Miért nem gumós a csicsókám? (tudásbázis)
Most, hogy jobban "beleástam" magam a csicsóka kérdésbe, találtam a net-en:
a régebbi csicsóka fajták "amorfok", az újabbak viszont könnyebben tisztíthatóak, kerekek!
Lehet, hogy ez is egy válasz a kérdésemre?
A miénk bizony rettentő régi fajta, hisz már én sem vagyok fiatal, s az az idős házaspár is rég elhalt már, akiktől annak idején kaptuk.
Ők rendszeresen használták, cukorbetegek voltak.
Arra viszont nem emlékszem, hogy akkor is ilyen alaktalan volt, vagy gumós?
Tettem fel képet róla a naplómba.
De jó, hogy itt vagytok!
Az lehet a gond, hogy mi nem szoktuk levágni ősszel a szárát, meghagyjuk gyújtósnak a cserépkályhába!
:) hát az az igazság, hogy nem nagyon kell termeszteni, kiírtani sem lehet, mert úgy szaporodik!!!
Nem mélyebbre kerültek a gumók véletlenül? Ilyen fás szár végén szoktak megbújni. Elvileg a földben is áttelel a csicsóka, sőt ott nem rohad meg. Nem tudom viszont, hogy tavasszal nem-e ez a fás valami hoz új gumókat? Ennyire nem figyeltük meg, mert nekünk kb. 15 éve a kert végében van a legrosszabb, tarackos helyen, és éli vidáman az életét, alig tudjuk kordában tartani.
Először is ajánlott locsolni a csicsókát, ha nincs elég csapadék; másodszor, ami a gumósodást elősegíti: ősszel vissza kell vágni a szárát kb. 50 cm-re.
Nekem 2 héttel ezelőtt ástak ki a kertből gyönyörű nagyokat.
Több évvel ezelőtt ültettünk a kertbe csicsókát, de azóta sem használtuk.
Most viszont ástam fel belőle, de nem gumós!
Inkább csak fás szárat találtam a föld alatt.
Szerintem nem ilyennek kellene lennie, legalábbis a neten nézelődve csak gumós csicsókát láttam.
Tud valaki tanácsot adni a termesztéséhez?
További ajánlott fórumok:
- Fejtsd ki, minek örültél ma és miért!
- Mi bántja most a lelked a legjobban és miért?
- Fogyni kéne, de hiányzik a kitartás. Miért nem bírom megállni? Érezted ezt Te is?
- Min csodálkoztál ma és miért?
- Hagymás és gumós dísznövények, szobában is
- Kaptam egy gumós nárciszt, azonban elhervadt, a növény megnőtt. Visszavágjam, vagy mi a teendő vele?