Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Margarin helyett étolaj? fórum

Margarin helyett étolaj? (tudásbázis kérdés)


25. Cand Ida (válaszként erre: 23. - F8db0709b8)
2009. máj. 26. 11:30
Köszi :)
2009. máj. 25. 17:11
Raktár áruház...lerakat,ahol bolt is van!
23. f8db0709b8 (válaszként erre: 22. - Cand Ida)
2009. máj. 25. 17:10
Nincs mellékize...kisebb kiszerelésben biztos hogy nincs,de majd megkérdezem,és az árát is,mert biztos változott,és idén még nem vettünk ilyet!
22. Cand Ida (válaszként erre: 19. - F8db0709b8)
2009. máj. 25. 16:06
A gondom, hogy nálunk megavasodna, mert 10 év alatt sem fogyna el ennyi...kisebb kiszerelésben nincs? Hol szerezhető be? Mellékíze van?
21. Cand Ida (válaszként erre: 20. - 1fb0dcbfc6)
2009. máj. 25. 16:04

Köszi, de nem magam miatt tettem fel a cikket. Csak megdöbbentett!

Mi nagyon kevés olajat használunk, az is hidegen sajtolt olíva vagy vaj, margarint soha. Zsírt nagyon ritkán és az házi mangalica.

2009. máj. 25. 14:02
Inkább zsírral,vagy vajjal főzz.
2009. máj. 25. 12:48

Pálmazsír!20kg/8000ft.

4 emberre főzök minden nap,sütök,stb,8 hónapig használom ezt a mennyiséget!Számoljátok ki,hogy az olaj mennyibe van 8hónapra!

Egészséges,nem szivja be az étel,és nincs tőle büdös a lakásba!

Nekem bevált!:)

2009. máj. 25. 12:24

Bemásolok ide egy cikket, ami engem is megdöbbentett:


[link]


"Anyukám is ezzel főzött…

2009 május 25., hétfő 07:51 Natúr Hírek



Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valakinek az egészsége leromlik, hirtelen és minden látható ok nélkül. Ilyenkor az illető általában elmondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, ésszerűen táplálkozik és nincs elhízva. Talán még sportol is, ha nem többet, de hetente egy órát. Az életmódjában nincs semmi szélsőséges és még vitaminokat is szed. Miért lett beteg? Mitől gyulladt be egyik-másik testrésze, mitől lett allergiás vagy éppen pajzsmirigy alul vagy túlműködése? Nem egyszerű az ilyenre válaszolni, mert néha olyan helyről éri támadás immunrendszerünket vagy sejtjeinket, ahonnét teljesen biztonságban éreztük magunkat. Például a Vénusz vagy a Floriol étolaj flakonjából.


Legutóbbi, amerikai hexánszennyezett szójatermékeket bemutató cikkem után egy élelmiszer mérnök olvasónk küldött egy levelet és két képet. Ezeket szeretném megosztani Önökkel, mert számomra megdöbbentő volt, pedig azt hittem, én már mindent láttam az élelmiszeriparban. A finomított étolajról kellene, hogy tudjon pár dolgot, mielőtt lelkesen azt mondaná, hogy “El se tudnám képzelni, hogy mással főzzek!"

Amit hinni szeretnénk

Tudja ön hogyan készül egy flakon olaj, amit a TV reklámokban úgy tálalnak Önnek, hogy a faágak végén lógó bogyóból közvetlenül az üvegbe csepeg a drága nedv? Hát nem egészen így.


A közelmúltban egy közeli falu olajpréselő üzemében voltam, ahol hosszabban sikerült beszélgetnem a főnökkel. Megmutatta az eljárást elejétől a végéig, majd csodálkozott, hogy én az olajprésből kifolyó, általa használhatatlannak minősített olajból vettem egy üveggel. Azt mondta, hogy a feleségem ki fog dobni vele együtt, mert zavaros és rossz a szaga. Abban igaza volt, hogy zavaros, de az illata olyan volt, mint a friss napraforgó magoké. Nagyon kellemes.


Nagyjából úgy készült, ahogy a jobboldali ábra mutatja. Rövid beszélgetés után felajánlotta nekem az olajpréselő gépet eladásra, mert azt mondta: nincs ebben üzlet.


Amikor az után érdeklődtem, hogyan készül az a csillogó változat, amit üvegekbe töltenek, csak homályos magyarázatokat adott, de már akkor sem voltam vevő erre a változatra.


És a rideg valóság

Az alábbi képen látható ábra megmutatja, mit vesz Ön a boltban, amikor a megszokott, csillogó repce, napraforgó vagy olíva olaját szerzi be. Egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20% extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek. Ennek érdekében például a képen jól látható, hogy a hexánnal kezelt őrlemény maradéka tisztítatlanul kerül a takarmányba.


Az olajat aztán mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, amit a háziasszony szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit előtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül.


Mire használják ezt a szennyezett olajat?

Amellett, hogy Ön ezt veszi meg és ebben sütögeti a pecsenyéjét, mert a reklámok szerint egészségesebb mint a zsír, belekerül szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak a heringek az olajos halas konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak”, amikkel a pizzériák meghintik az ételeiket és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak. Még mindig nincs ötlete a felvezetésben említett problémára?


Mit mondanak minderről a “szakemberek”?

A Vénusz márka 2001-ben megkapta a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.


A Floriol termékcsalád 2004-ben elnyerte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai ajánlását.

17. Pirosalma (válaszként erre: 16. - 036bf4cfe4)
2009. febr. 6. 19:33

Ezért nem tartom én sem valószínűnek, legfeljebb azt, hogy valahogy fém forgácsolódik bele vagy mittudomén. Nem ismerem pontosan a technológiát (szűrés stb.), de nem tartom valószínűnek.


Ha már itt vagy, kérdeznék valamit. Bár tudom, nem ez a szakterületed - ez egy elég spéci kérdés -, de gondoltam, hátha pont hallottál róla. szóval: az érdekelne, hogy 1-2 körüli pH-n (gyomor) hasad-e a kreatin-foszfát kötése (tehát a nagyenergiájú kötés, ami az ATP-éhez közeli nagyságú).

A hidrolízis elég exergonikus, erősen eltolt (a hidrolízis irányába), a kérdés, hogy ez a pH elégséges-e a katalízishez.

16. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 14. - Pirosalma)
2009. febr. 6. 19:06
Na ez az gondolja csak nem tudom hogyan kerülne bele mikor az olajban nincs kation ami a nikkelhez kötődne a hőmérséklet se olyan és fémnikkelt használnak ami szűrővel és mágnessel eltávolítható. És az is érdekes hogy pont nem a nikkel miatt van másik eljárás. Ezen az alapon egyetlen fémet se lehetne használni edénynek még a zománcost se és akkor hogyan főznénk? És meg kell különböztetni a szervezetben felhalmozódó fémet a kiürülőktől.
2009. febr. 6. 19:02
Vajat tegyél bele,vagy zsírt,de ha nincs hozzávalód,ne is fogj hozzá!:)
14. Pirosalma (válaszként erre: 10. - 036bf4cfe4)
2009. febr. 6. 18:53
Szerintem arra gondol, hogy nehézfém-maradék van a margarinban (mert ugye pl. a Ni a katalizátor). Hogy így van-e, mennyire igaz ez, nem tudom, az a sejtésem, hogy inkább vaklárma.
13. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 5. - Ljozsefne)
2009. febr. 6. 09:31
Mivel ez ha jól látom nem klasszikus kelt tészta hanem zsíros tejfölt tenni bele zsíradék helyett enyhén szólva nem szerencsés.
12. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 11. - E71af41436)
2009. febr. 6. 09:23
Akkor neked minden növényi olaj ócska vacak. Hiszen azokból készül.Én pld libazsírt használtam hónapokig kenyérre,nem kaptam, vajkrémet vettem nem tetszik a gyomromnak.
2009. febr. 6. 06:47
én minden sütihez zsírt használok,vagy rendes vajat.a margarin egy ócska vacak...
10. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 8. - 81002da781)
2009. febr. 6. 00:08
A króm vagy a nikkel a szervezettel allergizál függetlenül hogy mit eszik az illető.
9. valcsi (válaszként erre: 8. - 81002da781)
2009. febr. 5. 22:16
Miért nem?
2009. febr. 5. 21:46
Én azt olvastam valahol, ha valaki króm-nikkel allergiás, akkor ne egyen margarint....
7. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 6. - Zsedeske)
2009. febr. 5. 18:28
Az olaj nem helyettesítője a margarinnak.
2009. febr. 5. 17:40
Köszönöm szépen a segitséget, azt hiszem akkor vegyesen fogom, margarin, olaj, tejföl és zsir is. Kiváncsi vagyok mi lesz belőle, majd teszek fel képet, ha érdekel, nézzétek majd meg. :)
5. ljozsefne (válaszként erre: 2. - Zsedeske)
2009. febr. 5. 17:23
Kedvesem, válaszd inkább a tejfölt, vagy zsírt, de ne az olajat. De ha egyik sincs, akkor tegyél hozzá még egy tojást, és langyos tejet. Vigyázz, óvatosan adagold, nehogy nagyon lágy legyen a tészta. A liszt nem mindig egyforma, ezért a lágyító anyagokat, Pl. tej, tejföl, zsíradék, nem egyszerre kell belerakni, hanem adagolva, mindig gyúrni kicsit rajta, hogy a kezeddel tapasztald meg milyen lesz a tészta.
2009. febr. 5. 17:22
Hát olajjal nem tudom de zsirral helyettesitheted olyan 8dekányival.
2009. febr. 5. 17:22

Szerintem olaj inkább csak a pizzatésztához való. Ha pl a pizzatésztából kalácsot szeretnék készíteni, akkor olaj helyett margarint használok.


Szerintem hanyagold a sütit akkorra, mikor lesz margarinod, az olajtól nagyon olajos tud lenni a tészta.


De kipróbálhatod, akkor mérj le mérlegen 15dkg olajat, hátha mégis jó.


Na, sokat nem segítettem...

2009. febr. 5. 17:09

Sziasztok, segitsetek!


Az következő tésztát szeretném megcsinálni egy almás sütihez:

6odkg liszt

25dkg margarin

3dkg élesztő (tej)

3 tojás sárgája.


Viszont nincs itthon margarinom , csak kb 1o dkg. Mennyi olajjal helyettesithetném?

Egyáltalán helyettesithető?


Köszönöm a válaszokat!

2009. febr. 5. 17:08
Margarin helyett étolaj?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook