Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Veres Pálné lefölözésben pont nem annyira erős, tavalyelőtt pl elbénázták a ponthatáraikat, és csomó betöltetlen helyük maradt, lehetett pótfelvételizni. Apáczai dettó. Eötvösben viszont ilyen nem nagyon fordult elő az utóbbi időben... Valahogy azt látom, hogy aki E5-öt beírja, az többnyire első helyre teszi, legfeljebb a Fazekast szokták elébe helyezni.
És ennek az lehet a fő oka, hogy a rangsorban is így állnak.
Hasonló történt velünk a VPG-ben. A felvételi után a fiam meg volt győződve arról, hogy tökéletesre sikerült (össze-vissza dícsérték, hogy ilyen hamar és ilyen jól senki nem tudta még megoldani a feladatokat, kiterített eléjük vagy 10 veseny oklevelet), jobban mint a Berzsenyiben (ahol amúgy meg is kapta az 50 pontot). Egyedül annyi történt, hogy a felvételi végén megkérdezték tőle, hogy ugye a VPG-t írta elsőnek. Ő pedig (erre nem lett felkészítve) azt válaszolta, hogy még hezitálunk, mérlegeljük a szempontokat. A szóbelire ezek után 39 pontot kapott. Nem hitt a szemének, azóta is azt gondolja, hogy összecserélték valakivel...
Van egy olyan érzésem, hogy ebben versenyeznek az iskolák, ez is valami státusz szimbólum, hogy márpedig hozzűjuk a felvettek 100%-hoz közeli aránya első helyen írta be az iskolát, és ők nem kompromisszumos megoldás.
Hasonlót írt a Radnóti és a Trefort is.
Szóbeli felvételin egyedül az AKG tette fel a gyereknek a kérdést, hogy hány helyre jelentkezett és hová. Meg is jött még 29-én az elutasítás, mert annyit elmondott, hogy több helyre, és ugyanaznap délelőtt volt a Radnótiban szóbelizni. Szerintem itt vágta el magát, mert ott nem magyar-matek volt a szóbelin, hanem beszélgetés a gyerek hobbijáról, családról, utazásról stb. De cseppet sem bánom, persze nincs valós indok, csak annyi, hogy kevés volt. Ha az írásbeli és a hozott volt kevés, akkor minek hívták be, ha a pofavizit, akkor így jártunk. Máshova vannak jó esélyeink.
Semmit nem ront!
Az egyes sulik nem ismerik a gyerekek sorrendjét.
A megfogalmazás mindössze azokat biztatja, akik nem biztos befutó helyen vannak.
Az Eötvös honlapjára ezt írták ki. Nem vagyok biztos benne, hogy jól értem, de olyan mintha rontana az esélyeiden, ha nem első helyen jelölsz meg egy iskolát:
"Az eddigi tapasztalatok alapján tudjuk azt is, hogy – nagy-nagy sajnálatunkra – vannak olyan felvételizők is, akik nem a mi iskolánkat választják elsőként.
Természetesen ebben az esetben is előre lépnek a listán mögöttük szereplők. Éppen ezért szeretnénk még egyszer felhívni a figyelmet arra, hogy csak azért, mert valaki az ideiglenes felvételi listán nincs a biztosan bekerülők között, nem érdemes az iskolák (tagozatok) sorrendjét megváltoztatni. Változtatni csak akkor van értelme, ha a jelentkezési lap leadása óta megváltozott az elképzelésük, hogy melyik iskola melyik tagozata lenne Önöknek a legjobb."
Hú, ez kicsit ijesztő.
Talán összefügg azzal, hogy 15-én sztrájkba lép ott egy vagy több tanár?
Úgy legyen! :-)
Elmeséled majd, mi volt?
Ha előzetesen tájékozódnál, melyik suliban szokott vagy legalábbis az elmúlt egy-két évben maradt szabad hely,
dodaro a 8436. bejegyzésében leírta az információ forrását: " [link]
beírod az intézményt, keresés / aztán a suli után nagyító ikonra kattintasz és azon az oldalon a középfokú beiskolázás adataira"
Május elején indul a rendkívüli felvételi eljárás időszaka, amikor is a szabadon maradt férőhelyekre lehet egyénileg (az igazgatókatat megkeresve) jelentkezni.
Kevésbé elegáns, de a jobb helyek érdekében erősen meggondolandó, ha már akkor elkezdi a család a helykeresést, amint kiderülnek az ideiglenes/végleges eredmények, és tényleg nem került be a gyerek egyik megjelölt intézménybe sem.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?