Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A beszoktatás a mamának és a gyereknek is nehéz fórum

A beszoktatás a mamának és a gyereknek is nehéz (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2 3
87. micimacko72 (válaszként erre: 86. - Vaczila)
2008. dec. 30. 10:44
Szia! Nálunk is hasonló volt a beszoktatás, mint ahogy Te irtad. Bence elég jól is viselte. De most azon a szinten tart, hogy nem szeret óviba járni, egyáltalán nem kommunikál se gyerekekkel se óvónénikkel. :-(((
2008. dec. 30. 07:07
Én óvónő vagyok és esküszöm az időkitolásos beszoktatásra. Első nap csak 20-30 perc, másnap fél órával több, majd mindennap egy kicsit tovább. 1 hét alatt próbáljuk a szülővel együtt elérni, hogy egész délelőtt ottmaradjon a gyerek. A szülő esetleg 1-2 nap van ott vele, aztán megbeszéljük a gyerekkel, hogy anya elszalad a boltba de nagyon siet vissza (és tényleg siet), másnap már nem annyira, stb. Nálunk ez jól bevált, riktaság számba megy a nagy sírás. Persze ehhez a szülő együttműködése is szükséges.
2008. aug. 5. 13:37
Sziasztok! Mi is most kezdtük az óvit. Nálunk 3 napig hagyta az óvónő, hogy ott legyünk a gyerekekkel. Minhárom fél tiztől délig voltunk. Negyedik naptól már ott ebédelt és utánna hozhattam el. Utánna pedig már le is fektették. Nekem elég gyorsnak tűnik a tempó.Már 3 hete jár óviba és eddig elég jól bírja.
2007. okt. 16. 12:39
Nálunk a fiam autista, de a speciális óvódába való beszoktatás sima ügy volt. Pedig hogy féltünk....!
2007. okt. 15. 15:29
Első nap:csak egy óra hosszát voltunk,első 5perc alatt elsem engedte a kezem,utánna már a többi kisgyerekkel motorozott.Holnap már 2óra hosszára megyünk,és talán már szerdán fél órára elküldenek sétálni.Majd meglátjuk,milyen gyorsan megy a dolog,nem akarom elkapkodni van szabim ráérek kivárni.:-))
2007. okt. 1. 07:42
Mi múlt héten hétfőn kezdtük a beszoktatást. Eddig simán ment minden. Talán szerdtól ott is aludhat.
81. LoLiNa
2007. okt. 1. 05:08
húúú 2 éve szoktattam be a nagyobbik fiamat... hát mondanom se kell.. ha ő sírt, én is... :( sokára szokta meg az ovit
2007. okt. 1. 00:29
mi 15-én kezdjük a bölcsit,de már előre félek. Nagyon anyás nem tudom képes lesz e megszokni,remélem igen.
79. anitus01 (válaszként erre: 68. - Kangaroo)
2007. szept. 29. 16:26
nálunk is ugyanez a helyzet sajnos és még plusszba jön az is hogy ha az óvónö elveszi tölem még le is köpi:égek is ám nagyon remélem hamarosan vége lesz mert nem tudok menni még dolgozni sem ugyanis nem alhat ott
2007. aug. 16. 09:49
A kislányom decemberben lesz 3 éves,tehát akkor már mehettünk volna oviba is,de én úgy döntöttem,hogy ezt az évet még bölcsiben járjuk ki. Most második hete,hogy tart a beszoktatás és nagyon jól vesz az akadályokat. Az első pillanattól tudta,hogy én csak pár napig maradok ott,amíg a gondozónő ellesi a szokásait (hogy lehet megvigasztalni, hogy alszik el, hogy eszik, mit szeret,melyik játék tetszik neki stb.).A második nap amikor otthagytam már nem sírt,egyre növeljük az adagot,és már ott is aludt. De nekem szimpi volt,hoy az első alvásnál ott kellett lennem az öltözőben,hogy ne lásson,de ha baj van,akkor még be tudjak menni.Egy gondozónőre csak 6 gyerek jut.akik kb. azonos korúak.Még lehet bújni a gondozóhoz,ölbe kéreszkedni,szóval picinek lenni.Amelyik gyerek lessabban szokik be azt sem sürgetik,hanem kivárják az ő tempóját. Szerintem ez sokkal kíméletesebb és gyerekcentrikusabb,mint egyből otthagyni őket az oviban. Abban bízok,hogy egy év bölcsi után az oviba szokást már észre sem veszi...
2007. máj. 9. 11:04
Sziasztok!fiam,Martin dec.30.anmult 3éves.Január elején elkezdte az ovit.Mivel évközben lépett be,szó sem lehetett beszoktatásról,mert akkor a többi gyerek is sírna az Anyukájáért.Nagyon nehezen de elfogadtuk.Rettenetesen sírt reggelente.Az első 3 hét betegségtől mente volt.Majd ezután 2 hét betegség után max.4nap ovi.Aztán újra beteg.Márc.elejéig hét!!!!!féle antibiotikumot kapott.Egy makacs hányás,magas láz miatt bekerült a kórházba márc.5.én.Ekkor döntöttem úgy,hogy elég volt az oviból.Kivettem,és még 2 hétig sírva ébredt a gyerek hogy ugye nem viszel oviba?Ugye nem hagysz ott?Láss csodát,mióta nem jár oviba nem volt beteg.Nagy dilemma,hogy szept.ben kezdje e az ovit,vagy sem.
76. Edvai
2007. ápr. 25. 15:09

Sziasztok!Biztosan van köztetek óvónő is, ill. gyerekpszychológiával foglakozó, ismerő anyuka is.

Az én lányom most 2 hete jár óviba, nagyon félénk, szégyenlős, nem mer beszélni, szólni ha Wc-re kell mennie, nehezen illeszkedik be.Szerintetek ilyenkor az óvónőnek mit kellen tennie, hogy felodja ezeket a gátlásokat? Sajnos a mi óvónénink teljesen közömbös e próbléma iránt,és gyerekkel is.Tényleg ez a jó megoldás ilyenkor? Én mint laikus úgy gondolnám pont az ilyen gyerekekkel kellene többet foglakozni egy óvónőnek, hogy megszeresse az óvit, a környezetet.

Tévedek szerinteteK?

2007. ápr. 21. 21:33

szerintetek vigyük majd a mimijét csak azal alszik már szoktunk járni baba mama kliba s van itt napközis bölcsi ha dolgod van el viheted 1-2 orára s ha nincs is dolgom viszem adig is gyerekek közöt van

1 hét orditásal telt mosmár puszi s megy

74. c6b27363e5 (válaszként erre: 73. - Hoxa)
2007. ápr. 21. 21:21

bocsi hoxa de bizti rákerestem nincs-e

köszi olvasgatok

73. Hoxa (válaszként erre: 71. - Hobitka)
2007. ápr. 21. 21:17
Már összevontam. Rohangya, a kategóriákat használva is böngészheted a fórumokat, akkor talán könnyebb átnézni, mi van egy adott témakörben.
2007. ápr. 21. 21:15

köszti rá kerestem de látom

neki álok olvasni

2007. ápr. 21. 21:14
Na, ez az a topik! :-DDDD
70. Hobitka (válaszként erre: 69. - C6b27363e5)
2007. ápr. 21. 21:06

Januárban nyitottunk egy topikot a beszoktatásról. Nagyon jó tippeket olvashatsz ott. Óvónénik is adtak tanácsokat. Most már duplán van tapasztalatom a dologban. Hidd el, sokkal jobban görcsölünk mi szülők a dolgon, mint a gyerkőcök! Ők nagyon ügyesen megoldják!

Keress utána!

Sok sikert és kitartást a beszoktatáshoz!!!

2007. ápr. 21. 18:51
Három éves gyermekem novemberben lesz óvodás. Egész napra lesz beíratva, de mivel nagyon ragaszkodó, úgy érzem gondjaim lesznek az óvodai beszoktatással. Hogyan lehetne nagyobb önállóságra szoktatni? Nem foglalja el magát egyedül, hanem "kihisztizi", hogy valaki ott legyen vele.
2007. febr. 1. 11:03

Nem kell aggódni a cumisüveg miatt! Nálunk az oviban is van olyan gyerek, aki beviszi az üvegét, és nem egy, aki cumival alszik! Nem fogják elvenni tőle, valószínűleg magától fogja letenni!


Fiam már egy hónapja ovis, de még mindig sír reggel, és kapaszkodik! Ha a párom viszi be, akkor is! Olyan erősen kapaszkodik, hogy úgy kell lefejteni a combomról a kis karját! És nagyon sír, mikor a dadus, vagy az óvónéni felkapja, és beviszi! Úgy sajnálom szegény! Vajon meddig lesz ez még így?

67. Hobitka (válaszként erre: 66. - Imre Monika)
2007. jan. 31. 14:46
Szia! A bölcsibe ezek a dolgok nem okoznak problémát! A cumisüveget ne most vedd el tőle szerintem, mert abba "kapaszkodhat" az első napokban. Talán ha látja, hogy a többieknek sincs akkor magától is leteszi. A szobatisztaság meg fog oldódni magától, nem kell erőltetni. Nekem szinte az összes bölcsis ismerősöm azt mesélte, hogy amint bekerültek a bölcsibe, pillanatok alatt leszoktak a pelusról. Az kisfiam most az ovi előtt szokott le a cumisüvegről. Ő is azzal aludt csak el. És amióta poharazunk éjszaka, nem is kér annyit inni. Már neki is macerásabb az, hogy fel kell ülni, mint hogy csak a szájába veszi az üveget! :-))
2007. jan. 31. 14:37
sziasztok!Tudna nekem valaki segíteni abban,hogy az én fiam augusztusban lesz 2 éves és szeretném bölcsibe vinni,de még nem szobatiszta és cumisüvegel alszik.Ez probléma?Mikortól kezdjem ezekről leszoktatni?
65. kata79
2007. jan. 19. 13:58
Így van, megszokja majd!Nem lesz ebből semmi probléma, hidd el!
2007. jan. 19. 13:56

Igen,csak olyan nehéz lesz otthagyni...

Meg kicsit félek is tőle,nem egy barátkozós tipus,de hát boldogulnia kell.Az első nap a legnehezebb,aztán megszokja.

63. kata79 (válaszként erre: 61. - Rencsilany)
2007. jan. 19. 12:32

Igen, ez szerintem jó ötlet(hogy nem sokat búcsúzkodtok). Nálunk még az is bevált, hogy integetek neki amikor megyek el, és ő az ablakból vissza integet.

Remélem, nem lesz semmi gond az elválásotoknál, hidd el, egyszerűbb, mint amekkora feneket kerítünk neki!

2007. jan. 19. 12:32
Sziasztok! Mi ott tartunk, hogy azt gondolom, bentlakásos ovit kellett volna választanunk! :-)) Egyik gyerek se akar nagyon hazajönni! Ha meglátnak, akkor oké, anya itt van, lehet még játszani nyugodtan! "Csak még ezt a rajzot befejezem, ezt a kocsit még odébbtolom..." Kispados lettem az oviban! Úgy kel kiimádkoznom őket a csoportból! Ráadásul kéthelyre rohangálok! Mire az egyiket felöltöztetem, a másik visszaszalad, mert valami halaszthatatlan dolog az eszébe jut! Vagy csak még egy puszit kell adni az ovónéninek! Tehát azt hiszem kijelenthetem, hogy BESZOKTUNK!
2007. jan. 19. 12:26

Hát meglátjuk,hogy merre döl el a dolog.

Azt én is úgy szeretném csinálni,hogy nem búcsúzkodunk sokat.Azt látom,hogy az viseli meg legjobban a gyerekeket.Anyu is óvonő,ő is ezt mesélte.És Ti is itt mind,személyes tapasztalatként.:)

Ezeket köszi:)

60. kata79 (válaszként erre: 57. - Rencsilany)
2007. jan. 19. 10:10

Rencsi,

mi aláírást gyűjtöttünk a vegyes csoportok ellen, hiszen mi is azon a véleményen voltunk, amin Te.

Szerencsére a vezető óvónő flexibilis volt, és így hagyott egy homogén csoportot.

59. kata79 (válaszként erre: 43. - Zohori)
2007. jan. 19. 10:07

Egyet értek zohorival!

Nálunk sajnos másfél éves korában be kellett adni bölcsődébe, muszáj voltam elmenni dolgozni. Az addig a nap 24 óráját velem levő kisfiamat be kellett íratni bölcsibe. Fontos a bizalom is: a gyerek tudja, hogy ha anya el is megy, vissza fog jönni. Én nem szoktattam be. Először játszóházba vittem egy, majd két órára hagytam ott(nálunk a bölcsin belül van csoportos foglalkozásként). így két hét után megszokta a közösséget, jól érezte magát, hiszen rengeteg új élménye(játék, vele egykorúak)volt. Amikor a rendes csoportba került, első héten délig volt, aztán pedig ott is aludt, és nem sírt! Biztosan az is közre játszott, hogy én is határozott voltam, és nem rohangáltam vissza hozzá könnyes szemekkel. És mindig, percre pontosan érkeztem az elhozatalra. (persze mi amúgy is percre pontosan élünk, fontosnak tartom a rendszerességet a gyerek életében, szerintem biztonságot nyújt)

Azt láttam, hogy azok a gyerekek a "problémásak", ahol az anyuka is nehezen válik el csemetéjétől.

Most már ovisok vagyunk, hála istennek nem okozott gondot a váltás sem. És bárhol, bármikor ott tudom hagyni, mert tudja, hogy megyek érte, és nem hagynám olyan helyen, ahol nem érezné jól magát. Persze néha el kellett magyarázni neki, hogy anyának dolgoznia kell, hogy legyen mit enni, legyenek játékai és szép ruhái, és anyának is nagyon hiányzik, ha nincs vele! ezt meg is értette! Fontos, hogy határozottak legyünk, mert ha azt látja, hogy anyukája is pl. sír, naná, hogy ő is fog sírni az elválásnál!

És még valami: amikor délután érte megyek, utána végig együtt vagyunk!Így nem érzi, hogy mellőzve lenne.

A személyes tapasztalatom még az, hogy rengeteget, rohamosan fejlődött a szókincse,a játéktechnikája, szocializációja, empátiája a bölcsibe adás után, pedig én is pedagógus vagyok, és sokat foglalkoztam vele, de a társaságban, atöbbiektől több mindent tanul.

2007. jan. 19. 09:12
Jövő héttől már én is dolgozom, így nem én viszem a gyerekeket az oviba. Lehet, hogy a sírás is abbamarad, mert nem leszek ott. Mint mondtam a fiam nagyon anyás! Talán a páromnál nem fog sírni reggelente. (remélem...)
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook