Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mennyi az árvaellátás összege? fórum

Mennyi az árvaellátás összege? (tudásbázis kérdés)


1 2
32. n.beja
2009. okt. 2. 13:22

Sziaztok!


Felvettek fősulira és ugye júniusban a középsuliban megszűnt a jogviszonyom.Most szeptember közepén kitöltettem az egyetemmel azt a forma nyomtatványt amit küldtek még júliusba el is küldtem ahogy kell. De én nem küldtem mellé iskolalátogatásit ez baj? Amit kaptam levelet abban nem irták h kellene csak h a forma nyomtatványt kitöltve küldjem vissza. Az egyik szaktársam is azt mondta aki ugyanugy van mint én h ö se csatolt mellé.

31. czicó
2009. szept. 23. 08:14

Segítséget szeretnék kérni árvaellátással kapcsolatban.2002.-ben halt meg a férjem,fiatalon,így az akkori rokkantnyugdíj lett az alapja az árvaellátásnak.Az összeg nem érte el a minimálisan adható ellátást,így megemelték a legalacsonyabb adhatóra.2008-ban én is rokkant lettem,így a 30% helyett 60%-os árvaellátás járna.Megkaptam a NYUFI határozatát,és abban fillére pontosan annyi összeg szerepelt,mint amit eddig kaptam.Az lenne a kérdésem,hogy ha a 30%-hoz kevés volt a nyugdíjalap,akkor a 60%-hoz hogy lehet elég?Nem ugyannak az összegnek kéne kapnom a 60%-át,mint aminek korábban a 30%-át?

Köszönöm válaszát.

2009. febr. 21. 21:15

[link]



itt mindent megtalálsz az árvaellátásról

2009. febr. 17. 11:34

[link]



ezt az igazolást kell kitöltettni az oktatási intézménnyel(gimi, szakk.) ha estire jársz.

28. jani00002 (válaszként erre: 27. - Jani00002)
2009. febr. 17. 11:28
A felnőttképzésben a gimnázium is bele számít. Pl. : aki 1988-ban született és kijárta a 8 osztályt és utána elhelyezkedett dolgozni, azután pedig 20 évesen estire kezdett járni, annak is jár az árvaellátás. A nappalinak a 90%-át kell elérje az esti oktatás.
2009. febr. 17. 11:03

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság tájékoztatója az árvaellátásról

A hozzátartozói ellátások sajátossága, hogy két feltételrendszeren nyugszik. Vagyis a jogosultsági feltételeknek az elhunyt jogszerzõ és a kérelmezõi oldalról is teljesülnie kell. A jogszerzõi oldalról elõírt feltétel, hogy a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idõvel rendelkezzen az elhalt. Nyugdíjjogosultsággal rendelkezõ személy az is, aki sajátjogú nyugellátásban részesült a halál idõpontjában.

Ki jogosult árvaellátásra?

Árvaellátásra az a gyermek jogosult – ide értve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élõk egy háztartásban közösen nevelt, korábbi házasságból, élettársi együttélésbõl származó gyermeket is -, akinek szülõje a haláláig az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának is, ha õt az elhunyt saját háztartásában eltartotta és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

Jár-e árvaellátás az örökbefogadott gyermek vér szerinti szülõje jogán?

Amennyiben a vér szerinti szülõ halála az örökbefogadás után következik be, az örökbefogadott gyermek a vérszerinti szülõje után nem kaphat árvaellátást, kivéve, ha a gyermeket a vérszerinti szülõ házastársa fogadta örökbe.

Ha a vérszerinti szülõ jogán már árvaellátásban részesülõ gyermeket fogadják örökbe, az árvaellátás továbbra is jár.

Árvaellátásra jogosultság szempontjából van-e különbség a korábbi házasságból vagy korábbi élettársi együttélésbõl származó gyermek és a vér szerinti gyermek között?

Akkor nincs, ha a gyermeket házasságban vagy élettársi közösségben együtt nevelték a szülõk, élettársak.

Árvaellátásra jogosultság szempontjából nevelt gyermeknek minõsül a házastársi, élettársi közösségben együtt élõk egy háztartásban közösen nevelt gyermeke, akit a házastárs, élettárs a házasságba, élettársi közösségbe vitt.

Rokkantság címén az árvaellátás milyen esetben állapítható meg?

Rokkantság címén akkor állapítható meg az árvaellátás, ha:

• a szülõ elhalálozása a gyermek 16. (illetõleg oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermek esetében legfeljebb a 25.) életévének betöltése elõtt következett be és a gyermek ekkor már rokkant volt,

• továbbá akkor, ha az árva az árvaellátás folyósításának megszûnése elõtt megrokkan.

Mindkét esetben az árvaellátás életkorra tekintet nélkül a rokkantság tartamára jár.

Érinti-e az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülõje házasságot köt?

Nem, az árvaellátást ezek a tényezõk nem befolyásolják.

Az árva részére mely idõponttól lehet megállapítani az árvaellátást?

Legkorábban a jogszerzõ halála napjától.

Hány éves korig jár az árvaellátás?

Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig folyósítható. Abban az esetben, ha a gyermek a jogosultság megszûnése elõtt megrokkan, az árvaellátás az életkorára tekintet nélkül megilleti.

Pl: 1988. március 11-én született gyermek befejezte az általános iskolai tanulmányait, jelenleg dolgozik, részére az árvaellátás a 16. életév betöltéséig járt.

A 16. életév betöltését követõen milyen iskolai tanulmányok folytatása esetén jár az árvaellátás?

Akkor állapítható meg és folyósítható az árvaellátás, ha az árva az iskola igazolása szerint betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végzi, vagy 25 évesnél fiatalabb, és a felnõttoktatás keretében folytat tanulmányokat. Közömbös, hogy a tanulmányokat belföldön vagy külföldön, középiskolában vagy felsõfokú oktatási intézményben folytatja a gyermek.

(A tanulmányok címén történõ jogosultság megállapításánál az a döntõ, hogy a képzést nyújtó intézmény oktatási intézménynek minõsül-e.)

A magántanulóként folytatott tanulmányok idejére, de legfeljebb az árva 25. életévének betöltéséig az árvaellátás akkor jár, ha az iskola igazolja, hogy a gyermek betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt kényszerül e sajátos módon tanulmányokat folytatni.

Felnõtt oktatás keretében folytatott tanulmányok alatt a nappali oktatási munkarend szerint szervezett képzés idejét kell érteni a felnõttképzésre vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelõ alkalmazásával. Ha a felnõttképzés, illetve a felnõttképzést végzõ intézmény minõsítése kérdésében vita merülne fel, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium véleménye az irányadó. Természetesen az ilyen tanulmányokat folytató árva is a 25. életévének betöltéséig kaphatja az árvaellátást.

26. hoer
2009. febr. 15. 09:49
Sziasztok! Én főiskolás hallgató vagyok és kapom az árvaellátást. Minden félévben le kell igazolnom a hallgatói jogviszonyom és még nem kaptam papírt, pedig ilyenkor már mindig küldik. Erről nem tud valaki valamit, hogy most miért nem küldik?
2008. dec. 22. 23:17
fei1818@freemail.hu
2008. dec. 22. 22:26
ha tudtok akkor email-emre irjatok.köszi
2008. dec. 22. 22:15
sziasztok.csak azt szeretném kérdezni hogy az árvaságit hol tudom igényelni?meg kb mennyit fogok kapni ugy h mind kétszülöm meghalt?ja meg még azt szeretném kérdezni h 20 évesen még be lehet iratkozni 9.évfolyamba?remélem minél hamarab irtok fontos köszi.
22. Mandula71 (válaszként erre: 21. - Szuri)
2008. szept. 25. 14:28
Nincs mit.
21. szuri
2008. szept. 24. 23:00
Köszi Mandula, már ez is sokat segített.
20. Mandula71 (válaszként erre: 19. - Szuri)
2008. szept. 24. 11:23

Korrekt választ így nem fogsz itt kapni, mert ahhoz sokkal több adatot kellene tudni. Ha munkanélküli segélyen volt az apuka, akkor nyilván nem volt jogosult még nyugdíjra, így először azt kell megnézni, hogy az életkora, munkaviszonya alapján mennyi lett volna a rokkantnyugdíj.

Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a 30%-a, ami az elhunytat halála időpontjában öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjként megillette, vagy megillette volna.A 2009. január 1-je előtt megállapított árvaellátás legkisebb összege évenként a nyugdíjemelés januári mértékének megfelelően emelkedik.

A 2007-ben megállapított árvaellátás legkisebb összege: 24250 Ft/hó. (Ez nyilván pár forinttal magasabb a 2008-ban megállapított árvaellátásoknál.)

19. szuri
2008. szept. 22. 23:32

Sziasztok,

Tudja valaki, hogy a munkanélküli segélyen lévő elhunyt férj után mennyi árvaellátás jár? Min. 10 éves munkviszony megvolt.

Köszi szépen!

2008. szept. 22. 13:58

Üdv mindenkinek!


21 éves vagyok és fősulira járok. Sajnálatosan mindkét szülőm meghalt, rendszeresen kapok árvaellátást illetve a sulitól valamennyi minimális összeget.


Az érdekelne, hogy ezen felül lehet-e valamilyen juttatást kérni(utazási hozzájárulás, tankönyvtámogatás)illetve, hogy kitől.


Azt tudom, hogy a NYUFIG csak árvaellástást biztosít ezen felül mást nem.


Köszi a válaszokat!

17. Pircsi24 (válaszként erre: 13. - F7bc159e64)
2008. aug. 22. 13:09

25 éves korig jár az árvaellátás, ha iskolalátogatási igazolással igazolja hogy nappalin jár suliba


24.250 Ft az árvaellátás minimum összege ha nem nyugdíjas volt az elhalt aki után kapja a gyermek /pár hete érdeklődtem a nyugdíjfolyosítónál épp ezügyben/ de ehhez mindenképp meg kell lenni 10 év szolgálati időnek. Ha nincs meg annyi, akkor elutasítási határozatot küldenek. Viszont ha legalább 5 év munkaviszonyt sikerült összeszedni akkor méltányossági alapból lehet kérni hogy adják meg mégis az árvaellátást .. ilyenkor általában megadják és hozzá megszokták adni a minimumot is.

16. Ycy34
2008. jan. 7. 10:39

Sziasztok!


Nem értek eggyet Amanda84-gyel!

Nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.

Törvénytár:1997.LXXXI.

15. 8565183eb5 (válaszként erre: 13. - F7bc159e64)
2007. dec. 20. 17:46

Szia



Gyerekekre jár ha suliba vagy oviba járnak vagy még kissebbek. De özvegyit nem fogsz kapni mivel elváltatok.

2007. dec. 20. 17:40

Én május óta nem kapok árvaságit. Elötte kaptam 3 évig, plusz még saját jogon családi pótlékot.

Saját magamat kellett ellátnom belőle. Ha barátomék nincsenek, éhen halok. Nevetséges összeget adtak.


Az árvaellátás mértéke sok mindentől függ. Anyu munkaévei alapján kaptam valami összeget. Minél több évet dolgozott és minél többet keresett az elhunyt, annál több az árvasági. Persze függ még attól is hogy az árva árva vagy fél árva... meg sok mindentől.

2007. dec. 20. 15:30
Sziasztok! Arra lennék kiváncsi az árvaellátásban,hogy előző férjemtől van 3 kiskorú gyermekem. És a volt férjem 1 hónapja meghalt.De miután elváltunk 2006 márciusában,én férjhez mentem újra. Azt szeretném tudni hogy jár e az árvaellátás.Én a neten utána néztem, ugy látom hogy jár, de szeretném ezt ha megerősítenétek aki hasonló cípőben já v. járt.Előre is köszi.
2007. dec. 12. 23:40
Nagyon szigorúak.
2007. dec. 12. 23:38
Én is árvaellátást kapok. 23 éves vagyok. Csak akkor jár az árvaellátás ha minden nap jársz suliba szóval ott ülsz délelőttönként. Halasztás és pótérettségi estetére nem jár ahogy esti sulin sem.
10. Kedveske (válaszként erre: 7. - Mandula71)
2007. dec. 12. 20:22

No, csak hogy tisztán lássunk:

- 2007-ben a mindenkori öregséi nyugdíj legkisebb összege: 27.130 Ft. (Az öregségi nyugdíj legkisebb összegét törvény állapítja meg, a nyugellátás évenkénti rendszeres emelésének végrehajtási szabályait kormányrendelet szabályozza.)

- az árvaellátás legkisebb összege: 23.080 ( 224/2006. (XI. 20.) Korm. rendelet 11. §)


Részletekért továbbra is a magyarorszag.hu-ra katt, ahol a jogszabályokban is lehet mazsolázni.


Ft (

2007. dec. 10. 19:29
Én most főiskolás vagyok első éves. Az édesapám meghalt ezért árvaellátást kapok. Ha halasztok a főiskolán, akkor vissza kell fizetnem valamennyit az árvaellátásból? Ha valaki tudja kérem segítsen! Köszönöm!
2007. aug. 9. 10:10

Az árvaellátással kapcsolatban szeretnék választ kapni egy kérdésre.

A fiam októberben lesz 23 éves. Elvégzett egy

kárpitos szakiskolát és ugyan ott folytatta

az érettségivel nappali tagozaton. Most az év végén két tantárgyból megbukott (matek, és német) és ezekből a tárgyakból nem is érettségizhet októberig. Augusztusban pótvizsga, vagyis októberig a nappali tagozatos tanulói jogviszonya megmaradt. Júniusban a tanév végén a nyugdíjfolyósító jelezte az árvaellátás megszűnést. Felhívtuk őket, és azt válaszolták, hogy kérjünk egy iskolalátogatási igazolást, melyen az iskola leírja, hogy a tanév végén (nem érettségin) bukott a gyerek és így a tanulói jogviszonya továbbra is fennmarad. Ezt meg is tettük, el is küldtük a nyugdíjfolyósítóhoz, és vártunk, de az árvaellátás csak nem jött. Felhívtuk újra őket és eléggé zavaros választ adtak, hogy lehet, hogy bukás esetén mégsem jár, de nem biztos, már többen is jelezték feléjük a hasonló igényüket, és most a főnök (vagy nem tudom ki) döntésére vár az elbírálás. Én úgy tudom, hogy a törvény szerint a nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévőknek jár az árvaellátás 25 éves korig.

Kérlek, ha tudtok, válaszoljatok.

7. Mandula71 (válaszként erre: 6. - Kedveske)
2007. júl. 16. 17:05
Az a 30.000,-ft körüli összeg egészen pontosan 23.282,-Ft! (A nevelt lányom az édesanyja után kapja ezt a minimum összeget.)
2007. jún. 19. 11:31

Az árvaellátás összege, függ az elhunyt munkában eltöltött éveinek számától, a minimum a mindenkori öregségi nyugdíj összege, ami most olyan 30.000 ft körül mozoghat.


részletek: www.magyarorszag.hu (törvényi hivatkozások nélkül, emberi nyelven is le vannak írva az ilyesmik)

5. Castellina (válaszként erre: 4. - C8abec8c04)
2007. márc. 28. 19:05
A kis naiv...(magamnak)
4. c8abec8c04 (válaszként erre: 3. - Castellina)
2007. márc. 28. 18:40

CD-jogtárból bemásol... :D


De a segíteni-akarás az megvót :)

3. Castellina (válaszként erre: 2. - C8abec8c04)
2007. márc. 28. 18:37
Értékelendő a segiteni akarásod, hogy képes voltál ezt mind leírni. Király vagy!
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook