Külföldön tanul/tervez tanulni a gyerekem (beszélgetés)
Így van. meg lehet azt oldani.
De nem a mi gondunk lesz.
És igen, évi több millió HUF simán.
Volt valami felső határ országonként megszabva, tehát akár a tandíjat is lehetett kérni, hhogy fedezzék (de persze minél kevesebbet kértél, annál jobb esélyekkel indultál - Skóciába többen kaptak, ott nics tandíj).
De senki sem tudta, ki mennyit kért.
Az ösztöndíjnak feltétele, hogy annyi évig Magyarországon dolgozzon, ahány évig kapja (első körben egy évre lehet megpályázni). Vagy - gondolom - kamatostul vissza kell fizetni.
Egyéb feltétele a kapcsolattartás a kinti magyar szervezetekkel, az állami képviseletekkel és hasonlók.
A kiválasztottak közt voltak igen erdeményes diákok, de sokaknál a közösségi és egyéb tevékenység is hangsúlyos volt. Nyilván nem véletlenül.
Na ezt benéztem, nem is kicsit amikor válaszoltam. Nem tudom, miért mostam össze a focista hsz-szel.
De a véleményemen nem sokat változtat, egy középszerű sportolónak sokkal magasabban áll a zászló, mint egy tehetséges, okosnak.
Szerintem meg érthető, miért dönt így.
Az okos, tehetséges gyerek valószínűleg sosem jön vissza, így a kint megszerzett tudást kint kamatoztatja, míg egy tehetségtelen focista számára Magyarország maga a Mennyország.
Elmondom, hogy NEM osztották ki a teljes keretet. Szóval akár lett is volna pénz.
MIT: nyilván szuper eredmény, ez a lány ott van a szeren.
Ami számomra bibi a sztoriban: ő kint nőtt föl, anyanyelvi szintű az angolja, a kinti oktatási rendszer készítette föl a kinti felvételire.
Tehát nem azonos eséllyel indult egy olyan magyarral, aki magyar állampolgárként, magyar oktatási rendszerből, nem angol anyanyelvi szintű beszélőként próbálkozik bármely angolszász országban.
Ami szerintem álságos, az, az, hogy "határon túli magyar"-ként futtatják. Mert nekem valahogy erről a szóról nem az USA-ba szakadt értelmiségi családok gyermeke ugrik be, hanem a környező országokban magyar nyelvű kisebbségként elő.
Amerikai magyarként van kvóta kelet-európai származásúaknak, nőknek, és rengeteg ösztöndíj is, amit kettős állampolgárként ő simán kérhet. (És most még egy magyar államit is elvitt).
Szerencsére mi nem számoltunk ezzel a pénzzel, viszont így beleláthattunk kicsit abba, hogy működik a rendszer. Valóban azokat keresték, akik jó PR-arcok lehetnek, hogy Mo támogatja a fiatal tehetségeket.
Uh azért az MIT nem rossz ...
Szomorú egyébként h az állam nem tud több ösztöndíjat adni , főleg ilyen okos és tehetséges gyerkőcöknek!
Genetiókailag képtelen színlelni. Papírja van róla.
De nem baj. Mi így szeretjük. :-)
Az ország népe így láthatja, hogy nem csak a nagyvárosok éltanulói kapnak lehetőséget.
A legszebb különben az, hogy egy USA-ban született és tanuló, de magyar állampolgár lány (szülők magyarok) kapott ilyen ösztöndíjat határon túli magyarként, mert fölvették az MIT-re asztrofizikusnak.
Fiam szerint egyébként nagyon okos, tehetséges.
Ő kért visszajelzést, hogy miért nem választották ki. Nos: nem láttak benne elegendő közösségi szellemet, illetve nem volt tiszta cél előtte "vezércsillag".
Aki azt mondta, hogy angliai tanulmányai után hazajön matektanárnak, annak volt tiszta célja. :-D
Ez a leírás tökéletesen illik az én lányomra is. :)
Szerencsére, ott ahol van, ez egyáltalán nem hátrány, mint ahogy a szőkesége sem.
Enyém igen, de úgy küldtük, hogy ez pályázatírási gyakorlás, itt egyéb szempontok lesznek, viszont sok jó fej emberrel megismerkedhetsz.
Csalódott is volt, mert a poénos megnyilvánulásai igen népszerűek voltak, és azt hittem szegény ártatlan báránykám, hogy az számít.
Már fogta a fejét, mikor rengetegen előadták jövőképként, hogy 10 év múlva diploma, magyar munkahely meg 3 gyerek... ő ehhez képest egy időutazást játszott el, hogy a paksi fúziós erőműből jelentkezik, ő kapta a legnagyobb tapsot.
Hát, nem volt eléggé NER-kompatibilis. :-D
További ajánlott fórumok:
- Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi?
- Munkavállalás külföldön, külföldi munkák, munkalehetőségek
- Külföldön éltem, most jöttünk haza, van egy 2 éves gyerekem. Szerintetek milyen juttatásokat kaphatok?
- Elítélendő, ha szeretnék külföldön tanulni (csereprogramban részt venni) egy gyerekkel a hátam mögött?
- Nyári munka külföldön - féltem a gyerekem
- Hol érdemes külföldön nyelvet tanulni?