Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Közösképviselet, társasház kezelés fórum

Közösképviselet, társasház kezelés (beszélgetés)

1 2
22. missanonim (válaszként erre: 20. - Evici85)
2011. jan. 9. 19:00
Ez a közös képviselő belátására van bízva, ha jó indulatú, akkor lehet vele egyezkedni. Azonban azt, hogy hogy kell eljárni a tartozókkal szemben, elvileg rögzíteni kell az SZMSZ-nek (szervezeti és működési szabályzat) , ami pedig a tulajdonosk döntése alapján született!!!
21. missanonim (válaszként erre: 19. - 1da9380ac7)
2011. jan. 9. 18:59
Ez rengeteg. Ilyen esetben felül kell vizsgáltatni a helyi vízszolgáltatóval az ügyet , és ők azért tudnak hozzávetőlegesen állást foglalni.
20. Evici85 (válaszként erre: 17. - Missanonim)
2011. jan. 9. 18:57

igen valahol megértem, valahol nem!

Ha azt nézem hogy mindenkinek fizetni kell akkor megértem!

De azt is nézhetné hogy van nem is kevés pénz a közösben. így nem hiszem hogy az a 100.000ft annyira hiányzott volna, mondta hogy próbálja törleszteni...

19. 1da9380ac7 (válaszként erre: 14. - Missanonim)
2011. jan. 9. 18:56

Nálunk a házban több mint 900 köbm víz folyt el...csőtörés miatt,amit a közösképviselőnk nem vett észre,csak a mérők összeszámolásával.Elsőkörben a házzal akarta megfizettetni!Még jó,hogy utánnajártunk...

Elképesztő mit tudnak művelni az emberek.

18. missanonim (válaszként erre: 15. - Evici85)
2011. jan. 9. 18:56

Akkor 2000.- Ft/hó/lakás...Hát az elég húzós.

Itt Baranyában zömmel 1000-1200 ft ez a díj.de ahogy lentebb írtam, vannak alatta is, és felette is árak.

17. missanonim (válaszként erre: 9. - Evici85)
2011. jan. 9. 18:55
Most decemberben változott a törvény. Eddig fél évi közös költség elmaradás után lehetett jelzálogot bejegyeztetni a nem fizető lakására, decembertől ez 3 hónapra módosult. Tehát ha valaki 3 hónappal el van maradva, sajnos számíthat arra, hogy bejegyzik a lakás tulajdoni lapjára a jelzálogot. A behajtásra sajnos nem mindig van reális esély. Sajnos ez egy nagyon nehéz kérdéskör, mert ugye a közös képviselő ez esetben jogosan jár el,a többi tulajdonos védelme érdekében.
16. Evici85 (válaszként erre: 13. - Missanonim)
2011. jan. 9. 18:54
Vidéki nagyvárosban élek
2011. jan. 9. 18:54

Hát olyan 70 lakás van.

Elsőnek 80.000 kezdte.....aztán hirtelen felment!

14. missanonim (válaszként erre: 11. - 1da9380ac7)
2011. jan. 9. 18:52

Nem. Mert sok minden más is közre játszhat. Pl. ha egy lakásban csepeg a csap, azt nem méri az almérő, viszont a főmérő méri. Így akár elcsepeghet több m3 víz is a lakóközösség kárára.

Erre sajnos még nem tudtak hatékony megoldást kitalálni. Persze azért elvileg olyan horrorális nagy különbség nem lehet a mérők állása között. Hacsak...mert olyan is van, hogy egyes lakásokban az almérőket megbuherálják, és akkor az ő csalásukat is a közösség fizeti.

13. missanonim (válaszként erre: 9. - Evici85)
2011. jan. 9. 18:49

Szia!

Nem tudom melyik városban élsz, ez annak függvénye is. A fővárosban drágábban dolgoznak, vidéken olcsóbban. De adott területen belül is lehetnek nagy különbségek. Baranyában ahol én lakom 800-1500 FT/hó/lakás összegeket kérnek.

De mindenhol lakásonként van meghatározva a díj, kivéve a speciális eseteket. Ha egy magas árat számolunk, mondjuk 1400.- Ft/lakás, akkor a 140.000.- forintos díjban elvileg 100 lakásnak kell lennie. Van annyi?

12. missanonim (válaszként erre: 6. - Mandella)
2011. jan. 9. 18:46

Szia Mandella!

Elvileg nem csinálhat azt a pénzzel, amit akar, gyakorlatilag sajnos vannak ilyenek:-(Minden év 03.31.-ig meg kell tartania minden közös képviselőnek az előző évi beszámolót, ahol részletesen el kell számolnia az előző évi befizetésekkel, kiadásokkal, befektetésekkel, kamatokkal. A közgyűlés után pedig ezt a beszámolót minden tulajdonosnak meg kell kapnia írásban. Ebben utána lehet nézni a dolognak.

11. 1da9380ac7 (válaszként erre: 4. - Missanonim)
2011. jan. 9. 18:45
De akkor ennek a külömbségnek MINDIG ugyanannyinak kellene lennei nem?Mert a csövek átmérője és hossza sosem változik!Valamint nincs levegő a csövekben a nyomás miatt!
10. Evici85 (válaszként erre: 6. - Mandella)
2011. jan. 9. 18:30
Melyik városban élsz? Mert nagyon hasonló a mi egyszeri befizetésünkre...
2011. jan. 9. 18:27

Szia!

Én is társasházban lakom, sajnos. A közös képviselő szerintem nagyon sokat kér, havi 140.000ft a díjja, hozzá teszem nem sok mindent csinál.

Annyit tudni kell a társasházunkról, hogy 4 épületből tevődik össze. Mi földszinten lakunk, teljesen elkülönülve a többi lépcsőháztól. Pénteken mindenhol zárat cseréltek, gombos kilincset tettek mindenhová és visszahúzót kivéve a miénkbe........szerintem ez igazságtalan, jól gondolom??? holnap fel is hívom ezért hogy ha én is ugyanúgy fizetem a közköltséget mint a többi akkor nekünk ez miért nem jár.

Mennyi közköltség tartozás után teheti rá a kezét a fizetésre? Az egyik itten lakónak( szegényt úgy sajnálom, mert sok baja van, egyedül él, és még a lakás törlesztőjét se tudja fizetni)a fizetéséből vonat havi 40.000ft-ot. ez igazságos????

Köszönöm

8. mandella (válaszként erre: 5. - Missanonim)
2011. jan. 9. 18:27
nekünk voltaképpen cég van, amelynek van egy "feje", de ha cég, ha nem cég, borzasztó
7. mandella (válaszként erre: 3. - Secret!)
2011. jan. 9. 18:26

váltsátok le ezt is!

nálunk is gondok vannak amúgy, és leváltásra készülünk...

6. mandella (válaszként erre: 1. - Missanonim)
2011. jan. 9. 18:25

szia

nekem az lenne a kérdésem, hogy jogos-e az a társasház-kezelő részéről, ha teszem azt a 2009. júliusban megállapított 28 ezer Ft havi befizetnivalót (nem részletezem, miket) 2010 novemberében megtudom a nekem kiküldött elszámolásból hogy gondolom, a fogyasztás vagy nem tudom, mi alapján ez a 28 ezer ez csak 20 ezer, és visszajár nekem x össze.

szóval a kérdésem az, hogy amit az eltelt egy évben pluszban befizettem pénzt, azzal ők azt csináltak, amit csak akarhattak (tőzsde, manipuláció, akármi, nem értek ehhez).

5. missanonim (válaszként erre: 3. - Secret!)
2011. jan. 9. 18:20

Szia Secret!

Igen, így van, ez is egy munka. Épp ezért , ha már úgyis fizet a társasház, ma már érdmesebb egy kifejezetten erre szakosodott vállalkozót, vagy céget megbízni a feladattal, mert mindig új és új változások vannak, amik bizony érintik a lakóközösséget. Ha nem vagytok megelégedve a közös képviselővel, akkor a lakók is kezdeményezhetik a közgyűlés összehívását ahol le lehet váltani a közös képviselőt.

A Társasházi törvény ezt mondja:

Döntésképes a közgyűlés abban az esetben, ha a tulajdonosok összes tulajdoni hányadának több mint a fele jelen van. Jelenlét hiányában, a megismételt közgyűlés ugyanakkor már nincs tekintettel a résztvevők tulajdoni hányadára, így függetlenül attól hányan jelentek meg, a közgyűlés döntésképes lehet!

Mindenkinek érdeke, hogy jól dolgozó közös képviselő , társasház kezelő legyen az társasházban!

4. missanonim (válaszként erre: 2. - Skaleo)
2011. jan. 9. 18:14
Sajnos a főmérő és az almérő között SOHA nincs összhang. Ez abból adódik, pl. hogy a víz amíg odaér a fogyasztóhoz adott esetben a negyedik emeletre, ezt nem méri az almérő, de méri a főmérő.Így nyilvánvalóan az a többet mutató óra. Többnyire a társasházak ezt úgy oldják meg, hogy a különbséget a tulajdoni hányad, vagy a lakásokban lakók száma alapján felosztják és beépítik a közös költségbe. Az új társasházi törvény szerint illene minden társasháznak rendelkeznie szervezeti és működési szabályzattal (SZMSZ) ez az a dokumentum, amely rendelkezik az ilyen és hasonló esetekről.
2011. jan. 9. 18:01
Szia, nálunk pedig a régit leváltottuk sikkasztásért, az újat pedig évente egyszer látjuk, és mindig nekem kell megmondanom neki, hogy mi is a dolga. Mit tegyünk, miért nem csinálják a pénzükért, amit kellene? Hiszen ez is egy munka, vagy nem???
2011. jan. 9. 17:53
Szia missanonom!Én is társasházban lakom,sajnos nekünk is vannak kisebb-nagyobb problémák a közös képviselővel. Az első amit már évek óta húzunk az a víz számla, hogy a főmérő és az almérők nem egyeznek. Itt mit lehet tenni? Várom válaszod. Szia
2011. jan. 9. 17:39

Sziasztok!

Amíg társasházban éltem rengeteg problémánk volt a közös képviselettel,épület és egyéb épületrészek felújításával, a társasház jogi ügyleteinek rendezésével. Ekkor döntöttem el, hogy egy tanfolyamon elsajátítom a társasházkezeléssel kapcsolatos alapdolgokat. Most már sokkal tisztában látok dolgokat. Ha valakinek bármi jellegű kérdése , problémája van, szívesen segítek a kérdések megválaszolásával . Az új társasházi törvény véd minket , társasházi tulajdonosokat, csak nem vagyunk kellően tájékozottak. Írjatok, ha segíthetek!

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook