Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mi az a glikémiás index? fórum

Mi az a glikémiás index? (tudásbázis kérdés)


2008. ápr. 28. 08:59
A glikémiás index azt mutatja meg, hogy a szervezet a bevitt élelmiszert milyen gyorsan bontja le, vagyis köznyelven mennyi idő mulva leszel ujra éhes.
8. Pirosalma (válaszként erre: 7. - NOA)
2007. szept. 17. 13:52

Szia!

Ha a helyzet ennyire egyszerű és egy oldalról megvizsgálandó lenne...;-)


Tény, hogy az inzulin gátolja a zsírszövet "zsírleadását", de ez nem azt jelenti, hogy az inzulin a vérben bármilyen kis koncentrációban 100 %-osan gátolná a fogyást (az inzulin és a glukagon csak két nagyon alap hormon ilyen szempontból - is -, ott van még - a teljesség igénye nélkül - az adrenalin, noradrenalin, növekedési hormon, inzulinszerú növekedési faktor-1, kortizol és egyéb kortikoszteroidok, androgének, ösztrogének).


Egy alap inzulinszint mindig van, ha nem lenne, fölmenne az egekbe a vércukorszintünk, az izomzatunk elfogyna, ketózist (mint az Atkins-diétában) kapnánk, nem elégséges folyadékfelvétel mellett kiszáradnánk, és talán meg is halnánk.


Az inzulin kis koncentrációban (de csökkent inzulinérzékenységben, ill. 2-es típusú cukorbetegségben nagy[obb] mennyiségben sem) nem zavarja a zsírégetést, így a szénhidrátfogyasztás teljes mellőzése fogyókúrában sem ajánlott, fogyás szempontjából a döntő az össz-energiabevitel.


Egyébiránt meg a fehérjék (aminosavak) is növelik az inzulintermelést.

7. NOA
2007. szept. 17. 13:38

Meghatározza, hogy egy élelmiszer milyen mértékben készteti inzulinemelésre a hasnyálmirigyet.

Az inzulin a test legfontosabb raktározó hromonja, elszállitja és bezárja a zsirt a sejtekbe.Amig a vérben inzulin található a zsirlebontó enzimek a glukagon nem tudja kifejteni hatását,egy kiló sem megy le rólunk:(((

2007. szept. 17. 11:54
Az ételek Glikémiás Indexe a cukorbetegek vércukorszintének normálisan tartásánál fontos.
2007. szept. 16. 14:37
A szőlőcukorhoz viszonyítanak, ez a 100-as érték.
2007. szept. 16. 13:47

Glikémiás Index (GI)


A Glikémiás Index (GI) a táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. A táplálék GI-jét ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra, de nem mutatja meg, hogy mennyi szénhidrát van egy bizonyos élelmiszerben.


Bár a GI rendszerét eredetileg cukorbeteg vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki, ezt ma már mindenki hasznosíthatja. Hasznos ha ismerjük egy étel GI-ét, mivel a táplálékok kombinációját esszük.

Egy étel GI-ét meg lehet becsülni, ha az elfogyasztott ételek összes szénhidráttartalmát kiszámoljuk és megnézzük, hogy milyen arányban járul hozzá a többi étel az összes szénhidráttartalomhoz. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükozt juttat a véráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükoz eljusson a sejtekhez.

2007. jan. 6. 13:04

A glikémiás index: megmutatja hogy a szőlőcukorhoz vagy fehérkenyérhez viszonyítva milyen mértékben emeli meg a vércukrot egy étel.

Pl. a keksz v. tészta 70-90%

a tejtermékek 30-40%....

Remélem tudtam segíteni.

2. Anus
2006. febr. 28. 15:26

Közben megtaláltam kisgé cikkét! :)


<A HREF=" [link]

1. Anus
2006. febr. 28. 14:55
Mi az a glikémiás index?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook