Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Én pld a legnagyobb gyakolása alatt hallottam először azt, hogy Lencsét lapít. Biztos bennem van a hiba...persze a gyerek se tudta. Azóta mindketten megjegyeztük😁
Szólás, közmondásokhoz a magyar tanár is úgy állt hozzá, hogy lehet 50 félét gyakorolni, aztán nincs garancia, hogy nem az 51. -et kérdezik.
Szép pontok, gratulálok!
Nálunk a derült égbőlt nem ismerte a gyerek, pedig ez az a szókapcsolat, amit talán még néha használunk is. De nagyon kreatívan megoldotta (kapott is rá 1 kreatív pontot) a zuhanó követ elnevezte a testvérével tartott kerékpáros kiránduláson "derült égből kavicsnak" :D
Én ezen jót nevettem és tetszett, hogy ilyen jól megoldotta az egyébként értelmezési problémát.
Nekem a fiam volt ilyen. A közmondások az Ő vakfoltja. Eleinte szó szerint értette, korán kelt hogy menjen a kertbe aranyért.
Sokszorosan átismételhettük, elmagyarázhattuk, semmit nem ért. Teljes lelki nyugalommal írta be Jobb ma egy veréb mint holnap egy bagoly. Átbeszéltük többször, leírta, megtanulta. Nem csak ezt, egy csomót.
A suliban újra előkerült ugyanez. Eredmény: Jobb ma egy veréb mint holnap egy galamb.
Maradt az ima hogy ne legyen ilyen a feladatsorban.
Khm. "Nyulat melenget a keblén.":D
Mire a haver kontráz: "Nem inkább kutyát?!"
Könnyeztünk a nevetéstől a kocsiban a felvételi után. Egyszerűen a mai gyerekek többsége nem ismeri jól a közmondásokat, szólásokat, mert nem használjuk már mi sem a hétköznapi életben. Nem azt mondom, hogy senki nem használja, de nem olyan gyakorisággal, hogy megragadjanak. Azon csodálkoztam, hogy csak ez az egy hiba volt a szólás/közmondás részben. Ezek szerint a suliban decemberben elég jól átvették, mert a többi rendben volt.
Azta milyen pontszám! Gratulálok!
Drukkolok a továbbiakhoz! :)
Nálunk egyértelmű volt, hogy 49 pontos matekkal sem spec.mat-ra való a lányom. Ok, 8 osztályosban nincs is még ilyen specializáció, de ha lett volna sem. Ő egyértelműen meg is mondta, hogy szereti a matekot, de nem annyira, hogy főleg ezzel foglalkozzon. Viszont a Te fiad szeretné megpróbálni a specmatot, ő önmaga motivált, az már jó előjel:-) Mi is egyértelműen láttuk a gyereken, hogy ez nála most egy jól sikerült eredmény, ok, jó matekos, de nem specmatos, az biztos. Reál, de sokkal inkább term.tud. Ő nem is agyalt matek példákon soha, ami szembejött, azt jól megoldotta, egy-két logikai feladat, játék érdekli, de nem leküzdhetetlenül:-) Viszont a természet, állatok iránti rajongása egyértelmű, ebben el tud merülni a végtelenségig, 'el tud veszni benne', megszűnik tér és idő, stb. Csak ezt még 8 osztályos felvételiben nem nagyon tudta hogy megmutatni, felvételiben a matekban jött ki a reálos érdeklődés. Ezért is próbáltuk ezt hangsúlyozni 'A színes oldalam'-ban.
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy ilyesmi lehet a különbség egy jó matekos és a specmat-ra való gyerek között.
Hát mi ismertük. De ez teljesen egyéni ki mit ismer, miről hallott már. Én pl. a madárkövet nem hallottam sose, de olyan is van mint tavaly megtudtuk.
Attól hogy Te nem ismered még jogos lehet, (Bár tudom hogy igen nagy tudással rendelkezel e téren is, bár én tudnék annyit) hát ezt majd eldöntik a sulikban vagy az OH-ban. Érdeklődéssel várom mi lesz a vége.
Azt hiszem, az lenne az első helyen.
Van bennem némi bizonytalanság, de ha ő azt szeretné, próbálja meg. Behívni be fogják - most már minden azon múlik majd, ott hogy fog nekik tetszeni. Jobban föl tudják mérni, mint én, való-e oda.
Persze, megértem. Nálatok alapból más a skála.
Akkor a Fazekas specmat az álom?
Azért aggódtam, mert ez a gyerekem szóban nagyon nem szeret vizsgázni, pláne nem idegenek előtt. A matek a kapaszkodó, ha csak abból kell, az még elmegy, de ugye ahhoz igen jó írásbeli kell, hogy behívják.
Neki a teljesítménye erősen szórt és magyarból tényleg komoly elmaradással indult, meg vannak már nem teljesen behozható nehézségei magyarból. Tehát nála éreztem a legnagyobbnak a tétet.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?