Mi a véleményetek a Szulejmán c. török filmsorozatról (beszélgetés)
2018.január.17. 258-dik magyar rèsz,124-dik török rész második fele,21:40-22:50h:
(Tv Animare)
Rüsztem pasa terve beválik, a szándékosan kiéheztetett janicsárok az új hadjáraton Musztafát követelik. Az uralkodó bizalmasa, Achmed pasa felfedi az összeesküvőket, akik Musztafát támogatják. Dzsahángír nyíltan szembefordul Hürremmel, amikor megtudja, hogy Musztafa körül megint szorul a hurok. Fatma szultána találkozik leendő férjével, és kellemes csalódás éri.
Állítólag ez a film azért készült, hogy a régi ismereteket, miszerint egy igen véreskezű, szívtelen hódító volt, kimossák az emberek emlékezetéből, és egy kedves, aranyos, ártatlan kis uralkodó képét ismerjük meg. És nem csak a török nép, hanem a világ szemében is szebbnek tűnjön.
Csak hát a történelmi tények, hogy a fél világot az uralma alá hajtotta, az nem ment szép szóval akkor sem, mint ahogyan most sem.
Az egy dolog, hogy a sorozat szerint így inkább a körülmények áldozata volt/lett szegény szultán, és ő a ma született ártatlan bárány, körülötte pedig mindenki csak ármánykodik... és ha ő ezt nem veszi észre, akkor még szellemileg rokkant is
2018.01.10. 257-dik magyar rész 124-dik török rész első fele,21:25-22:30h:
(Tv Animare)
Hürrem minden eddiginél merészebb tervet eszel ki arra, hogy meggyengítse Musztafa népszerűségét és lejárassa az uralkodó előtt. Musztafa nevében megpróbálnak háborút kiprovokálni a perzsákkal. A terv legkényesebb része Mihrimáé, aki nehéz szívvel hajtja végre. Nurbanu felfedezi, hogy hamarosan holdfogyatkozás lesz, amit a saját hasznukra tud fordítani. Rüsztem végül eléri, hogy hadjárat legyen. Fatma szultána rettegve gondol arra, hogy egy ismeretlen férfihoz kell férjhez mennie.
Egyetértek!
És ha vissza emlékszünk kb. 40 évvel korábban Musztafa anyja meg a Valide mi mindent elkövettek, hogy Hürremet eltávolítsák a szultán mellől, és Mahildebrán egész élete során azon dolgozott, hogy egyedüli örökös Musztafa maradjon. Hürrem akkor ártatlan kislányként csöppent bele a dolgok sűrűjébe, és természetes, hogy ő is a saját életét, és a gyerekeinek az életét, jövőjét félti!
Egy könyv volt, amit egy kis ládikába raktak bele. Csak azt nem tudom én sem, hogy miféle könyv volt az???
(Most néztem utána dr.Goog.Lee-nél, hogy kb. 100 évvel korábban, Mátyás kir. idejében kezdték az első díszes, bőrkötésű könyveket készíteni.)
Valami olyasmit ástak el, de hogy az kinek a könyve volt???
Most nézem.Hány év telt el 1553-ig? Szépen megnőttek a gyerekek.
Mit ástak el abban a ládában,nem tudjátok?
Korábban kezdődik!
2018.január.03. 256-dik magyar rész,123-dik török rész második fele,21:05-22:15h:
(Tv Animare)
Úgy tűnik, az uralkodó kilábalt a betegségéből, és kész újra visszavenni a birodalom irányítását. Rüsztem múltjából megjelenik egy különös idegen, aki azt állítja, hogy a testvére. Mihrimah nem hajlandó megbocsátani bátyjának, Musztafának, aki kis híján a trónra került. Hürrem új tervet eszel ki, amiben Mihrimah is támogatja. Huridzsihan bármire hajlandó, hogy gyermeke lehessen.
BUÉK! Mindenkinek!
A héten már lesz folytatás?
Szerintem Szulejmán ezt az egész körbe-állós, vádaskodó jelenetet már végig hallgatta, csak nem mozdult még a szempillája sem. Így legalább megtudta, amit tudnia kellett, és az sem véletlen, hogy Hürremtől is azt kérdezte a balkonon legelőször, hogy mik történtek, mi mindenről kell tudnia. Mert hogy ezen a módon Hürremet is ellenőrizni tudja, mi az, amit elmond neki, mit hogyan mond el neki...
Rafinált ám Szulejmán is, nem olyan könnyű őt átverni.
2017.december.20. 255-dik magyar rész,123-dik török rész első fele,22:05-23:20h:
(Tv Animare)
Hürrem köszönetet mond Musztafának, amiért megmentette Szelimet a janicsároktól. Rüsztem nagyon borúlátó, miután egyik terve sem válik be. Úgy véli, immár elkerülhetetlen, hogy Musztafa kerüljön trónra, ami egyet jelent mindannyiuk halálos ítéletével. Mihrima kételkedik a helyzet komolyságában, ám amikor megjelenik Mahidevran szultána is a palotában, méghozzá gyászruhában, kénytelen elhinni. Ezért az uralkodó ágyánál nyíltan megvádolja Musztafát és támogatóit a szultán elárulásával.