Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Reálos vagyok. :-)
És a gyerekem eddig csupa jó iskolába járt. (Én nem, de az már a régmúlt.)
Amúgy a memoriterek jók, nem tartom feleslegesnek őket. Ha úgy vesszük memoriter a másodfokú egyenlet megoldóképlete és a pH definíciója is, meg pl.az összes német névelő vagy angol rendhagyó ige.
Szerintem, ha tartanak szóbelit, akkor is lutri. Nekem pl. a Veres Pálnéban elég riasztó volt, hogy volt olyan tabló, ahol a 30 fő körüli osztályban talán 4 fiú volt.( Remélem nem sértek meg ezzel senkit!) Persze szokták azt mondani, hogy ilyen iskolákban nagyon jó dolguk van a fiúknak, mert agyon kényeztetik őket a lányok. :)
A gyermek jelenlegi osztályában szinte pontosan fele-fele az arány. Hogy ez tudatos választás-e , vagy véletlen, azt nem tudom. De szerintem az előbbi.
Persze sokat segíthet, ha évfolyam szinten is megy a barátkozás, mert akkor ezek az egyenlőtlenségek kisimulhatnak. Már ha nincsen minden osztályban hasonló helyzet..
Te nagyon szabálykövető vagy, remélem, sosem éled meg azt, milyen egy igazán rossz iskola!
Honnan tudhatnám, hogy oda akarunk-e járni, amíg nem járunk oda? :)
A fentebbi válasznak legalább van értelme, hogy ezzel jelzik, mire lehet számítani… értelmetlen dolgok bebiflázására, visszaöklenedezésére és elfelejtésére.
Szerintem jó közelítést adhat, ha megnézed hány ponttól hívtak be szóbelire tavaly és ez a gyerekek mekkora része és idén ez a százalék hány pontot jelent.
Bocs, ha nem voltam érthető.
A Trefortban 16-an írtak 90 felett, 35-en 85 felett.
A 100.-nak 74 pontja van.
Az Oktatási Hivatal által közzétett előzetes országos statisztika (pontszámeloszlás) alapján most belőhető, hogy idén hányadik helyen állhat a felvételiző az általa elért pontszámmal az írásbelizők sorában (persze, a sorrend az eredmények teljes feldolgozása után még változhat):
Szerintetek mi az öreg úristennek kérik az alábbi memoritereket egy szóbelin (reál tagozatnál)? Mi van, ha nem tud szépen szavalni? Vagy mit árul el egy gyerekről az, hogy tudja-e folytatni a Rege a csodaszarvasról egy általuk választott részletét?
Szövegismereti minimum (memoriterek):
Petőfi Sándor: Az alföld (részletek);
János vitéz (4-5 versszak);
Arany János: Toldi (3-3 versszak);
Rege a csodaszarvasról (részletek);
Arany János egy balladája (vagy annak egy részlete);
egy szabadon választott vers
Pl. magántarnának mennek. Jó, nyilván nem mindenki, de egy barátunk 20 év jó gimikben tanítás után hagyta ott az egészet, és most tök boldog, mert 1) nem rángatja az állam kénye-kedve szerint, 2) motivált, érdeklődő gyerekeket tanít.
Egyébként annyira tanárhiány van, hogy szerintem vígan válthat bárki, ha mondjuk a feje fölött lévő politikai báb igazgató stílusa nem fekszik neki.
Hát lesz meglepetés: a magyar faktban a kb. 10%-a gondolkodik, pedig igen jó a tanár.
A törire, bioszra, olaszra és a matekra meg tülekedés van.
Nem egyszerű ez, ha már bent is van a gyerek a középsuliban.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?