Mennyi idő után aludjon ott gyermekünk az oviban? Mennyi az 'ideális' beszoktatási idő? (tudásbázis)
Az én lányom 10.napja jár oviba, de még nem alszik ott.
Ez már nem ideális:S
Igaz, a fiamat bölcsibe szoktatom, 6-án kezdte. Január végén lesz 3 éves :-). Péntek óta ott alszik, ma már reggel berohant (alig tudtam elkapni, hogy legalább egy puszit adjak neki) a szobába egyedül, és csak uzsi után megyek érte. Eddig - lekopogom - minden simán ment, még egyszer sem sírt. A második napon a megbeszélt két óra helyett négyet voltunk, mivel ő még kint motorozni akart, meg ebédelni.
Én nyugodt szívvel hagyom ott, a gondozóhölgyek irtó aranyosak, a gyerekekkel nagyon jól bánnak. Már egész nyáron oltottam a gyereket, hogy milyen ügyes, okos nagyfiú, és már bölcsibe fog járni, amíg Anya dolgozik.
Ami még a fiamat "segíti": a vonatkészlet. Egész nap, amikor csak teheti vonatozik meg kirakózik (mint itthon). Nincs valami olyan játék amihez nagyon kötődik, amit az oviban játszhatna? A fiam már úgy kel fel, hogy megyek a bölcsibe vonatozni :-)).
Valószínűleg a sírásos-rívásos időszak a fiamnál is eljön majd. Túl kell élni, hozzá kell szoknia. A gyerek érez mindent. Én már magamat is felkészítettem, hogy ez az élet rendje. Nem lehet a szoknyám mellett egész nap :-).
Azért érdemes lenne rájönni mitől fél. Ha van otthon báb, vagy valami kis figura amivel bábozni lehet próbáljatok ovisat játszani.
Gondolok itt arra hogy van anyánál/apánál egy figura , meg a kisfiadnál. A te bábud lelkendezve meséli milyen jó volt neki az oviba, mi minden történ, közben esetleg felveti (szinte titkot súgva) hogy volt ott egy erős fiú aki meglökte, félt tőle, de az óvónéni vigyázott rá, és összebarátkoztak. Ekkor rá lehet kérdezni, hogy nálatok is van verekedős fiú, kislány? te félsz tőle? Persze ezt a bábok "egymásközt" beszélik meg. Ha nem kisgyerektől, akkor esetleg hangtól, tárgytól félhet, s ugyanígy rá lehet vezetni. Remélem tudtam segíteni
Szia Józsi!
Szerintem nem kell aggódj, hamarosan el fogja hagyni a sírást. Az jó jel, hogy nem minden nap sír, hamar abbahagyja a sírást az óvónéni mellett. Nálunk is tavaly volt ilyen kisgyerek (tavaly kaptunk picúrokat) és körülbelül egy-másfél hónap volt mire megszokta az óvodát. Meg kell hogy szokja a napirendet, s elbb utóbb belátja a kis értelmével, hogy apa, anya jó helyen hagyja. Előbb utóbb kialakulnak majd az együtt játszó csoportok, kisbarátra is lel. Csak egy kis időt kell neki adni. És ami a legfontosabb, hogy rajtad-rajtatok ne érezze, hogy aggódtók, féltek a következő ovis naptól. Tapasztaltam már olyat, hogy anya a csemete előtt mondta, óvónéni fogalmam sincs mi lesz hétfőn, hogy fogjuk kezdeni a napot.Saját maga tele van félelemmel, nem tud elszakadni a kisgyerektől. Ő arra készül lélekben, hogy a gyerek sírni fog, hiszti lesz. Ezek után csodálkozik, hogy a kislány nem érzi magát biztonságban az oviba, és rídogál, mint az árva csacsi.
Ebben a helyzetben a szülőnek kell erőt venni magán és ha lélekben picit sírva, de pozitívan biztatva, erősítve kell az óvónéni gondjaira bízni. Nem érdemes a búcsúzkodást több 10 percig húzni, annál nehezebb, fájdalmasabb a dolog.
Persze legyen egy rituáléja: puszi, ölelés, símogatás, és a megerősítés, hogy jót fogsz játszani, alszol picit, és már sietünk is érted.
Igen, az egyik óvónő nekem is erőltette volna a hazavitelt, de én nem hagytam magam, mert tudtam, nem jó ezt húzni, és akkor legyintett a másik, hogy hagyd itt nyugodtan, jól el van, élvezi, miért maradnál vagy vinnéd haza. Szeretik ám lerázni a gyereket. Nekem tök rosszul esik, hogy ha nyáron nem viszem a gyereket, (vagy valamelyik pénteken csak úgy) azt megköszönik.
Ezzel jól el is szúrták neked, de én is azt javaslom, hagyd ott aludni, és próbáld vele megbeszélni, hogy neki ez a fontos feladata van, neked meg az, dolgozni kell, hogy tudjatok turbó rudit meg kedvenc játékát, ezt meg azt venni, és ő ezzel tud neked segíteni. Nekem olyan kis tüneményesen lelkesek lettek ettől, ha épp nehéz napjuk volt, és nem volt kedvük menni, hogy nekik fontos feladatuk van.
Hááát nem tudom, mi az összes szülőnek azt mondtuk, hogy ha altatni akarja a csemetét akkor első naptól tegye, mert megszokja a délben történő hazamenetelt. Ideális beszoktatási idő nincs, minden kisgyerek mást igényel, de mi is jobb szeretjük a "mélyvíz" kategóriát, mert ugyanúgy sírni fog mondjuk 2 hét után, mintha 2 nap után tette volna. Bár ezt hozzá kell tennem , gyerekfüggő. És persze szülő függő. Te milyen érzésekkel mégy az oviba? Mert előfordul, hogy a csemete az érzékeny antennájával megérzi a szülő aggodalmát, és ő is félni, szorongani kezd. Van e kedves kis állatkája, alvósa. Azzal lehet könnyebben nyugszik meg.
De én csak azt tanácsolom mindenképp légy erős és kitartó, következetes. Lehet (sőt biztos) a szíved szakad meg reggel sírás közben ott hagyni, de próbálj mosolyt erőltetni magadra, és bízd rá az óvónénire. Hidd el általában 1-2 hét után kialakul a rendszer és nincs (annyi), több sírás.
Egy hét múlva..
Viszont az óvónők azt mondták ne aludjon még ott, mert nem járt bölcsibe, ill. volt egy csomó másik beszoktatós gyerkőc, akik előbb kezdtek mint a lányom, így rajtuk volt a sor az ott alvásnál.
1-2 gyerek alhat ott egyszerre. (mármint elsőre)
Azt a lelkes időszakot kellett volna kihasználni, és azonnal 2.3. napon ott altatni.
Tehát szerdán kezdte, és 3-án pénteken már sírt, vagy 1 hét múlva, múlt pénteken kezdett nem tetszeni neki?
Kérlek segítsetek!
Mindenki mást tanácsol!
Kislányom elsején kezdte az ovit, kezdetben nagy volt a lelkesedés, de pénteken eljött a nagy sírás-rívás. (először csak dél köröl kezdte, ma már ordított reggel)
Sokan azt mondják ne törődjek vele a héten már aludjon ott, mert hozzá fog szokni az ebéd utáni hazamenetelhez..
Én az első 3 napon hoztam haza ebéd után a lányomat, bár már a második napon ott akart aludni:)
Ha szeret az oviban lenni, nem sír reggel, jól érzi magát, akkor 2-3 nap elegendő a beszoktatáshoz szerintem.
További ajánlott fórumok:
- 2009 szeptember indul az óvoda!( kiscsoportosok, beszoktatás)
- Ha úgy döntünk, különválunk - odaadjam a gyermekünket az apukájának?
- Van élet a bölcsődei beszoktatás után?
- A beszoktatás a mamának és a gyereknek is nehéz
- Mi a véleményetek arról, ha a párom a leendő gyermekünknek csak a Milán nevet adná?
- Óvodai beszoktatás terhesen