Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Sziasztok!Tegnap voltam varratszedésen.A köldökömnél még ragasztást kaptam.Ott érzékenyebb a többitől.Ami alatta van az már szépnek mondható.A két oldali sebeim gázosabbak.Szerintem a nagyságuk miatt is lehet.Mindenesetre az egyik(kissebbik)levedzik.A dokim tegnap azt mondta,hogy tusolhatok nyugodtan.Érheti víz.Én mégsem merem megmosni a váladékozás miatt!😰Betadinnel kenegetem az összeset.Ennek csak a tetejét.A sebbe nem kenek.
Ötlet estleg tisztántartásra?Mosdáshoz.Köldökviszketés ellen?Ragtapasz leszedési idejéről?
A dokihoz majd csak 4 hét múlva megyek.
Hálás köszönet minden ötletért!!😊
Köszönöm kedves Kajszi!
Akkor ma heverészek nyugodt lelkiismerettel. Nyilalgat, rossz a kedvem, semmi kedvem a házból ki menni. Gondoltam az időváltozásra én is és nem vártam, hogy pikk-pakk jól leszek, hiába volt az elmúlt pár napom olyan, mint az álom.
Legyen szép a napod! 😘
Hú, ez nem hangzik jól! 😢
Köszönöm Katonca!
Szia. Épp nagy időváltozás előtt állunk, erre minden sebünk, hegünk, húzott fogunk, régi sérülésünk, törésünk reagál.
És ahogy sokan írták már, vannak jobb és rosszabb napok a gyógyulásban. Olyanok, amikor kedvetlenek vagyunk és a rózsaszín is csak szürke. De ez elmúlik. A köcsög hormonjaink is játszadoznak velünk... A testünk okos, ha azt üzeni feküdnék,nyugiban akarok lenni, akkor hallgass rá és nyugodtan pihengess. Ha kicsit többet mozgunk, mint ami aktuálisan elég lenne az izomnak, a test válasza a savasodás, görcs lesz, ami nem biztos, hogy fájdalommal jár, de a test szól, hogy akkor most pihi és izomlazítás kell.
Az összenövések sem jönnek ukkmukkfukk. Nagyrészt hajlam és a teljes tespedés kell hozzá. Meséltek olyan nőről, aki fél évvel a műtét után a vizespalacknál nehezebbet nem volt hajlandó megemelni még mindig. Nem csinált semmit, csak gyártotta magának a betegségtudatot.
Még egy kis idő és tökéletesen olvasol majd a jelekből amiket a tested küld.
Egyre többet bírsz majd, szabadabb és nyugisabb lesz minden.😀 🌻
Netről:
A bél összenövésekről.
A jelenség hegszövet képződés, melynek oka lehet fertőzés, vérzés, műtét, sérülés. A hegszövet "nyúlós, tapadós" tehát emiatt a belső szervek egymáshoz tapadnak, a környező szöveti részekkel együttesen. A vastagbél összenövései (adhéziók) bélelzáródáshoz, és sürgősségi beavatkozáshoz vezetnek.
Sajnos leggyakoribb ok a hasi műtétet követő szövődmény. Kb 4-6 hét alatt alakul ki az összenövés, esetleg évekig nem is okoz tüneteket. Ezirányú statisztikák szerint a betegek kb. 1/3-ában mutatkozik fájdalom, vagy egyéb tünet.
Az nem teljesen tisztázott, és épp ezért egyedi, kikben alakul ki az összenövés - míg mások erre nem hajlamosak. Nyilván emögött genetikai okok is meghúzódnak, de kiváltó ok lehet a műtét típusa (tehát hogy laparoszkópos, vagy nyílt hasműtét,) milyen kesztyűt hord a sebész, milyen szerveket, szöveteket kell műtét közben átmetsszen.
A vastagbél-összenövés elsődleges tünete a hasi, kismedencei fájdalom. Ez összetéveszthető egyéb betegségek hasonló tüneteivel, pl. diverticulitis (bélbetüremkedés), endometriózis (méhszövet a szabad hasüregben), vakbélgyulladás. Jellemző tünetek: hányinger, hányás, székrekedés v. hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök, fokozottabb gázosodási hajlam.
Ami javasolható: a műtétet végző sebésszel való konzultáció, kontroll, és rendszeres háziorvosi ellenőrzés, bármely szokatlan tünet előadódik-e esetleg.
Kedves Lányok!
Azt szeretném kérdezni, hogy műtét után meddig kell tartani a bélösszenövésektől?
3 hete műtöttek, megyek, mozgok, mertbnagyon fèlek.
Ma reggel nagyon nem jól ébredtem, fáradt vagyok. Olyan jó lenne 1 napot csak heverészni, de mindig hajt az a gondolat, ha nem mozgok baj lesz.
Miből lehet azt tudni, ha össszenő? Nem várom ezt, jaj dehogy.....de milyen az mikor megtörténik?
Szép napot mindenkinek! ❤
Köszönöm szépen a válaszod.
Nem fogytam,azt a cukor miatt félévente mérik.Dekára annyi voltam hétfőn mint a márciusi kontrollon. Holnap viszem a háziorvoshoz a labort,de már az előző augusztusira is azt mondta hogy ez az érték nem tetszik Neki.
Kedves Edit!
Nagyon köszönöm a válaszod,kár hogy nem olvastam napközben mert másra sem tudtam gondolni,de így egy kicsi megnyugtattál.
Megnéztem az előző két mióma műtéti laborom de akkor ilyen értéket nem is néztek nálam.
Elkezdtem megint vasat szedni remélem helyreáll.
Most elvileg nem fog megjönni három hónapig az esmya miatt.
Szia! Én reggel éhgyomorra megiszok egy nagy pohár meleg vizet.
A mütét után kezdem el és azóta minden reggel
Én is nagyon szorulásos vagyok,de ez a módszer bevált😉
Szia Yallah!
Ma voltam varratszedésen Hát az egyik vágásom nem olyan kicsi a többihez képest:kb.2.5 cm-es.
A köldökömnél passzolok,mert azt még visszaragasztották.😯
Most érzékenyebb kicsit kivül mint szokott.De szerintem ez normális,mert megpiszkálták.
Üdv.:Bözsike
Szia Tunder!
Engem is múlthéten műtöttek és ugyan úgy,csak hétfőn.A petefészek és a méhnyak maradt,a méhtest és a petevezetékek "mentek"!(laporoszkópiával)Én ma voltam varratszedésen.4 hét múlva kontroll.Én is nehéz fizikai munkát végzek.A doki mondta ma,hogy min.6 hét.Ha úgy érzem akkor 8 is lehet.Viszont mindenképpen ha visszamegyek dolgozni akkor könnyített munkával kellene kezdenem 1-2 hétig.Meglátjuk,hogy bent ezt mennyire tudják kivitelezni.😂
Üdv:Bözsike
Kedves Finiske!
A Ca125 érték önmagában nem annyira mérvadó, mert nagyon sok dolog befolyásolhatja pl. a ciklus, esetleges hólyag vagy kismedencei gyulladás és az endometriózis is nagyon meg tudja emelni! A HE4-el együtt szokták nézni és ROMA indexet számolnak belőle,ami a hám eredetű petefészekrák rizikóját adja meg %-ban. Nekem megnagyobbodott adenomiotikus volt a méhem+ egy rakás leiomiomám is volt, meg összenövések és a CA125 szintem egy hónapon belül összevissza mozgott: ciklus elején még barnáztam 569, aztán 20. nap körül 363 volt, aztán 945 és aznap éjjel váratlanul meg is jött. És a műtét után 6hetes kontrollon visszament a normál tartományba! És negatív volt a szövettanom, szóval csak nyugi!
Üdv,
Edit
Kedves műtétre várók. Igazán nem okoskodni akarok csak pár jó tanács a kórházi ágyból felkelés ill lefekvést illetően. Nővéri tanácsok többek közt. Az első felkelésnél segítenek. De Te is tudsz annyir segíteni, hogy fenékkel kiaraszolsz az ágy széle felé, a lábadat lefelé nyújtod, megfogod 😊a nővér kezét és már ülsz is. A továbbiakban ugyanígy tegyél, de soha ne hasból kelj, hanem kicsit fordulj oldalra, és a kezeddel nyomd fel magad közben a lábad lógasd lefelé.
Séta.: ha már ülsz és nem szédülsz indulj el. Előre nézel, nem a földet nézed, lassan mély levegő beszív kifúj és séta.
Lefekvés: leülsz az ágyra először a lábadat teszed fel aztán szintén a kezeddel segíted magad vissza. Ágyon feljebb csúszás: könyök- talp helyzet. Ezzel segíted magad feljebb a párnán. És soooooik folyadék!😊
Szia. Belül ugyanazt csinálták nekem is, de hasi vágással. 6 hét után mentem melózni, szintén fizikai (is), 10 óra talpalással kezdtem, bírtam, de rohadtul elfáradtam, viszont nem emeltem semmi nehezet, a többiek csinálták meg helyettem. Most 6 hónap elteltével vagyok úgy, hogy megcsinálom, amit régen, emelek, cipelek,de nagyon odafigyelve. Még mindig nem vagyok ott erőnlétben és koordinációban, ahol fénykoromban. De cirka 4 hónapig emelni csak minimálisat emeltem, leginkább olyanokat, amik nem a hasamat feszítették emeléskor.
A belső varratok gyógyulási ideje minimum 3 hónap. Kb. ekkorra szívódnak fel a "cérnák". Ha túlerőlteted, felszakadsz varrás mentén és sérved lesz. Szóval türelem és türelem.
A varratszedés nem fáj. Megfogják egy csipesszel és elvágják ollóval, aztán kihúzzák, kb. 2 perc az egész, vagy annyi se... Anno laparos varratszedéskor azon filóztam, lassan nekikezdhetne a doki kiszedni a póklábakat... és akkor szólt, hogy kész is vagyunk.😁
Szia. Szerintem nem, az enyém böszme nagy volt, 20 napot véreztem minden ciklusban, a vérképem mint valami olimpikoné, olyan volt.
A vaskötő képesség egyén függő, de gyógyszeresen javítható. Ha esetleg nagyon sokat fogytál, akkor arról a dokidnak is tudnia kell. A kalciumot érdemes D vitaminnal együtt szedni, segíti a beépülést.
Esetleg mutasd meg a laboreredményedet a háziorvosodnak is, vagy másik nőgyogyónak. Kitartást és nagy kalappal!
Szia. Nekem reggel 8 körül kezdték a műtétet, másnap hajnalig homály voltam, 😵szunyáltam, közben folyamatosan kaptam a fájdalomcsillapítót intravénásan. Másnap reggel kaptunk még egyet szuriban. Én utána nem fájtam, nem kellett gyogyó, tán 3x ittam flectort összvissz az egész totyogós időszak alatt. Remélem a nemfájós csapatot erősíted majd...😉
Az itteni írásokból azt szűrtük le, hogy kórháza válogatja, hogy műtéti napon lenyugtatnak és fájdalomcsillapítóznak-e. Ha mégis fájna, kérj gyógyszert, nem kell kemény csajszinak lenni, nem éri meg a falat kaparva szenvedni. Csak nyugiban, biztonságot érezve gyógyulunk jól.
Más. Mivel ülő munkát végzel,és a csípőd miatt gondolom nem futkározol vagy biciklizel, szerintem jó lenne, ha ebben a két hétben megpróbálnád kicsit erősíteni a hasi és a törzsizmaidat. Séta és lábemelés fekve, vagy hasbehúzások, ahányszor csak eszedbe jut. Nagyon sokat számít a hasizom erőnléte a gyógyuláskor. Ha aktívabb és rugalmas, mert használva van, akkor a műtéti szabás- varrás nem viseli meg annyira,könnyebben regenerálódik.
A legmacerásabb a kórházi ágyba be/ ki mászás lesz majd, de elkeseredés helyett inkább gondolj arra, milyen lehet a mutatvány felülnézetből és mekkora mázli, hogy senki se kameráz. 😀
Kalap kakit!
Jobb lesz minden.
Szia! Ezt mindenki másként éli meg, én csak a saját példámat tudom neked elmondani. Így 2 év távlatából maga a műtét utáni pár nap azt mondom egyáltalán nem volt vészes. Az ébredéskor a derekam fájt a legjobban. De telepumpáltak jófajta fájdalomcsillapítókkal . Fél 9 kor vittek be a műtőbe, este 7 ig kakukk voltam. Kaptam a fájdalomcsillapítókat 4 óránként, Este a fenekembe is. Utána egész jól voltam éjszaka. Iszogattam, hajnaltájt még oldalra is tudtam fordulni. Másnaptól már csak tablettában vettem be fájdalomcsillapítót. Először 3x aztán már csak este.
Otthon azért eléggé lipántos voltam, utáltam, hogy gyenge vagyok, és nem szaladhatok százfelé. Pénteken jöttem ki, vasárnap már én csináltam ebédet, de csak lájtosan. Igaz, majdnem elájultam a végére. Egy hét múlva már összeszedtem magam annyira, hogy kimostam, megfőztem, meg elmosogattam. A harmadik héttől már porszívóztam is.3 hétig szedtem fájdalomcsillapítót itthon. Az Algoflex Forte vált be a legjobban. 6 hét után visszatértem a munkába. Ápolónő vagyok. Hál istennek sem a főnököm, sem a kolléganők nem engedték egy pár hónapig, hogy emelgessek.
Én csak azt tudom mondani, hogy adj időt magadnak, minden nap egy tyúklépéssel jobb lesz. Szorítok neked.
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?