fájdalmas helyzetbe kerül. Azt is megfigyelheti minden mama, hogy az újszülött kezdetben másként sír, mint az idősebb gyerek. Inkább visít, legtöbbször könnyek nélkül.

Tehát több mindenért, több féleképpen sírhat a baba.

Az újszülött sírását kiválthatja az éhség, a nedves pelenka okozta kellemetlen állapot, fájdalom vagy ijedtség.

- Ha sírása gyenge s közben szopómozdulatot tesz vagy a szája felé kapkod - minden bizonnyal éhes. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha szájának érintésére abbahagyja a sírást.

- Ha nyűgösen sírdogál, s szempillája lecsukódik – valószínűleg álmos.

- Ha hangos, nyugtalan a sírása, azt jelzi, hogy - tisztába kellene tenni.

- Ha éles, sivító hangot ad – ijedségét, félelmét jelzi.

- Ha erősen, kitartóan sír – fájdalma van.

- Az unatkozó baba is sírhat. Tévedés azt hinni, hogy a csecsemő nem unatkozhat! Éppen úgy szüksége van társaságra és a különféle ingerek sokaságára, mint a felnőtteknek. A kisbaba sem szeret sokáig egyedül lenni, s ha a szülök külön szobába zárják – vegye körül megannyi játék is – egy idő után elunja magát s egyre erősödő sírással hívja az édesanyát.

- Ha a baba erőteljesen sír és izgatott - a külső inger számára hozzáférhetetlenné válik. Megfigyelések szerint a késő délutáni órákban szokott jelentkezni a csillapíthatatlan sírás, amikor se etetés, se ringatás, se tisztába tevés nem használ. Ilyenkor meg kell várni, amíg izgalma csillapul és csendes szóval, simogatással, ringatással kell megnyugtatni, és sírása elhalkul, elapad.


- A baba 2-3 hónapos koráig nem csak azért sír, mert éhes, vagy a pelenkával baj van, esetleg feszül a kis hasa, hanem azért is, mert hiányzik neki az a betakartság, védett biztonság, amit az anyaméhben élvezett. Ez rendszerint kiderül akkor, ha megetettük, tisztába raktuk és a sírást még jó tíz perc után se hagyja abba. Ilyenkor nem segít más, mint ölbe venni, elringatni, de semmi esetre se adjunk neki több tejet!

- 3 hónapos kora után a pici már modulálni tudja a sírását is különböző jelentésekkel (éhség, hasfájás, ingerültség).

- 6 hónapos kora előtt a kisbaba többnyire csak anyja jelenlétére nyugszik meg, hiába fut hozzá a papa vagy a nagymama. Az első hónapokban éppen ezért, ha csak teheti, mindig az anya ellenőrizze, segítse a síró babát. Nem csupán a mama ismeri meg a baba reakcióinak jelentését, hanem fordítva is. A baba is megtanulja, hogy sírására hogyan reagál édesanyja, s azt ki is használja kívánságainak teljesítésére.

- 7 hónapos korától tapasztalhatjuk, hogy megijed az idegen, ismeretlen arctól, feltűnő tárgytól, és sírással jelzi meglepetését, félelmét.

- 14-18 hónapos korban, amikor már gügyögni kezd, nemcsak a sírás az amivel közölni kívánja állapotát, de a könnyek már inkább kifejezik a sírás okát: a valódi félelmet, az elégedetlenséget vagy a fájdalmat. A megvigasztalás is könnyebbé válik, ha szépen beszélünk, becézgetjük, dúdolgatunk neki.

De a panaszkönnyek zsarolássá is változhatnak. Őkegyelme megtanulhatja, hogy miként lehet a sírás folytatásával zsarolni a mamát, hogy továbbra is vele foglalkozzon. Ennek azonban nem szabad engedni, mert akkor a mama látja a kárát.


A baba sírása gyakran életfontosságú jelzés. Egyedül nem tudja elhárítania a veszélyt, nem tud megszabadulni kényelmetlen helyzetéből, anyját hívja tehát segítségül. A sírás a beszéd előtti korszak segélykérő jelzése. Éppen ezért kell mindig megnézni, mi a baba sírásának az oka! Nem szabad 3-4 percnél tovább sírni hagyni abban a hiszemben, hogy biztosan „rosszalkodik”.


A sírásra később is figyeljünk oda – de akkor se tiltsuk meg neki, ha már nagyobbacska - mert ha nem engedjük érzelmeit kifejezni, elfojtjuk, később komplexussá válhat.

2007. aug. 21. 17:26

Szia!

Nekem is 7 hónapos a babám. Most volt a teljes elválasztás, mivel amúgy is kevés volt a tej, és nekem komoly hormonzavarom volt. Nálunk egyeltalán nem viselte meg a dolog. Viszont most kezd jönni a foga, ami borzalmas. Éjszaka is sokkal nyugtalanabbúl alszik, többször fölsír álmában. Ha bekenem neki dentinoxal, akkor megnyugszik, és alszik. Nem lehet, hogy nálatok is ez a baj?

7. fe20557d00 (válaszként erre: 3. - Diana25)
2007. aug. 21. 16:20
Mennyi időske babucid?:)
2007. aug. 20. 23:55
Szerintem a hirtelen váltások miatt lehet most nyűgösebb. Egyszer van szopi, aztán nincs, megint van... Bizonytalanná tehette a babát. Törelem, vedd magad mellé, amennyit tudod. Az idő ezt is megoldja, csak legyél Vele türelmes. Ha kell ringasd, és, ha sokáig fennmarad ez az állapot, nézesd meg dokival. De szerintem pár np, míg visszaáll, és rendben lesz. Kívánom így legyen!
5. gerna (válaszként erre: 1. - Diana25)
2007. aug. 20. 22:34
Az nem lehet, hogy foga jön és azért sír?
2007. aug. 20. 18:37

Látom, 7 hónap körüli a babád :)


Ilyenkor amúgy is félősebbek, mint a picik, nem szeretnek egyedül lenni, sötétben lenni. Pici fény, halk zene néha használ. Éjszaka egy kis tea, mellé egy kis ölelgetés csak jót tehet.

3. diana25 (válaszként erre: 2. - Gerna)
2007. aug. 20. 16:54

Szia!

Azóta már újra szopizik, csak olyan kenőcsöt kaptam, amivel nem szoptathattam.Így inkább a műtét mellett döntöttünk.Sokat viszem kenguruba, azt mondják az jó.Azt is mondják sokat dédelgessem.

2007. aug. 20. 15:35

Nehéz lehet most mindkettőtöknek...


Mennyi idős a babád?

és az mit jelent, hogy másfél hétig szüneteltetni kellett a szopit, azóta újra szophat?

Mit próbáltál vele eddig, megnyugtatásra?


Azért kérdezem ezeket, mert így talán könnyebben jönnek az ötletek. Te is biztos idegesebb vagy, ezt is érzi a baba.

2007. aug. 20. 15:08

Kb. egy hónapja kiderült, hogy jóindulatú bőrrákom van.Másfél hétig szünetelteni kellett a szopit, egyik napról a másikra.Addig minden éjszakát szépen átaludt.Most már ott tartunk, hogy egy éjszaka legalább ötször felkel és sír.De olyan keservesen, valamikor alig tudom megynyugtatni.Mit tegyek?

Köszi, aki ír.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook