Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Melyik tartalmaz több kalóriát: a joghurt vagy a gyümölcs? fórum

Melyik tartalmaz több kalóriát: a joghurt vagy a gyümölcs? (tudásbázis kérdés)


1 2
60. fe9e12ede0 (válaszként erre: 58. - Pirosalma)
2010. márc. 26. 20:09

Wikipédia szerint a növekedési hormon, szomatotropin egy 190, illetve 191 aminosavból álló egyszerű polipeptid hormon. A előmolekula (melyet 217 aminosav épít fel) két eltérő láncból áll. Fiziológiai állapotban két hormon kapcsolódik egymáshoz, egy dimert képezve. A szomatolaktogenikus hormonok családjába tartozik, melynek tagja még a prolaktin, a placentáris laktogén és számos növekedési faktor is.(IGFI, IGFII, stb.). Ezen fehérjecsaládba tartozó anyagok receptorainak szerkezete igen hasonló. A felsorolt hormonok szövetspecifikus termelődése ellenére számos evolúciós, immunológiai és biológiai folyamat résztvevői és mindegyik különböző mértékű tejelválasztó, növekedést serkentő, anyagcserét és az immunrendszert befolyásoló hatással rendelkezik.


Ezzel önmagában nem lenne baj, hisz az agyalapi mirigy maga is állít elő ilyet, gyerekkorban többet, majd az öregedési folyamat során csökken a termelése.


Van egy elképzelésem, miért tetted fel a fenti kérdést, (kémiailag milyen vegyület?), hisz józan ész azt diktálná, hogy ez soha nem juthat be lebontatlanul a vérbe gyomron keresztül. Hisz ebben az esetben inzulint is lehetne szájon át adagolni. A könyvben erre is van magyarázat, az utolsó idézet végén kitér rá a szerző, miszerint a kazein megakadályozza a lebontását. Szerinted lehet ennek valóság alapja? Bár a kisboci szervezetébe is bejut valahogy, hisz azért tartalmazza a tej.

Robert Cohen könyve szerint maga a tej maga nem okoz rákot, de elõsegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következõ megdöbbentõ adatokat közölte:
Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy fõre esõ tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al nõtt, addig a szívrohamok száma 35%-al nõtt, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák is 77%-al nõtt, a tüdõrákos megbetegedések száma pedig 300%-al növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban megdöbbentõek.
 1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüdõrák, 3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál. 
Norvégiában 1422 személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos megbetegedések száma, amit az okozhat hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképzõWinking fehérje-töredékek keresztül jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.

További idézet:

Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST ("recombinant bovine somatotropin", ami másnéven az rBGH, "recombinant bovine growth hormone") nevű genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej termelődését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 - 10 szeresen több IGF-I hormont ("insulin-like growth factor-I") is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyéből teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan elõsegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkezõ nőknél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthetõségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, tőgy-fertőzést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe.

59. Zsuzsa88 (válaszként erre: 57. - Fe9e12ede0)
2010. márc. 26. 18:53
De most a joghurtrol van szo :)
58. Pirosalma (válaszként erre: 57. - Fe9e12ede0)
2010. márc. 26. 11:28
Az IGF kémiailag milyen vegyület?
57. fe9e12ede0 (válaszként erre: 56. - Zsuzsa88)
2010. márc. 25. 20:35

Azon kár vitatkozni, ki mit mondott, ki kit támadott stb. Inkább maradjunk a tiszta tényeknél ami a tejjel kapcsolatos. Ha leszámítjuk a laktóz intoleranciát, még mindig marad elég vitatható a tejben található fehérjék (kazein) lebontásával kapcsolatban. (tejfölben, joghurtban, kefírben, sajtokban is előfordul) (fehér színe ellenére jöjjön a feketeleves) ..vagyis, hogy mi minden egyéb baj van a tejjel: a tejsavó tartalmaz olyan fehérjét, ami szintén a hiányos lebontás miatt allergiás folyamatokat indít el.

Továbbá autoimmunizáló fehérjék vannak benne, az idegrendszerben zavart okozó opiátszerú anyagok keletkeznek emésztés során, továbbá jelentősen hozzájárul az inzulinrezisztenciához (!) , továbbá a tejfogyasztással szoros kapcsolatban áll az 1. es típusú diabetes, valamint a mellrák, vastagbélrák, mivel a tejben IGF található, amely az inzulinnal együtt serkentőleg hat a tumorok növekedésére.

A benne található zsírok nem annyira rosszak, mint eddig feltételeztük.

56. Zsuzsa88 (válaszként erre: 55. - Fe9e12ede0)
2010. márc. 20. 13:43

Én írtam, hogy egészséges egyik is, másik is.


A gyümölcsök nem csak a vitaminok és nyomelemek miatt fontosak, hanem rengeteg rostot és enzimet tartalmaznak, amik szintén nagyon fontosak az emberi szervezet számára.


A joghurt viszont azért egészséges, mert kevesebb idő alatt emésztődik, mint a tej, mert már "le van bontva", és olyan bacikat és gombákat tartalmaz, melyek nemcsak az emésztést segítik, de a bélflóra egyensúlyát is helyreállítják.


A tej hízlal (bármennyire is jólesik egy-két pohárral...), mivel "nyers", és amellett, hogy ugye, állati eredetű zsírt tartalmaz (a johgurtban kevesebb a zsír is), a gyomor tovább emészti.


Nem akarok védekezni, én startban csak a megdöbbenésemnek adtam hangot, nem támadtam le senkit. Engem támadtak :)

2010. márc. 18. 08:50
Na, most hogy már lecsillapodtak a kedélyek, kellőképpen "kicsépeltétek" egymást, és megvitattuk a gyümölcs és a joghurt kalóriatartalmát, csak egy dolog maradtt számomra tisztázatlan. A vita hevében elhangzott, hogy egyforán egészségesek. Én véleményem szerint a gyümölcsök egészségesek, a joghurt meg nem. Elmagyaráznátok, hogy mik azok a jó tulajdonsági a joghurtnak, amik alapján a gyümölccsel emelitek egy sorba?
54. 5e48d37001 (válaszként erre: 51. - Linda111)
2010. márc. 14. 16:08
Én is ezt utálom,hogy valaki ki ír egy fórumtémát már egyből támadják.Ha valaki nem tud kulturált hozzászólás írni akkor inkább maradjon csöndben szerintem.Annyi oka lehet egy ilyen kérdésnek.Pl cukorbeteg vagy és te szeretnéd tudni,vagy annyi más még.Már az ember ne is merjen itt kérdezni? Vagy mi.
53. 5e48d37001 (válaszként erre: 9. - Zsuzsa88)
2010. márc. 14. 16:01
Hú ha most aztán megmondtad a frankót:D
52. Zsuzsa88 (válaszként erre: 51. - Linda111)
2010. márc. 14. 14:25

Jééézusomm, ha ennyire kibuksz minden szavamon, akkor tényleg fölösleges ide bármit is írnom, mindjárt ellenségesen írsz vissza.


Csak beleolvastam pár utánam írt hozzászólásba, és az alapján írtam a tegnapit. De ebből a "hangnemből" látom, az első hozzászólásom hatása alatt vagy még mindig. Erre már nem is kell visszaírnod, DRÁGA, vissza se jövök ebbe a fórumba. Te meg csinálj, amit akarsz... Én szépen írtam, hogy nem rossz szándékból írtam, és senkit nem akartam megsérteni. De neked úgy néz ki, feltett szándékod megsértődni, és veszekedni... Én nem fogok neked magyarázkodni semmiért, 1) mert mindenki más értette minden szavamat, és 2) mert NEKED teljesen fölösleges. Lehet, PMS-ed van, és azért támadsz le így, lehet, natur ilyen vagy, lényeg a lényeg, nem vagyok hajlandó ilyen nevetséges hülyeségeken veszekedni. Na pá!

51. Linda111 (válaszként erre: 50. - Zsuzsa88)
2010. márc. 13. 22:58
Drága, ha elolvastad volna, amit utána irtam, akkor látnád, hogy NEM azért tettem fel ezt a kérdést, mert mániákusan erre lennék rákattanva és agyonéheztetném magam vagy mit tudom én, hanem mint ahogy világosan leirtam, csupán KIVÁNCSI voltam, és szintén irtam, hogy soha nem szoktam előtte ilyeneken agyalni! Ugyhogy nem kell kiforgatni a szavaimat, mert köze nincs ahhoz, amiket itt irkáltál, már bocs. Ugyhogy nem kell tovább ragozni, ironizálni meg főleg nem!!!!!
50. Zsuzsa88 (válaszként erre: 46. - Fe9e12ede0)
2010. márc. 13. 20:51

Végre valaki, aki érti, miért írtam, amit írtam... Köszönöm :)


A BETEG szót nem sértésből szántam. Ok, fogyizzatok nyugodtan, de basszus, ne azon agyaljatok, hogy a gyüli vagy a joghurt tartalmaz több kalóriát, hiszen ha valami egészséges, akkor mind a 2 az. És JOGHURT, mint alapszó, a natur joghurtra gondoltam, mint egészséges cuccra, és nem az agyoncukrozott, csokis- és gyümijoghurtokra...


Alapjában véve az állati eredetű zsírt kellene kerülni, és helyettesíteni növényi eredetűvel, és nagyon is szükségünk van zsírokra, hiszen az A (és A provitamin), D, E vitaminok zsírban oldódnak!


Ha valaki sok gyümölcsöt fogyaszt, emellett joghurtot is iszik, az már sokat tesz az egészsége érdekében, és fogyni is fog. De annyira erőszakosan, már-már mániákusan azt nézni, hogy a legegészségesebb dolgok közül is mi tartalmaz kevesebb kalóriát, már tényleg túlzás. Ennél messzebbre már csak akkor mehet valaki, ha abbahagyja az evést, és a kozmosz energiáit kezdi magába szívni... :D


És nem állt szándékomban senkit sem megsérteni, bár látom, sikerült. Sajnálom, nem ez volt a célom. De amint olvasom, többen értették, miért írtam, amit írtam. Aki meg nem érti... majd ha szervi problémái származnak abból, hogy agyonéheztette a szervezetét, majd egy nap megérti :)

49. Linda111 (válaszként erre: 48. - Linda111)
2010. márc. 12. 10:59
De ahogy látom, te is....méghozzá nem is lakunk olyan messze egymástól...
48. Linda111 (válaszként erre: 46. - Fe9e12ede0)
2010. márc. 12. 10:58
Tótországban...áááááá én pont itt lakom :(( sajnos!!!!!!!
47. Linda111 (válaszként erre: 45. - Fe9e12ede0)
2010. márc. 12. 10:56
Ezt jól kifejtetted :)))) disznózsir hehe :)))
46. fe9e12ede0 (válaszként erre: 9. - Zsuzsa88)
2010. márc. 12. 06:54

"Isssstenemm, aki már ebben a 2 legegészségesebb dolog közül is azt nézi, melyikben van a legkevesebb kalória, az már beteg! Már bocsi, de tényleg! Tény és való, h mondjuk a banán nem a legfogyisabb gyümölcsök közé tartozik, de a többi. . . ! Meg a joghurt. . . ! Ugyan már, csajok!!!"


Akkor én nagyon beteg állat vagyok. Hosszú percegig vagyok képes tanulmányozni egyes ételek címkéit.

Az a baj a zsírmentes tejtermékekkel, hogy nagyon gyakran a kivont zsír extra cukorral van helyettesítve. (pl. Tótországban az ízesített Acidko kefírek mind ilyenek). (ezdés után feltölteni viszont jó)

Másik dolog amivel nem érek egyet, ez az örökös zsírfóbia. Tény és való, hogy vacsira jobb a zsírmenes, de reggel sokkal laktatóbb a nem zsírszegény verzió. Reggel amúgy is rosszabb a szervezet inzulin érzékenysége. Reggel kell egy kis zsiradék beindítani az emésztő rendszert, ugyanis az epeváladék ettől ürül ki. Ha az epeváladék (kajával keverve) lejut a vékonybél alsó részére, ez ingert jelent a vastag bélnek, majd az igyekszik kidobni a tegnapi salakanyagot. Ezzel a módszerrel a felfújódás meg a szorulás a múlté. Másik dolog, hogy a tejben lévő telített zsírok vagy a telítetlen, és omega3 zsírsavakban gazdag zsiradékokat nem szabad 1 napon említeni. Nálam bevett szokás, hogy az ilyen zsírszegény dolgokat reggelire feljavítom egy leveses kanál lenmagolajjal.

45. fe9e12ede0 (válaszként erre: 39. - E974230abd)
2010. márc. 12. 06:36

"A fogyásnál a következőt kell tudnod.Az első három hében a diétában nincs fogyás zsírból/kivéve a fehérjediétákat/csak a folyadék és a test salakanyaga esetleg az izomglikogén távozik. "


Na azért ez nem teljesen..... Az izomglikogén 2 óra alatt lepusztítható, (fél óra alatt is, de úgy megerőltető). A máj glikogén készlete sem véges, 80-100 g. A fogyás .... Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a zsírszövet szinte folyamatosan bomlik és újraépul. Szóval a fogyás elég gyorsan beindul, csak mérleggel nem igazán mérhető az általad vázolt okok miatt. Ráadásul ha valaki 0-ról (tv nézés + zabálás) indul, akkor eleinte még az izomglikogén tároló képessége is javulni fog, ami azzal jár, hogy több glikogén több megkötött (tárolt) vizet fog felhalmozni, vagyis a mérleg eleinte még többet is mutathat. Ezen a ponton szokták legtöbben feladni, hogy edzenek, majd kiköpik a pejslijüket, eredmény meg nincs.

Kicsit más a helyzet, ha adzett vagy, akkor amint csökkented a bevitt kalóriákat, rögtön látványosan pusztul a disznózsír.

44. Linda111 (válaszként erre: 43. - E974230abd)
2010. márc. 11. 21:41
Jó éjt, és örülök hogy jól elbeszélgettünk :)))
2010. márc. 11. 21:39

Ha van az alapkérdésednél több kérdésed,szívesen válaszolok rá,ha tudok,örülök,hogy zöldágra vergődtünk:)

mennem kell az ágyamba,mert a vizslám nyafog:)

Holnap ha maradt volna kérdésed ,válaszolok:)

Jó éjt!

42. e974230abd (válaszként erre: 40. - Linda111)
2010. márc. 11. 21:36

Tíznél még kell sajna diétázni:(

És tényleg nem csak kiló de körméret is kell a mérésnél ,mert sokszor többet mond,pl. a ch mentes diétáknál a körméret indul el először,és csak utána a súly...

41. e974230abd (válaszként erre: 38. - Linda111)
2010. márc. 11. 21:31
A mozgás és a fogyás nem egyértelműen függenek össze.Szóval ...a fogyás nagyrészt/70-80%/ diéta kérdése,sőt a súly is...de a test körvonalai,és látványa más tészta..Ha edzel rendszeresen és tudod az alapszabályokat a testépítés szálásítási részében akkor a látvány azonos súlynál egséz más lehet:)De a lényeg ha súlyt csökkenteni,és nem csak átalakulni szeretnél hogy egyél alá az saját napi kaóriaszükségletedned!!!
40. Linda111 (válaszként erre: 39. - E974230abd)
2010. márc. 11. 21:31
Nekem pont az a 10 kiló felesleg van... ill. már -2 :)))) de ezt a pár kilót már éreztem az egyik nadrágomon, ami utoljára karácsonykor volt rajtam, és ma felvettem :)))
39. e974230abd (válaszként erre: 37. - Linda111)
2010. márc. 11. 21:26

A fogyásnál a következőt kell tudnod.Az első három hében a diétában nincs fogyás zsírból/kivéve a fehérjediétákat/csak a folyadék és a test salakanyaga esetleg az izomglikogén távozik.

Az első héten 2-3 kiló csak folyadék és bélsár.Amit utána produkálsz az a reális fogyás.

2 hét alatt 3 kiló normális,de leadandó súlytól függ főleg./Tehát egy normál diétával viszonylag kis súlyfeleslegnél/10 kiló plusz/ normális a heti 2 az első hétn.

38. Linda111 (válaszként erre: 37. - Linda111)
2010. márc. 11. 21:22
Ja és hozzáteszem, tornázom is, minden nap! Főleg ez az ami használni szokott, mindenféle kaja mellett!
37. Linda111 (válaszként erre: 35. - E974230abd)
2010. márc. 11. 21:20
Ezt az étkezési módot mult hét elején kezdtem el, és egy hét alatt fogytam 2 kilót (délután is ettem gyümit). Ezen a héten még nem fogytam, de hát végülis az már tul sok lenne, 2 hét alatt 3 kiló.
36. Linda111 (válaszként erre: 34. - E974230abd)
2010. márc. 11. 21:18
Ezt ugy érted, hogy nem az a lényeg, hogy mikor eszem gyümit, hanem hogy egy nap mennyi kaloriát fogyasztok összesen?
2010. márc. 11. 21:09
Sajnos,ha stagnál,és nem megy lejjebb mérni kell mindent,és kiszámolni az összkalóriát,hogy hol is cseszed el,mert ez sajna pusztán matematika semmi más.Ha kevesebbet viszel be fogysz,ha többet hízol...
34. e974230abd (válaszként erre: 33. - Linda111)
2010. márc. 11. 21:08
Oksa...:)Bár ,ha engem kérdezel/és minden irányzatnak ellentmenve/a napi összfogyasztás a lényeges,a többi nem lényeges egy diétában.☺
33. Linda111 (válaszként erre: 32. - E974230abd)
2010. márc. 11. 21:05
Óóó...én imádok délután vagy estefelé gyümit enni :S akkor máshogy osztom majd be....
32. e974230abd (válaszként erre: 31. - Linda111)
2010. márc. 11. 21:00

A lefekvésedtől függ.Ha pl 10 körül fekszel le akkor már 2 után ne...addig végigmegy rajtad.

A lényeg ,hogy kiürüljön...

Mit okoz,ha nem dolgozza fel a szervezet...tulajdonképpen bomlás..olyan mint az erjedt gyümi..csak bent...

31. Linda111 (válaszként erre: 30. - E974230abd)
2010. márc. 11. 20:58
Mikortól számitódik, hogy estére ne együnk gyümit? pl. 6 utántól ne? Vagy már hamarabb sem? Ha este eszem, mit okoz az, hogy nem dolgozza fel a szervezet?
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook