Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Sejtettük, hogy nem maxos lesz, itt még rutintalan volt és helyre kellett tenni, hogy önmaga eladása nem dicsekvés (fôleg, hogy van mögötte tartalom).
Na mindegy, reméljük a többi jobban alakul…
Amiatt kérdezem, mert ha csak beszélgetős, akkor az nekem simán belefér a képbe, hogy akik méltányosságival beküzdik magukat, azok rettenetesen tudják képviselni azt, hogy "CsakaTrefort!"
Persze lehet, hogy aki a Trefortba beküzdi magát, az beméltányosságizza magát még 5 suliba is, és ott is nagyon tudja mutatni, hogy rettenetesen és csakis azt a sulit akarja.
Szóval az is lehet, hogy a méltányossági kérő attitűd egyben harcosabb embereket takar, akik nem annyira izgulósak szóbelin.
Na én pont nem ilyen vagyok, és a gyerek se. Nem méltányosságizunk, cserébe nagyon izgulunk szóbelin.
Tref statisztikához.
Ha megnézzük a legalacsonyabb tíz hozott pontú pályázót (méltányosságis) a listán, akkor azt látjuk, hogy közülük 8 (nyolc) kapott maximális pontot szóbelin és egy 35,5 (azaz majdnem max) pontszám van. Ez arra utal, hogy nagyon körültekintően került megítélésre hogy ki kapott méltányosságit a legkevesebb pontú gyerekek közül, hiszen szinte valamennyien nagyon eredményesek a szóbeli mutatók alapján. Ugyanakkor ha megnézzük a 91,5 pontos gyerekek teljesítményét a szóbelin (legalacsonyabb méltányossági nélküli pontszám)- hat gyerekből egy sem tudott maximális pontszámot összeszedni szóbelin, sőt látványosan a többiek alatt teljesítettek. Ha igaz, hogy a "méltányosságis" diákok kiválasztására tett fenti megállapítás, akkor a fél ponttal lemaradó diákok szintén kiemelkedő eredményt kellett, hogy elérjenek. Ugyanakkor közöttük a 10-ből 1 kapott csak maximumot, a többiek pontjai szórtak, de azért összességében jobbak voltak, mint a fél ponttal többet írók (Azért egy ilyen helyzetben erős a bizonyítási kényszer). Ugyanakkor az, hogy a legalacsonyabb hozott pontszámúak legyenek a legjobb és legalacsonyabb hivatalos behívó pontszámúak a leggyengébb szóbelizők: ezt nehéz magyaráznom.
Így van. :-) Ezek szerint ti is. Gratula!!!
Szokott lenni nulladik szülői, majd azon felfedjük magunkat. De ha nem lesz - a mai alkalom után ki tudja -, akkor az elsőn, ami élesben szeptemberben tartanak.
De jo, hogy megnezted! Erdeklodessel olvastam az elemzest.
Sajnosnem lep meg az eredmeny.
Szia!
Múltkor írtad a Trefortról, hogy valaki megnézte korábbi években, és a méltányossággal bekerülők szóbelije szignifikánsan magasabb volt... megnéztem az idei eredményeket, hmmm....
Nem vagyok statisztikus, így nem tudom, hogy az eltérés szignifikáns-e statisztikailag, de valóban van eltérés. A szóbelire "szabályosan" bekerülők átlag szóbeli pontszáma 32.9, a méltányosoké 34.2. Ennél látványosabb a különbség a magas pontszámokban: max 36 pontszámot a szóbelire normálisan bekerültek 17.7%-a ért el, a méltányosok 37.5%-a. A különbség még nagyobb, ha csak a normálisan szóbelizők "gyengébbik" feléhez (akik a méltányosoknál mind több pontot írtak+hoztak, de közelebb vannak hozzájuk) hasonlítom (14.7% vs. 37.5%). Még ha az átlag eltérésére lehet egy statisztikus azt is mondaná, hogy kicsi a minta, nem szignifikáns, a max. pont arányok közötti eltérésre ezt nehezen hiszem.
Számokkal is megvilágítva: ha a max. szóbeli pont a méltányosoknál ugyanolyan valószínűséggel fordulna elő, mint a normál szóbelizők alsó felénél, akkor kb. 9-10 fővel kevesebbnek kellett volna max. pontot kapnia a méltányosok között, a 15 helyet csak 5-6 gyereknek. Ami még szintén érdekes, hogy ez az eltérés csak a 36 pontot kapók között van, 35-33 pontosok kb. ugyanolyan arányban vannak, mint a lista fentebbi részén.
Lehet, hogy a gondolkodásom nem jó, az is lehet, hogy ezt az "anomáliát" más okozza, nem a mutyi, senkit semmivel vádolni nem szeretnék, mindenesetre engem eléggé meggyőzött. 😒
Először is nagy ölelés nektek, hogy nevelőszülőkként ennyire szíveteken viselitek a gyerek sorsát!
Ha felveszik, mindenképp jobb neki a jobb iskola. Ha látjátok a szóbelire kapott pontot, okosabbak lesztek, de jelen esetben azt sem tudjátok, hogy mit értékeltek, mit néztek q szóbelin. Akkor is pontoznak valamit, ha mérhetetlenül kedvesek, s mindenki mosolyogva jön ki, ahogy akkor is, szigorúbbak, mogorvábbak. Olyan a világon sincs, hogy qkárcsak egy ember, tanár folyton mogorva vagy folyton vicces, kedves. A technikumban és a gimnáziumban is lesz, hogy egy vagy több tanár leteremti az egész osztályt, dühből röpdolgozatot irat, ahogy olyan is, hogy ugyanaz a tanár vicceket mesél órán vagy kedvesen segít egyéb dolgokban. Tehát emiatt kár előrébb vagy hátrébb sorolni valamit. Ráadásul szerintem a technikumban gyakrabban lesznek nem.kedvesek q tanárok, mert kiborítja őket az osztály...
A mostani ofő pedig...hát biztos jót akar ő azzal, hogy mondogatja, hogy 69 pont kevés a gimihez, mindazonáltal csak egy pillanatra belehondolhatna a gyerek hányatott sorsába...Szerintem ez gyönyörű pontszám, ha mindent figyelembe veszünk!
Ne dönts a gyerek helyett, valószínűleg így is egyedül van a világ ellen, de próbáld ügyesen manipulálni arra a döntésre, amit te is jónak tartasz! Kitartást 🥰
Valóban, a Kőrösibe inkább 110 pont (írt+vitt) felett van reális esély a bejutásra. Sőt, az angolos tagozatokra inkább 120 fölött.
Viszont a Kőrösi már a felvételi tájékoztatóban kihirdeti ezt a ponthatárt, így ebben az is benne van, hogy ha egy nehezebb sort adnak, akkor is legyen elég szóbelire behívható jelentkezőjük.
Ez szuper jó hír! Akkor azért egy kicsit megnyugodhattok végre:-)
A Kölcseynél én rákérdeznék a helyetekben, hogy nem történt-e valami gikszer.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?