Mi a kardamom? (tudásbázis)
Fűszer. Indiában kedvelik.
Mi európaiak csak a mézeskalácsoz és hasonló karácsonyi sütikhez adjuk, nem tudatosan. (Benne van a mézeskalácskeverékben.:))
Karácsonyi fűszer: a kardamon
a gyömbérvirágúak (Zingiberaceae) családjába tartozó, Dél-Indiából származó.
A vámház körúti csarnok alagsorában találtok egy
irdatlan nagy fűszerest, ott megtaláljátok! Nekem van otthon egy kevés!
Jó erős főzetet kell csinálni, abból igyatok kb 2cl-t! nagyon finom! Egyes húsoknál jó sütéshez és páchoz is!
Köszönöm a hozzászólásokat.Igazábol nem csak arra voltam kiváncsi hogy milyen füszer,hanem ,hogy kik használják és mire.Én nagyon kevés különleges füszert használok ,ezen a téren nem vagyok nyitott az uj dolgokra.Szeretem a régi megszokott izeket,nem szeretek kisérletezni.
Nos az én ujévi fogadalmam ,jobban mondva a mi fogadalmunk,mert a férjemmel közösen találtuk ki,hogy megprobálunk változtatni az étkezési szokásainkon.Nem táplálkozunk egészségesen és mindkettőnknek van (sok) súlyfeleslege.Ehhez vettem néhány könyvet ,és elég sok füszer találhato benne amiről még nem is hallottam.
Ti hol szerzitek be ezeket?
Száritott változatokat csomagolva?
Kotányi?
feltettem egy kardamom-os csirkés étel receptjét, maláj csirke néven. nálunk az egész család szereti
(nagyon különleges, egzotikus íze van)
Köszönöm ezt a részletes leirást.
Vettem egy fogyokurás ételeket bemutató könyvet és ebben szerepelt kiváncsi voltam .Honnan tudsz ilyen sokat róla? Vagy csak rákerestél?
Ma ettem reggelire kardamommal ízesített svéd petits pane-t, amolyan kétszersült (az Ikeából:), egy picit csípős lett tőle.
Az egyetemen az arab csoptársaink teát is készítettek a megszárított terméséből. Fincsi az is.
Néha indiai húsos kajákhoz szoktam a terméséből szórni és belefőzöm.
Szóval nekem bejön az íze.
fűszer?
Miben használjuk? (én semmiben)
Szia Leleszi!
A kardamomról annyit tudok, hogy egy ősi indiai fűszer, amit Indiában évezredek óta széles körben használnak fel. Nekem van ilyen ízesítésű teám és nagyon szeretem, ez a kedvencem.
Bővebben róla a Wikipédia Lexikonban olvashatsz: www.wikipedia.hu Üdv, Tibor
A kardamom (Elettaria cardamomum)
trópusi eredetű, Ázsiában évszázadok óta ismert és kedvelt fűszer. Indiában ma is az egyik legkedveltebb ízesítő. Amerikában és Európában sosem vált igazán népszerűvé, kivéve Norvégiát és Svédországot. Idehaza is csak a mesterszakácsok és az ínyencek köztudatában él élénken.
A kardamom a világ a harmadik legdrágább fűszere a sáfrány és a vanília után.
A kardamom három méter magas lágyszárú növény és pusztán az egy-két cm-es háromszögletű termése az értékes, melyeket még éretlen állapotukban szednek le. Íze enyhén citromszerű, határozott kámfor mellékízzel.
A kardamomot szárított (barna, vagy fekete kardamom), vagy friss formájában is felhasználhatjuk.
Már egy kevés kardamom igen intenzív ízhatást képes kiváltani. Kitűnő fűszere kávés süteményeknek, dán kenyereknek, pitéknek. Az arab országokban a kardamommal fűszerezett kávé igen kedvelt. A svédek almapudinghoz, a norvégok pedig húsok fűszerezéséhez használják.
Szívizomműködést serkentő, emésztést javító (gyomorerősítő, szélhajtó), köhögést csillapító és tonizáló szer.