Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Létezik olyan fa, ami nem alkalmas tüzelőnek? fórum

Létezik olyan fa, ami nem alkalmas tüzelőnek? (tudásbázis kérdés)


2022. nov. 26. 06:53

Sokan megróttak már azért, hogy sokat írok, ezért szaggatom szét írásaimat!!! Tehát ott tartottunk, kazánunkban izzással CO-t termelünk!!! Ez az éghető anyagok energiája, sokan persze ezt kiengedik a kéményen, mondván ezzel minden meg van oldva! (kéménytűz, házleégés, mérgezés,korm,füst!)

Hogyan hasznosítsuk a CO-t? JÓ KAZÁNBAN, az izzás során hidrogént is tudunk termelni! A hidrogén és a CO keveredése azért előnyös, mert a hidrogén könnyen gyullad, hője magas, a CO-t, még robbanás előtt

GYORS-ÉGÉSSEL elégeti KÉK gázlánggal, szintén TISZTA ÉGÉSSEL!!! Tudom mindenki a nagy lángot kedveli,mert azt hiszi abban van a HŐ, de ez sem így van, már törölték a faelgázosító kazán takarítását, kormolni gondolom senki sem szeret!!!!!

Tehát ég a kis gázláng, magas hővel és a fűtéshez másik hő kell, nem égés!!!! A MELEG CO2 és a MELEG NITROGÉN ütközik egymással, de a CO2 nem ad oxigént, viszont ütközéseik fokozzák a hőt, EZ FŰT!!!!

A HŐFOK a két huzatszabályozóval beállítható, HIDEG

gázok mennek ki a kéményen, sőt, ha túlfűt a kazán, elég megnyitni a szekunder huzatot, gyorsan visszahűt!!!!

2022. nov. 26. 05:50

Cserépkályháknál terjedt el az a tévhit, hogy a cserépkályhában égő tűz tisztítja a levegőt!!! Inkább az a probléma, hogy a sok levegő fogyasztása miatt, friss levegő érkezik, amit aztán a nyílás zárók cseréje 'tönkretesz'!!!

Hogyan szellőztessünk, merül fel a kérdés, nyitogassuk az ablakokat, vagy vezessünk be friss levegőt, de hogyan, hisz a rossz égés, kiszippantja a lakás levegőjét, a kémény visszadolgozik, megjelenik a CO, sok a halott!!! Ne álljon sorba, a probléma egyszerű, a friss levegőt alulra kell bevezetni, úgy hogy minden berendezés a belső légtérből kaphassa a friss levegőt! kiszellőztetni viszont a plafon szintjén kell, szabályozottan, hogy ne legyen áporodott szag!!! Ha az áporodott levegőt, vissza

vezetjük a kazánba, hőjét hasznosíthatjuk! Nagy divat volt a dupla kémény, ami aztán nem csak a hideget, hanem a ködöt is bevitte a gázkazánba, ami a sok vizet nem tudta feldolgozni, így a kazán sokszor inkább hűtött, mint fűtött, temérdek energiát elpocsékolva!!!! Az igazi megoldás a TISZTA égés, az IZZÁS, ami CO-t termel, majd a CO elégetése hidrogén segítségével, amihez kevés levegő szükséges!!! Nem szennyezi a környezetet és a levegőt!!!!

Amíg eddig nem jutunk el, mondhatnak a környezetvédők bármit, a fák is csak pusztulnak, a szennyezett levegőt ők sem szeretik és más növények sem!!!!!

A tüzeket a tiszta égésig kell lassítani, higgyék el olcsóbb is!!!!!

2022. nov. 25. 20:50

Olyan FA, ami nem éghető, nincs és ha ENERGIAHORDOZÓ, akkor elégetése energia pocsékolás!!!! Az energiát ki kell szabadítani a hordozóból és ezt kell FŰTÉSRE használni!!!

Mi a fa energiája? Nem azok az elsődleges égések, amikkel el kellene érni, hogy a kazánban 300°C legyen, ekkor keletkezik a CO,ami viszont 605°C-nál már robban, tehát kell lennie HIDROGÉNNEK, ami már a keletkezésekor meggyújtja!!! Talán már sokan tapasztalták, hogy kivág a kazán, ez az utolsó szerencsés változat, ha megússzuk, mert a nagyobb robbanással, már 300 métert is repült kazán!!!!! Van egy másik "szépséghibája", amikor a kátrány a mennyezeten teszi tiszteletét!!!

Aki vállalja a fával tüzelést, gondolom tudja, szálló pora a szervekbe épül be, a koronavírussal aztán kifejti hatását!!! Amúgy lehet, hogy környezetbarát, emberbaráttá

hosszú égéstérrel lehet csökkenteni káros hatását

TISZTA ÉGÉSSEL, egy négyaknás kazánban már sikerült, hátha egyszer Önnek is sikerül, írja meg!!!!!!

17. buci07
2017. jan. 20. 05:35

Minden fa el ég ..fűtőérték változik..sajnos idén ezt mi megtapasztaltuk pedig évek óta ugyanonnan hozatjuk a fát. Hiába fűtünk 17-18foknál több nem lesz..ami egy kályhánal elég negatív..

Kémény tiszta,csövek is kivannak kormolva rendszeresen,szóval jó sok pénzt kidobtunk az ablakon most...

16. Bichter1 (válaszként erre: 9. - 53da430adb)
2017. jan. 19. 21:04
:D :D koszorúkötéshez?
15. Bichter1 (válaszként erre: 8. - Polihisztor)
2017. jan. 19. 21:03
Elhiszem. De nézesd majd meg a kéményedet is idén.... tudom, hogy jól ég a fenyőfa, de hosszú távon nem alkalmas tüzelésre a gyanta miatt (mint ahogy más is említette...)
2017. jan. 17. 15:41
Én nem tudom,hogy melyik nem alkalmas. Azt tudom tavaj k7vågtuno 1 pår ecetfåt. Elėgni elėg de nem ad semmi parazsat. Hamar kihül utåna a kålyha.
2017. jan. 16. 16:07
A tuja és fenyő hosszú távon nem alkalmas rá, a gyanta lerakódik a kéményben, és kéménytüzet okozhat. Saját tapasztalat pedig, hogy a zöld juharnak rettenetesen büdös a füstje, kandallóba nem a legtutibb.
12. 53da430adb (válaszként erre: 11. - Polihisztor)
2017. jan. 16. 06:23
gyanta meg a térfogat miatt.
2017. jan. 15. 19:38
Ami érdekes, hogy a fenyőnek kg-ra vonatkoztatva még magasabb is a fűtőértéke mint a kemény tüzifáké. Nagyobb térfogat mellett.
2017. jan. 15. 14:02
Szerintem bichter1 úgy akart fogalmazni hogy a fenyő "papíron" nem tűzifa kategória.Ki mihez jut hozzá.Lényeg h száraz legyen.Az más kérdés melyiknek milyen a fűtő értéke.
9. 53da430adb (válaszként erre: 6. - Bichter1)
2017. jan. 15. 13:54
ezért az összes fenyőt köteles vagy mostantól nekem leszállitani.
8. Polihisztor (válaszként erre: 6. - Bichter1)
2017. jan. 15. 12:19

Ehhez képest én elég jól elfűtögettem fenyő hulladékkal egy évig.

Raklapokat is el szoktam tüzelni.

2017. jan. 15. 12:19
Azért ha valami oknál fogva van a háznál fenyőből készült faanyag gyujtósnak kiváló!
6. Bichter1 (válaszként erre: 1. - Kisfüles)
2017. jan. 15. 11:15
igen: a fenyőfa sem alkalmas
5. bozsu55 (válaszként erre: 1. - Kisfüles)
2017. jan. 15. 09:52
Létezik:a tré-fa
4. Polihisztor (válaszként erre: 1. - Kisfüles)
2017. jan. 15. 08:35

Csak olyan ami kevésbé alkalmas.

Legjobb a 2 éve kivágott száraz keményfa.

2017. jan. 15. 08:33
A vízvezetéketeket sikerült megjavíttatni?
2017. jan. 15. 08:33

[link]


FaA fa, mint tüzelőanyag hagyományokkal rendelkező, az emberiség történetében legrégebben használt energiahordozó egyike. Elengedhetetlen róla beszélni, mert a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása az első és legfontosabb lépése a „tiszta” és hatékony tüzelésnek.


A keményebb típusú fafajták alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Ezeket a fajtákat akkor használjuk, ha csak fával szeretnénk fűteni. Ha vegyes tüzelést (szén és fa) alkalmazunk, megfelelő lehet nyár, éger és a kőris is. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, melyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt.

Tűzifa használata esetén talán a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális, légszáraz tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van. Javasolt a hasított állapotban történő szárítás, ugyanis minél nagyobb felületen érintkezik levegővel a fa, annál gyorsabban megy végbe a száradási folyamat. A fát ideális esetben jól szellőző és esőtől védett helyen érdemes tárolni. Semmiképpen ne fóliázzuk le teljesen (az oldalakat hagyjuk szabadon), mert befülled, és korhadni kezd.


Tűzifa vásárlása estén érdemes megmérnünk a tüzelőberendezésünk belső méretét, főleg a tűztér mélységét, hogy megfelelő méretre hasított fa kerüljön bele, vagy ölfa esetén ideális hosszúságúra történjen a darabolása.


Tüzelésre az alábbi fafajták ajánlottak:

•BÜKK: magas a fűtőértéke. Fontos a felhasogatás, mert fülledésre érzékeny. Kicsi a kéregszázaléka, viszont égetése során viszonylag több hamu keletkezik.

•TÖLGY: magas fűtőértékkel rendelkezik. CSERTÖLGY: magas fűtőértékkel rendelkezik.GYERTYÁN: magas fűtőértékű, viszont fülledésre érzékeny, ezért fontos felhasogatni, ami ennél a fafajnál nem túl könnyű! Kicsi a kéregszázaléka, közkedvelt tüzelő.AKÁC: magas fűtőértékű fafaj, de fülledésre nem érzékeny. Általában könnyű hasogatni, nagy a kéregszázaléka.EGYÉB KEMÉNY FAFAJTÁK: ezek például a kőrisek, juharok, szilek, vadgyümölcsfák stb.

2017. jan. 15. 08:19
Létezik olyan fa, ami nem alkalmas tüzelőnek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook