Mennyit keres egy élelmezésvezető, és mi a feladata? (tudásbázis)
Középiskoláról lenne szó, tudom ott is fontos, de talán már nem annyira mint egy oviban, vagy álltalános iskolában.
Hétfőn megyek interjúra. :)
Igyekszem felkészülni, tudom egy tapasztalt gyakorlott pályázóval nem biztos, hogy felvehetem a kesztyűt, de a tapasztalattal rendelkezők is voltak kezdők, ők is kaptak egyszer egy esélyt. Lehet, hogy most én kapok.
Köszönöm a hozzászólásokat, az állás egy iskolában lenne. Sajnos sokan vagyunk erre az állásra, remélem ha szakmai tapasztalatommal nem is de a rátermetségemmel meg tudom nyerni őket.
Igérem beszámolok a fejleményekről, bárhogy alakul is.
Az élelmezésvezető feladatai
Az élelmezés irányítását élelmezési osztályvezető, élelmezésvezető, illetve az élelmezési üzemvezető végzi. A besorolás függ az intézet szervezeti felépítésétől, tagoltságától, az ellátottak számától, az élelmezés rendszerétől, az élelmezést irányító szakképzettségétől. (Az egyszerűség kedvéért cikkünkben a továbbiakban élelmezésvezetőnek nevezzük.)
A élelmezésvezető - besorolásától függetlenül - felelős a termelés folyamatosságáért. Ennek érdekében szervezési, gazdálkodási és ellenőrzési feladatokat kell ellátnia, s ehhez szükséges megfelelő külső és belső kapcsolatokat kialakítania és fenntartania.
Szervezési feladatai egyrészt a termeléssel, másrészt a munkaerővel kapcsolatosak. A termelés folyamatosságát és minőségét a hosszabb és rövidebb távra szóló, jól összeállított termelési programmal biztosítja. A munkaerővel kapcsolatos feladatai közül kiemelkedő figyelmet kell fordítani a munkakörök meghatározására, a munkaerő biztosítására, valamint a bér- és munkaerő-gazdálkodással kapcsolatos kérdésekre, melyek közvetve vagy közvetlenül hatnak az üzem minőségére.
Gazdálkodási feladatai az anyaggazdálkodási, -felhasználási és -vételezési problémákhoz, illetve ezek gazdasági kihatásaihoz kapcsolódnak. Az élelmezést irányító vezetőnek figyelemmel kell kísérnie a ráfordítás alakulását (az energiafelhasználást, a fogyóeszközök és segédanyagok felhasználását).
Ellenőrzési tevékenysége értelemszerűen azokra a területekre terjed ki, amelyeket szervezési és gazdálkodási szempontok alapján irányít. Ellenőriznie kell a teljes termelési tevékenységet a beszerzéstől az étkeztetéssel bezárólag. Fontos feladat a munkaerővel kapcsolatos ellenőrzések, úgymint a szakmai feladatok ellátása, a munkafegyelem, az általános és személyi higiéné, valamint a munkavédelem betartása.
A külső és belső kapcsolatok tartása úgy a termelés, mint az értékesítés szempontjából egyaránt fontos. A külső kapcsolatok közül kiemelkedő a szállítókkal és a fogyasztókkal történő kapcsolattartás, de nem elhanyagolható a hatóságokkal (pl. ÁNTSZ) fennálló kapcsolata sem. A belső kapcsolat az irányítással, a gazdasági részlegekkel (pénzügyi o. anyaggazdálkodási o. stb.), az ellátási egységekkel (oktatók, ápolók) betegélelmezés esetében a dietetikai szolgálattal meghatározóak.
A ellátás minősége szempontjából nagyon fontos az élelmezést irányító személyisége, amely befolyásolja az élelmezési üzemen belül kialakuló munkahelyi légkört.
Az élelmezésvezető munkaköri leírása
A munkaköri leírás összeállításánál speciális tényezőként szerepel:
- önálló élelmezési üzem-e vagy egy intézet szervezeti egységeként működik-e,
- vállalkozásként vagy költségvetési szervként üzemel-e
- az élelmezés struktúrája, szervezeti felépítése,
- az élelmezés rendszere (központi konyha, befejező tálalókonyha, melegítő tálalókonyha, vegyes rendszer),
- intézet nagysága, illetve a konyha kapacitása,
- az ellátottak köre (pl. gyermekek, idősek - szociális otthon betegek),
- a feladat sokrétűsége (hányféle korcsoport ellátása, helyben étkeztetés, kiszállítás, esetleg házhoz szállítás)
- a termelés struktúrája (hányszori étkezést biztosít, hányféle menüt szolgáltat),
- a tálalás módja (egyéni, csoportos),
- az étkezés formája (felszolgálás, önkiszolgálás),
- stb.
Példánkban egy képzeletbeli intézmény élelmezésvezetőjének munkaköri leírása szerepel. Képzeletbeli intézetünk egy városi iskola, amely kollégiumi elhelyezést is biztosít. A kollégium és az iskola nem egy épületben helyezkedik el. A kollégiumban működik a konyha, mely reggelit, ebédet és vacsorát készít. A bentlakók helyben reggeliznek és vacsoráznak (300 fő). Az ebédet a konyha kiszállítja az iskolába (700 adag), ezenkívül ellát másik két helybeli iskolát is (500+400 adag).
Munkaköri leírás
Munkakör megnevezése: élelmezésvezető.
Munkahely neve, címe: Nagyvárosi Általános Iskola és Gimnázium, 1111 Nagyváros, Fő u. 5.
Kinevező szerve: Nagyvárosi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.
A munkakör betöltésének feltétele: élelmezésvezetői szakképesítés, legalább 5 év szakmában eltöltött vezetői gyakorlat.
A munkavégzés konkrét helye: a Nagyvárosi Általános Iskola és Gimnázium Kollégiuma, Központi Élelmezési Üzem, 1111 Nagyváros, Repce u. 2.
Közvetlen felettese a Nagyvárosi Általános Iskola és Gimnázium gazdasági igazgatója.
Munkaidő: teljes munkaidőben foglalkoztatott, törvényi előírásnak megfelelő havi óraszámmal.
Beosztottai: az élelmezési üzem valamennyi dolgozója.
Helyettese: távollétében az élelmezésvezető-helyettes látja el a vezetői feladatokat.
Javaslattételi joga van az élelmezés szervezett állásaira történő munkaerő alkalmazására, a munkabér megállapítására és módosítására, jutalmazására. Kezdeményezhet a beosztott dolgozó felé fegyelmi és kártérítési eljárást, munkaviszony-megszüntetést.
Javaslatot tehet az élelmezés ügyvitelének korszerűsítésére.
Rendelkezési és intézkedési joga van a folyamatos üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok ellátásában (szervezési, technológiai és technikai). Intézkedhet a nyersanyagok beszerzésében, az élelmiszerek kiadásának utalványozásában.
A beosztott dolgozók szabadságának beosztásában, a túlórák elrendelésében és teljesítésének igazolásában, dicséretek és figyelmeztetések kiadásában.
Rendelkezési és intézkedési joga van a gazdasági igazgató által átruházott ügyekben.
Feladata: vezeti és irányítja az élelmezési üzem munkáját, ellátja az ehhez kapcsolódó tervezési, szervezési és ellenőrzési feladatokat. Elkészíti az éves beszerzési, felújítási és karbantartási javaslatot a rendelkezésre álló pénzkeret figyelembevételével.
Részt vesz a felújítási, korszerűsítési munkák előkészítésében.
Javaslatot tesz a nyersanyagnorma módosítására.
Kiválasztja a megfelelő kondíciókkal rendelkező szállítókat.
Gondoskodik a nyersanyagok időben történő beszerzéséről (megrendelések, szerződések), a beszállított áruk szakszerű átvételéről és biztonságos raktározásáról.
Legkésőbb a tárgyhetet megelőző hét közepére elkészíti a tárgyhét étlapját.
Gondoskodik a nyersanyagkiszabás időben történő elkészítéséről.
Figyelemmel kíséri a korcsoportnak megfelelő tápanyagtartalom és nyersanyag biztosítását.
Biztosítja a táplálkozástudomány elvárásainak megfelelően az egészséges, korszerű, megfelelően változatos étkezést.
Biztosítja az élelmezési üzem zavartalan működését és az időben történő étkeztetést.
Elvégzi az elkészült ételek minőségi és mennyiségi ellenőrzését (kóstolókönyv).
Gondoskodik az ételmaradék mielőbbi eltávolításáról.
Gondoskodik a berendezések, gépek, edényzet és egyéb felszerelés karbantartásáról, folyamatos cseréjéről.
Elkészíti az üzem dolgozóinak munkaidő-beosztását, szabadságolási tervét, vezeti a túlóra-nyilvántartást.
Elkészíti és folyamatosan felülvizsgálja a dolgozók munkaköri leírását.
Gondoskodik az élelmezés dolgozóinak rendszeres képzéséről és továbbképzéséről.
Folyamatos kapcsolatot tart a tálalókonyha vezetőivel.
Rendszeres munkaértekezleteket tart, melyen értékeli beosztottai munkáját.
Továbbá elvégzi mindazon munkaköréhez tartozó szakmai feladatokat, amelyekkel felettese megbízza.
Felelős: az élelmezési szolgáltatás biztosításáért, a megfelelő, korszerű technológia alkalmazásáért.
Felelős - az ÁNTSZ előírásainak megfelelően - az élelmezési üzem tisztaságáért, a személyi higiéné betartásáért.
Felelős az ételminta szabályos eltevéséért és megőrzéséért.
Az élelmezés ügyviteléért, a szabályos dokumentáció kezeléséért.
Fokozottan felelős az intézeti tulajdon megóvásáért.
Elszámolási kötelezettsége van a rábízott pénzeszközökről, köteles beszámolni a rábízott eszközökről.
Felelős: az élelmezéssel kapcsolatos jogszabályok, országos és helyi rendelkezések betartásáért. Munka- és tűzvédelmi előírások betartásáért.
Ellenőrzi: rendszeresen ellenőrzi a feldolgozásra kerülő nyersanyagok mennyiségét és minőségét, a technológiai folyamatokat.
Az élelmezési üzem nyersanyagkészletét figyelemmel kíséri.
Elvégzi a havi, negyedévi és alkalmankénti raktárellenőrzéseket, s a szükséges intézkedéseket kezdeményezi.
Ellenőrzi a helyben történő tálalás rendjét.
Ellenőrzi a kiszállításra kerülő ételek mennyiségét, a kiszállítás körülményeit.
Rendszeres önértékelést végez az élelmezési üzem tevékenységéről.
Továbbképzés: Köteles rendszeresen részt venni az élelmezésvezetők részére szervezett regionális és országos fórumokon, illetve továbbképzéseken.
Munkaruha: fehér munkaruha és munkacipő a konyhában tartozkodás esetén, plusz fehér köpeny és fejkendő/sapka viselése kötelező.
A munkaköri leírás hatálya: 2004.
Nagyváros, 2000. január 5.
A munkábalépéskor a gazdasági igazgató és az élelmezésvezető aláírásával válik hitelessé és érvényessé. Az élelmezés vezető ezáltal igazolja a munkaköri leírás tudomásulvételét, s azt magára nézve kötelezőnek tekinti.
A konyhaüzem élén élelmezésvezető áll (aki az élelmezésvezetői képesítéssel rendelkezik. Fő feladata az élelmezés megvalósításának irányítása a szakmai és gazdasági szempontok megfelelő összehangolásával, a közélelmezésre, a konyhaüzemek működésére, gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával.
Pénzgazdálkodási jogköre, hatásköre: Az élelmiszer-beszerzés előirányzata felett kötelezettségvállalási hatáskörrel rendelkezik. A beszerzések, megrendelések ellenjegyzője a gazdasági igazgató, illetve a gazd. ig. helyettes. Az élelmiszer és egyéb anyagok felhasználása tekintetében elvégzi az utalványozási feladatot.
Feladatai összefoglalóan a következők: tervezés, szervezés, irányítás, gazdálkodás, ellenőrzés, beszámoltatás, beszámolás, kapcsolattartás.
Tervezési, szervezési, irányítási feladatai a nyersanyagbeszerzéssel, létszámgazdálkodással kapcsolatosak. A tervezési feladata kiterjed a termelési program meghatározására, az élelmezési anyag beszerzés előirányzatának meghatározására, a beszerzési terv elkészítésére, a szükséges munkaerő meghatározására. Szervezési, irányítási feladata a teljes élelmezési feladatellátásra, az üzem működtetésére (közegészségügyi, munkavédelmi stb. követelmények betartatására) is kiterjed.
Gazdálkodási feladatai a készletgazdálkodásra, beszerzésekre, felhasználások, figyelemmel kísérésére, energiafelhasználás követésére, takarékossági intézkedések megtételére, rendelkezésre álló eszközök rendeltetésszerű használatának, állagvédelmének megfigyelésére, mindezekkel kapcsolatosan a vagyonvédelem biztosítására stb. irányulnak. A konyhaüzem teljesítményét (beszerzési terv teljesítése, élelmezési nap, előállítási költség, normaalakulás, üzemelési költségek, létszámalakulás stb.) megfigyeli, szükség esetén hatáskörében intézkedést tesz, illetve kezdeményez.
Kapcsolattartási feladat. Az élelmezés szakmai feladatai megvalósítása érdekében tanácskozási kapcsolatot tart az intézmény igazgatójával, az élelmezést közvetlenül irányító főszakáccsal. Az üzemrészlegek, külső telephelyek vezetőivel mindennapi kapcsolatban van. Gazdasági szempontból a gazdasági vezetővel van függőségi, tanácskozási, adatszolgáltatási, beszámolási stb. kapcsolata. Kapcsolatot tart az ÁNTSZ-szel, más élelmezést végző konyhaüzemekkel, szállítókkal, stb.
Beszámolás. A munkafolyamatok és feltételek alakulásáról beszámoltatja az irányítása alá tartozó dolgozókat. A termelési terv, a kötelezettségvállalás, a konyhaüzem teljesítményének alakulásáról, eredményekről, a működést nehezítő körülményekről stb. a belső rend szerint meghatározott időben (félévente, évente) és módon köteles az intézményvezetés előtt beszámolni.
Ellenőrzési (és elemzési) feladata mindazon területekre kiterjed, amelyeket szervezési, gazdálkodási szempontból irányít. Az élelmezés valamennyi részfolyamatában ellenőrzést végez.
Nem vagyok és nem is voltam élelmezés vezető. Én csak egy mezei dietetikus vagyok. dolgozhatom mint élelmezésvezető, de nem az én világom. Ennél azért többre vágyom a diplomámmal. Persze ha nem lenne más elvállalnám.
Nehéz szerintem, mert sok mindenre kell oda figyelni, főleg ha még nem dolgoztál. Felelősség meg mindenütt van.
Hol lenne ilyen állásod?
Milyen intézményben?
Köszi az infót.
Kezdetekben mennyire volt nehéz, és hogy boldogultál a nagy felelőséggel?
Kjt szerinti bérezés közép iskolai végzettséghez kapcsolódó OKj-képzéssel. Ha jól értelmezem akkor B kategóriát jelent ami brutto 77 000 ha C kat akkor Brutto 78 000 -ről indul 3 évente lehet kategóriát ugrani.
De: [link]
Hasonló területen vagyok én is csak nekem F kategóriám van és most a bruttom 135 800. 7 éve vagyok közalkalmazott.
Azt sajnos én sem tudom megmondani,mennyi a bér,az adott helyen kell érdeklődni.
Szakirányú végzettséget nem kérnek?
Ez nélkül elég nehéz helytállni ebben a munkakörben.
Attól függ hol kap állást.Mindenütt más a bérezés.
Feladata:étlaptervezés,árú beszerzése,konyha irányítása,adminisztrativ teendők,raktár kezelése, csak úgy tömören most ennyi.
További ajánlott fórumok:
- Rossz csoport feladatát írta a gyerek, erre elégtelent kapott
- Büdös a kollegám. Kinek a feladata szólni neki?
- Az megalázás, ha egy diplomásra olyan munkakört bíznak, amit előtte egy 8 általánost végzett feladata volt?
- Kellene nekem egy é-betűvel kezdődő gyümölcs, lányom házi feladatához!
- A Max-Planck Intézet és az Élelmezéstudományi Intézet diétái
- Mi a feladata a keresztanyának?